Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: Potem ko je klonil SDH, v Luki Koper od Cerarja zahtevajo še odhod Gašperšiča in Dragonje

Koper, 01. 07. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

SDH je umaknil predlog za menjavo nadzornikov Luke Koper, predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je tik pred skupščino napovedal odstop. Medtem so delavci pripravili protest in blokirali vhod v Luko Koper.

Več videovsebin
  • Protest v Luki Koper
    01:06
    Protest v Luki Koper
  • Blokada Luke Koper
    00:15
    Blokada Luke Koper
  • Iz SVETA: Dogajanje v Luki Koper
    01:22
    Iz SVETA: Dogajanje v Luki Koper
  • Iz 24UR: Vlada popustila delavcem
    01:33
    Iz 24UR: Vlada popustila delavcem
  • Iz 24UR: Luka Koper: Kdo bo koga in zakaj?
    01:19
    Iz 24UR: Luka Koper: Kdo bo koga in zakaj?
Zaradi blokade v Luki Koper močno oviran železniški tovorni promet; uvedena mednarodna omejitev vlakov in oblikovan krizni štab

Slovenski državni holding (SDH) je z dnevnega reda današnje skupščine Luke Koper umaknil predlog za menjavo nadzornikov. Odločitev je bila pričakovana, potem ko je predsednik uprave SDH Marko Jazbec tik pred skupščino napovedal odstop. Je pa največji lastnik dosegel izplačilo skoraj celotnega bilančnega dobička delničarjem.

Predlog SHD za razširitev dnevnega reda skupščine Luke Koper z odpoklicem treh članov nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc je razburjal že vse od njegove objave v začetku junija ter v zadnjem tednu prerasel v pravi upor na Primorskem.

Javnost se ni pomirila niti potem, ko je SDH enega od kandidatov za nove nadzornike - Nemca Jürgena Sorgenfreia - zamenjal s Primorcem Rajkom Reškom.

SDH je tako predlagal, naj se odpokliče predsednico nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana nadzornega sveta Elen Twrdy in Andreja Šercerja, na njihovo mesto pa imenuje Reška, Klemna Boštjančiča in Andraža Lipolta.

V upravi SDH so predlog utemeljili s tem, da nadzorni svet ni vložil dovolj naporov pri izvajanju svojih nalog in pristojnosti. Z njegovo prenovo naj bi dosegli, da bo družba tudi z notranjo preobrazbo kos izzivom, ki jo čakajo v prihodnje.

Danes pa je Jazbec presenetil z izjavo, da se je z nadzornim svetom SDH dogovoril o odstopu. Tako se je odločil "ob vsem tem dogajanju in današnjih blokadah delovanja Luke Koper". Odločitev o menjavi treh nadzornikov je bila sicer po njegovih besedah sprejeta strokovno in odgovorno.

Ob tem je SDH tudi umaknil predlog o spremembi sestave nadzornega sveta Luke Koper. Predsedujoči na skupščini Stojan Zdolšek je to novico sporočil na začetku skupščine in zanjo požel aplavz navzočih delničarjev.

Na skupščini, na kateri je bilo zastopanih slabih 80 odstotkov delnic z glasovalno pravico, so se delničarji najprej seznanili z letnim poročilom matične družbe in skupine Luka Koper za preteklo leto. Kot je pojasnil predsednik uprave Drago Matić, je bilo leto 2015 leto rekordov, saj so v primerjavi z letom 2014 imeli za skoraj dva milijona ton večji pretovor. "Kdor ne živi in ne dela v pristanišču, si ne more predstavljati, kaj pomeni dva milijona ton," je dodal.

Skupina Luka Koper je lani ustvarila rekordnih 184,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je zvišal za 12 odstotkov na rekordnih 32,5 milijona evrov. Tudi pretovor blaga je z 20,7 milijona ton prav tako dosegel nov mejnik v zgodovini pristanišča.

Zahteve zbora delavcev Luke Koper so vam znane. Po odstopu Marka Jazbeca zahtevamo še odstop Metoda Dragonje in Petra Gašperšiča. Njihova početja v zadnjem obdobju so bila kriminalna. Zato morajo oditi. Od te zahteve ne odstopamo. Za ponovno vzpostavitev normalnih razmer v Luki Koper je po njihovem odstopu nujno, da se zglasite v Luki Koper zaradi formalizacije dogovorov. Pismo delavcev Luke Koper premierju Miru Cerarju

Bilančni dobiček Luke Koper za lani znaša 15,88 milijona evrov. Od tega je uprava za izplačilo dividend predvidela 9,52 milijona evrov, vendar je SDH, ki ima skupaj z državo 62,13 odstotka delnic, uspel ostale delničarje prepričati, naj se lastnikom izplača skoraj ves bilančni dobiček. Predlog je dobil 96,65-odstotno podporo, čeprav so nekateri delničarji SDH očitali dvoličnost.

Dividenda na delnico znaša 1,13 evra bruto na delnico. "Višje izplačilo bo pomenilo dodatne napore za družbo," je sicer pred glasovanjem opozoril Matić ter opozoril na intenzivne investicijske načrte.

Delničarji so podelili tudi razrešnico članom uprave in nadzornega sveta, ki so družbo vodili v letu 2015, ter se seznanili s sklepom sveta delavcev, da se za predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu za obdobje štirih let od 18. januarja izvoli Marka Grabljevca.

Skupščina je zaradi številnih vprašanj delničarjev trajala več kot tri ure, Matić pa je ponovno opozoril na nekatere težave, ki jim otežujejo doseganje še boljših rezultatov. Tako se ob povečanem pretovoru že leta ni povečalo koncesijsko območje pristanišča, kar vodi v prezasedenost skladišč. "Delo opravljamo na gradbišču, pod oteženimi pogoji dela," je opisal ter dodal, da pa kljub temu povečujejo pretovor in izboljšujejo finančne kazalce.

V upravi se po njegovih besedah zavedajo, da je treba delati tudi na stroškovni plati, v isti sapi pa je dodal, da je to ob takšnem obsegu pretovora trenutno zelo težko. Luka je v petletnem strateškem načrtu sicer predvidela dodatne zmogljivosti, ki bodo omogočale normalno in racionalno poslovanje.

Glede načrtov v zvezi z drugim tirom je poudaril, da k problematiki pristopajo proaktivno, a če se želi do tega cilja priti preko logističnega holdinga, "Luka tukaj ne more sodelovati". Ponovno je tudi zavrnil možnosti uvedbe pristaniške uprave ali odpiranje veljavne koncesijske pogodbe.

Matić se je obregnil tudi ob poročanje nekaterih medijev o domnevno nadpovprečnih plačah zaposlenih. "Ta uprava spoštuje kolektivno pogodbo, spoštuje socialne partnerje," pri čemer pa je bila pogodba podpisana že leta 2008, je spomnil in dodal, da je bila kljub temu rast plač znotraj podjetja nižja, kot je bilo prikazano v medijih. Kot je dodal, ne gre zanemariti, da zaposleni v Luki delajo tudi na božič, novega leta dan in 1. maj.

Predstavnika Društva malih delničarjev Slovenije Grega Tekavca so zanimali stroški dela na zaposlenega, ki so bistveno višji od državnega povprečja, pa tudi, v kakšnih pogojih delajo delavci izvajalcev pristaniških storitev (IPS). Matić je pojasnil, da so pogoji za delo vseh delavcev v pristanišču enaki, vsi IPS pa z Luko sodelujejo pod enako krovno pogodbo in enakih cenikih po načelu "za enako delo enako plačilo". Poleg tega v zadnjih dveh letih Luka ni podpisala nobene nove pogodbe z IPS, je zatrdil.

Upor delavcev

na skupščini so vendarle umaknili točko menjave nadzornikov.
na skupščini so vendarle umaknili točko menjave nadzornikov. FOTO: POP TV

Napovedane menjave so sicer sprožile upor delavcev. Tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik je obvestil, da so se danes zaustavili vsi delovni procesi v pristanišču. ''Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za spontani upor zaposlenih. Vodstvo družbe je nemudoma pristopilo najprej k ukrepom za zagotovitev varnosti življenja ljudi in premoženja ter požarne varnosti. Vodstvo družbe se tudi prioritetno ukvarja z iskanjem rešitev za ponovno vzpostavitev normalnega stanja.''

Naknadno so iz družbe še sporočili, da je vodstvo družbe takoj po blokadi pristanišča organiziralo krizni štab, na katerem so vodje profitnih centrov in ostalih enot zadolženih za operativno delo v pristanišču dobili navodilo, da preverijo vse možnosti, ki so na razpolago za vnovično vzpostavitev delovnega procesa. Uprava je tudi sklicala urgentni sestanek s predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov v družbi ter sveta delavcev, na katerem so ugotovili, da ne uprava družbe ne sindikata ne svet delavcev niso bili predhodno obveščeni o dogodku.

Dogovorili so se, da bodo predstavniki zaposlenih poskusili vzpostaviti dialog na terenu, da bi čim prej normalizirali stanje, so pojasnili. 

A protesta delavcev in blokade pristanišča s koncem skupščine ni bilo konec. Da jim je popustil SDH namreč ni dovolj. Svoje zahteve so strnili v pismu za predsednika vlade Mira Cerarja: "Zahteve zbora delavcev Luke Koper so vam znane. Po odstopu Marka Jazbeca zahtevamo še odstop Metoda Dragonje in Petra Gašperšiča. Njihova početja v zadnjem obdobju so bila kriminalna. Zato morajo oditi. Od te zahteve ne odstopamo. Za ponovno vzpostavitev normalnih razmer v Luki Koper je po njihovem odstopu nujno, da se zglasite v Luki Koper zaradi formalizacije dogovorov."

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je o dogajanju dejal, da je zaprtje vhoda v Luko Koper za tovornjake atentat na luko in na slovensko državo.

Brglez je na novinarski konferenci poudaril, da se podjetij ne more upravljati na protestih, ki so sicer legitimni, če protestniki vedo, zakaj protestirajo. "A kot smo lahko videli v medijih, v primeru Luke Koper temu ni bilo tako," je ocenil.

To, da je peščica delavcev danes zjutraj zaprla vhod za tovornjake v Luko Koper, je po predsednikovem mnenju neke vrste atentat na Luko Koper in na slovensko državo. Verjame, da se večina zaposlenih s takim "nevzdržnim in škodljivim obnašanjem določenih posameznikov, ki želijo ohraniti zlasti svoje privilegije, ne strinja". Zato je vse tiste, ki so danes preprečili delo v Luki Koper, pozval, naj svojih privilegijev ne postavljajo pred koristi Luke Koper, Obale in Slovenije.

Škoda zaradi blokade še ni znana.

Jazbec odhaja

Takole so simbolično v Luki Koper obesili jazbeca.
Takole so simbolično v Luki Koper obesili jazbeca. FOTO: POP TV

Marko Jazbec je sporočil, da se bo z nadzornim svetom SDH zaradi Luke Koper dogovoril za sporazumni odhod s položaja. SDH naj bi se z nastalo situacijo ukvarjal v ponedeljek.

''Poudarjam, da je bila odločitev o zamenjavi treh nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi nadzorni svet SDH. Vendar pa sem se ob vsem tem dogajanju in današnjih blokadah delovanja Luke Koper odločil, da se bom z NS SDH dogovoril za sporazumen odhod iz uprave SDH. Gre za načelnost in zvestobo vrednotam, v katere trdno verjamem in na podlagi katerih delujem. Verjamem in upam v to, da bo tistemu, ki bo vodil SDH, uspelo te vrednote uveljavljati še naprej. Ob tem si želim, da bo SDH uspelo zagotoviti, da politika in zasebni interesi ne bodo prevladovali v Luki Koper,'' je sporočil. 

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da je odstop Marka Jazbeca z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v skladu z njegovimi pričakovanji. Po pogovoru z upravo Luke Koper ni mogel razumeti, kakšni so bili razlogi, da je SDH predlagal zamenjavo nekaterih nadzornikov Luke, je še dejal.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob današnjem dogajanju v Luki Koper in odstopu prvega moža SDH Marka Jazbeca izrazil pričakovanje, da bo "po vseh teh napetostih, nepotrebnih konfliktih in pritiskih, sledilo obdobje intenzivnega sodelovanja z Luko Koper", s ciljem čim prejšnje izgradnje drugega tira.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj so sploh želeli menjati nadzornike?

Med razlogi so bili po navedbah SDH preskromne napovedi prihodnjih rezultatov glede na pretekle rezultate in glede na vrednost investicij. Po njihovem mnenju bi bilo treba bistveno več pozornosti nameniti tudi obvladovanju tveganj, sploh pri načrtovanju tako intenzivnega razvojnega cikla na področju pristaniške infrastrukture, ob dokaj omejenem vplivu na povečanje pretovora, z načrtovanimi visokimi stroški in razmeroma nizkimi finančnimi rezultati ter ob dejstvu, da družbi tudi v preteklih letih ni uspelo uresničiti vseh načrtovanih naložb.

Predlog, ki bi lahko odprl pot zamenjavi uprave, je naletel na hud odpor med zaposlenimi in v širši javnosti. Luka Koper je namreč pod vodstvom Draga Matića zaznala rekordne rezultate.

Predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjan Belič je nad odstopom Marka Jazbeca s čela uprave SDH razočaran. Kot je dejal za Radio Slovenija in Finance, Jazbečeve poteze ne razume.

Belič je za Radio Slovenija poudaril, da je bila odločitev SDH glede menjave nadzornikov Luke Koper smiselna, smotrna in bi jo bilo treba izvesti. "Zato te poteze ne razumem. Sinoči nisem imel občutka, da bo Jazbec odstopil," je dejal.

Za Finance pa je dejal, da Jazbečeve odstopne izjave še ni videl, pač pa je bil obveščen po telefonu, da "je njegov odstop nepreklicen".

Za ponedeljek je sicer že sklicana izredna seja nadzornikov SDH.

Jazbec je danes odstopil tik pred začetkom skupščine Luke Koper, na kateri so nameravali zamenjati tri nadzornike na predlog SDH. A je SDH z dnevnega reda umaknil ta predlog.

Za odstop se je Jazbec odločil zaradi današnjega dogajanja v Luki, še vedno pa vztraja, da je bila odločitev o zamenjavi nadzornikov sprejeta strokovno in odgovorno, kar je s svojim sklepom potrdil tudi nadzorni svet SDH.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1094)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorli
10. 07. 2016 16.30
Bravo rdeća banda! Uničite luko koper! Blokirajte zdravo delovanje podjetja! Uničite kapitalizen in nas vrnite v bedo!!!! bravo!
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2016 21.01
Jazbeca pa najdete kjer je kaj narobe. Potem pa pobegne. :)
kakafonijaprava
02. 07. 2016 10.55
+0
Ta JAzbečev je z vsemi jazbečevimi žaubami namazan, dokler res ne odstopi, ne prenehajte! Ostanki LDS Bagre!
Janez Nasrase
02. 07. 2016 10.47
+3
Avanti Popolo, Bandiera Rossa... !!!
prašek
02. 07. 2016 10.31
+2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam
prašek
02. 07. 2016 10.31
+3
Lepo da je Jazbec odstopil, vendar pa je najmanj 14 dni zamudil !
prašek
02. 07. 2016 10.32
+2
Sicer nisem pristaš tega, vendar pa se mi dozdeva, da bi moral odstopiti tudi Gašperšič !
prašek
02. 07. 2016 10.33
+2
In Cerar bi moral sprejeti klovnovo odstopno izjavo !!!!!!!!!
heroj2000
02. 07. 2016 09.30
-1
Če bo Cerar naredil še kako neumnost, bo tudi on sam odstopil. Jazbecu pa kapo dol, nekaj Primorske krvi očitno še ima.
prašek
02. 07. 2016 10.35
-1
In namesto Cerarja bo prišel doktor Ivan ????? he, he, he. Otrok !!!!
fafajonka
02. 07. 2016 09.29
+0
Zapirajo vhod v Luko, tapravi Primorci bi carinarnico postavili na Črnem kalu......:D
heroj2000
02. 07. 2016 09.30
+0
heroj2000
02. 07. 2016 09.24
+2
Vstala Primorska, ponosen, da sem primorc.
Janez Nasrase
02. 07. 2016 09.21
-1
Zaradi ohromitve železniškega in tovornega prometa v državi mora vlada takoj razglasiti izredne razmere na območju Kopra in izvesti vse aktivnosti, ki iz tega sledijo.
mallonge
02. 07. 2016 09.23
+2
Cerarju ne bo nikoli uspelo izpeljati 2. tira. Je pa strokovno vrgel iz tira prvi tir , železnico, Luko in sedaj bo še avtocesto.
mallonge
02. 07. 2016 09.19
-2
Čigava je pravzaprav Luka? Je leva, leva leva, kleptomansko leva, liberalno leva, trikrat preoblečeno leva ali kaj podobnega?
piljan
02. 07. 2016 09.22
+4
Kaj pa vem,kot smo lahko videli ,je najbolj kradel desni,potem pa urno popihal.
brsankovi 1
02. 07. 2016 09.18
+0
Ko je Andrej Bajuk hotel prodati NLB smo ga hoteli linčati, koliko milijard izgube je pridelala po tem? Luka sicer ne dela izgube, samo je zgodba podobna.
heroj2000
02. 07. 2016 09.23
+3
mallonge
02. 07. 2016 09.13
+0
Cerar se skriva, Luka pa še vedno ne obratuje. Dnevno tako s svojim skrivaštvom povzroči za 1,3 milijona škode. Njegovih razmišljanj, škodljivih ravnanj in pranja kriminala Slovenija ne sme več trpeti.
sinhron
02. 07. 2016 09.11
+3
Tako je ko ulica prevzame pobudo , ker ne deluje pravna država ! Vlada mora s trdnimi stališči zaščititi svoje interese in pokazati , da ulica ni in ne more biti regulator razvoja najmanj pa če je politično nahujskana !
heroj2000
02. 07. 2016 09.25
+0
bracobaldo
02. 07. 2016 09.06
-3
Ne simpatiziram s to vlado, ampak mislim, da so si v Luki vzeli preveč svobode. Kaj bo naslednja zahteva? Na naslednjih volitvah boš za kandidaturo potreboval potrdilo, ki ga bo izdajal sindikat žerjavistov in delavski direktor Luke Koper?
mallonge
02. 07. 2016 09.17
-2
Zakaj pa ne? A partijsko, komunistično potrdilo, te je pa vedno prepričalo in te še sedaj. Problem je ker imamo seda leve, leve leve, liberalno leve, kleptomansko leve levake pa se tudi ti težko znajdeš.
bracobaldo
02. 07. 2016 09.53
+1
Obvladaš parijo in vse okoli nje, jaz ne ker nisem bil nikoli niti simpatizer, kaj šele član. Ti ki štrajkajo mahajo z srpom in kladivom, verjamem da ti je toplo pri srcu, ko jih gledaš.
CyberWorm90
01. 07. 2016 21.50
+38
jankowič se pomojm reži k nilski konj lublančanom : ))) nardi jm 100 metrou ceste wmes oropa MOL proračun lublančani ga pa še woljo za nagrado : )))))
+20
Kdaj pa je njih zanimalo če kradejo njihovi? To je zanje normalno.
piljan
02. 07. 2016 08.19
+5
Kot velja tudi za sekto dohtar ivana,zato pa ne smemo pozabiti,da ne bi ponavljali napak.Takle mamo.
Maday
01. 07. 2016 21.47
+30
Za tisto črno Hujso iz AFRIKE so imeli 3x izredno sejo tja so poslali celo Falkona za LUKO KOPER nikomur nič mar..za Slovenijo pa še manj..( za njo spremenili zakon ) Slovenci so pa za njih ničvredni osebki tretje vrste..
IlluminatiAllSeeingEye
01. 07. 2016 21.46
+11
Rdečim se bliža konec...še je upanje za Slovenijo!
fljfo
01. 07. 2016 21.48
+18
Težko, Slovencev nas je ostalo manj kot milijon, ostali pa iz jasnega razloga volijo Jugolevico
CyberWorm90
01. 07. 2016 21.52
+2
cmero k je wsako nedeljo pr maši pa nikol ni bil w partiji je kr naenkrat komunist hahahah podobno k peterle : ))) še wčer je bil krščanski demokrat : ))) dans je udbaš pa komunist : )))))
CyberWorm90
01. 07. 2016 21.53
+7
matr ste užgani janšisti kaj naj rečem : )))
piljan
01. 07. 2016 21.55
+1
fljfo
01. 07. 2016 21.56
+0
Janšisti itak podpirajo KPJjevca...niso D od domoljuba
IlluminatiAllSeeingEye
01. 07. 2016 21.57
+8
Kdo so to janšisti? A to smo uni ko smo proti vladi?
piljan
01. 07. 2016 21.58
-3
bracobaldo
02. 07. 2016 09.14
+2
Samo milijon nas je, vse drugo so Bosanci.
JJZGEODPRASKAKATJO
01. 07. 2016 21.38
+15
LEVAKI SE BORIJO KDO BO PRI KORITU KRADU
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 21.43
+5
Že ampak nemec bo rekel stop in auwidersen rote stern.
piljan
01. 07. 2016 21.56
+0
Ti s prepihom,kdo bo zmagal naslednje volitve?
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 21.59
-11
Ne vem kaga misliš z prepihom bo pa to Janša ali pa nekdo iz SDS ker še samo nekdo od teh lahko reši slovenijo. Vidiš pa tudi da so glavni na lestvici.
Maday
01. 07. 2016 21.35
+65
V Sloveniji 92 % Slovencev in državljanov ni zadovoljnih z DRŽAVO...kako pa naj bi bili če ni ene ustanove, ene institucije, ene službe enega samega posameznika, ki bi imel ugled, spoštovanje v vseh vladnih službah, parlamentu, visokem šolstvu, kulturi, pravpsodju same BARABE, KRIMINALCI IN LOPOVI...Slovenci preprosto mislijo, da morali pol javnega sektorja zapret ostalo vse razgnat, nagnat po Islandskem modelu..in vse od temelja jovo na novo..
mogerad
01. 07. 2016 21.27
+18
cmerar: "luka bo slovenska , upravljali bodo šv abi delali pa tisti iz nigerije"
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 21.34
+2
Ukvarjali se bodo pa predvsem z kamelarijo.Morda se jim bodo lahko nekateri do sedaj tam zaposleni pridružili,če se bodo odpovedali rdeči barvi.