Gospodarstvo

Skupnega jezika med vozniki in vodstvom Arrive ni, stavka se bo nadaljevala tudi v torek

Ljubljana, 04. 09. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vozniki avtobusov pri Arrivi Slovenija so po več neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe začeli stavko. Ta bo trajala do preklica, po napovedih stavkovnega odbora pa bodo med stavko izvajali šolske prevoze ter prevoze na in z dela. Vozniki med drugim zahtevajo zvišanje urne postavke, ureditev delovnega časa in sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala napredovanja.

Po več neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe so vozniki avtobusov pri Arrivi Slovenija danes začeli stavkati. Stavka bo trajala do preklica.

Stavkovni odbor voznikov je sicer zadovoljen z začetkom stavke. Promet je okrnjen med drugim na Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem, zagotavljajo pa prevoze učencev do šol, pacientov do bolnišnic in zdravstvenih domov ter zaposlenih na delo in z dela.

"Po informacijah s terena je odziv voznikov na stavko dober. To pomeni, da vodstvu z obvestili, tudi prek službenih telefonov, delavcev ni uspelo prestrašiti. Uspeva nam zagotavljati zakonski minimum," je povedal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Po njegovih besedah so Arrivini prevozi po jutranji konici - stavkovni odbor se je odločil, da bo prevoze izvajal med 4. in 8. uro, med 13. in 16. ter med 21. in 23. uro - ustavljeni v Škofji Loki, na Štajerskem, v Luciji in Kopru.

Z vodstvom se sicer še niso uskladili, katere prevoze naj bi izvajali, da bi zadostili zakonskim zahtevam, je povedal Volf in dodal, da jim je družba v nedeljo zvečer kot zakonski minimum poslala seznam vseh načrtovanih linij. "S tem so pokazali svoj namen, to je izničiti osnovni pomen stavke," je povedal Volf.

Družba je po njegovih besedah najela varnostno službo, prek katere je na nekaterih avtobusnih postajah od stavkajočih voznikov zahtevala, da odstranijo plakate, s katerimi so potnike in voznike obveščali, da se je stavka začela. "Po našem mnenju tega ne bi smeli narediti. O tem smo že tudi obvestili pristojno inšpekcijo," je povedal Volf.

Vozniki se z vodstvom še niso uskladili.
Vozniki se z vodstvom še niso uskladili. FOTO: Thinkstock

Stavkalo je 66 voznikov, škodo še ocenjujejo

Po ocenah vodstva Arrive Slovenija je prvi dan od 970 zaposlenih dopoldne stavkalo 66 voznikov. Skupina Arriva Slovenija je kljub temu uspela izvesti večino linij, škodo pa še ocenjujejo. Vodstvo je sicer stavkovnemu odboru ponudilo možnost mediacije, ki so jo zavrnili. Udeležence stavke so obvestili, da ne bodo imeli pravice do nadomestila plače.

Stavka je bila napovedana za celotno območje delovanja družb Alpetour potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska, ki skupaj zaposlujejo 574 voznikov. Arriva Štajerska je izvedla 99 odstotkov vseh linij, Arriva Dolenjska in Primorska 99 odstotkov vseh linij, medtem ko so v družbi Alpetour, potovalna agencija izvedli 80 odstotkov vseh linij.

"Čeprav je vodstvo skupine storilo vse, da bi doseglo sporazumno rešitev, stavkovni odbor ni sprejel predloga o vključitvi tretje osebe oziroma mediacije. Stavkovni odbor smo v nedeljo povabili, da se vključi v socialni dialog, ki poteka z ostalimi sindikati v družbah," so popoldne sporočili iz vodstva skupine.

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je ponovil, da so zahteve stavkovnega odbora zanj nerazumne in nerealne. "Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," je navedel.

Vodstvo Arrive stavkovnega odbora še ni povabilo na pogovore, tako da se bo predvidoma stavka na enak način kot danes nadaljevala tudi v torek.

Prepričan je, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastale situacije. "Stavka je po mojem mnenju neupravičena, saj je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe kot tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami. Še vedno upamo, da bodo predstavniki stavkovnega odbora pristopili k skupnemu in konstruktivnemu reševanju problema," je dodal.

Damjan Volf je popoldne povedal, da so v stavkovnem odboru zadovoljni s številom stavkajočih, ki se po njegovih besedah povečuje. Koliko točno jih stavka, je težko reči, je dejal in dodal, da je delodajalec nekatere delavce ustrahoval, zato so dali prijavo na inšpekcijo za delo.

Po podatkih, ki so jih posredovali STA, so ob 9.30 v Kopru stavkali trije vozniki, in sicer dva v mestnem prometu in eden na liniji Piran-Koper (skupno v Kopru dela 88 voznikov), v Ljubljani in Novem mestu pa nobeden (v Ljubljani je skupaj 43 voznikov, v Novem mestu 55).

Na Ptuju en voznik ni odpeljal linije, ostali takrat sicer niso imeli prevoza (skupno jih tam dela 72), v Slovenski Bistrici so stavkali trije vozniki (skupno jih je 27), za Maribor niso imeli podatka. V Alpetourju je stavkalo 17 voznikov (skupno jih je 190).

Na Gorenjskem so zjutraj v skladu z napovedmi prevozi potnikov potekali nemoteno, je bilo pa opaziti manj potnikov, saj so se nekateri zaradi negotovosti glede prevozov organizirali drugače. Tako je bilo denimo tudi pri prevozih otrok v šolo, ki jih opravlja Alpetour, moč opaziti manj otrok.

Na glavni avtobusni postaji v Mariboru dopoldne ni bilo zaznati večje gneče. Kot je povedal Boštjan Zagorac iz mestnega avtobusnega prevoznika Marprom, ki upravlja postajo, so zjutraj odpeljali vsi avtobusi po voznem redu, med 8. in 9. uro pa je umanjkalo le pet od skupno okoli 40 linij medkrajevnega prometa, ki ga izvaja Arriva. Ker je na teh avtobusih ob tej uri ponavadi malo potnikov, ni pričakovati večjih težav.

Nekateri potniki na postaji so se sicer pritožili, da nimajo informacij, kateri avtobusi bodo in kateri ne bodo vozili, zato težko načrtujejo svojo pot. Večina je rešitev poiskala v avtobusih drugih prevoznikov. "Stanje je vsaj za zdaj normalno. Težava je le, da nas organizatorji stavke niso obvestili, kako bodo stavkali, da bi tako lažje informirali potnike," je povedal Zagorac.

Stavkajo vozniki družb Alpetour potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska, ki jih zastopata Sindikat voznikov avtobusov Slovenije in Sindikat KNSS - Neodvisnost.

Arriva Dolenjska in Primorska med drugim opravlja mestni promet v Kopru, Piranu in Novem mestu, medkrajevni promet med obmorskimi mesti in mesti v notranjosti države ter mednarodni promet z Italijo in Hrvaško.

Družba Arriva Štajerska, ki je nastala s preoblikovanjem podjetja Certus, ima poslovne enote v Mariboru, Slovenski Bistrici in na Ptuju, opravlja pa med drugim prevoz potnikov v primestnem, medkrajevnem in mednarodnem prometu.

Potovalna agencija Alpetour ima med drugim koncesijo za mestni linijski promet v Kranju in na Jesenicah ter opravlja linijske prevoze na pretežnem delu Gorenjske ter tako zagotavlja povezavo podeželja in gorenjskih mest z Ljubljano.

Šolski prevozi naj ne bi trpeli zaradi stavke.
Šolski prevozi naj ne bi trpeli zaradi stavke. FOTO: Thinkstock

Vozniki zahtevajo zvišanje urne postavke, ureditev delovnega časa, sklenitev kolektivne pogodbe ...

Vozniki, ki jih zastopata Sindikat voznikov avtobusov Slovenije in Sindikat KNSS - Neodvisnost, med drugim zahtevajo zvišanje urne postavke z manj kot pet na sedem evrov, ureditev delovnega časa, sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja, ter preklic sankcij, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela. Vodstvo družbe je ocenilo, da so zahteve nerazumne in nerealne.

Pogajalci so se v minulem tednu večkrat sestali, a dogovora ni bilo. Sindikalna stran je vmes predstavila nov predlog, za katerega pa je vodstvo ocenilo, da ni pomenil približevanja. Vodstvo je nazadnje predlagalo preložitev stavke in iskanje rešitve z mediacijo, a je stavkovni odbor to zavrnil, ker da na delodajalski strani ni pripravljenosti na rešitev.

Vodstvo Arrive Slovenija, ki ima skupno okoli 970 zaposlenih, trdi, da je stavka nezakonita, in napoveduje sankcije, v sindikatih pa so prepričani, da je stavka zakonita.

V Levici pozivi k odvzemu koncesijske pogodbe Arrivi

Ob začetku stavke voznikov Arrive so v koprski Levici izrazili podporo stavkajočim, župana in občinsko upravo pa pozvali k okrepitvi nadzora nad izvajanjem koncesijske pogodbe družbe Arriva Dolenjska in Primorska. Občina naj po njihovem uporabi vse možnosti za uvedbo sankcij zaradi neizpolnjevanja pogodbe, vključno z možnostjo odvzema koncesije.

V zvezi s problematiko delavcev Arrive so v Levici imeli novinarsko konferenco. Na njej sta poslanec Matej T. Vatovec in občinski svetnik Tomaž Slavec izrazila podporo stavkajočim voznikom. Vatovec je pri tem spomnil, da so v poslanski skupini pozvali vlado k okrepitvi inšpekcijskega nadzora v podjetju ter k odvzemu koncesijske pogodbe Arrivi zaradi nepripravljenosti vodstva na dialog in posledične stavke, ki bo povzročila motnje v javnem potniškem prometu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slavec pa je opozoril, da izkoriščanje in posledična preobremenjenost voznikov ogroža tudi prometno varnost koprskih občanov. Obenem je predstavil pobudo, ki jo je klub občinskih svetnikov Levice naslovil na župana ter občinsko upravo. Kot izhaja iz pobude, podjetje Arriva Dolenjska in Primorska opravlja javne prevoze potnikov v Mestni občini Koper kot gospodarsko javno službo, pri čemer je zagotavljanje storitve linijskega prevoza potnikov javna dobrina, ki mora biti nadrejena dobičkonosnosti te storitve.

Arriva Dolenjska in Primorska pa po mnenju Levice na prvo mesto postavlja dobiček. "Tega ustvarja na račun nizkih plač delavcev, slabih delovnih pogojev, nezadostnega vzdrževanja vozil in avtobusnih postaj in na račun subvencij, ki jih podjetje pridobiva od občin," so poudarili.

Po navedbah stavkovnega odbora podjetje grobo izkorišča in zatira voznike ter na cesto pošilja tehnično neizpravna vozila, kar ogroža varnost občanov, posledično pa podjetje ne zadovoljuje javnih potreb. Na javna opozorila sindikata o navedenih nepravilnostih se je podjetje odzvalo s šikaniranjem in grožnjami z odpovedjo delovnih razmerij, kar je imelo za posledico napoved stavke, zaradi česar bo moten tudi javni potniški promet. "Slednje se lahko razume kot nespoštovanje koncesijske pogodbe," so prepričani v Levici

V klubu občinskih svetnikov Levice Mestne občine Koper so zato pozvali župana in občinsko upravo, da okrepijo nadzor nad izvajanjem koncesijske pogodbe ter uporabijo vse pravne možnosti za uvedbo sankcij proti koncesionarju zaradi neizpolnjevanja koncesijske pogodbe, vključno z možnostjo odvzema koncesije. Ob tem predlagajo še, da se preuči možnost ustanovitve javnega podjetja, ki bi opravljalo dejavnost javnega potniškega prometa.

Podoben predlog so danes predstavili v lokalnem odboru Levici v Škofji Loki. Skupina Arriva je tam prisotna prek družbe Alpetour, ki je s svojo osnovno dejavnostjo medkrajevnega in drugega cestnega potniškega prometa največji prevoznik na območju Gorenjske.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
04. 09. 2017 20.41
-5
TUJEC ,ki pride v ZLOVENIJO poslovat želi imeti z čimmanj stroški čimvečji dobiček.A je res potrebno ,da avtobuse vozijo mladi zdravi fantje ali bi jih lahko vozile tudi šivilje iz MURE? da nebi bile brez dela,mladi fantje pa naj delajo fizično zahtevnejša dela za večjo plačo... Razumem ,da so bili nekoč drugi časi ,ko je šofer pozimi dve uri kuril pod avtobusom ,da je segrel nafto,da je avtobus zalaufal,da je bil volan brez serva,da so popravljali šoferji sami za cesto...Danes je vožnja avtobusa posel za lenuhe ,napol invalide in ženske.
nikhrast
05. 09. 2017 09.19
+1
Šolske avtobuse, tiste rumene, v Severni Ameriki vozijo penzionisti, ravno tako stojijo na križiščih penzionisti, trikrat na dan po uro in pol, pa za okoli $15 na uro.
Fifi 24
04. 09. 2017 20.35
+5
Ariva je v lasti DB torej 100% nemška firma..tolk za tiste ki hlepijo po super skrbi za delavca na zahodu
nikhrast
05. 09. 2017 09.20
Krematorij666
04. 09. 2017 19.38
+2
Moje izkušnje z vozniki Arrive...ničkolikokrat so me pustili na avtobusni postaji, ki je ravno za ovinkom. Tako so divjali, da so me prepozno opazili in sem se moral voziti na delo s svojim vozilom, kljub temu, da imam organiziran avtobusni prevoz. Na poti domov pa je malo pogledal po avtobusu, videl da določenih oseb ni in usekal po hitrejši poti...seveda po parih kilometrih sem zopet iskal prevoz za nazaj, ker nisem redni potnik pa me je spregledal...na vse pritožbe pa sem vedno dobil en in isti odgovor..."nov voznik ne pozna dobro linije" avtobusni red jim je tuj...pride tudi prej na postajo in na njej pusti šolarje, ki jih vidi da se bližajo postaji...naslednja pripetija pa, da je tip zavil na avtobusno, se premislil in takoj nazaj na cesto. Bil sem bočno s svojim vozilom, zato mu popiskam. In kaj je bilo...celo pot je bil naliman na rit, piskal in blendal...omejitve, prednost v križiščih in rdeča luč pa jim že dolgo niso jasne...podpiram vodstvo Arrive in upam, da te vase zagledane šoferje postavijo na realna tla...pa naj zamenjajo službo a dvomim da kdo sploh potrebuje takšne psihopate...seveda niso vsi vozniki takšni, nekateri so za spremembo zelo prijazni in jim tu delam krivico...a kaj hočemo, več imam slabih kot dobrih izkušenj...KATASTROFA...
PIPI3456
04. 09. 2017 16.33
+5
Samo delavci ,ki so složni lahko zmagajo, kot posamezniki so izgubljeni,zakaj je tako ,zato ker jih večina ima kredite in se bojijo za to službo in to ni prav samo zadovoljen delavec je pravi delavec in kdaj vam delodajalci to ne bo jasno,v sloveniji očitno nikoli zato kdor ima priliko pejte delat v tujini tam se res dela ampak plače so pa drugačne in tudi odnosi so povečini dobri ne pa divjibalkanizem.
izgubljen krt
04. 09. 2017 16.08
+14
Problem zaposlenih Arrive je problem vseh slovenskih delavcev. Ni več sloge. Večina delavcev je na minimalcu. Ker pa je večina hkrati tudi zakreditirana, se seveda boji za tistih nekaj sto evrov, ki pa jih vendarle vsak mesec prejme, a ne ? In to delodajalci vedo in s pridom izkoriščajo. Delodajalec ni "Božiček". Delodajalec mora delati po navodilih lastnika, delavec pa po navodilih delodajalca, pač v skladu z veljavno zakonodajo. Problem je v tem, da delavci po več kot 26 letih osamosvojitve še vedno niso dojeli, da vloga sindikata ni več zagotavljanje ozimnice. Le organiziran sindikat lahko v ugodnih razmerah doseže dvig delavskega standarda in nihče drug. Delavec kot posameznik je nepomemben. Zato morajo biti sodobni sindikalisti izobraženi ljudje, ki dobro poznajo delovno pravno zakonodajo in niso neposredno finančno odvisni od delodajalca. Nobena pravica ni samoumevna, zato se je za vsako potrebno nenehno boriti. Ni druge. Drugače je bolje buljiti v pametne telefone in molčati, kot pa imeti same sebe za norce, a ne ?;-))
jesenvoyo
04. 09. 2017 11.12
+14
Delo voznika je močno razvrednoteno, slabo vzdrževani in dotrajani avtobusi, nedodelani vozni redi, linije prevoza, kar zahteva veliko čakanja, ki se ne upošteva v delovni čas. Veliko je zaposlenih tujih voznikov, ki so z vsem zadovoljni, le da nimajo ustreznega potrdila o znanju Slovenskega jezika, ki je pogoj za primerno komunikacijo voznika do naših potnikov, ki upravičeno pričakujejo razumljivo komunikacijo z voznikom. Odgovornost za varnost v prometu se žal začne pri vozniku in tam tudi zaključi, vsaka pripomba v tej smeri se ponavadi stimulira z šikaniranjem in nalaganjem slabših del in nalog, pa delo na dotrajanih in komaj uporabnih vozil.
yurife
04. 09. 2017 14.43
+0
ne vem, s katerih krajev si ti, lahko ti pa povem, da so v Mariboru skoraj vsi avtobusi sodobni, s klimo, digitalnimi tablicami, nekateri že celo električni; bi pa mogoče imel kaj za šoferje rečt, ti namreč zelo pogosto telefonirajo med vožnjo, zarad katere radi zapeljejo vsake toliko na sosednji pas in ovirajo vozila, tud čez rdečo luč kdaj pa kdaj zapeljejo...ko pa pri Cityju izstopi večina potnikov, pa še imajo nekateri vedno staro navado iz Yuge, do kolodvora kar med vožnjo kadijo...
yurife
04. 09. 2017 14.46
+1
in upam, da zraven pravic ki jim pripadajo uredijo tudi dolžnosti, katere jih zavezujejo.za varnost vseh potnikov...
Klampfman
04. 09. 2017 19.13
-1
Mariborski mestni avtobusi ne spadajo po Arrivo.
yurife
04. 09. 2017 19.18
+2
bravo klampfman. za tiste ki iščete dlako v jajcu, ker nimate mnenja, uporabljam mestni in primestni promet, večinoma primestni.
yurife
04. 09. 2017 19.18
+2
Madeni
04. 09. 2017 08.47
-1
OTROK za izrabo svojih CILJEV ne bi smel IZRABLJATI NIHČE.....
Rolesx
04. 09. 2017 10.41
+9
venera007
04. 09. 2017 13.40
-3
Krematorij666
04. 09. 2017 19.40
+3
@Sali...če plačam storitev jo bodo tudi izvedli...mesečna karta je storitev za cel mesec in ne ti otroke sam pelji...
TOX6
04. 09. 2017 08.42
+19
Šoferji imajo tokrat prav, to ni delo v javni upravi. Zahteva odgovornost,zbranost, telesno in zdravstveno kondicijo. Nemogoče je da imajo postavko podobno študentskemu delu. Delajo tudi weekende in praznike, morajo biti prijazni in urejeni govoriti bi morali v slo jeziku-no dobro to je druga zgodba??
ggez
04. 09. 2017 08.46
+4
nik500
04. 09. 2017 18.49
+2
Delo voznika je dvakrat na teden 10 h in trikrat po 9h vožnje. Kar je več je že cestno prometni prekršek.
violeta12
04. 09. 2017 08.27
-1
vse po malem propada, bo pa se treba malo prizemljiti,itak bo apokalipsa po celem svetu, kasneje pa gre vse spet od začetka, vandar z takšnimi ljudmi, kateri ima rad našega kralja Jezusa
venera007
04. 09. 2017 13.40
+2
proofreader
04. 09. 2017 08.26
-5
Še par let, pa vozniki ne bodo več potrebni, ker se bodo avtobusi samodejno vozili.
venera007
04. 09. 2017 13.39
+14
Do takrat bi bilo pa lepo in prav, da jih za njihovo delo plačajo!