Gospodarstvo

'Slovenija prideluje vrhunsko hrano'

Gornja Radgona, 25. 08. 2007 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Jarc je ob odprtju kmetijsko-živilskega sejma poudaril, da se moramo osredotočiti na dvig konkurenčnosti.

Sejem je odprl kmetijski minister Iztok Jarc v družbi svojega portugalskega kolega Jaima Silve.
Sejem je odprl kmetijski minister Iztok Jarc v družbi svojega portugalskega kolega Jaima Silve. FOTO: POP TV

Na sejmišču Pomurskega sejma se je pod geslom Dobro obdelano, odlično postreženo začel 45. kmetijsko-živilski sejem, ki ga je s slavnostnim govorom odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, ki je poudaril, da Slovenija od vstopa v EU beleži relativno ugodno gospodarsko rast, tudi v kmetijstvu pa se je ekonomski rezultat ustalil na ugodnejši ravni kot v predpristopnem obdobju.

Letošnji sejem je v znamenju predsedovanja Slovenije EU v prvi polovici prihodnjega leta, zato je na slovesnosti ob odprtju spregovoril tudi portugalski kmetijski minister Jaime Silva. Slovenski kmetijski minister je ob odprtju poudaril, da se moramo v prihodnje osredotočiti na dvig konkurenčnosti kmetijskega in živilskega sektorja ter se pripraviti na izzive, ki nam jih zadajajo mednarodno okolje in klimatske spremembe.

Na sejmu se predstavlja okoli 1560 razstavljavcev iz 28 držav.
Na sejmu se predstavlja okoli 1560 razstavljavcev iz 28 držav. FOTO: POP TV

Slovenija po besedah ministra Jarca prideluje vrhunsko, kakovostno, varno in okusno hrano, kmetijstvo in živilstvo, ki bosta v prihodnje pred velikimi izzivi, si med potrošniki zaslužita še večji ugled, prihodnost pa temelji na kakovosti, usmerjenosti k potrošniku ter partnerstvu med kmetijskimi pridelovalci, živilskopredelovalno industrijo in trgovino, je dodal Jarc.

Portugalski minister za kmetijstvo Silva pa je poudaril, da mora skupna evropska kmetijska politika delovati združeno in biti pozorna na klimatske spremembe. Obenem pa mora, tako Silva, lajšati življenje kmetov ter prepričati potrošnika, da se kmetje pri pridelavi trudijo veliko bolj kot nekoč, pri čemer je v ospredju tako zdrava hrana kot zaščita okolja.

V luči slovenskega predsedovanja so pripravili tudi okroglo mizo na temo Program predsedovanja na področju kmetijstva s poudarkom na dosjeju Pregled skupne kmetijske politike.

Po napovedih organizatorjev prinaša sejem celovito ponudbo s področja kmetijstva in živilske industrije. Predstavljeni so popolna ponudba kmetijske mehanizacije in opreme, semen, sadik in sredstev za prehrano, novosti in kakovost na področju hrane in pijače. Na sejmu sodelujejo številne domače in mednarodne ustanove ter stanovska združenja, predstavljeni so številni izobraževalni programi, na ogled pa strokovne in poučne razstave ter vzorčni nasadi.

Na skoraj 60.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se predstavlja približno 1560 razstavljavcev iz 28 držav.

Dogodkov s strokovnimi ter poučno-zabavnimi temami, predavanj in okroglih miz bo čez 60, obiskovalci pa bodo lahko raznovrstno blago za široko porabo tudi kupili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
26. 08. 2007 12.48
celo zdravo zelje in krompir sta sedaj boljša, kot meso, mleko in jajce od živali, ki so umetno hranjene.a ste videli, kaj se zgodi, če žival je kostno moko od teh bolanih živali.
kriss714@amis.net
26. 08. 2007 10.24
Hinko, samo je bila samo za člane partije. Ostali so imeli zelje pa krompir.
hinko.murovec@siol.net
26. 08. 2007 10.05
Jožajoža, a si pozabila, da je bila takrat v uporabi kostna moka, saj veš nore krave itd. LP
Jožajoža
25. 08. 2007 22.03
slovenija je pod jugo pridelovala odlično,kvalitetno in zdravo hrano.zato me zelo čudi, da je jarc postal tako tele
deyann007@hotmail.com
25. 08. 2007 16.29
..se je malo pošalil jarc.
hinko.murovec@siol.net
25. 08. 2007 15.21
Pa cene tudi. LP