Gospodarstvo

Sporne češnje kupoval na italijanskih tržnicah in jih dostavljal slovenskim prodajalcem

Ljubljana, 30. 11. 2016 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inšpektorji, ki so pod drobnogled vzeli prodajalce sadja in zelenjave, so poleg številnih nepravilnosti odkrili tudi nekaj nedovoljenih praks. Enega od prodajalcev so zalotili, da je češnje kupoval na veletržnicah v Italiji. Sadje pa je bilo tretirano s fitofarmacevtskim sredstvom, ki je v Sloveniji prepovedano. 17 prodajalcem so začasno prepovedali prodajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vprašljiv izvor sadja
    03:23
    Iz 24UR: Vprašljiv izvor sadja
  • Iz 24UR ZVEČER: Gradbeniki s sadjem
    04:41
    Iz 24UR ZVEČER: Gradbeniki s sadjem
V akciji je sodelovalo 30 inšpektorjev, ki so obravnavali 83 prodajalcev.
V akciji je sodelovalo 30 inšpektorjev, ki so obravnavali 83 prodajalcev. FOTO: POP TV

Inšpektorji za varno hrano so v posebnem nadzoru nad prodajo nepakiranega sadja in zelenjave med majem in julijem med drugim izrekli 17 odločb o začasni prepovedi prometa. Pri 83 zavezancih so opravili 132 pregledov, največ kršitev označevanja pa odkrili pri družbah z omejeno odgovornostjo, veliko manj pri samostojnih podjetnikih.

Sledljivost ni bila zagotovljena kar pri polovici pregledanih prodajalcev marelic, pri češnjah v 28 odstotkih, pri jagodah v 20 odstotkih in pri špargljih v 19 odstotkih, je razvidno iz poročila, ki so ga objavili na spletni strani uprave za varno hrano.

Marelice so bile neskladno označene kar v 80 odstotkih pregledanih prodajnih mestih, češnje v 35 odstotkih primerov, jagode v 28 odstotkih primerov in šparglji v 26 odstotkih. Neskladno poreklo pa so inšpektorji zaznali pri 70 odstotkih primerov prodaj marelic, v 30 odstotkih prodaj češenj in špargljev ter v 29 odstotkih primerov prodaj jagod.

Za zavajanje potrošnikov sta glede napačnega označevanja in navajanja porekla najbolj tvegani vrsti sadja jagode in češnje.

Glede na vrsto organiziranosti so inšpektorji največ nepravilnosti ugotovili pri družbah z omejeno odgovornostjo, in sicer 22 tako pri splošnem označevanju kot pri označevanju porekla ter 13 primerov nepravilnosti pri sledljivosti. Tovrstne nepravilnosti so odkrili le pri treh samostojnih podjetnikih, tako pri splošnem označevanju kot pri označevanju porekla ter v dveh primerih nepravilnosti pri sledljivosti.

Inšpektorji v poročilu ugotavljajo, da "so posamezni primarni pridelovalci razvili goljufive prakse prekupčevanja s sadjem in zelenjavo in jim lastna pridelava služi le za krinko izvajanja dejanskega trgovanja".

Inšpektorji inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so opravili poostren nadzor nad označevanjem nepakiranega sadja in zelenjave na stojnicah in tržnicah. Ugotavljali so, v kakšnem obsegu se pojavljajo zavajanja glede splošnega označevanja svežega sadja in zelenjave, predvsem glede navedb porekla in sledljivosti.

17 odločb o začasni prepovedi prometa

Inšpektorji so izrekli ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnostih v upravnih inšpekcijskih odločbah v 22 primerih. Od tega je bilo 17 odločb o začasni prepovedi prometa. Uvedenih je 34 prekrškovnih postopkov.

V posebnem nadzoru je bilo obravnavanih 83 zavezancev. Izvedenih pregledov je bilo 132, ker so nekateri zavezanci prodajali na več lokacijah hkrati in/ali več dni zapored.

V nadzoru, ki so ga izvajali od 1. maja do 1. julija letos, je sodelovalo 30 inšpektorjev. V posebni nadzor so bili vključeni vsi vpleteni v verigo, od pridelovalca do prodajalca. Nadzor so inšpektorji začeli pri prodajalcih in so ga, če je bilo potrebno za razjasnitev dokazov v postopku, nadaljevali pri pridelovalcu na mestu pridelave.

Pregledi so bili ciljno usmerjeni v najbolj tvegane pridelke za spomladanski čas – to so jagode in šparglji ter češnje, ki jih že tradicionalno pridelujejo v Goriških Brdih. V kolikor so bile na razpolago še druge vrste sadja ali zelenjave, zlasti marelice, breskve in drugi zgodnji pridelki, pa so inšpektorji pregledali tudi te. Pregledovali so stojnice v večjih krajih po Sloveniji.

Češnje, ki jih je podjetnik kupoval na italijanskih veletržnicah, so bile tretirane s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki pri nas niso dovoljena.
Češnje, ki jih je podjetnik kupoval na italijanskih veletržnicah, so bile tretirane s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki pri nas niso dovoljena. FOTO: Blaž Garbajs

Preverjali tudi, če prodajalci sadje in zelenjavo kupujejo na veletržnicah v Italiji

Ker je obstajal sum, da prodajalci sadja in zelenjave to kupujejo na veletržnicah v Vidmu in Trstu v sosednji Italiji, so inšpektorji z namenom prepoznavanja prodajalcev, zbrali podatke o avtomobilih slovenskih registracij, ki so med 3. in 6. uro zjutraj obiskali te tržnice (grosiste). Prav tako se inšpektorji želeli prevetriti ali primarni pridelovalci kupujejo sadje in zelenjavo na veletržnici v Ljubljani. V ta namen so izvedli popis avtomobilov, ki so odpeljali iz diskonta in jih primerjali z dostavnimi avtomobili prodajalcev na mestnih tržnicah in na drugih prodajnih mestih.

V poročilu so inšpektorji navedli tudi nekaj primerov nedovoljenih praks. Pri enem izmed primarnih pridelovalcev češenj so ugotovili, da ima dva kombija za prevoz sadja in zelenjave ter da je reden obiskovalec veletržnic v Italiji. V času akcije je s češnjami zalagal različne prodajalce. Inšpektorji so pri tem opravili vzorčenje češenj na prodajnem mestu in ugotovili, da so bile češnje tretirane s fitofarmacevtskim sredstvom, ki v Sloveniji sploh nima dovoljenja za uporabo. Uvedli so prekrškovni postopek.

Ugotovili so tudi, da so večkratni kršitelji podjetja, ki se primarno ukvarjajo s povsem drugimi dejavnostmi, na primer gradbeništvom in prodajajo sadje in zelenjavo na povsem neorganiziranih prodajnih mestih. Nekatere izmed teh podjetij imajo v Sloveniji celo samo poštni nabiralnik.

Zabeležili so primer, kjer je prodajalka (najeta študentka) po posredovanju inšpektorja dopoldne pravilno označila poreklo. Ko je isto stojnico popoldne pregledal tržni inšpektor, je ponovno ugotovil napačno oznako porekla.

Najbolj kritična ostaja prodaja na stojnicah izven tržnic in na večjih mestnih tržnicah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
06. 07. 2017 20.25
Po medijih je polno reklam o bojda sočnih nektarinah, breskvah, melonah itd. Pljunimo resnici v oči. Po naših trgovinah takega sadja enostavno ni. Že več let primerjam ponudbo, ki jo je videti dandanes, s ponudbo izpred recimo 40 let. Ko si takrat kupil breskve so bile prava milina po okusu in mehkobi. Nektarin takrat še ni bilo, se pa spomnim rajskega okusa ananasa. Tisti v konzervah mu ni segel niti do kolen. Kupiti je bilo mogoče izključno rjavega, torej zrelega. Seveda je tu in tam trgovcu kateri segnil, a nobena skrivnost ni, da trgovci odpad, imenovan kalo, bogato zaračunajo v ceno enote. Danes v trgovini dobiš izključno zelen ananas, ki ne seže do kolen tistemu v konzervah. Razlog je preprost. Sadeži so mnogo prerano obrani. Trgovci so v svoji lakoti za dobičkom torej še zelo iznajdljivi. V strukturi cene sadja imajo vgrajen velik kalo, v resnici pa ga na vsak način skušajo spraviti na nič. E.., bratje, tako pa to ne gre. Ali eno, ali drugo. Žal se je ta sistem že tako zagnezdil, da bi bila potrebna desetletja, da bi ga likvidirali in smernice tega posla spravili na sprejemljive za kupca. Neki dan sem v Liedlu zagledal živo rumene melone, imenovane medene melone. Kupil sem eno, jo ohladil, pod večer pa jo prerezal in se pripravil na »užitek«. No.., reči moram, da od užitka ni bilo prav nič. Zadeva trda, popolnoma neokusna, o kakšni medeni sočnosti pa ni bilo ne duha, ne sluha. Podvomil sem vase in ob mojem obisku naslednji dan tam povprašal poslovodkinjo, če je tako melono morda potrebno kuhati? Smeje mi je odgovorila, da se to konzumira takšno, kot je. Predlagal sem ji, da eno plačam, potem pa jo naj postrežemo slučajnim mimoidočim, da se bom še jaz lahko malo smejal. Po pričakovanju baba ni bila za to. V trgovini torej ne kupim nikoli nobenega takega sadja. Je zanič in zaradi nedozorelosti tudi brez hranljivih vrednosti, žmaha pa itak nima nobenega. Da boste lažje razumeli razliko, morate enkrat v trgovini kupiti denimo marelice in jih poskusiti. Potem pa iti nekam, kjer raste drevo marelic in poskusiti eno, ki je odpadla sama in kaka dva dvi leži pod drevesom. Takrat boste komaj lahko razumeli, kakšen je okus prerano obrane marelice in kakšen je ta pravi okus apricot…
puspan
08. 12. 2016 22.00
Ga poznam. Enkrat me je že nategnil, a me ne bo nikoli več.. Prodal mi je breskve iz goriških brd, v resnici so bile zmrznjene iz Trsta. V dveh dneh so bile vse črne.
Brabus
02. 12. 2016 18.36
A to pomeni, da je nekdo prodajal zastrupljene češnje?? Tazga je treba kazensko ovadit in zapret.
nikhrast
02. 12. 2016 16.20
Od kje pa pridejo zdajle češnje, iz juga, Produce of Chile, to je pisalo gor ko sem pogledal v supermarketu. Pa isto za borovnice, jagode, maline..., saj ni veliko izbire, južne celine, pa konec.
morjeblata
01. 12. 2016 11.35
Jagode so najbolj škorpljeno sadaje/jagodičevje od vseh . Leta sem sam gojil staro zelo okusno in dišečo mesečno sorto , ki je bila dokaj odporna na vse bolezni . Nikoli škropil . Trgovinskih , ali tistih s tržnice ne vzamem , pa če mi plačaš . Zahteve po debelih plodovih , odpornih na prevoz , je s tržišča praktično izbrisala sorte češenj , ki so bile odpornejše na bolezni , večinoma tudi bolj okusne, ampak nekoliko manjših plodov , bolj zahtevne za manipulacijo in nekatere tudi manj rodne (ne vse ! ) , npr Hedelfinška , Kozanka , Franc Jozef , Tercinka ...Pri nas je na trgu sadja in žal tudi v drevesnicah najbolj popularna sorta Burlat . Njena edina odlika so veliki plodovi , velika rodnost (ob idealnih pogojih in oskrbi) , sicer pa je povprečnega okusa in skoraj brez arome , izredno občutljiva na sadno in cvetno monilijo , pokanje plodov itn . Brez rednega škropljenja z vsem živim in idealnih pogojih , je od nje bolj malo , razen ob redkih tako imenovanih "češnjevih letih" , ki so vse bolj redka . Pred hišo mojih staršev je rastlo 25 let staro drevo te sorte . Tam sem živel od 2006 - 2014 . V tem času je samo enkrat dobro in zdravo obrodila , nisem je nikoli škropil , lega pa je bila zanjo res ne preveč ugodna . Mat sem se razpisal ;-)
flum
01. 12. 2016 10.18
+2
kakčni gradbeniki neki? sej se ve daso to čibicarji. Kdo i za kolk jim daje dovoljenja? tud to se ve ! Skorumpirana Slovenija
CastrumFF
30. 11. 2016 20.10
-4
In? Italijanske so veliko boljse! Kje je problem?
kosilka
30. 11. 2016 19.48
+5
toliko o briških češnaj. Koliko časa jim boste še nasedali
nikhrast
30. 11. 2016 19.27
+5
Pa od kje so te češnje? Saj moreš zraven napisati od kje so. Pa ni zraven še organic češenj?
Migrant
30. 11. 2016 19.13
+15
Zdaj na zimo,ste objavili podatkeo češnjah,pomladi bodo podatki o maronih,kostanjih...."Dragi moji" zamujate z opozorili...Češenj sem požrl neomejeno kolićino:))Ažurni ste pa res .....In to plačujemo davkoplačevalci....Če bi en privatnik zamujal z izdobavo izdelka za štiri,pet mesecev,sem radoveden kako dolgo bi posloval!!!!
Raptorrrrrrrrr
30. 11. 2016 18.22
+7
oktalz999
30. 11. 2016 18.18
+10
Tako je. In povprečen prodajalec sadja je s tem seznanjen!!
oježeš
30. 11. 2016 18.17
+5
Potem pa kupuj tako reklamirano sadje in zelenjavo.
sid33
30. 11. 2016 18.16
+3
hm ta biznismen je pa delal kot v starih yugo časih, v italiji je kupoval robo in jo prešvercal v slovenijo in dalje prodajal...
I G N O R A N T
30. 11. 2016 18.12
+8
Kako se imenuje to fitofarmacevtsko sredstvo ?
felix59 drugič
30. 11. 2016 18.27
+9
1airbus
30. 11. 2016 18.11
+5
a to so zimske češnje?
oježeš
30. 11. 2016 18.19
-3
Če ne bi prebral le naslova in vse vedel, bi kamot prebral, da so nadzor opravili med majem in julijem! Ne vem po čem sklepaš, da je v tej dobi lahko zimsko sadje?
1airbus
30. 11. 2016 18.11
+0
a to so zimske češnje?
METKA102
30. 11. 2016 17.56
+4
A češnje? Tiste smo že pojedli mi ali črvi.
korintos23
30. 11. 2016 18.03
+3
Sedaj bodo črvi tiste kateri so zastrupljene češnje jedli.
Ramzess
30. 11. 2016 17.53
+2
Po naslovu sodeč so bile sporne že pred nakupom.
I G N O R A N T
30. 11. 2016 17.46
+5
Mar nismo v EU? Prost pretok in bla bla
nergach
30. 11. 2016 17.49
+3
te stihijske akcije so premalo, da bi res imeli nadzor nad tem, kaj vse proda zelena mafija....
korintos23
30. 11. 2016 18.03
+2
Prost pretok sadja tretiranega s strupi! hahaha
izi11
30. 11. 2016 18.12
+2
najboljše so narabutane češnje - v Brdih
oježeš
30. 11. 2016 18.23
-2
Smo v EU, pa nam zato ni treba pojesti vsega, kar ni zdravo. Bolj se boj tistega kar piše, da je izdelano v EU, ne pa označba države v kateri je zraslo ali dozorelo.