Slovenski direktorji še vedno najbolj pesimistični

Naši finančni direktorji pravijo, da zelo težko dobijo nova posojila in ne verjamejo, da se bo finančna situacija hitro obrnila. V družbi, ki je izvedla raziskavo, pravijo, da se res lahko zgodi, da bo recesija v Sloveniji trajala do leta 2015 ali še dlje.

Raziskava družbe Deloitte je pokazala, da kar 90 odstotkov slovenskih finančnih direktorjev ocenjuje, da so nova posojila za gospodarske družbe najmanj dostopna. Dostopnost posojil v Sloveniji je po oceni direktorjev najslabša v regiji, sledijo Romunijo, Madžarska in Albanija.

"Slovenski finančni direktorji ne verjamejo, da se bo situacija hitro obrnila," je rezultate raziskave komentiral izvršni direktor v oddelku finančnega svetovanja Janez Škrubej. Kot primer dobre prakse je omenil baltske države, ki so se še pred nekaj leti soočale s hudo krizo. "Tri baltske države so se učinkovito spoprijele z izzivi, predvsem so se lotile zmanjševanja javne porabe."

V primerjavi z lansko jesenjo se je sicer povečal delež slovenskih direktorjev, ki bolj optimistično gledajo na prihodnost. 27 odstotkov sodelujočih je namreč zmerno optimističnih, kar je 12 odstotnih točk več kot v prejšnji raziskavi. Kljub temu pa se je povečalo število tistih, ki menijo, da se finančni obeti ne bodo spremenili. Tako meni 43 odstotkov sodelujočih.

Povečal pa se je delež slovenskih direktorjev, ki menijo, da je splošno stanje finančne in ekonomske negotovosti zelo izrazito, pesimizem pa prevladuje tudi glede stopnje brezposelnosti. 80 odstotkov jih je ocenilo, da se bo brezposelnost v prihodnjem letu povečala, od tega jih 23 odstotkov meni, da bo to povečanje izrazito.

Kriza

Slovenski finančni direktorji so bili tudi lansko jesen najbolj črnogledi med direktorji srednje Evrope. (Foto: Thinkstock)

Večina podjetij v Srednji Evropi je ocenila, da bo stopnja zadolženosti podjetij v naslednjih 12 mesecih ostala na obstoječi ravni. Tri četrtine sodelujočih slovenskih direktorjev je ob tem tudi prepričanih, da se bodo viri financiranja v prihodnjem letu še podražili. Večina direktorjev je tako napovedala, da bodo v prihodnjih 12 mesecih največ pozornosti pri poslovanju namenili izboljšanju likvidnosti, povečanju prihodkov z obstoječih trgov in povečanju prihodkov z novih trgov. "Finančni direktorji bodo bolj optimistični, ko bodo uvedeni ukrepi, ki bodo imeli pozitivne učinke na daljši rok," je dejal predsednik uprave in revizijski partner v Deloitte Slovenija Yuri Sidorovich.

Sidorovich je ocenil, da sta glavna razloga, da se je slovensko gospodarstvo znašlo v tako velikih težavah, evforija, ki je zajela podjetja v letih po vstopu v EU, in pomanjkanje izkušenj. "Zdaj smo dobili lekcijo, da moramo biti bolj pazljivi. Upamo, seveda pa ne moremo trditi, da bo res tako, da bodo podjetja trikrat premislila, preden bodo vzela posojilo.''

Za Slovenijo pomembna predvsem zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in odplačilo dolgov

Strukturne reforme, vzpostavitev dolgoročnega programa privatizacije ter preoblikovanje bank so po Sidorovichevih besedah nekateri izmed ukrepov, s katerimi je mogoče spodbuditi preobrat. "Pomembna izziva sta tudi zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in odplačilo dolgov. Če omenjeni ukrepi ne bodo uspešno izpeljani, se lahko zgodi, da bo recesija v Sloveniji resnično trajala do leta 2015 ali še dlje," je še dejal Sidorovich.

Deloitte je raziskavo izvedel v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Češki, Madžarski, Slovaški, Poljski, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Latviji, Litvi, Estoniji in na Kosovu. V Sloveniji je sodelovalo 30 podjetij.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 51
Fifi Garbo 14.07.2013 12:31:51
Če bi bili sposobni voditi podjetje, le to ne bi rablo posojil v tako veliki meri. Direktorji so kot naši politiki, Lopovi, milijoni v svoj žeš, delavec pa se naj j...
 
volek 11.07.2013 22:47:20
Slovenije čez 50 let ne bo ve, Slovenija ima multiplo sklerozo pa še raka na pljučih.
 
JE-BI-GA 09.07.2013 14:26:09
Slovenski menedžerji so uničili gospodarstvo z pridihom politike od 90-ga naprej, ker pa smo ofce je pač tako, namesto da bi kateri od njih visel na tovarniškem dvorišču..........................................
RoccoS 07.07.2013 14:48:28
Pri nas bo kriza trajala do bankrota!
 
GSMG 06.07.2013 17:29:37
Še vedno jim je klub krizi bolje, kot bi jim bilo tam, kjer bi v večini morali trenutno biti - Dob, se ve!!!
urmek 07.07.2013 07:17:03
Ne vse v isti
urmek 07.07.2013 07:18:12
Ne vse v isti koš metat! Treba je reciklirati odpadke!
 
TolarTolarTolar 05.07.2013 18:20:38
V vzhodni evropi sta v najboljšem položaju trenutno Češka republika in Poljska-- ki sploh nima recesije, deloma sta uspešni zato ker nimata evra in ne delata napak ki jih dela in jih je delala slovenija, zgledovali bi se po njih v preteklosti in lahko tudi zdaj pa bi bili v veliko boljšem položaju , čehi živijo s svojo plačo tudi boljše kot slovenci , je precej bolj poceni , za poljake nisem prepričan
Vinnur 06.07.2013 00:36:47
ZDEJ NAM BO PA EN RUS PAMET SOLIL .,.. SEM JIH PROBAL NA ISLANDIJI ... KO EN DREK NA VRH PRILEZE,, VI SLOVENCI ŠE NE VESTE KAKO POKVAJENI POSAMEZNIKI PRIHAJAJO OD TAM..
 
tabla25letsramoteinvohunov 05.07.2013 18:10:19
morali bi dati naslov: Večino lopov je pesimističnih!
 
tabla25letsramoteinvohunov 05.07.2013 18:01:32
Najslabši direktorji na svetu, z največ krajami! lahko so pesimistični! a ne morejo več krasti preko kreditov?
 
JE-BI-GA 05.07.2013 13:08:37
Naši finančni direktorji spadajo v skupino lopovov, rezultat njihovega dela je pa današnje stanje v državi. Po večini bi ti ljudje morali biti obsojeni, če bi delovala pravna država, v štali kot jo imamo se pa o tem ne govori ali celo ščiti.
wtmf 05.07.2013 10:32:43
ravno zaradi butastih direktorjev je recesija še globlja ,.......
RoccoS 07.07.2013 14:51:06
Butasti so samo tisti, ki so nastavljeni od države! Misliš, da bo država odpirala nova delovna mesta?
Več komentarjev