Gospodarstvo

Sodnik odločil: združitev podjetij AT&T in Time Warner se lahko zgodi

Washington, 13. 06. 2018 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ameriškem zveznem sodišču so sprejeli odločitev, da lahko AT&T, največje telekomunikacijsko podjetje na svetu, prevzame medijski konglomerat Time Warner. Posel, vreden več kot 85 milijard dolarjev (približno 72 milijard evrov), lahko dodobra spremeni medijsko industrijo.

Po sojenju, ki je trajalo šest tednov, je sodnik Richard Leon sprejel odločitev, da pri prevzemu ne gre za kršitve zakonov o varstvu konkurence.
Temu poslu je odločno nasprotoval ameriški predsednik Donald Trump že leta 2016, ko je bil prvič naznanjen, za razlog nasprotovanja pa je navedel ’velikost združenih podjetij’. Sodnik Leon je po sprejeti odločitvi sicer pozval ameriško ministrstvo za pravosodje, naj ne zavira sodbe.

V AT&T so pozdravili odločitev in sporočili, da nameravajo prevzem izpeljati do 20. junija. To med drugim pomeni, da bodo HBO, CNN, Warner Bros in druge podružnice Time Warnerja zdaj spadale pod AT&T.

Prevzem poteka že od leta 2016, zdaj pa naj bi se vse rešilo v sedmih dneh.
Prevzem poteka že od leta 2016, zdaj pa naj bi se vse rešilo v sedmih dneh. FOTO: AP

V Time Warnerju so ob sprejeti odločitvi okrcali predsednika Trumpa, ki naj bi pritiskal na ameriško ministrstvo za pravosodje, da se je sploh odločilo vložiti tožbo. Označili so jo za ’brez podlage’ in ’politično motivirano’. Med sojenjem je sicer Makan Delrahim, glavni funkcionar za varstvo konkurence, podal zapriseženo pisno izjavo, da v Beli hiši niso vplivali na njihovo odločitev glede obravnave primera. Njihova odločitev za vložitev tožbe je temeljila na argumentih, da bi združitev pomenila višje cene za stranke in omejila konkurenco.

Sodnik je njihove argumente zavrnil drugega za drugim. Imel je možnost zavrniti posel ali pa določiti pogoje, recimo, da mora AT&T prodati nekaj podružnic Time Warnerja – a v prevzemu ni videl slabih plati.

"Vladi ni uspelo dokazati, da bi združitev lahko pomenila bistveno zmanjšanje konkurence," je zapisal sodnik v svoji razsodbi.

Sodnikovo precedenčno odločitev druge tehnološki in telekomunikacijski giganti vidijo kot zeleno luč za nadaljnje združitve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub združitvi AT&T in Time Warnerja ima Amazon še vedno skoraj trikrat večjo tržno vrednost.

Za podoben primer gre tudi pri prevzemu Pro Plusa investicijske družbe KKR, oba prevzema pa Pro Plus podpira. 

Na združitev so se odzvali tudi v družbi United Group. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indiana2222
14. 06. 2018 09.03
+0
ahhhhhh, pa koga to še briga noo,halooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ??????????????????????????????
_endrug
14. 06. 2018 07.06
Ne bo pa nič vplivalo na evropsko zakonodajo.
Frišn Fotr
13. 06. 2018 12.18
+7
židje se grupirajo ker se nekaj dogaja v ozadju
delomrznež
13. 06. 2018 11.46
+18
Cak, a niso bli vsi politiki polni besed kako je treba odpraviti neke birokratske ovire .... Uni tam odlocijo ko gre za 500 povezanih firm in tezke milijarde, pri nas pa se caka 10 let za en papir za stadion ????
Ka pa mislis
13. 06. 2018 10.10
+24
Pr nam bi sojenje trajalo 26 let.