Gospodarstvo

Sindikati pričakujejo Italijane nazaj za pogajalsko mizo: 'Glavno breme je odstranjeno'

Ljubljana, 22. 02. 2017 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogodba med DUTB in hrvaško slabo banko DAB glede Cimosa je tik pred sklenitvijo, so potrdili na gospodarskem ministrstvu in zatrdili, da pogovori med DUTB in italijanskim skladom Palladio Finanziaria o prodaji medtem tečejo dalje. V DUTB so medtem pomirili delavce in dejali, da pričakujejo Italijane nazaj za pogajalsko mizo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Karl Erjavec o zadevi s Cimosom
    01:06
    Iz SVETA: Karl Erjavec o zadevi s Cimosom
  • Iz 24UR: Je za Cimos še kaj upanja?
    02:38
    Iz 24UR: Je za Cimos še kaj upanja?
  • Iz 24UR: Italijani molčijo o Cimosu
    01:30
    Iz 24UR: Italijani molčijo o Cimosu
  • Iz 24UR: Koliko je Slovenija zmetala v Cimos?
    01:20
    Iz 24UR: Koliko je Slovenija zmetala v Cimos?

DUTB in hrvaška slaba banka DAB sta uskladili podrobnosti v zvezi s Cimosom, tako da bi bila lahko pogodba sklenjena v kratkem, so potrdili na gospodarskem ministrstvu. Pogovori DUTB in italijanskega sklada Palladio Finanziaria o prodaji koprske družbe medtem tečejo dalje. 

Podlaga za pogodbo, ki bo sklenjena med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in hrvaško Agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), je dogovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in hrvaškega ministra za državno premoženje Gorana Marića z Otočca, so pojasnili na ministrstvu.

S tem so se odzvali na Marićevo torkovo izjavo, da bi bila lahko pogodba podpisana naslednji ponedeljek ali torek, saj da so bili pogoji, ki jih je postavila Hrvaška, za Počivalška sprejemljivi.

Prodaja slovenskega proizvajalca avtomobilskih delov italijanskemu skladu se je zapletla zaradi spora med Cimosom in DAB glede poplačila terjatve, ki izvira iz 90. let preteklega stoletja.
Prodaja slovenskega proizvajalca avtomobilskih delov italijanskemu skladu se je zapletla zaradi spora med Cimosom in DAB glede poplačila terjatve, ki izvira iz 90. let preteklega stoletja. FOTO: POP TV

V DUTB pomirili predstavnike Cimosovih delavcev

Predstavniki DUTB so predstavnikom delavcev odgovorili na vsa vprašanja, je dejal sekretar regijskega odbora SKEI Sašo Ristič. DUTB se po njegovih besedah zelo trudi, da se italijanski sklad Palladio Finanziaria čim prej vrne za pogajalsko mizo, če se bo, pa bodo sindikalisti sodelovali pri pogovorih.

"Sestanek je bil ploden, odgovori so bili jasni," je ocenil predstavnik Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI).

V DUTB so slovenskim in hrvaškim sindikalistom, ki so sodelovali na sestanku, pojasnili, da je sporazum s hrvaško Agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) glede Cimosa praktično sklenjen ter da temelji na dogovoru slovenskega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška in hrvaškega ministra za državno premoženje Marića.

Kot je navedel Ristič, so jim v DUTB povedali tudi, da so Palladio Finanziaria s tem slovensko-hrvaškim napredkom pri razreševanju spora okoli koprskega podjetja že seznanili. "Glavno breme je odstranjeno, zato se pričakuje, da se Italijani vrnejo za pogajalsko mizo, da pridejo nazaj kot investitor," je izpostavil sindikalist. "To je zelo pomembno," je dodal.

Zadovoljen je tudi z obljubo, da bodo predstavniki slovenskih in hrvaških sindikatov, ko oz. če se bodo Italijani začeli znova pogajati, vključeni v pogovore o socialni noti. Na vprašanje, ali so o vsebini slovensko-hrvaškega sporazuma in s tem ohranitvi delovnih mest govorili že danes, je odvrnil, da ne.

Komunikacija med slovenskimi in hrvaškimi sindikati je sicer po njegovih besedah odlična. "Če bi mi vodili prodajni postopek, bi bil, če se malo pošalim, cenejši in bi bil že sklenjen. Mi smo na kupu, pri nas v pol dneva skličemo vse, ministra pa se ne moreta zmeniti v dveh letih. Ali ni to čudno?" se je vprašal.

V primeru, da se sklad ne bo vrnil k poslu, sindikati ne bodo vrgli puške v koruzo. "Iskali bomo druge rešitve, kaj pa hočemo," je sklenil Ristič.

V primeri, da se sklad ne bo vrnil k poslu, sindikati ne bodo vrgli puške v koruzo.
V primeri, da se sklad ne bo vrnil k poslu, sindikati ne bodo vrgli puške v koruzo. FOTO: POP TV

Cimosu bi v primeru neuspešnega posla grozil stečaj

Slovenska in hrvaška stran sta konec januarja že dosegli dogovor o reševanju. Tedaj sta se namreč ministra na Otočcu dogovorila, da bo Cimosov dolg za sedem milijonov evrov kupila DUTB, DAB pa bo umaknila tožbo proti podjetju. A nekaj dni zatem naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma postavila za Italijane nesprejemljive dodatne pogoje glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem.

Čeprav naj bi glede tega slovenski in hrvaški predstavniki zbližali stališča, je nerešeno ostalo tudi vprašanje lastninske pravice nad Cimosovimi nepremičninami v Buzetu in Roču, ki jo je hrvaško državno pravobranilstvo poskušalo izpodbijati.

Italijanom naj bi zaradi teh nerešenih vprašanj prekipelo, zato so v ponedeljek medijem poslali sporočilo, da odstopajo od nakupa Cimosa. A uradnega sporočila o tem DUTB, ki koordinira prodajo, niso poslali, temveč so jo obvestili le o nameri objave odstopa.

Cimosu bi v primeru, da bi posel padel v vodo, grozil stečaj, a je Počivalšek večkrat zatrdil, da bodo storili vse, da se ta scenarij ne bo zgodil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tetapehta 5
27. 02. 2017 22.37
Total povožena država SLOVENIJA-ni ji pomoči
LLLEPI
24. 02. 2017 16.18
+4
Slovenija ni zmetala v CIMOS ampak v politike ki so skupaj z vodilnimi v cimosu ves ta denar speljali v privatne zepe
Kollerik
23. 02. 2017 18.52
počivavšek spet rastura kot slon med porcelanom in zato bi u iber pasal tudi v Trumpovo ekipo ministrov....
LLLEPI
24. 02. 2017 16.19
+3
Slovenci ga ne dajo ga krvavo potrebujejo da jih ohrani na minimalcu
Absolutist 1
23. 02. 2017 17.34
+1
Cimos=Elan,vemo za velikega akterja pri malverzacijah v Elanu,zaradi katerega je že peto leto v zaporu glavni fiančnik Elana.Ugiba naj vsak sam,kdo je to bil.
o22
23. 02. 2017 10.58
+3
Bravo Hrvatje,zadnje čase vas podpiram,kajti naši politiki so naivni ,nevedni ali pa iz koristoljuba. počnejo neumnosti.Bog si ga vedi kaj vse se plete v njihovi glavi.Imam občutek ,da nas namerno tlačijo v blato in prodajajo vse povprek ,ko cena dodobra pade.nihče nas več ne jemlje resno .Bučar je malo pred smrtjo dejal (,ko ga je novinar vprašal o prihodnosti SLovenije)Slovenijo so zafurali ,sledi ji popolni polom in poceni razprodaja.Pohapsali jo bodo sosedje.No ,se je že začelo z merkatorjem in se nadaljuje.In ,Ja G.Bučarju verjamem,ker je imel vizijo ,pamet , moralo,etiko in tudi ponos.
Kollerik
23. 02. 2017 14.31
+2
Obišči raje ti to Hrvaško in jo dobro preglej, toda ne samo turistične kraje, v katere verjetno hodiš uživat. Njihove elite so potisnile narod v še večjo bedo. Vse kar znajo, je mobilizacija državljanov na račun zunanjih sovražnikov, ostalo pa propada in se razprodaja.
enakostzavse
23. 02. 2017 09.15
+2
Neverjetno. In še enkrat se bodo pustili na#egnit hrvatarjem. Kako dolgo še ? Kako dolgo bodo rabili, preden bodo spoznali hrvatarje ? Piranski zaliv, Kranjska, LB, Teran, Hotiza, Nuklearka , migranti......................................... !
LLLEPI
24. 02. 2017 16.21
+2
Saj jih poznajo. Problem je v nasih politikih ki so se bolj pokvarjeni kakor Hrvatarji za majhno provizijo bi jim prodali vso Slovenijo z VSEMI sLOVENCI VRED in natancno to pocnejo sedaj
nikhrast
22. 02. 2017 21.48
+0
Ena glavnih nalog sindikata je da uredi odpuščanje, pravilo pa je, zadnji pride, prvi gre. OK, zdaj pa vsak svojo številko, tisti ki ima najvišjo, prvi odleti.
kiboko
22. 02. 2017 21.27
+1
Torej so sindikati skoraj dokončno uničili posel, in šele po odstopu popustili ... zdaj pa "pričakujejo" da se druga stran vrne na pogajanja. Mogoče bo, ali pa tudi ne. Mogoče so Italijani dojeli, da so sindikati preveč togi.
Myroommyrules
22. 02. 2017 21.15
+7
Kot državljanka RS menim, da sedanje vodstvo SDH-ja ni primereno za vodenje našega MILJARDNEGA premoženja. Prosim, da se na ta delovna mesta, da ljudi, katere odlikuje visoko poštenje in katerih bo razvoj in kakovost slovenskih podjetij osnovna prioriteta. Rezultati SDH, če bi že sedaj potegnili črto, je rezultat po vsej verjetnosti porazen. Davkoplačevalci bomo morali dokapitalizirat SDH? To se ne bi smelo nikoli zgoditi, ampak se bo.
kiboko
22. 02. 2017 21.29
+2
Kje in kako pa naj bi dobila takšne ljudi? Kadar se za položaj predlaga poštenega in sposobnega, ga takoj mediji oblatijo, mi vsi pa pri tem ploskamo.
enakostzavse
23. 02. 2017 09.12
-2
myroom, Predloži imena, katera so po tvojem zanesljivi in pošteni ljudje !
puspan
22. 02. 2017 20.34
+12
Kaj pa pomaga, če je glavno breme odstranjeno, Italijanov pa od nikoder in jih tudi ne bo več. Cerar naj super gospodarskega ministra raje pošlje zopet na staro delovno mesto upravnika Therm, kjer je že nekoč uspešno skrbel, da voda v bazenu nikoli ni zamrznila.
Finfer
22. 02. 2017 20.26
+6
Svinjarija ,do sedaj so na račun tega podjetja kradli slovenci in hrvati sedaj pa bodo še italijani nosili vreče milijonov v italijo !!
bodi
22. 02. 2017 20.15
+7
čez pol leta bomo izvedeli kdo vse stoji za tem kupčkanjem in posej verjetnosti bo kriv hehe veliki JJ
CastrumFF
22. 02. 2017 19.55
-2
A vi greste na dopust? JA! Torej tudi Pocivalsek ima PRAVICo do dopusta!
bodi
22. 02. 2017 20.04
+2
dam si ga pel pa obadva počivajta ma kakšen dopust ko je kriza moraš delati sto na uro ne pa čakati propad ,in še to Jaz osebno dela ko je delo ko je delo končano se pa lahko počiva se vidi da te proračun plačuje ker nimaš tega v zavesti.
macek_garfield
22. 02. 2017 20.32
+1
pamtjnakovic, daj po slovensko napisi ne po habarsko, a si imel dvojko slovenscino v os? habar
bodi
22. 02. 2017 20.39
+2
teb tud šola nič ne pomaga perfekcionist
Borec21
22. 02. 2017 19.30
+5
Sindikati prisotni halo??to ni železnica ali javni sektor tle gre za privat denar???to je končana zgodba Italjanom s ebolj splača počakat d agr ev stečaj..............in čez noč zalaufat.
macek_garfield
22. 02. 2017 19.28
+7
eno vprasanje za te sindikaliste, kje pa ste bili, ko so vas bivsa vodstva kradla, vam lagala, kje ste bili, ko je novo vodstvo najemalo tuje svetovalce za nekaj tisoc eurckof, sami ste si krivi, ker se niste zavzeli za svoje podjetje, ki vam daje kruh pa to
bodi
22. 02. 2017 20.06
-3
ti si verjetno na sociali al pa penzionist
CHANEL MADEMOISELLE
22. 02. 2017 20.35
+4
fljfo
22. 02. 2017 19.17
+4
Evo, se že Počivalšek klanja Hrvatom....
zek
22. 02. 2017 18.57
+12
Sem mislil,da ta Počivalšek ne razume le Angleško pa očitno ne razume niti Hrvaško! VLADA g Počivalšek pa kaj je z vami kakšna pogajanja in sprejemanje ultimatov s strani Hrvaške KAJ JE Z VAMI???? Pa saj je Cimosov obrat na Hrvaškem v Slovenski lasti (vsaj še sedaj) pa res ne znate vi postaviti ultimata Hrvatom?? Takole bi morali nastopiti -- Dragi moji Hrvaški sogovorniki ali pristanete na Slovenske pogoje v CELOTI,v kolikor NE začnemo naslednji teden PROIZVODNJO SELITI V SLOVENIJO !!! PIKA!! --- Seveda je to za sedanjo vlado misija ne mogoče ŽAL!
ecnarf
22. 02. 2017 18.52
+6
sami mutibarići
Absolutist 1
22. 02. 2017 18.30
+6
Logika vsega cirkusa okoli Cimosa je čisto enostavna.Naši pogajalci so izpolnili pogojDUTB je dal Hrvatom 7 mio evrov,ki bodo stem denarjem poplačali svoje delavce na hrvaškem.Cimos pa bodo naši pogajalci poslali v stečaj in vse delavce dalo na čakanje in v breme davkoplačevalcev.Vladajoča klika pa bo veselo rušila državo še naprej.
puspan
22. 02. 2017 18.23
+4
Samo še Vogrin je manjkal v ekipi pogajalcev pa bi bila popolna in vse bi se še bolj dobro končalo, kot se je. Bravo nesposobneži.
macek_garfield
22. 02. 2017 19.29
+3
vogrin bi moral biti direktor, pa do tega cirkusa ne bi prislo, bi sel cimos ze pred leti v strecaj ce bi vogrin bil direktor pa to