Skupina Gorenje lani z višjimi prihodki, a nižjim čistim dobičkom

Skupina Gorenje je lani ustvarila 1,307 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,7 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 1,2 milijona evrov, potem ko je bil predlani pri 8,4 milijona evrov, kaže danes objavljena ocena poslovanja. Za leto 2018 načrtujejo rast prihodkov in dobička.

Skupina Gorenje je leta 2017 dosegla zastavljen cilj prihodkov, ki po ocenah znašajo 1,307 milijarde evrov in so skoraj 4 odstotke višji kot leto prej. Najbolj so k rasti pripomogli višji prihodki od prodaje v Rusiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Bližnjem in Daljnem vzhodu ter trgih Amerike, Azije in Avstralije. Dobiček iz poslovanja je znašal 21,7 milijona evrov, skupina pa je ustvarila 1,2 milijona evrov čistega dobička, so po seji nadzornikov, ki so oceno poslovanja in gospodarski načrt obravnavali v četrtek, sporočili iz Gorenja.

Gorenje

V Gorenju za leto 2018 načrtujejo približno 1,33 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za 1,6 odstotka več kot v oceni leta 2017. (Foto: 24ur.com)

"Kljub težavnim razmeram na trgu v drugi polovici leta smo dosegli načrtovane prihodke in že deveto četrtletje zapored ustvarjamo dobiček. Nižji od načrtovanega je predvsem na račun izjemnega povišanja cen surovin  nabavna cena plastičnih mas se je denimo povišala kar za 25 odstotkov, jeklene pločevine za desetino," poudarja predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. "Prepričan sem, da gremo v pravo smer. Z osredotočanjem na osnovno dejavnost in dezinvestiranjem na področju ostalih dejavnosti, povečevanjem prodaje premijskih in inovativnih izdelkov ter krepitvijo zunaj evropskih trgov in iskanjem ustreznega strateškega partnerja zagotavljamo dolgoročen razvoj Skupine Gorenje. S temi koraki bomo ostali uspešno podjetje in eden največjih zaposlovalcev v regiji, blagovna znamka Gorenje pa ena najbolj uspešnih in prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk v Evropi in svetu."

Gorenje

Za leto 2018 v Gorenju načrtujejo rast prihodkov in dobička. (Foto: 24ur.com)

Gorenje je danes objavilo gospodarski načrt za leto 2018, v katerem načrtujejo dobiček v višini 8,1 milijona evrov, prihodki od prodaje pa naj bi znašali 1,33 milijarde evrov. V skladu s strateškimi usmeritvami bodo še naprej povečevali prodajo zunaj evropskih trgov, hkrati pa bodo krepili tudi deleže na pomembnih evropskih trgih in še naprej povečevali deleža inovativnih in premijskih aparatov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
nikhrast 15.01.2018 16:40:57
Problem Gorenja je razvoj in inocacije. Poglej inovacije na CES, Cosumer Electronic Show, v Las Vegasu, Gorenje lahko samo sanja o tem, kaj vse gre v nove hladilnike, pa da o televizijah sploh ne govorim.
Več komentarjev