Slovenija na lestvici ekonomske svobode zdrsnila in je šele na 97. mestu

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode zdrsnila še za pet mest in je letos med 152 državami zasedla šele 97. mesto. Slovenija je od držav EU ocenjena najslabše; prehitela jo je tudi Grčija. Med državami nekdanje Jugoslavije je bila Slovenija boljša le od Srbije.

Evro

(Foto: Thinkstock)

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode, ki jo objavlja društvo Svetilnik v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode, letos med 152 državami zasedla 97. mesto.

To je pet mest slabše kot lani. Najbolje so se odrezali Hongkong, Singapur in Nova Zelandija, med državami EU pa Finska, Velika Britanija in Danska.

Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativen odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so danes sporočili iz nevladne organizacije Svetilnik.

Slovenija najslabša med državami EU

Slovenija si je prislužila oceno 6,59 in se uvrstila med države, kot so Tajska, Kolumbija, Haiti in Maroko, medtem ko so na repu lestvice Venezuela, Burma, Republika Kongo, Zimbabve in Čad. Država je od držav EU ocenjena najslabše; prehitela jo je Grčija, ki se je uvrstila na 85. mesto. Med državami nekdanje Jugoslavije je bila Slovenija boljša le od Srbije na 104. mestu.

Lestvico ekonomske svobode, katere ocene vključujejo 42 kazalnikov, se pripravlja od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev za ekonomijo Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana. Slednji je večkrat dejal, da je ekonomska svoboda prvi pogoj za vse druge oblike svobode, tudi za politično, ter da je prvi pogoj za večjo konkurenčnost gospodarstva.

Slovenija se je v posameznih kategorijah odrezala različno. V kategoriji obseg (para)državnega aparata in z njim povezani davki je dosegla 124. mesto, v pravnem sistemu in lastninskih pravicah 51. mesto, v trdnosti valute 75. mesto, v mednarodni trgovini 60. mesto, v predpisih oz. regulativa pa 111. mesto.

"Gospodarska rast in blaginja sta za večino Slovencem le še sanje, medtem ko se dnevno soočajo z bitko za preživetje," je ocenila predsednica Svetilnika Tanja Štumberger Porčnik in dodala: "Namesto da bi se se državna potrošnja krčila in zmanjševala obdavčitev dela, vlada razmišlja, kako uvesti nove ali povišati obstoječe davke."

Raziskava je med drugim tudi pokazala, da ljudje, ki živijo v državah z visoko stopnjo ekonomske svobode, ne uživajo samo večje blaginje, temveč tudi večjo stopnjo politične in civilne svobode ter med drugim dočakajo daljšo življenjsko dobo.

Največ ekonomske svobode je v Hongkongu

Največ ekonomske svobode na svetu imajo v Hongkongu, ki je bil ocenjen z 8,97 od 10 možnih točk. Sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica in Združeni arabski emirati.

Med državami Evropske unije so zmagovalke Finska (7. mesto), Velika Britanija (12. mesto) in Danska (14. mesto). Med državami z območja nekdanje Jugoslavije so na prvih treh mestih Črna gora (na 49. mestu), Makedonija (71. mesto) in Hrvaška (75. mesto).

Večja svetovna gospodarstva so na lestvici zasedla ta mesta: Kanada (8. mesto), Avstralija (10. mesto), Združene države Amerike (17. mesto), Nemčija (19. mesto), Japonska (33. mesto), Južna Koreja (37. mesto), Francija (47. mesto), Turčija (68. mesto), Italija (83. mesto), Mehika (94. mesto), Rusija (101. mesto), Brazilija (102. mesto), Indija (111. mesto) in Kitajska (123. mesto).

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 268
JE-BI-GA 26.09.2013 00:01:20
Izkaz slovenske politike in manegerjev, takoj jim treba povečati dohodke, v nasprotnem primeru se bo stanje slabšalo. Baje Janša že za kruh nima, otroke bo mu živela država, treba mu kupiti drkalni stroj, da se razbremenijo davkoplačevalci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Več komentarjev