Gospodarstvo

Sloveniji še ena neslavna srebrna medalja, čeprav smo nekaj naloge le opravili

New York, 30. 10. 2014 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
131

Delo, ki smo ga opravili na področju povečevanja privlačnosti za podjetja, potrebuje temeljito nadgradnjo. Tako poročilo Svetovne banke, ki pa ugotavlja tudi, da je pomanjkanje reformne volje splošen evropski problem.

Blejski otok
Blejski otok FOTO: Thinkstock

Kam v Evropi ne investirati? Na to vprašanje odgovarja zadnje poročilo Svetovne banke, ki zajema 189 držav in preverja njihovo privlačnost za podjetja.

V svetovnem merilu pri glavi in pri repu lestvice ni posebnih presenečenj. Najbolj privlačen je Singapur, najmanj Eritreja.

Je pa zanimiv pogled na evropske uvrstitve. Te gredo nekako tako, da je iz njih precej jasno naslednje - državam, ki so privlačne za gospodarstvo - v njih je mogoče hitro sklepati posle, hitro zapreti neučinkovite posle in imajo hiter in učinkovit sodni sistem - gre spopadanje s krizo od rok dobro, tistim na nasprotnem koncu pač ne.

Žal je na napačnem koncu tokratne lestvice tudi Slovenija. Imamo veliko (nepotrebne) birokracije, do tujih investitorjev smo prej zaprti kot odprti, do nekaterih celo sovražno nastrojeni, birokratski in kdaj tudi sodni postopki se vlečejo v nedogled. Med podjetjem neprivlačnimi evropskimi državami smo končali na neslavnem drugem mestu, v še manj slavni družbi Grčije, ki je prva in Italije, ki je tretja, torej mesto pred četrtim Ciprom.

Na drugem koncu lestvice pa so uspešnejše države kot sta na primer Nemčija ali Švedska.

Tako so se na lestvici "kam ne investirati" odrezale evropske države.

1. Grčija
2. Slovenija
3. Italija
4. Ciper
5. Poljska
6. Irska
7. Češka
8. Portugalska
9. Slovaška
10. Nizozemska
11. Španija
12. Belgija
13. Velika Britanija
14. Danska
15. Avstrija
16. Francija
17. Nemčija
18. Finska
19. Luksemburg
20. Švedska

Tisto, kar bi moralo Slovenijo vzpodbuditi k akciji je ugotovitev, da so se v krizi, namesto, da bi reakcija prinesla izboljšave, stvari še poslabšale. Poročilo ugotavlja, da se je pri nas v zadnjem letu za dva meseca podaljšal čas, ki je potreben, da slovenski sodni sistem "obdela" določen postopek. V Grčiji so se nekateri postopki podaljšali za astronomska štiri leta!

Od evropskih držav z močno reformno voljo le Irska

Slab reformni tempo ni le slovenska, ampak evropska težava. Poročilo, ki nastaja že vse od leta 2004, ponuja napredek držav pri izboljšanju poslovnega okolja. Ugotavlja, da so se v zadnjem letu najbolj poboljšale Tadžikistan, Benin, Togo, Slonokoščena obala, Senegal, Trinidad in Tobago, Demokratska republika Kongo, Azerbajdžan, Irska in Združeni arabski emirati.

Skupaj je teh držav uvedlo preko 40 regulativnih reform, ki lajšajo poslovanje podjetij. Uvrstitev ne pomeni, da jih ne čakajo še številni izzivi, je pa v očeh investitorjev prednost tudi reformna volja.

Tisto, kar bode v oči je, da je od evropskih držav med prvo deseterico reformno naravnanih le Irska. Tam se dosežki vidijo tudi po tem, da je država že lahko izstopila iz programa mednarodne pomoči, za katero je zaprosila, ko je zabredla v globoko krizo.

A je kriza podobno hudo, ali še huje, zadela tudi druge evropske države, pa te ne vodijo na lestvici reformne volje. Da je Evropa upehana, utrujena, je sicer teorija, ki se je začela pojavljati nekaj let po izbruhu krize. Pri čemer pa na eni strani utrujenost od krize, na drugi strani pa nepripravljenost na spremembe, ne dajeta dobre prognoze, saj se veča možnost zaostajanja stare celine za hitro rastočimi gospodarstvi - na primer Kitajsko. Nekaj ukrepov v tej smeri napoveduje nova Evropska komisija pod vodstvom Jean Claudea Junckerja.

Tudi Slovenija z nekaj napredka

Čeprav so nam namenili neslavno uvrstitev, avtorji lestvice ugotavljajo, da smo nekaj domače naloge vendarle naredili. "Slovenija je vpeljala poenostavljen postopek reorganizacije za srednja in velika podjetja. Olajšali so postopek, po katerem lahko upniki sprožijo in predlagajo načrt reorganizacije, olajšali postopek spremembe terjatev v deleže ter možnost, da lastniki novega kapitala prevzamejo upravljanje od dolžnika in tako zagotovijo obstoj podjetja," pravijo. A že uvedeno potrebuje temeljito nadgradnjo!

Kaj napoveduje Miro Cerar?

Da bodo poskrbeli za boljše poslovno okolje in si prizadevali, da bomo bolj prijazni za tuje investitorje, napoveduje tudi vlada Mira Cerarja.

V koalicijski pogodbi med drugim piše, da bodo ustvarili predvidljivo in enostavno poslovno okolje. Zavezali so se k poenostavitvi postopkov, predvidljivim pogojem poslovanja, razbremenitvi gospodarstva, trgu dela, ki bi bil odprt za delodajalce, a še dovolj varen za delavce in učinkovitim administrativnim procesom.

Koalicijski partnerji obljubljajo skrajšanje dolgotrajnih insolventnih in sodnih postopkov v gospodarskih sporih ter spodbujanje razdolževanja in prestrukturiranja podjetij, pri čemer bo potrebno intenzivirati aktivnost bank.

Obljubili so tudi učinkovitejšo gospodarsko diplomacijo. Napovedali so, da bodo do leta 2018 nagradili obstoječ sistem gospodarske diplomacije z dopolnitvijo vseh aktivnosti glede pomoči izvoznim podjetjem in glede tujih vlaganj v Slovenijo, v večji meri naj bi se preusmerili na hitro rastoče trge.

Investitorji zdaj od vlade pričakujejo, da bo - bolje prej kot slej - napovedano tudi izvedla. To bi bil velik napredek od nekaj preteklih vlad, ki so obljubljale podobno, a potem prej propadle.

Naše neslavne uvrstitve na tovrstnih lestvicah so ob vseh administrativnih ovirah, v veliki meri tudi posledica nestabilnosti našega političnega okolja. V par letih smo zamenjali štiri predsednike vlade. Od vlade Boruta Pahorja dalje smo se večino časa ukvarjali s sestavljanjem in podiranjem vlad - imeli smo vlado Janeza Janše, Alenke Bratušek, zdaj smo dobili Mira Cerarja, z njim pa tudi govorice, da se bo tudi ta kmalu poslovil.

Ker z novimi vladami prihajajo nova vprašanja, nove politike, za investitorje postaja uganka, kdo je sploh njihov sogovornik, takšnih situacij ne marajo. Tudi ne odločitev v zadnjih trenutkih, ki so pri nas pogosto posledica politične burje.

Dober primer takšne nestabilnosti je bila odločitev odhajajoče vlade Alenke Bratušek, da tik pred volitvami zamrzne postopke privatizacije, v katere so tuji investitorji že vložili denar in delo, da bi se sploh prijavili v postopek. Takšno potezo so v tujini označili za neresno, izkupiček pa je bil ta, da je bila privatizacija kasneje odmrznjena, premier Cerar pa je ocenil, da so postopki pravzaprav tako daleč, da drugačne odločitve sploh niso mogoče, saj bi nas lahko doletela celo kakšna tožba. Strokovnjaki ocenjujejo, da nas takšne poteze v novih privatizacijskih postopkih stanejo višjih kupnin!

Nova vlada obljublja nadzorovano privatizacijo. Ta bi naj, če ne drugega, prinesla vsaj jasnejša pravila igre. Implementacijo ideje investitorji še čakajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

napoleon3
03. 11. 2014 08.24
+1
Naj pokažejo kam pa se splač investirati, sigurno so to države, ki kršijo delavske in s tem človeške pravice, ne plačujejo se prispevki za pokojnino, delavci so brez vseh pravic, po možnosti pa delajo še otroci.
velesperun
01. 11. 2014 12.50
+2
Imamo pa tud najbolj koruptivne menađerje!Potem se pa spašujerte, kako naj bi k nam investirali! To ne gre skupaj koruptivni menađerji, koruptivni župani in tuje investicije!
velesperun
31. 10. 2014 17.05
+2
He,he, pa tudi premier sedi zaradi korupcije-
velesperun
31. 10. 2014 17.04
+2
Seveda ko hoče vsak župan še podkupnono, če se kaj pri njemu odpre. Poglejte sam ljublanksega župankoviča, ki je hotu od Ikeje še donacije!Balkan na kvadrat!
Slamnati Jeti
31. 10. 2014 09.10
+5
super!, ...v naslednjem krogu pa ciljamo na zmago-!!!
emilzapata
31. 10. 2014 09.08
+5
kakšne reforme v tem smislu delajo pa v ZDA, razen tega da tiskajo dolarje na račun vsega preostalega sveta, najbolj pa siromakov.
Bu?ko Štru?ko
31. 10. 2014 09.03
+5
Dobrodošli v slovenistan!
mali_mali
30. 10. 2014 23.44
+9
Ja saj ni čudno če se pa samo o stolčaknju in JJ prerekajo, država in sistem gre pa v maloro.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
30. 10. 2014 21.43
+4
hahaha drugi smo..... picimo mi s Cmerarjem na prvo mesto........ razen stacun noben noce kokosnjaka vec odpret......
Fredy Meserati
30. 10. 2014 21.04
+2
Kučan je kriv. Zanimivo je le, da smo bili prejšnje desetletje zgodba o uspehu. Seveda brez zadolževanja: Tako zasebnega sektorja, kot države!
Domen Dolenc 1
30. 10. 2014 19.55
+7
Poljska ima konstantno rast bdpja in je edina drzava ki krize ni vidla. In potem pravijo da na poljsko ne investirati. Lol
Ardus
30. 10. 2014 20.24
+5
tut v butalah bi bla konstantna rast, če neb tako na hudičew kradl...
BioBenz
30. 10. 2014 19.14
-1
Res moramo stremeti k temu da bomo privlačni za podjetja....to je res cilj!! ne sreča prebivalcev (kje je tam singapur??), to pač ni pomembno če imamo podjetja ki potem lahko lastnikom izplačujejo vsako leto višje dividende na račun delavcev in okolja.....
maq1966
30. 10. 2014 19.22
+1
Švedska je prva. Na račun delavcev in okolja? Larifari....
BioBenz
30. 10. 2014 19.25
+1
zakaj ni potem singapur na prvem mestu po sreči ljudi? za podjetja so prvi...
FrancRodeVKristusu4
30. 10. 2014 19.14
+6
Je spet Kučan kriv?
maq1966
30. 10. 2014 19.23
+1
mototurist
31. 10. 2014 08.22
+2
Slamnati Jeti
31. 10. 2014 09.11
+1
pacek69
31. 10. 2014 15.37
+0
srebrnibreg
30. 10. 2014 18.54
+6
POP-ovci zakaj ne pišete nič o včerajšnjih protestih proti Cerarju ampak jemljete besedila iz konteksov, da prikažete Slovenijo v čim slabši luči?
srebrnibreg
30. 10. 2014 18.51
+2
Zakaj bi pa naj tujci tudi naš turizem prevzeli, če mu vsako leto boljše kaže? Res moramo vse kar prinaša dobiček tujcem podariti?
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 18.52
+3
Kdo si ga želi prevzet? Naši jim pač to ponujajo.
artus
30. 10. 2014 18.50
+6
Počil je lonec in igre je konec!
artus
30. 10. 2014 18.48
+2
Berem uvodnik, da smo nalogo opravili. Včasih smo naloge pisali doma. Od koga jih pa dobivajo naši sposobni politiki? Zakaj jih pa volimo? Da vodijo državo ali da "preplonkajo" domačo nalogo, po možnosti brez napake. Zakaj pa rabimo takšne? Bi bilo boljše, da dobimo guvernerja iz EU, da nas vsaj v red spravi.
Krta?a 21
30. 10. 2014 18.50
+2
Artus temu se rece indoktrinacija naroda. Ljudje se tega ne zavedajo.
pacek69
31. 10. 2014 15.38
Krta?a 21
30. 10. 2014 18.48
+1
Se pravi vzhodna in juzna evropa ne investirati? Potem naj pa v rusijo ali pa ameriko ce upajo hehehe
Krta?a 21
30. 10. 2014 18.49
+5
Bojan-F
30. 10. 2014 18.41
+2
Tudi tokrat se novinarji 24ur niso potrudili, da bi analizirali lestvico in so le prepisali komentar iz The Economist, ki je sestavil lestvico samo iz dveh kategorij - realno ocenjenih - in nimajo neposredne veze z tujimi investicijami.
Bojan-F
30. 10. 2014 18.45
+3
Lahko bi objavili lestvico v kategoriji davki, kjer je izza Slovenije 16 clanic EU (med njimi Avstrija in Italija). Tiste. ki so pred Slovenijo pa imajo bistveno visji "property tax".
artus
30. 10. 2014 18.37
+4
Živela Slovenija, ki jo fura levica z zategnjeno ročno bremzo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!