Sobodajalci za nazaj prijavili 660.263 evrov prihodkov, najvišji pri enem od zavezancev znašal 80.000 evrov

Do roka, ki so ga postavili na Fursu, so sobodajalci za nazaj prijavili 660.263 evrov prihodkov. Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enemu izmed zavezancev znašal skoraj 80.000 evrov. 1056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo prihodkov v višini več kot 1,5 milijona evrov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na Finančni upravi RS (Furs) so v preteklih mesecih na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovili, da 1056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo 1.676.420 evrov prihodkov. 

Do roka, ki so ga postavili na Fursu, so sobodajalci za nazaj prijavili 660.263 evrov prihodkov.

Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enemu izmed zavezancev znašal skoraj 80.000 evrov.

Na začetku lanskega decembra so na naši finančni upravi začeli obveščati javnost o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Do konca januarja se je tako na novo registriralo 374 sobodajalcev za oddajanje nepremičnin v turistični namen,  ni znano, ali so zajeti v kvoto prej omenjenih 1056.

"Nekateri zavezanci, ki so se samoprijavili, so tudi izven te kvote, ki jo omenjate, ampak teh statističnih podatkov nimamo zbranih," so pojasnili na Fursu.

257 sobodajalcev se je registriralo za naprej (od tega 216 fizičnih oseb z dejavnostjo in 41 pravnih oseb). 41 odstotkov zavezancev je z območja FU Ljubljana, 16 odstotkov z območja FU Kranj in 14 odstotkov z območja FU Koper.

155 fizičnih oseb pa se je registriralo za nazaj (večina, 73 odstotkov, jih je z območja FU Ljubljana), od teh pa je 38 fizičnih oseb takšnih, ki so se registrirale tako za nazaj kot tudi za naprej.

74 fizičnih oseb, ki so do konca januarja na novo registrirale eno izmed dejavnosti sobodajalcev, je predložilo 119 obračunov, v katerih so napovedale prihodke, dosežene z oddajanjem v turistični namen. Višina teh je ocenjena na 660.263 evrov. Obračuni so bili predloženi za obdobja od 2012 do 2017.

Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enemu izmed zavezancev znašal skoraj 80.000 evrov.

B&B

Sobodajalci so za nazaj prijavili 660.263 evrov prihodkov. (Foto: iStock)

Furs bo nadaljeval poostren nadzor

Finančna uprava bo tudi letos nadaljevala aktivnosti poostrenega nadzora pri sobodajalcih in sankcionirala tiste zavezance, ki so dosegli dohodek iz oddajanja nepremičnin v turistični najem in se niso odzvali na javni poziv, so sporočili.

Februarja bo tako začela zavezancem, za katere razpolaga s podatki o doseženih dohodkih iz oddajanja nepremičnin v turistični namen in se do roka niso ustrezno registrirali in samoprijavili, pošiljati pozive. Davčnemu organu bodo morali predložiti davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz opravljanja dejavnosti za dohodke, dosežene iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem, ki so jih pridobili v obdobju zadnjih petih let, torej od leta 2012.

Zavezancem, pri katerih bodo ugotovljene kršitve in ki se niso ustrezno registrirali in samoprijavili do konca januarja 2018, bodo odmerili davek in jih tudi sankcionirali. Globa lahko znaša od 400 do 30.000 evrov, odvisno od vrste kršitve (delo na črno, nedovoljeno oglaševanje dejavnosti na spletnih portalih, neprijava dohodka).

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 50
 
Transformerji 12.02.2018 14:03:52
Banda že zapravlja denar za izlete - tudi v neznansko dragi Dubaj!
Več komentarjev