Gospodarstvo

Smučišča zadovoljna s sezono, nov sneg pa je prišel ravno v pravem času

Ljubljana, 08. 02. 2018 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kljub zelo toplemu januarju je večina večjih slovenskih smučišč zadovoljna z dosedanjo smučarsko sezono. Obetavne so tudi napovedi za zimske šolske počitnice, saj je z zadnjim sneženjem po smučiščih snežna odeja dovolj debela.

Kljub zelo toplemu januarju je večina večjih slovenskih smučišč zadovoljna z dosedanjo smučarsko sezono, ki se je začela razmeroma zgodaj. Z zadnjim sneženjem je sezona dobila nov zagon, tudi napovedi za zimske šolske počitnice, ki se začnejo konec prihodnjega tedna, so obetavne.

Na Voglu trikrat več smučarjev, tudi v Cerknem pričakujejo bogato sezono

Potem ko so lani 1. novembra na Voglu končali po številu obiskovalcev doslej rekordno poletno sezono, so 11 dni kasneje že zagnali smučarske naprave. Doslej so našteli 88 obratovalnih dni, kar je skoraj en mesec več kot v lanski sezoni. V tem času pa beležijo trikrat večji obisk kot lani v enakem obdobju, do 1. februarja so namreč našteli 45.200 smučarjev, so pojasnili v družbi Žičnice Vogel Bohinj.

Še posebej so v družbi zadovoljni z decembrskim obiskom okoli 17.000 smučarjev, saj je ta številka največja v zadnjih sedmih letih. Januarja vreme smučišču Vogel ni bilo preveč naklonjeno, precej je bilo neugodnih dni, za prihodnje dni pa pričakujejo lepše vreme, še posebej v času zimskih šolskih počitnic, ko pričakujejo tudi največjo obiskanost smučišča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na smučišču Cerkno so z letošnjo sezono kljub nekoliko višjim temperaturam v januarju izredno zadovoljni, saj so imeli že več kot 50 smučarskih dni, smučišče je obiskalo več kot 46.000 smučarjev.

Namestitvene zmogljivosti Hotela Cerkno so bile doslej zelo dobro zasedene, tudi obeti za počitnice so glede zasedenosti dobre. V letošnji sezoni pričakujejo prek 90.000 smučarjev oz. glede na več kot meter in pol snega računajo na "bogato zimsko sezono vse do aprila", so navedli v Hotelu Cerkno, ki upravlja s smučiščem.

Na Kaninu zadovoljni s sezono, manj z muhastim vremenom, na Golteh dober obisk

Največ snega, okoli šest metrov, je trenutno na najvišje ležečem slovenskem smučišču, Kaninu. Tam so sezono 2017/18 začeli že 10. novembra lani in do konca januarja letos našteli 39 dni obratovanja. V tem času so prepeljali 13.200 potnikov.

"S sezono smo zaenkrat zadovoljni, probleme imamo samo z velikim številom dni, ko zaradi vremenskih pogojev ne moremo obratovati," je povedal v. d. direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek.

Glede na debelo snežno odejo pa je prepričan, da bo obisk v prihajajočih dneh in mesecih dober, saj se prava smučarska sezona v visokogorju šele začenja. Pričakuje velik obisk v času šolskih počitnic, predvsem zaradi dejstva, da so povezani z italijanskim smučiščem Sella Nevea. Sicer pa na Kaninu načrtujejo obratovanje vse do 6. maja.

Zelo zadovoljni so z dosedanjo smučarsko sezono na Golteh, kjer so smučarske naprave v tej sezoni zagnali 2. decembra lani. Do 6. februarja letos so imeli že 64 smučarskih dni in 35.000 obiskovalcev. Družba Golte v teh dneh polni zadnje nastanitvene zmogljivosti na Golteh za čas zimskih počitnic, ko pričakuje dober obisk. Kot so v družbi še navedli, se nadejajo dolge in uspešne sezone.

V Kranjski Gori že več kot 116.500 smučarjev, na Kopah skoraj 40.000

Tudi v Kranjski Gori so s smučarsko sezono zadovoljni. Začeli so jo zgodaj, 24. novembra lani. Doslej so našteli več kot 75 obratovalnih dni in nekaj več kot 116.500 smučarjev.

Kranjska Gora
Kranjska Gora FOTO: Matevž Lampič

V družbi RTC Žičnice Kranjska Gora upajo, da bo vreme še naprej naklonjeno smučanju, da se bodo lahko približali številki iz lanske sezone, ko je smučišče obiskalo nekaj več kot 188.000 smučarjev. Za čas zimskih počitnic napovedujejo pester program dogajanja na smučišču.

Zelo so z dosedanjo smučarsko sezono zadovoljni tudi na Kopah, kjer po navedbah družbe Vabo beležijo izjemen obisk. Ob tem so veseli, da se povečuje število smučarjev tudi med tednom in v večernih urah na nočnih smukah. Doslej so našteli več kot 60 obratovalni dni in okoli 39.500 smučarjev.

Glede na zadnje večje pošiljke snega na zahodnem delu Pohorja so na Kopah optimistični in se nadejajo še dolge sezone. Med zimskimi počitnicami imajo povsem zasedene nastanitvene zmogljivosti na Kopah, nekaj prostih mest je le še na prostoru za avtodome in v Hotelu v Slovenj Gradcu, so pojasnili v družbi Vabo.

Če bo vreme zdržalo, si na Krvavcu obetajo eno boljših sezon, na Rogli petino več smučarjev

Tudi na Krvavcu so sezono začeli že zelo zgodaj, 24. novembra, kar je bil eden zgodnejših začetkov v 60-letnem obdobju obratovanja smučišča. Doslej so s sezono zadovoljni in če bo vreme zdržalo, si lahko obetajo eno boljših sezon v zadnjih letih, so navedli v družbi RTC Krvavec. V 75 dneh obratovanja je do 7. februarja smučišče obiskalo že prek 110.000 smučarjev.

Na Krvavcu bodo, podobno kot na drugih smučiščih, v času šolskih počitnic potekali tečaji smučanja za otroke, pričakujejo povečan obisk družin in dnevnih obiskovalcev. RTC Krvavec je lastnik Hotela Krvavec, kjer je na voljo 97 ležišč, ki so v času šolskih počitnic že skoraj zasedena.

Krvavec
Krvavec FOTO: Miro Majcen

Tudi na Rogli so za zdaj z zimsko sezono zelo zadovoljni. Od 1. decembra lani do vključno 6. februarja letos so v 68 dneh našteli 110.453 smučarjev, kar je dobrih 21 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so pojasnili v družbi Unitur.

Glede na razmere na smučišču in stanje zasedenosti v namestitvenih zmogljivostih na Rogli in v Termah Zreče so tudi napovedi do konca zimske sezone obetavne, navajajo v družbi, kjer prav tako upajo na lepo vreme v času zimskih počitnic. Prvi teden počitnic imajo zmogljivosti polno zasedene, v drugem tednu je še nekaj prostora.

Na Mariborskem Pohorju in Arehu topla zima odnesla Zlato lisico in precej smučarjev

Na Mariborskem Pohorju in Arehu s prvim delom zime niso najbolj zadovoljni, saj jim je topla zima med drugim odnesla Zlato lisico in kar nekaj smučarjev. Kot so pojasnili v Marpromu, ob bolj naklonjenih vremenskih oziroma snežnih razmerah, ki se kažejo v nadaljevanju sezone, računajo, da se bo število smučarjev na Pohorju povečalo, veliko si obetajo tudi od počitniških terminov. Prav danes bodo v času nočne smuke na Mariborskem Pohorju prvič letos odprli tudi Čopovo progo do doline.

Toplo vreme je Mariborskemu Pohorju odneslo Zlato lisico.
Toplo vreme je Mariborskemu Pohorju odneslo Zlato lisico. FOTO: Marprom

V Zavodu za turizem Maribor - Pohorje na podlagi zbranih podatkov pri ponudnikih namestitev v Mariboru in okolici na splošno ocenjuje, da so nočitvene zmogljivosti v centru mesta za prvi teden zimskih počitnic trenutno zapolnjene okoli 40-odstotno, po pričakovanjih pa bo v tem času zasedenih od 50 do 60 odstotkov zmogljivosti. Na Mariborskem Pohorju so zmogljivosti v prvem tednu že skoraj polne, v drugem pa je trenutna zasedenost 55-odstotna, so pojasnili v zavodu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
08. 02. 2018 08.29
+3
Slovenska smučišča so bolj družinsa za majhne otroke in za učenje. Tisti ki dobro smučajo in se hočejo nasmučat za to moraš iti v tujino
korintos23
08. 02. 2018 08.41
+5
Malo mimo urejenih smučišč potem pa na pomoč? Dobra so naša smučišča, samo snega mora biti dovolj.
Enmajstr
09. 02. 2018 15.07
+1
Naša smučišča so mala, kratke proge, počasne naprave, na takšnem smučišču se dober smučar ne nasmuča. So pa dobra za družine in nekajurne smuke