Gospodarstvo

Kdo je zmagal, Evropa ali ZDA?

Ženeva, 23. 03. 2010 22.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

So državne pomoči Airbusu res nezakonite? Svetovna trgovinska organizacija je presodila o tem, a odločitev ostaja tajna. Medtem ko v Airbusu razglašajo zmago, druge informacije govorijo nasprotno.

Airbus
Airbus FOTO: Reuters

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je presodila v primeru tožbe ZDA proti EU zaradi domnevno nezakonitih državnih pomoči evropskemu letalskemu proizvajalcu Airbus. Presojo je organ za reševanje sporov pri WTO pod strogo tajnostjo poslal v Bruselj in Washington. Medtem ko v Airbusu razglašajo zmago, druge informacije govorijo nasprotno.

V Airbusu tako pravijo, da je WTO zavrnila 70 odstotkov pritožb, ki jih je v imenu ameriškega letalskega proizvajalca Boeing pred razsodiščem organizacije vložila ZDA. Zatrjujejo tudi, da so arbitri instrument začetnih pomoči Airbusu, ki jih nekatere države članice EU, kot npr. Francija in Nemčija, v obliki zelo ugodnih posojil namenjajo Airbusu, priznali kot "pravno ustrezno orodje partnerstva med vladami in industrijo". Poleg tega naj bi WTO zavrnila trditve Boeinga, da so državne pomoči evropskih držav povzročile resno gmotno škodo ameriški letalski industriji.

Vsota domnevno nezakonitih pomoči Airbusu naj bi po ocenah Boeinga dosegla celo 205 milijard dolarjev, kar so v evropskem proizvajalcu ves čas zavračali kot izmišljotino. Obenem trdijo, da si je Airbus na tak način okrepil svoj globalni tržni delež s 37 odstotkov na več kot polovico.

Vseeno pa naj bi WTO pritrdila 30 odstotkom trditev Boeinga oz. ZDA. Nekatere pogoje minulih posojil Airbusu naj bi tako označila za neskladne s tržnimi pogoji, poleg tega pa je kot neskladne s pravili svetovne trgovine opredelila podpore za raziskave in razvoj. V Airbusu naj bi se v morebitni reviziji postopka osredotočili prav na to presojo, saj menijo, da Boeing preko razpisov ameriškega ministrstva za obrambo in vesoljske agencije Nasa prejme še bistveno več podpore.

Evropska komisija je tako Washington pred leti obtožila, da je ameriškemu letalskemu velikanu v obdobju med leti 1990 in 2004 namenil 23,7 milijarde dolarjev nepovratnih sredstev. Od tega naj bi Boeing 18,9 milijarde dobil v obliki pomoči za raziskave in razvoj ter davčnih olajšav, 4,8 milijarde pa so mu namenile ameriške zvezne države.

Je WTO "šla na roko" Airbusu ali Boeingu?
Je WTO "šla na roko" Airbusu ali Boeingu? FOTO: Reuters

Neimenovani uradniki WTO, ki naj bi bili seznanjeni s tajnim dokumentom, pa so za ameriško tiskovno agencijo AP zatrdili, da je WTO dejansko ohranila besedilo vmesne presoje s septembra lani, ki naj bi bila v prid ZDA in Boeingu. Tako naj bi v Ženevi ocenili, da gre pri nekaterih začetnih posojilih za neustrezne subvencije. Sporno naj bi bilo predvsem to, da jih mora Airbus odplačati šele, ko doseže določen prag prodaje letal.

Najverjetneje gre pri obeh ocenah sodbe dejansko le za izbor drugačnih poudarkov pri isti vsebini, saj podrobnosti zaradi stroge tajnosti niso znane, tako kot ni veliko pricurljalo o vsebini vmesne presoje septembra lani, zaradi česar so ocene temeljile na izjavah posameznikov.

Spor se je razplamtel poleti leta 2004, ko je Washington odstopil od sporazuma med EU in ZDA o trgovini z velikimi potniškimi letali iz leta 1992. Ta je urejal tudi državne pomoči proizvajalcem letal, pri čemer EU trdi, da so krediti članic Unije Airbusu bili v skladu s sporazumom, medtem ko so prikrite subvencije Boeingu presegale dogovorjen obseg. EU in ZDA sta nato v obrambo svojih proizvajalcev letal druga proti drugi oktobra 2004 vložili tožbo pred WTO. O tožbi EU proti ZDA naj bi WTO presodila junija, nato pa bi lahko prišlo še do pritožbenih postopkov, kar po mnenju analitikov pomeni, da primer še zdaleč ni zaključen.

V vsakem primeru pa kaže, da bodo evropske države Airbusu za razvoj potniškega letala A350, ki bo konkuriral Boeingovemu modelu 787 Dreamliner ob zgražanju ameriških tekmecev namenile več kot tri milijarde evrov posojil. Samo Nemčija naj bi bila pripravljena posoditi 1,1 milijarde evrov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Ter?on
24. 03. 2010 06.56
največji onesnaževalec okolja pa še subvencije bo dobu za onesnaževanje ja super
skydrol7
24. 03. 2010 01.08
v naslednjih 20 -tih letih bodo razlicne svetovne letalske druzbe porabile za nakup novih letal USD $ 3 TRILLION dollars ...... trenutno je v dokumentiranih narocil obeh druzb ,Boeing /Airbus za USD $1trillion k temu pa niso pristeti kanadska druzba Bombandier , ki je trenutno na 3-jem mestu v proizvodnji letal ,ali pa brazilska druzba Embraer ki je cetrta............... glej , to je ogromen posel tako za Evropo (Airbus) ko za Ameriko (Boeing) in brez sodelovanja med obema druzbama................... subsidies za obe druzbi so normalna podpora ker vecino te financne podpore gre za pomoc pri raziskavi in produkciji novega izdelka (letala).... diskusija kdo vec podpira svoje let.druzbe pa potekajo ze leta nazaj in bodo potekala se leta naprej Boeing VS Airbus =one huge employment market.................
Uporabnik113189
24. 03. 2010 00.24
Tukaj se bodo pa res težko zmenili. Vsi se gredo subvencije eden bolj kot drugi, pa še tožarijo eden drugega..Boeing je izgubil naročila, to jih boli. Dokler pa je imel Airbus probleme je bilo pa vse v redu.
Chatefucio
23. 03. 2010 23.38
Airbus je kar prvak po mojem. SO pa američani nedvomno zavidljivi, zato tudi pri Unitedu in podobnih družbah še nimajo nobenega A380. Hehe, Evropa jih je prerasla.
gnu
23. 03. 2010 23.16
Fovš so Evropi, ki jih je prehitela v letalski industriji. Navajeni so biti povsod prvi.
gnu
23. 03. 2010 23.15
Oni , če jim kaj ni prav, gredo z bombami in tanki. Kaj je tu pravzaprav "nelegalno"? A je Airbus delal na dobičku od prodaje orožja Afriki? A je Airbus kradel nafro v Iraku? ne? Potem je boljši od Boeinga.
visit0r
23. 03. 2010 22.57
prav je tak, kaj se bodo nekaj oglašali američani...sama faušija jih je.še to kaj imajo so na koruptivni način naredili...