Gospodarstvo

Skupina Mercator s padcem prihodkov, višje investicije oklestile dobiček

Ljubljana, 20. 05. 2016 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Mercator je v prvem četrtletju ustvarila 604,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje oz. 3,8 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Ob skoraj dvakrat višjih investicijah je skupina obdobje končala s 44 odstotkov nižjim čistim dobičkom, ki je dosegel 2,3 milijona evrov.

Dobiček iz poslovanja skupine Mercator je v prvih treh mesecih dosegel slabih sedem milijonov evrov, kar je 42,5 odstotka manj kot pred letom dni, EBITDA pa je padel za 20,1 odstotka na 24,7 milijona evrov, so sporočili iz družbe.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Prihodki od prodaje so na trgih Slovenije in Srbije nižji predvsem zaradi zmanjševanja števila enot v neosnovnih aktivnostih - v programih izdelkov za dom ter tekstila in lepote, saj se je število enot na obeh trgih zmanjšalo skoraj za petino.

V družbi pravijo, da gre del zmanjšanja prihodkov pripisati tudi prodaji neosnovnih dejavnosti (M Holidays, Santana itd.) in prodaji Pekarne Grosuplje, del pa tudi spremenjenim nakupnim navadam potrošnikov.

Najvišji padec prihodkov je bil na hrvaškem trgu in je znašal 18,5 odstotka. Prihodki so nižji predvsem zaradi ukinitve celotnega market programa z lanskim julijem zaradi konsolidacije po trgih znotraj skupine Agrokor, v katero sodi Mercator.

Ključni razlog za znižanje čistega četrtletnega dobička skupine Mercator so, tako menijo v družbi, predvsem velika vlaganja v promocijo in cenovno konkurenčnost.

Za investicije je skupina v prvih treh mesecih letos namenila 12,9 milijona evrov, kar je skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Povečale so se predvsem investicije v Srbiji, hkrati pa se je nadaljevala politika vlaganja v prenove obstoječih prodajnih enot, za kar so porabili 56,6 odstotka celotnih sredstev.

Skupina je za nove maloprodajne zmogljivosti namenila 22,8 odstotka celotnih investicij, za vlaganja v informacijsko tehnologijo pa 12,5 odstotka. Preostalih 8,1 odstotka so investirali v logistiko in netrgovsko dejavnost.

Mercator je aprila s Slovenskimi železnicami podpisal pogodbo o odkupu zemljišča za izgradnjo novega Mercatorjevega logistično-distribucijskega centra. Vrednost transakcije znaša 17 milijonov evrov, vrednost celotne investicije pa je ocenjena na približno 100 milijonov evrov. Predvideni začetek gradnje objekta je v drugi polovici 2017, gradnja pa bo predvidoma zaključena do konca 2018.

Namen izgradnje logističnega centra je centralizacija skladiščne dejavnosti, optimizacija stroškov poslovanja, uspešno konkuriranje ostalim trgovcem in modernizacija poslovanja, pojasnjujejo v Mercatorju. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
24. 05. 2016 22.37
+9
v prvi vrsti moramo opozoriti , da vsi slovenski trgovci izkoričajo delovno silo z prikritim mobingom in šikaniranji ,, mercator v tem prednjači in hkrati s svojo strategijo dela škodo zaposlenim in strankam , nič ne zaostaja Tuš in spet lahko samo zatrdimo kako slabi so slovenci v tem poslu ,, le grabež in nesposobnost jih krasita
mejacrnikal
25. 05. 2016 17.34
+3
spar je zakon...delavci prijazni,police polne
Kollerik
20. 05. 2016 20.04
+8
nč čudnga glede na šefa, kakršnega imajo...