Gospodarstvo

V pričakovanju opomina Evropske komisije

Bruselj, 26. 06. 2008 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija bo tožila Slovenijo, ker v svojo nacionalno zakonodajo ni prenesla škode, povzročene okolju. Okoljsko ministrstvo bo tožbo preučilo in nanjo odgovorilo.

Iz Bruslja so sporočili, da bo Evropska komisija vložila tožbo zaradi okoljske odgovornosti proti devetim državam, med njimi tudi proti Sloveniji, saj ni prenesla direktive o odgovornosti za škodo, povzročeno okolju, v svojo nacionalno zakonodajo. Rok za prenos direktive v nacionalno zakonodajo se je namreč iztekel 30. aprila 2007.

"Direktiva o okoljski odgovornosti je med najbolj pomembnimi novimi akti okoljske zakonodaje EU v zadnjih letih. Več kot leto dni po izteku roka je skrajni čas, da bi teh devet držav članic — poleg Slovenije še Avstrija, Belgija, Grčija, Finska, Francija, Irska, Luksemburg ter Velika Britanija — preneslo direktivo v nacionalno zakonodajo," je komentiral evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

Evropski komisar za okolje je prepričan, da bi države lahko ukrepale.
Evropski komisar za okolje je prepričan, da bi države lahko ukrepale. FOTO: Reuters

Fizične in pravne osebe, ki izvajajo ali nadzirajo dejavnosti, naštete v direktivi, so dosledno odgovorne za škodo, ki jo s svojimi dejavnostmi povzročijo okolju. Okoljska škoda, ki je zajeta, je škoda, povzročena zaščitenim vrstam in naravnim habitatom, vodam ali tlem, so pojasnili v Bruslju.

Odziv Ministrstva za okolje in prostor ter Ministrstva za promet

Ministrstvo za okolje in prostor je s tem seznanjeno; ko bo tožbo uradno prejelo, jo bo preučilo in nanjo ustrezno odgovorilo, so se odzvali. Pojasnili so, da je prenos zahtev te direktive vključen v novelo zakona o varstvu okolja, katerega drugo obravnavo po skrajšanem postopku naj bi državni zbor opravil 27. junija. "Ministrstvo pričakuje, da bo zakon v najkrajšem možnem času tudi sprejet, saj je na njegovi podlagi treba za celovit prenos direktive sprejeti še dva podzakonska predpisa," so zapisali in dodali, da je bil rok za prenos direktive v nacionalni pravni red držav članic 30. april 2007, vendar pa je zaradi "izjemne kompleksnosti in zahtevnosti same direktive priprava besedila zakona zahtevala več časa".

Ministrstvo za promet še ni prejelo opomina, neuradno so bili o tem obveščeni danes. "Ministrstvo bo vse pripombe, ki so bolj ali manj podobne pri 24 članicah in so okvirno navedene že v sporočilu za javnost Evropske komisije, podrobno proučilo in v zahtevanem roku vsekakor posredovalo ustrezne odgovore," so zapisali.

Sloveniji tudi opomin

Komisija pa bo Sloveniji in še 23 drugim članicam poslala prvi uradni opomin zaradi neizvajanja zakonodajnega paketa prvega železniškega svežnja. Nekatere članice naj bi sicer zakonodajo prenesle v svoj pravni red, vendar komisija ugotavlja nezadostno izvajanje te zakonodaje. Rok za izvedbo je bil sicer marec 2003.

Po mnenju komisarja za promet Antonia Tajanija je izvajanje tega svežnja ključno za ustvarjanje konkurence v evropskih železniških trgih ter tudi za večjo konkurenčnost železnic v odnosu do drugih načinov prevoza.

Komisija lahko ukrepa

Slovenijo čaka tožba.
Slovenijo čaka tožba. FOTO: Dare Čekeliš

Komisija lahko pravno ukrepa proti državi članici, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti. Če meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, državi članici pošlje prvi uradni opomin in jo prosi, da do določenega datuma, običajno v dveh mesecih, predloži svoje pripombe.

Ne glede na to, ali država članica pošlje odgovor ali ne, ji lahko komisija pošlje t. i. obrazloženo mnenje, ki je drugi in končni pisni opomin. Ta opomin navaja vzroke, zaradi katerih komisija meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, in državo članico poziva, da v določenem roku, običajno v dveh mesecih, ukrepa.

Če država članica ne ukrepa na podlagi obrazloženega mnenja, lahko komisija sproži postopek pred Sodiščem Evropskih skupnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
30. 06. 2008 10.37
Joj ko smo bli uspešni pri predsedovanju, da bomo iz bruslja kr opomin dubl....Sej res hvala bogu za gospoda Rupla, on je sposoben bo vse zrihtu...protestna nota ali dve in iz Bruslja bomo dobili zagotovo opravičilo, da so se zmotili
titovka
27. 06. 2008 17.07
LEPELI SAMOSTOJNOSTI................HAHAHAHA
hakihak
27. 06. 2008 16.54
trout80
27. 06. 2008 15.19
Rupl bo pa protestno noto poslal. LOL
Prvo Borec
27. 06. 2008 11.46
Janša je tako dobro vodil Evropo, da na koncu smo še obtoženi LOL Kreteni Vsi po vrsti !!
fanimare
26. 06. 2008 17.41
smo navduseni nad predsednikom TURKOM IN ŽELIMO mu da se ne pusti vplivom starih pokvarjenih politikom kateri bi radi da bi ga podredili kot so hoteli Dr. Drnovska . BODITE odločni , pravični in vsi vas bomo podpirali . Siti smo že vseh teh gobetdal ki nam samo delajo sramoto in jim je samo za oblast in osebno korist
Tojrsu
26. 06. 2008 17.15
Kaj spet delajo ti naši poslanci, joj joj...
kriss714@amis.net
26. 06. 2008 16.42
Vse slaboumne zakone se sprejema na hitro, ker ima nekdo pač interes, tole so pa kar malo pozabili. Prav, ampak kazen naj se razdeli med poslance, pa pika.
123123321321
26. 06. 2008 16.17
dodoman.20@gmail.com
26. 06. 2008 16.07
žalostno a resnično je milos007...da bomo ravno mi kaznovani prvi:)
dodoman.20@gmail.com
26. 06. 2008 16.07
naj ugibam....torej bomo morali plačati kazen?:)
milos007
26. 06. 2008 16.06
me zanima katera od obtoženih držav bo kaznovana, lahko smo sogurni,da britanija ne. tako je kot je vedno bilo, zajebavajmo majhne države