Gospodarstvo

Proti vstopu Uberja: Uber dirigira pravila in ima koristi, taksisti pa so le pevci v zboru

Ljubljana, 07. 11. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Številni sindikati in organizacije nasprotujejo vstopu Uberja v Slovenijo, saj bo, kot opozarjajo, še poslabšal že tako negotove razmere v izvajanju taksi prevozov. Uber v odzivu sporoča, da ponujajo storitev v skladu z vsemi zakoni in drugimi predpisi.

Sindikat Mladi plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo ter Svetovalnica za migrante so proti vstopu Uberja v Slovenijo. Ta bo namreč po njihovem mnenju še poslabšal že tako negotove razmere v izvajanju taksi prevozov. Kot opozarjajo, se bo s prihodom Uberja povečal razred prekarnih delavcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus, se je treba vprašati, ali želi naša država spodbujati prekarne oblike dela in množično ustanavljanje samostojnih podjetnikov, pri čemer je položaj teh ljudi negotov. "Digitalizacija lahko prinaša napredek, digitalizacija kot nove tehnologije in razvoj je nekaj pozitivnega, ni pa nujno, da je digitalizacija vedno povezana s prekarizacijo," je dejala in kot največjo napako Uberja izpostavila, da se ta spreneveda, da ni delodajalec, kar v praksi je. Po besedah Jarčeve se je treba boriti za dostojno delo, ne pa se sprijazniti z "bučami", ki jih prodajata vlada in ministrstvo za javno upravo.

Po mnenju sindikatov Uber predstavlja izmikanje delovni in socialni zakonodaji.
Po mnenju sindikatov Uber predstavlja izmikanje delovni in socialni zakonodaji. FOTO: AP

Lukić: Uber predstavlja izmikanje delovni in socialni zakonodaji

Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante je ob tem spomnil, da je minister za javno upravo Boris Koprivnikar septembra v ZDA z Uberjem podpisal pismo o nameri o sodelovanju, Uber pa da bo v Slovenijo vstopil, ko bo država posodobila zakonodajo. Ministrstvo za infrastrukturo je po njegovih navedbah dan pred podpisom namere o sodelovanju dobilo navodilo, da naj pripravi ustrezne spremembe zakonodaje, ki bodo šle v korist multinacionalk. "Mi se sprašujemo, ali je multinacionalka tista, ki piše zakonodajo v Sloveniji," je dodal.

Uber po njegovi oceni predstavlja izmikanje delovni in socialni zakonodaji, predstavlja pa tudi ne samo nelojano konkurenco, ampak v bistvu dumping na področju socialnih in delavskih pravic. "Imamo delovno zakonodajo in ne moremo pristati, da predstavniki vlade legitimirajo nezakonit poslovni model," je poudaril Lukić.

Švarc: Tisti, ki dirigira pravila, ima koristi, taksisti pa so le pevci v zboru

Predsednik Svobodnega sindikata Slovenije David Švarc je ob tem poudaril, da so v Ljubljani taksisti že danes "ujetniki izredno neurejenega sistema, ki jim je kot delavcem maksimalno nenaklonjen". Taksi podjetja namreč ne zaposlujejo in nimajo do taksistov, ki jim plačujejo mesečno pristojbino, nikakršnih obveznosti, ob tem pa se taksisti srečujejo tudi z dumpinškimi cenami.

"Ravno v tej dejavnosti vidimo vse slabosti t.i. sodelovalne ekonomije. Koristi ima le tisti, ki dirigira, postavlja pravila, pevci v zboru, v tem primeru taksisti, pa živijo na robu preživetja," je poudaril in dodal, da "položaj taksistov v Ljubljani jasno kaže, da sistem Uberja ni pravi, da je maksimalno izkoriščajoč in v vseh pogledih poguben za tiste, ki to delo opravljajo pošteno".
Slovenska politika in ljubljanske mestne oblasti bi morale po Švarčevem mnenju ustvariti pogoje za čim boljši socialni položaj državljanov, ne pa odpirati vrata najhujšim izkoriščevalcem, ki bogatijo na račun delavstva, svoje dobičke in bogastvo pa kopičijo izven meja naše države.

Kot je dejal, bi bilo treba taksi službo organizirati po vzoru potniškega prometa, kjer so vozniki zaposleni, imajo pogodbe o zaposlitvi v podjetjih, ki izvajajo storitve prevoza potnikov. Tako vlado kot ljubljanske mestne oblasti pozivajo, da položaj taksistov in te dejavnosti uredi. "Naša vlada namerava v luči nekega napredka pripeljati še hujšo obliko izkoriščevalskega dela," je še dodal Švarc.

Več organizacij je proti vstopu Uberja v Slovenijo.
Več organizacij je proti vstopu Uberja v Slovenijo. FOTO: AP

Borut Brezar iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo je ravno tako ocenil, da bi Uber razmere v dejavnosti taksi prevozov še poslabšal - vzpostavlja namreč nov, bolj prekariziran trg delovne sile. Omenjene organizacije zahtevajo vključevanje javnosti v razpravo o skupni prihodnosti, tudi na področju digitalizacije in dostojnega dela ter razmislek o tem, kako lahko tehnologija izboljša naša življenja. "Ja digitalizaciji, vendar ne prekarizaciji," je še poudarila Jarčeva.

Odziv Uberja: Ponujamo storitev v skladu z vsemi zakoni in drugimi predpisi

V Uberju so v odzivu zapisali: "Na Dunaju, v Stockholmu, Parizu, Zagrebu in v mnogih drugih mestih v 21 državah Evropske unije nudi Uber nove priložnosti za delo ljudem, ki jih najbolj potrebujejo. Tako kot v mnogih drugih evropskih mestih želimo tudi v Ljubljani ponuditi celovito licencirano storitev, ki bo v skladu z vsemi zakoni in drugimi predpisi. To pomeni, da bodo ponudniki storitev licencirana podjetja, ki zaposlujejo voznike, in licencirani samostojni podjetniki, ki bodo morali izpolnjevati najstrožje varnostne standarde. Uberjeva digitalna platforma bo zagotovljala transparentnost in sledljivost vseh plačil ter enostavno in obenem popolno pobiranje davkov."

Prav tako dodajajo, da podpirajo vladni program na področju digitalnega in sodelovalnega gospodarstva, ki je v celoti skladen s smernicami Evropske komisije o sodelovalnem gospodarstvu. "Evropska komisija se je odločno zavzela za nove poslovne modele na področju sodelovalnega gospodarstva, ki prinašajo številne priložnosti tudi za slovenska podjetja in uporabnike, ki navsezadnje tudi najpomembnejši," navajajo v izjavi in dodajajo, da lahko prek Uberjeve platforme licencirani ponudnik prevozov pride do zaslužka na izjemno enostaven in pregleden način. "Glede na podatke nedavne raziskave podjetja Ipsos, bi kar devet od desetih Uberjevih partnerjev na Hrvaškem delo prek Uberjeve platforme priporočilo tudi drugim. In kar 89 odstotkov bi jih moralo znižati stroške, vzeti kredit ali si poiskati dodatno delo, če ne bi vozili prek Uberjeve platforme," še navajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
08. 11. 2016 16.12
+1
še malo pa bodo ljudje kot roboti
Tempus Fugit
08. 11. 2016 09.55
+1
Ne razumem zakaj toliko vpitja okoli uberja: tisti, ki mu ne paše, ga pač ne bo uporabljal ali sodeloval z njim. Obstajajo tudi druge aplikacije z enako funkcionalnostjo.
Uporabnik565636
08. 11. 2016 09.47
+1
Slovenci obožujemo svoje avtomobile in se radi z njimi vozimo. Dvomim, da bo Uber dolgo deloval.
izbrisaniodpotv
07. 11. 2016 21.46
+2
pa kaj zdej to?vsaka tuja firma nam v lastni državi po glavi ser..?KAJ PA SO AVSTRIJCI NAREDILI TUJIM PODJETNIKOM V NJIHOVI DRŽAVI?POLITIKA PA TAKO ALI TAKO ZAVIRA DOMAČE GOSPODARSTVO SRAM JIH JE LAHKO
izbrisaniodpotv
07. 11. 2016 21.47
nesposobneži v parlamentu takoj so si plače dvignl
Antropozofija
07. 11. 2016 19.58
-1
imm0
07. 11. 2016 19.40
+3
v Nemčiji so to enostavno prepovedali!
ONniON
07. 11. 2016 19.20
+2
vse slabše bo v prihodnosti boste že videli !
ONniON
07. 11. 2016 19.16
+1
ne podpiram uberja, ne podpiram pametnih telefonov imejte jih v ameriki !
izbrisaniodpotv
07. 11. 2016 21.47
+2
ONniON
07. 11. 2016 19.16
+2
naj ostane v ameriki kaj fuking me briga amerika
SLOJok3r
07. 11. 2016 19.14
+4
Spet bomo pokleknili pred ameriskami organizacijami. Ampak to je itak kul in uporabna storitev ne? Kot facebook. Uboge ovcke.
Roxy79
07. 11. 2016 19.12
Ja in kaj pol če so taksisti PEVCI. Kdo pa prav da naj pojejo. Tud PErpetil ĐEzilend imajo pevce... ki krožijo...
ONniON
07. 11. 2016 18.53
-1
madžarska ima forinte
Explainator
07. 11. 2016 18.43
+4
Kaj bodo pa taksisti čez nekaj let, ko bo na cesti prvi avto brez šoferja? A resno mislijo, da bodo avte furali do upokojitve? Tega poklica šoferja čez 15 let ne bo več. Prej se prekvalificirajo, bolje za njih. Tega napredka se ne da ustavit, sindikat gor ali dol.
ONniON
07. 11. 2016 18.53
+1
vse gre na slabše !!!! upam da bo čimveč revnih pa brezposelnih , še težje bo dobiti službo, boste vi videli vaš napredek pa robote pa umetno inteligencio
ONniON
07. 11. 2016 18.40
+0
naj ostane v ameriki
ONniON
07. 11. 2016 18.39
-4
odvisneži odvisneži
ONniON
07. 11. 2016 18.21
-2
odvisneži pametnih telefonov in aplikacij jaz ga nimam ! jaz uporabljam taksi metro
ONniON
07. 11. 2016 18.18
-6
ne podpiram uberja in prekarnosti, naj bo v ameeriki tam kamor spada ! odvisneži pametnih telefonov , naprav in aplikacij
Bald
07. 11. 2016 19.13
+2
iz kterga veka si pa ti, iz kterga veka si pa ti?
ONniON
07. 11. 2016 19.19
+1
genius2013
07. 11. 2016 18.16
+14
jugo-taksisti se že tresejo, ker bo konec nategovanja strank..pošteni bodo imeli stranke, nateguni pa bodo hitro na slabem glasu..samo kje se bodo zaposlili, če se v 40 letih niso niti Slovensko zmogli naučiti..
nikhrast
07. 11. 2016 17.59
+1
Taksi služba je tako prekarno delo, pa vedno manj bo tega posla. Brezšoferska vozila se pojavljajo, vedno manj bo dela za šoferje, taksiste..., vozniškega dovoljenja sploh ne bo treba, preko mobilca boš naročil avto, odpeljal te bo, pa šel naprej, samo brez šoferja. Par dni nazaj gledam dostavo piva na kamionu, 290 km, šofer pa zadaj bere cajteng.
medo90
07. 11. 2016 17.58
+3
Pravilno naj pride. Vsa banda dvakrat pečena pa naj gre.