Cerar in Počivalšek verjameta tudi v dogovor Alpe Adrie Green in Magne

Po tem, ko je Slovenski E-forum umaknil napovedano pritožbo na okoljevarstveno soglasje, ki ga je izdal Arso, je zdaj edina nevladna organizacija, ki še ovira Magnin projekt v Hočah, Alpe Adria Green. Ta se z Magno še pogaja glede morebitne pritožbe. Premier Cerar in gospodarski minister Počivalšek pa verjameta, da bo tudi ta dogovor dosežen.

Edina nevladna organizacija, ki se z Magno še pogaja glede morebitne pritožbe na okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah je Alpe Adria Green Slovenija. Kot je ob obisku Maribora dejal premier Miro Cerar, si predstavniki vlade in Magne trudijo odpraviti še pomisleke zadnje okoljevarstvene organizacije.

Slovenski E-forum je namreč z Magno in predstavniki vlade danes sklenil dogovor o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja. Kot je pojasnil vodja nevladne organizacije Gorazd Marinček, tako za pritožbo na okoljevarstveno soglasje ne bo več razlogov.

Premier Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek verjameta, da bo tudi dogovor z Alpe Adria Green dosežen in se bo lahko investicija začela. "Ne želimo si pritožbe, ki bi zavlekla postopek in onemogočila tako pomembno investicijo za Slovenijo," je izpostavil Cerar in dodal, da je sicer treba počakati do izteka pritožbenega roka.

Magna

Za Magno kot kaže ni več ovir. (Foto: Kanal A)

Tudi Počivalšek je izpostavil, da so dogovarjanja v zaključni fazi. Verjame, da bodo imeli do 12. septembra, ko bodo predstavniki Magne odločili, rešene vse zadeve in se bo investicija lahko začela.

Zdaj smo v zaključni fazi dogovora na vseh področjih. "Zagotovili smo površino in zemljišča za prvo fazo, delamo naprej, da zagotovimo še površine za drugo in tretjo fazo," je dodal gospodarski minister.

Cerar je izpostavil, da je Magnina investicija pomembna za razvoj, za delovna mesta, za prihodnost Slovenije in Maribora s širšim območjem, ki si po njegovih besedah zasluži, da ponovno dobi neko zdravo razvojno pomembno industrijo.

Kot je dodal, z žalostjo ugotavlja, da Sloveniji mnogi ne želijo dobro, po njegovih besedah pa gre predvsem za nekatere stare politične sile, ki skušajo ustaviti nekatere razvojne projekte.

Slovenski E-forum umika napovedano pritožbo

Kot je še povedal Marinček iz E-foruma, bodo v skladu s tem dogovorom, ki ga je poleg Marinčka in Magne podpisala tudi generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, v okoljevarstveno dovoljenje vnesli tisto, kar manjka okoljevarstvenemu soglasju. "S tem ni razloga za pritožbo," je dejal.

Marinček se je sicer zavzemal za to, da bi se Magna zavezala, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov, k čemur se je Magna tudi zavezala. Dogovor se nanaša na poročanje o emisijah v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu.

V dovoljenje morajo biti še vključene opredelitev uporabe pitne vode za tehnološke namene in največjih dovoljenih količin industrijske odpadne vode iz lakirnice in opredelitev dovoljenih vrednosti v skladu z zakonodajo ter opredelitev požarnih sistemov, ukrepov, požarne signalizacije, organizacijskih zahtev in drugih relevantnih elementov, povezanih z morebitnim požarom. Magna se v sporazumu obvezuje še, da bo preusmerjala promet na železnico.

Marinček, ki ocenjuje da gre za pirovo zmago, ki ga bolj žalosti kot ne, bo sicer podrobnosti dogovora predstavil na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljubljani.

Alpe Adria Green še odprto vprašanje

Nekdanji mariborski župan Alojz Križman, ki v pogovorih med okoljevarstvenimi organizacijami in Magno sodeluje kot mediator, je izrazil upanje, da bo tudi pri njih prevladal način razmišljanja kot pri Slovenskem E-forumu.

Pri AAG gre za bolj zapleten primer, saj imajo v nevladni organizaciji svoje interese in ne gre za vprašanje strokovnosti. "Z Marinčkom smo lahko strokovno debatirali in reševali zadeve, tu pa gre za druge interese," je dejal.

Pritožba bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

V AAG so sicer ostali zadnji, ali bodo s svojimi zahtevali uspeli ali ne, pa je po Križmanovih besedah zdaj vprašanje. V tej fazi glede okoljevarstvenega soglasja ni mogoče razpravljati o zadevah, ki so vezane na okoljevarstveno dovoljenje, je dejal. Križman meni, da bi bilo treba zdaj pozabiti na osebne interese.

Poziv mednarodnih okoljevarstvenih organizacij

Na predsednika vlade Mira Cerarja je sicer danes 60 evropskih in drugih nevladnih organizacij in mednarodnih mrež naslovilo pismo, v katerem so izrazile zaskrbljenost glede pritiskov na civilno družbo in nevladne organizacije v Sloveniji.

Kot so zapisali, so predstavniki vlade s svojim ravnanjem poskušali diskreditirati vlogo slovenskih nevladnih organizacij, ki so se kot stranski udeleženec v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, odzvale na pomanjkljivo in mestoma sporno okoljevarstveno dovoljenje.

Podpisnice vlado pozivajo, da naj v prihodnosti vodi vključujoče, transparentne postopke, ki bodo ob izvajanju trajnostno naravnanih projektov zagotavljali visoko kvaliteto bivanja in ohranjanje okolja, so sporočili iz Evropske koordinacije za civilno družbene organizacije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 89
Fifi 24 10.09.2017 21:43:25
CMERA!! je DEJANSKO CMERA Kakšen dogovor ? Takoj jih odklopit iz NAŠEGA denarja ne pa da blebetajo o povečanem prometu ? 100 m stran pa glavna AC povezava v SLO + železnica __________Al pa o nevarnost letalske nesreče ?? Ker lahko avion pade na Magna lakirnico !!?? Da je 400m stran NAJVEČJA tiskarna s hujšo kemijo al pa betonarna, pa nobenga ne moti
Več komentarjev