Gospodarstvo

Skupina Triglav v polletju za tretjino oklestila dobiček

Ljubljana, 19. 08. 2016 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina Triglav je v prvem polletju 2016 skladno s pričakovanji poslovala v zahtevnih tržnih razmerah in v okolju zgodovinsko nizkih obrestnih mer na mednarodnih finančnih trgih. Kar se tiče poslovanja v osnovni zavarovalni dejavnosti, je Skupina Triglav dosegla dobre rezultate.

Skupina Triglav je, kar se tiče poslovanja v osnovni zavarovalni dejavnosti, dosegla dobre rezultate, kar odraža tudi kombinirani količnik kot kazalec dobičkonosnosti poslovanja iz premoženjskih zavarovanj, ki ga je Skupina izboljšala in je ob koncu prvih šestih mesecev letos znašal 93,4 odstotka. Na trgih zunaj Slovenije so vse hčerinske zavarovalnice dosegle premijsko rast. Vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in regiji Adria skladno s strateškimi usmeritvami ostaja osredotočena na ohranjanje visoke finančne stabilnosti, dobičkonosnosti in varnosti poslovanja, so sporočili s Triglava.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Skupina Triglav je v prvem polletju 2016 obračunala približno enako konsolidirane kosmate zavarovalne in sozavarovalne premije kot v enakem obdobju lani (507 milijonov evrov). Ob upoštevanju lanske prodaje češke zavarovalnice je Skupina v prvi polovici leta dosegla skoraj dvoodstotno premijsko rast.

Premija premoženjskih zavarovanj, ki predstavlja 68-odstotni delež konsolidirane zavarovalne premije, je zneskovno ostala približno na enaki ravni kot lani, premija življenjskih zavarovanj se je znižala za 3 odstotke, premija zdravstvenih zavarovanj pa je zrasla za 3 odstotke. V Sloveniji je matična družba obračunala za odstotek manj zavarovalne premije kot lani v enakem obdobju, medtem ko se je obseg premije drugih dveh zavarovalnic na slovenskem trgu, Triglav, Zdravstvene zavarovalnice in Skupne pokojninske družbe, povečal za tri oziroma štiri odstotke.

V drugih petih državah regije Adria so vse hčerinske zavarovalnice dosegle rast premije. Najvišja, 20-odstotna, rast je bila dosežena na srbskem trgu, medtem ko se je na Hrvaškem povečala za 12 odstotkov. V Črni gori je bila rast premije šestodstotna, v Makedoniji petodstotna. Na trgu Bosne in Hercegovine je sarajevska zavarovalnica dosegla 12-odstotno in zavarovalnica v Banja Luki triodstotno povečanje premije. Uspešnost polletnega poslovanja v osnovni dejavnosti potrjuje izboljšani kombinirani količnik Skupine (93,4 odstotka) kot tudi matične družbe (87,6 odstotka).

V primerjavi z lanskim polletjem je Skupina zabeležila za odstotek več kosmatih zneskov škod (301,1 milijona evrov), matična družba pa za dva odstotka več (198,1 milijona evrov). V letošnjem letu je poslovanje Skupine zaznamovalo tudi nekaj množičnih škodnih dogodkov, od katerih je največ škode povzročila pozeba v Sloveniji in na Hrvaškem.

Z doslednim izvajanjem ukrepov poslovne politike je Skupina Triglav prvo polovico leta zaključila s čistim dobičkom v višini 34,2 milijona evrov (matična družba 29,6 milijona evrov) in poslovnim izidom pred obdavčitvijo v višini 43,2 milijona evrov (matična družba 36,8 milijona evrov). Na poslovanje in poslovni izid Skupine so imeli pomemben vpliv nizki donosi od finančnih naložb zaradi zgodovinsko nizkih ravni obrestnih mer na finančnih trgih. V prvem polletju 2016 so bili donosi Skupine za 39 odstotkov nižji kot leto prej, medtem ko so bili pri matični družbi nižji za 20 odstotkov.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Zavarovalnica Triglav je letos ponovno izplačala 2,50 evra bruto dividende na delnico, kar jo uvršča med eno od dividendno najdonosnejših delnic na Ljubljanski borzi.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je ob objavi polletnih poslovnih rezultatov poudaril, da skupina Triglav letos skladno s strateškimi usmeritvami uspešno ohranja finančno stabilnost, visoko kapitalsko ustreznost in dobičkonosnost poslovanja. Opozoril je, da letos poslujejo v razmerah zgodovinsko nizkih, celo negativnih obrestnih mer na mednarodnih finančnih trgih, v svetu pa prevladujejo negotove razmere, šibka gospodarska rast, nizka inflacijska pričakovanja in dodatno negotovost, povezana z brexitom.

Slapar hitrega izboljšanja stanja na finančnih trgih in s tem večje spremembe donosov finančnih naložb Triglava ne pričakuje. "Zato skladno s strateško usmeritvijo ostajamo osredotočeni na zavarovalni del, kjer smo v prvem polletju poslovali dobro. Ob upoštevanju predvidenih razmer poslovanja do konca leta ocenjujemo, da bo letni dobiček pred obdavčitvijo skupine dosežen v načrtovanem razponu," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
28. 08. 2016 16.38
+1
BRAVO TRIGLAV Z. ODLIČNO SODELUJEM Z VAMI GRAWE JE PA ZA NA ODPAD
ROMELS
21. 08. 2016 14.52
+6
Čudno? pa tako drage storitve imajo.Odškodnine zaposlenim jih drago stanejo.
slovenc001
24. 08. 2016 14.09
-2
Triglav je edini zavarovalni ponudnik s korektnimi zavarovanji. Vsi ostali na slovenskem zavarovalnem trgu pa so šalabajzerji...
emilzapata
20. 08. 2016 15.17
+13
kot študent sem montiral klimatske naprave v stavbi zavarovalnice Triglav v Ljubljani pred mnogimi leti, in sem imel priložnost spoznati "garanje" tam zaposlenih. Od takrat se mi te in podobne ustanove gabijo, kot vampirju česen ali križ.
Kjegavidissss
19. 08. 2016 15.55
-2
Kako ima lahko zavarovalnica dobiček???
Aijn Prenn
19. 08. 2016 15.04
+4
Hrčki že brusijo kremplje...
Tempus Fugit
19. 08. 2016 13.39
+16
Državnim podjetjem se slabo godi predvsem zato, ker so v upravah miške, ki glodajo stavbo in ozimnico. Počasi in zanesljivo. Vsake toliko časa pa prikažejo dobiček, da lahko potem nemoteno glodajo dalje....
zulj001
21. 08. 2016 10.16
+2
Te miške so politično obarvane ,branijo tako imenovano državno lastnino,ki to ni, do bridkega konca.....
me987
19. 08. 2016 10.59
+12
skupina Triglav naj raje dobiček porazdeli vsem nam opeharjenim naložbenim zavarovancem.. sam sem trenutno 9 ali 10 mesečnih vplačil pod tistim, kar sem vplačal (namesto vplačanih 5000 mi stanje v sistemu kaže 4000). jaz ne vem, da bi bila kakšna kriza ali kaj podobnega, javljajo samo dobičke (lani 90 milijonov), itd.. poden od podna..
piko2263
19. 08. 2016 14.04
+6
če imaš poleg naložbenega vključeno še kakšno nezgodno z dnevno odškodnino, potem ti en del vplačil pobere to. Sama naložba pa ni ravno stabilno in varno nalaganje denarja, tako da so vzponi in padci...