Gospodarstvo

Slaba banka dolgoročno ne namerava ostati lastnik hotelov

Ljubljana, 29. 05. 2015 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DUTB je prevzela upravljanje hotelov družb, do katerih terjatve je prevzela, da bi izboljšala poslovanje in s tem vrednost premoženja.Največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, njena krovna družba Sava bo verjetno šla v prisilno poravnavo.

Hotel Bernardin
Hotel Bernardin FOTO: Thinkstock

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) se je odločila, da bo s pretvorbo terjatev v kapital prevzela večje slovenske upravljalce hotelov s pripadajočimi zmogljivostmi. Največji delež predstavljajo sredstva, povezana s Savo Turizem. "Gre za nov strateški pristop, s katerim bomo razvijali svoja sredstva v panogi," so dejali v DUTB.

Sava ima v lasti hotele na Bledu ter Terme 3000 v Moravskih toplicah, Terme Lendava, Terme Ptuj, Terme Banovci in Zdravilišče Radenci.

Dolgoročno ne namerava ostati lastnik, a kdaj in komu bo premoženje prodala, še ne ve.

Med terjatvami, ki so jih banke prenesle na DUTB, so tudi terjatve do družb, ki imajo v lasti 41 hotelov s pripadajočimi zmogljivostmi, med njimi poleg Save Turizma tudi Istrabenz turizem in Hoteli Bernardin. "DUTB ocenjuje, da bo s tem zagotovila 60-odstotno povečanje vrednosti sredstev, ki jih bo vrnila Sloveniji in njenim davkoplačevalcem," so izpostavili.

Družba Istrabenz turizma Istrabenz hoteli Portorož ima v lasti hotel Kempinski Palace Portorož, družba Istrabenz turizem pa Lifeclass Grand hotel Portorož ter hotele Apollo, Riviera, Slovenija, Neptun in Mirna.

DUTB je v primeru Save Turizma ugotovila, da skupaj z drugimi upnicami ne bo mogla podpreti Savinega načrta finančnega prestrukturiranja. Zato se je odločila za pretvorbo njenih terjatev in s tem v tej družbi pridobila 99,05 odstotka.

DUTB bo obdržala 71 odstotkov teh delnic, medtem ko je nekaj manj kot 29 odstotkov že prodala svoji novoustanovljeni družbi za upravljanje premoženja. DUTB se je ob tem zavezala k pravični obravnavi ostalih Savinih upnikov, so zagotovili.

Postopek preventivnega prestrukturiranja Save se bo tako končal, glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson pa predvideva, da bo po sestanku upnikov naslednji teden družba šla v prisilno poravnavo.

Torbjörn Mansson
Torbjörn Mansson FOTO: Miro Majcen

Pozitivni učinki

Bernardin ima hotele in apartmaje v Portorožu, Izoli, Strunjanu in Piranu, med njimi hotele Bernardin, Histrion, Vile Park, Barka, Haliaetum, Mirta in Salinera.

DUTB, ki ima v svojem portfelju izpostavljenost do 30 odstotkov vseh hotelskih zmogljivosti v Sloveniji, pričakuje, da bo s to potezo zagotovila pozitivne ekonomske učinke za panogo, so ocenili.

Kot so še zagotovili v DUTB, sta s tem seznanjena tako ministrstvo za finance kot ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pri tem so usklajeni tudi glede iskanja sinergij in s cilji, ki izhajajo iz strategije upravljanja naložb države in njene klasifikacije.

V Savi potezo DUTB označili za nezakonito

Prenos deleža v tej družbi so v Savi označili za nezakonito. Kot so navedli, je "DUTB delnice zasegla kljub temu, da še veljajo učinki začetega preventivnega prestrukturiranja, med katerimi je tudi zadržanje dospelosti terjatev".

V Savi poudarjajo, da je bilo "plenjenje delnic" izvedeno v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, saj sama terjatev DUTB še sploh ni dospela. Poteza slabe banke je po ocenah Save tudi v nasprotju z zakonodajo, ki opredeljuje postopek preventivnega prestrukturiranja, in ker sodni postopek ni končan, zaseg delnic ni bilo pravno dopusten niti dovoljen.

S tem ravnanjem je bila Savi povzročena premoženjska škoda, hkrati pa so bili s tem odškodovani preostali Savini upniki. Zasežene delnice namreč predstavljajo pomembno premoženje Save, možnosti poplačila ostalih upnikov pa so se s potezo DUTB bistveno poslabšale, pravijo in dodajajo, da jim motivi in razlogi za takšno ravnanje DUTB niso znani: "Vsa komunikacija s strani DUTB do Save je bila opravljena danes, iz nje pa ni mogoče razbrati motivov in razlogov za tovrstno ravnanje."

Hoteli na Obali: Novice o ravnanju DUTB vnašajo negotovost

Upravi družb Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem z ravnanjem DUTB uradno niso seznanjeni. Uprava ni prejela nobenega obvestila glede spremembe lastništva družbe, so sporočili. V družbi Hoteli Bernardin so poudarili, da redno izpolnjujejo obveznosti, ki izhajajo iz veljavne okvirne pogodbe o finančnem prestrukturiranju.

"Tovrstne informacije so nas presenetile in na žalost predstavljajo element negotovosti v tekočem poslovanju družbe," so dodali.

Prav tako ni nobenega obvestila glede spremembe lastništva ali prodaji terjatev prejela uprava družbe Istrabenz turizem. Kot so sporočili, redno izpolnjujejo obveznosti, ki izhajajo iz veljavnega sporazuma z bankami upnicami o reprogramiranju obveznosti, zato ni nobenega razloga za unovčevanje zavarovanj. Enako velja za njeno holdinško družbo Istrabenz, so zapisali v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze.

V prispevku "Slaba banka dolgoročno ne namerava ostati lastnik hotelov" je bila objavljena fotografija Grand Hotela Sava v Rogaški Slatini, ki je v lasti družbe Hotel Sava Rogaška

Družba Hotel Sava Rogaška ni v nobeni povezavi z Družbo za upravljanje terjatev bank oz. slabo banko. Na DUTB niso bile prenesene nobene terjatve do družbe Hotel Sava Rogaška. Dejanja DUTB, ki se nanašajo na Savo Turizem, Istrabenz, Istrabenz Turizem in Hotele Bernardin, in ki so bila opisana v prispevku, nimajo nobene povezave z družbo Hotel Sava Rogaška in njenim Grand Hotelom Sava. Slaba banka ni prevzela deleža v družbi Hotel Sava Rogaška, prav tako ni prevzela upravljanja Gorand Hotela Sava.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moj?ica123
02. 06. 2015 19.57
Kva so nas lulati peljali,..
Uporabnik113189
01. 06. 2015 12.40
Država najprej veleumno ugotovi, da je turizem v Sloveniji strateška naložba. Torej, če tujcem uspe prevzeti večino strateških naložb, potem bo Slovenija kot država postala kolonija, izgubila bo še tisto samostojnost in neodvisnost ki ji je ostala in njene državljane bo molzel nekdo tretji, za katerega sploh ne bomo vedeli, ker se skriva v ozadju.. Skratka, takoj ko so sprejeli strategijo, so se vrgli na Savo in ta Počivalšek je že veleumno ugotovil, da nas morajo tujci še nekaj naučiti. Me prav zanima kaj? Če so nas kaj naučili je to, kako nas obrati do kosti in izginiti iz države..Ta proces se v našem okolju trenutno dogaja, trgovine počasi zapirajo, ni več dovolj mastnih dobičkov..Kar je pa najbolj nenavadno je pa to, da postaja množični turizem ena velika polomija, veliki hoteli pa veliki izgubarji. Svetovne agencije vozijo sem in tja same zastonjkarje, ki niso pripravljeni zapraviti nič, ker so še avion komaj plačali. Če od teh revežev kdo pričakuje dohodek in razvoj, potem nima vseh kur preštetih. Ista zgodba kot z bananami, kavo ali bombažem. Domačini so reveži, posredniki pa milijonarji. V DUTB pa ni drugega kot kup japijev, ki mislijo samo na mastne provizije o sami panogi pa nimajo pojma. Potem bi pa oni sanirali. To so takšne neumnosti, da jim ne morejo verjeti niti tisti, ki so po inteligenci na ravni rastlin. Če mi kaj ni jasno, potem mi ni to za koga naše vlade delajo..Za tujce? Za našo državo prav gotovo ne..
Uporabnik113189
01. 06. 2015 12.45
Mimogrede, eno neumno vprašanje. Kam je že šel nekega lepega dne na dopust angleški princ? Na Bled v hotele? Ali v Radovno na kmetijo? DUTB bo pa izboljšala poslovanje???? Hahahahahahahaha, kašna šala. Ali sploh vedo kaj govorijo?
murinar
01. 06. 2015 11.21
Da pride do revolucije ,kar tudi bo ,saj tako ne more iti upam , bojo tile lop...malo cvilili!
murinar
01. 06. 2015 11.19
In kaj pravijo bavčar ,bohorič in ostala gol...
murinar
01. 06. 2015 11.18
V sloveniji je okrog 100 "veleumnih dobrotnikov" ,katere bi bilo potrebno skrajšati za vsaj 20 cm .
butalistan
01. 06. 2015 11.14
tovariši uspelo vam je
ferencz 1
01. 06. 2015 08.11
+0
tu prihaja na plan slovenska požrešnost in pogoltnost! kdor z malim ni zadovoljen, večjega ne dobi! lepo so nas okol pripeljali ti svtovni bankirji, od oecd naprej!
ferencz 1
01. 06. 2015 08.09
+2
tako to gre, te hotele smo zgradili z lastnimirokami, potem jih obnovili z krediti in eu sredstvi,imajo zajetja vode, sedaj jih bodo pa poceni prodali tujcem. slovenclji-hujši ste kot magarci!
tron3
31. 05. 2015 11.10
+3
SB bi morala prevzeti tudi Terme Olimje, je tako Počivalšek, ki si jih totalno potopil!!!
Krta?a 21
31. 05. 2015 10.25
+2
Nimam besed.... Dobesedno ukradena cela obala in ljudje tega ne vidijo.....?
LOPOVEpredZID
31. 05. 2015 08.29
+6
Kr hrvatom prodat hotele....sej morje so jim naši že dali!!! SRAMOTA od države in njihovega vodstva.Le kako se danes bašejo z salamami za zajtrk???!!!
provokatorr
30. 05. 2015 12.34
+13
če bi Sava ostala pri proizvodnji gum, jim ne bi bilo hudega. Če bi Pivovarna Laško ostala pri varjenju piva, jim ne bi bilo hudega, če bi Istrabenz še naprej prodajal gorivo, bi še zdaj bila cvetoča družba. Heineken je 100 krat večji od Pivovarne Laško, pa nikoli niso pomislili na to, da bi začeli kupovati trgovine in delnice bank, ampak se lepo ukvarjajo s tem, kar najbolj obvladajo. z varjenjem piva. Le naši veleumni menedžerji so namesto, da bi skrbeli za podjetja katera so jim bila zaupana, skrbeli smao zato, da bodo čim več nakradli.
salo 1
30. 05. 2015 14.08
+3
Se popolnoma strinjam, zavedati pa se je treba tudi to, da bo tudi tako ostalo vse dokler bodo podjetja vodili politiki in njihove nastavljene lutke...
razocarani
30. 05. 2015 19.50
+4
provokator--bi ti dal 10 plusov ce bi bilo mogoce ,,to zalostno resnico si se prelepo razlozil ,,vsi ti barabini so vse te zlocine zakrivili z enim samim namenom ,,pobrati cim vec ,,da bi pa se kdo od njih spoznal na proizvodnjo ,,prodajo,,turizmom je pa druga ,,bavcar je navecja baraba ki je kdaj stopila na obalo ,,seveda mu je pri barabiji pomagal predhodnik direktor kosmina ,,ta je tudi brez vsake kazni izsel iz te lumparije ,,koliko je se dobivala od istra benza njegova druzina se sami ne vedo ,,tiste cudne jadrnice pa cudni posli v marini ,,nikogar ne briga vse to ,,so se pa ta cas gospodje sopirili z premozenjem istra benza ,,ni junaka ki bi si upal in znal dokazati ve te zlocine ,,in ti zlocinci se se vedno sopirijo po obali ,,a ne gospod tovasis kosmina in sincki ,,koliko si pobral pri prodaji koprsker banke pa istrbenza ,,sigurno nisi tako bebav da bi samo igorcek pokasiral , a ne ,stari lisjak saj bi se dalo napisat celo kriminalko i teh tovarisih gospodih ,,
LLLEPI
30. 05. 2015 11.33
+1
Seveda ne namerava ostat lastnik je treba delat.Sedaj so jih dobili zaston sledi prodaja po normalni ceni.Postavlja se vprasanje zakaj so bili hoteli skoraj zaston?Kdo jih je spravil na to ceno in kdo jih bo prodal po normalni ceni in odgovor je na roki kaj dela ta takoimenovana slaba banka
Biofanatik
30. 05. 2015 06.36
+3
Pozapret te mešetarje.
flum
30. 05. 2015 06.36
+7
bRVO SLABA BANKA Če ne zna ali upata ali ne znata davkarija in sodnija bodo pa oni pobral tajkunom Edino prov
Biofanatik
30. 05. 2015 06.37
+2
01xxy
30. 05. 2015 05.55
+2
Cerar je bil pa na Brezjah pri obhajilu in sedaj v Vatikanu. Prekmurje bo pa povozilo sedaj hrvaško Žito; vse toplice gredo tudi v hrvaške roke, Prekmurci pa na delo v Avstrijo. Podobno se bo dogajalo v Portorožu, ostali Slovenci pa bodo gledali Mramorja in Cerarja, kako uničujeta kot najhujša narodna izdajalca Slovenijo.
01xxy
30. 05. 2015 05.59
+1
Mislimo, da bi morali Prekmurci prepovedati Mramorju in Cerarju gibanje po Prekmurju. Naj hodita k maši v Rovte.
ahmadinedzad
29. 05. 2015 23.33
+6
V danem trenutku edino pravilno. Kot ze veckrat povedal. Ob pravocasni in pametni privatizaciji bi bila Slovenija danes v suficitu in drzava z nizkimi davki. Stratesko za neko drzavo je prehrana, beri kmetijstvo, voda in energija. Vse drugo je samo gostitelj za pijavke in parazite.
CastrumFF
29. 05. 2015 22.03
+7
Vprasat se je zakaj so vsi ti hoteli na robu stecaja in PREDVSEM zakaj nobeni tuji turisti ne prihajajo v Slovenijo! Odgovor je preprost;nobene ponudbe! Zelo enostavno.
01xxy
30. 05. 2015 06.05
+5
Vsi prekmurski hoteli so polni Avstrijcev. Sicer pa Bavčarja boli srce in ga vsi gledajo, kako se na svobodi norčuje iz Slovencev. Skupaj z mafijsko zdravnico seveda.
1xy
29. 05. 2015 19.23
+11
KAJ POČNE CERAR OZ. VLADA????......a so vsi že čisto izgubili kompase????......to NI več normalno.........Država je med pomembne naložbe v turizmu uvrstila Terme Čatež, Terme Olimia in Savo, ki ima v portfelju Savo Turizem. To pomeni, da želi v njih ohraniti 25-odstotni delež plus eno delnico........ZAVOŽENO PODJETJE, zakreditirano do konca bi naj bila pomembna naložba države???.....a spet hočejo oprat umazane kredite preko proračuna????........edino pravilno DUTB, NE popuščat!!!
mbhudournik
29. 05. 2015 22.11
+4
Tako delajo podjetja,ki prinašajo dobiček takoj prodati te,ki imajo zgubo pa označiti za strateške.... TO JE OČITNO PROTISLOVENSKO DELOVANJE...
CIGU MIGU
29. 05. 2015 17.18
+14
spet bodo prijatelji dobili hotele zastonj-banda se ne ukrivi nikoli