Gospodarstvo

Sindikati: Stožice bodo spomenik poteptanih človekovih pravic!

Ljubljana, 11. 02. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

14-urni delavnik v mrazu, vročini, dežju in snegu, 250 evrov plače, nič socialne varnosti. Tipičen dan v življenju tujcev, ki v Sloveniji delajo v gradbeništvu, pa tudi marsikaterega slovenskega delavca.

Gradbeništvo je kriza najbolj prizadela. Posledice pa v veliki meri nosijo delavci.
Gradbeništvo je kriza najbolj prizadela. Posledice pa v veliki meri nosijo delavci. FOTO: Reuters

Konec lanskega leta je bilo veljavnih skoraj 80.000 delovnih dovoljenj za tujce. Približno polovica je državljanov Bosne in Hercegovine, sledijo jim Hrvati. Večina dela v gradbeništvu, kjer pa je zaradi krize povopraševanje po delovni sili vse manjše, nenadnega odpuščanja pa vse več.

Iskali boljše življenje, našli nočno moro

Svobodni sindikati opozarjajo, da večina teh delavcev nima zagotovljene socialne varnosti. Delajo za minimalno plačo, nadure so neplačane. Izplačilo je pogosto le okoli 250 evrov. Delodajalci jim namreč zaračunajo stroške bivanja v "samskih domovih". “V Sloveniji nimamo predpisa, ki bi urejal bivanje tujih delavcev,” opozarjajo sindikati. Postelja, ne soba, v domu tako na mesec stane tudi do 150 evrov. V sobici, ki komaj zadošča za postavitev ležišč, bivajo štirje, da občasno ni elektrike ali tople vode, pa sploh ni nič posebnega.

Težava so tudi delovne razmere. “Delodajalci od zaščitnih sredstev poznajo samo čelado,” pravi delavec. Večina se jih javno ne upa izpostaviti – komunikacija z mediji je samo skrajšana pot do odpovedi, pravijo. Delajo dneve in noči. Roki za izgradnjo so nemogoči – če bi bilo relno stavbo dokončati v enem letu, jo je zdaj treba v nekaj mesecih. "Gradbena podjetja investitorjem ponujajo tudi do 40 odstotkov popusta, najkrajši konec potegnejo podizvajalci in delavci."

Če ostanejo brez dela, se morajo pogosto čez noč vrniti v domovino, opozarja strokovni sodelavec svobodnih sindikatov Goran Lukič. Za prijavo v evidenco brezposelnih ali med prejemnike denarne socialne pomoči je namreč potrebno stalno prebivališče v Sloveniji. Kriv je slab meddržavni sporazum. “Za birokratsko kramo pa se skrivajo zgodbe resničnih ljudi. Ni dovolj misliti, da razumeš stisko malega človeka, če se občasno prevažaš s katrco! je kritičen Lukič. Sindikati državo pozivajo, da uredi pomoč za tuje delavce. "Delavci migranti so bili učinkovit "produkcijski strošek", v času krize pa jih "odvržemo kot potrošni material nazaj v matično državo", še dodaja Lukič.

Stadion Stožice vztrajno raste, delavci pa opozarjajo na kršitve pravic.
Stadion Stožice vztrajno raste, delavci pa opozarjajo na kršitve pravic. FOTO: Damjan Žibert

Podpiši prazen list ali pa …

Delodajalci od delavcev migrantov vse pogosteje zahtevajo, da podpišejo prazen papir ali pa pogodbo, s katero se odpovedujejo svojim temeljnim pravicam: odpravnini, letnemu dopustu, regresu, počitku med delovnim dnevom in delovnim tednom ter celo zaščitnim sredstvom. Med podjetji, kjer se to dogaja, sta družbi Arming, ki je eden od podizvajalcev pri gradnji stadiona v Stožicah, in Kodel. Ni pa nujno, da sta ti družbi edini. V manjših družbah naj bi kršitve namreč odkrili prej, medtem ko velikim gradbenim podjetjem nečedne posle uspe prikrivati dlje. Sindikati vse delavce, ki so se znašli v takšni situaciji, pozivajo, da pri njih poiščejo pomoč. Sumljivih sporazumov pa – priseljeni ali domači delavci – nikakor ne podpisujte!

Stožice so ponoči kot Las Vegas

Kot tipičen primer dela v nemogočih razmerah sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac navaja stadion Stožice. “Ta objekt bo nekoč Ljubljani in Ljubljančanom v ponos. V resnici pa bo predstavljal spomenik poteptanim temeljnim človekovih pravicam ljudi, ki so ga gradili dan in noč, v mrazu in snegu za človeka nedostojno plačilo.” Na koncu pa bodo poniknili. Takšna je namreč usoda veliko tujih delavcev, ki jih ob koncu projekta enostavno odpustijo. Novega dela ni, čaka jih le vrnitev v domovino. Tisto, od koder so prišli, ker niso mogli preživeti.

Iz katerih držav je v Slovenijo prišlo največ delavcev in koliko dela še sploh je za tujce?
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
15. 02. 2010 13.31
dana 123 VELIKO JIH JE, KI PA KLJUB TEMU, DA TRDO DELAJO, V MRAZU IN VROČINI, NE GLEDE NA NJIHOVO STAROST-- NIMAJO PLAČILA . IZKORIŠČEVALCI !
mertseger
15. 02. 2010 00.03
Tu se dejansko vidi koliko zaslužijo gradbinci.. Delavci delajo skoraj zastonj projekti so pa tako dragi kot da bi zlate stavbe gradili.
dana123
14. 02. 2010 22.49
pajtlerblanka12.02.2010, 14:33S -4 MENI JE LJUBŠI KAPITALIZEM,ČE DELAM IMAM,,ČE NE DELAM NIMAM" Če si prebrala članek in napisala to kar si napisala, je vse kar lahko rečem le, da ne premoreš nobene empatije. Smilijo se mi vsi tisti, ki so kdaj delali zate. Še najverjetneje pa je, da gre v tvojem primeru za globoko moteno osebo, ki je že dolgo tega izgubila stik z realnostjo. Da se ti ne bo ta cenjeni kapitalizem še kdaj zataknil ! ?
andrej69
14. 02. 2010 22.48
Tudi v tujini ni nič kaj drugače....
kozel50
14. 02. 2010 19.12
Kakšen spomenik poteptanim pravicam? Kaj pa delajo za takšno plačilo. 10 let nazaj sem tudi jaz delal v istih razmerah, za ravno tak denar. Pa sem šel nazaj v šolo in mi je sedaj veliko lažje....
Spegu
14. 02. 2010 13.40
Vse je larifari in sprenevedanje. Ne more se oreči zakonski pravici, tudi če podpiše. Delovna zakonodaja je jasna, je pa res, da si ne upajo na inšpekcijo al sodišče. To je pa malo njihov problem.
Millena
14. 02. 2010 06.53
Kako podjetje pride do minusa na računu? Dobro uprašanje odgovor je enostaven pohlep lastnika podjetja. To nas bo use pokončalo nakonc bo samo tišina, ker ljudje so pohlepni. Kramar si je izplaču 1m€ NLB pa propada.
bodi.clovek
13. 02. 2010 15.18
in kako lahko podjetja pridejo do minusa na racunu?sej res nekateri poberajo denar medtem ko nekateri ...vidimo kaj zalostno,res zalostno
petdan
13. 02. 2010 13.06
Za takšno stanje je kriva država. Toda tudi sindikati niso za te razmere izvedeli komaj včearaj. V kolikor bi bili že v začetkih uvajanja te asocialne prakse aktivni, bi bilo današnje stanjebolj vzdržno. Sindikati se obnašajo popolnoma isto kot vladajoče strukture. Kadar želijo pozornost, javnosti vržejo kost v glodanje, ne da bi kakrkoli pomembnega naredili za preprečitev določenih razmer.
Rudder
13. 02. 2010 11.48
Če se bo vse skupi enkrat podrlo, se pol ne čudit!
.eu.
13. 02. 2010 09.42
vegrad bo pač moral prodati stanovanja po 1500 eur kvadrat hehehe A že kdaj boste začel???
KOMET.68
12. 02. 2010 21.43
Ja kje je sedaj naša administracija. Znajo zakomplicirat življenje navadnim ljudem, teh izkoriščevalcev pa ne znajo privit. Pahor prv beden se mi zdiš, ko ugotavljaš da je premalo davkov pobranih. Te reveže iskoriščajo slovenski državljani, ki davek pospravijo v svoj žep in še nekaj procentov plače teh novodobnih sužnjev. Zato, pa ne delajte bedakov iz volivcev, kajti večina komaj čaka da odletite. Kajti vlada, ki ni sposobna uvest plačilne discipline in kontrolirat sive ekonomije je SRAMOTA za Slovenijo. Ko pa ima toliko administracije, ki bi se lahko prekvalificiral, kod se mora vsak delavec, ki hoče novo zaposlitev.
Kajtimar
12. 02. 2010 19.17
..Pa ne sam pravic delavcev- tut dobaviteljev gradbenih izdelkov. kake pogodbe je nastavo Jankovič.
color
12. 02. 2010 15.36
aloalo
12. 02. 2010 14.34
Rad bi vas vidu Slovencelni, k smo mel 10 dni vojne....osatle balkanske drzave so mele zelo dobro izkusnjo..zato delajo v Sloveniji te revezi in jih izkorisčajo k pse...Niso oni krivi da delajo pr nm, vsekskor pa imajo pravico da sed z njimi ravna humano, tako kot s slovenskimi delavci...pa ne mi jamrat da bi slovenci delal, bi moj kuur...ac...Vsaku k prav da jimm je prov, plinem v faco..pa nej pusti naslov kle gor ce upa. banda
Buena Vita
12. 02. 2010 14.33
socializem je bil super,, ob 6 se je prišlo v službo., do devetih se je razpravljalo kdo je kje bil včeraj, potem so šli pogkedat do pol desete kaj bi bilo treba narest za danes,ups jutri ob desetih se je šlo na malico ,katera se je v veliko primerij končala ob dvehh tako so delali v državnih firmah vse foliranje in davke smo plačali privatniki,,in ja in ,,popoldne so pri privatniku delali taisti delovci ki so dopoldne lenarili v službah živel socializem,,,za enega vse,,drugemu nič MENI JE LJUBŠI KAPITALIZEM,ČE DELAM IMAM,,ČE NE DELAM NIMAM
kawboy
12. 02. 2010 14.29
Če si na sociali vsaj redeno denar dobiš, če pa delaš pa je veliko vprašanje če boš sploh plačo dobil vsak mesec, ker je velika finančna nedisciplina že pri vrhu. Delodajalca ali lastnika družb ne moreš nikakor uspešno izterjati preko sodišča, da bi lahko bila bolj uspešna izvršba za oškodovanca pa to katerakoli in to za vse vrste storitev in uslug. Samo da država pobira, lopovi pa nemoteno delajo naprej in povrhu še nekaznovani.
Millena
12. 02. 2010 13.39
yapi12.02.2010, 12:35 Se strinjam
Millena
12. 02. 2010 13.37
Quaresma712.02.2010, 11:11-2 Če so oni naredili tako katastrofo da se bo povrnila u 80 let gdaj se bo stadion povrnu. Verjetno ni nič Jankovič kriu ok uredu samo on je imeu na izbiro katera podjetja bo najeu in verjamem u to da sam kot dober Menager dobro ve katera firma je dobra in katera ne in katera firma izkorišča delovce in katera ne. On ma na izbiro kere bo uzeu da mu delajo je pa tudi res da cena igra veliko ulogo u tem koga bo izbral. Sej sm pol vleku svoje teorije na inšpektorje kateri dopuščajo to sranje, če pa bi Pahor in Jankovič delala samo 1 dan in dobila 20€ plačila pa meni verjemi da nebi dopuščala da se tako sranje dogaja u gradbenih podjetjih kot se dogaja. Pod izvajalci so še slabši od izvajalcev kot je razvidno stvari uhajajo iz pod nadzora in izven useh pravic ljudi ki imajo pravico do dostojnega življenja in ustreznega plačila za opravljeno delo ne pa da životarijo kot je konec decembra povedal zaposleni v VEGRADU. Da družini nima kaj poslati kajti use kar zasluži daje za golo preživetje kaj šele da bi poslal svoji družini kak €uro potem bi lahko kar umru od lakote in podobno....
Admir Delic
12. 02. 2010 13.25
@yapi: Ka kva rinejo? Sej ne bi prisli ce ne bi bli poklicani pa dobili sihta s strani firm. Stozice bi pa tud same zrastle brez njih ane? Sicer pa najdi mi slovenskega delavca v gradbenistvu... Vsi prefini za tako delo. Kao raje soco vlecem kot pa da dejansko grem na siht.