Gospodarstvo

Stavkajoči v Nafti Petrochem o vodilnih: 'Z njimi ne moremo sodelovati, samo grozijo nam'

Lendava, 20. 08. 2014 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Nafte Lendava je sporočilo, da nadaljuje pogajanja s predstavniki zaposlenih v Nafti Petrochem in upa, da bodo socialni sporazum dosegli do konca prihodnjega tedna. A predsednik stavkovnega odbora pravi, da se ne bodo več pogajali, saj jim ves čas samo grozijo.

Okoli 200 protestnikov, ki so se zbrali na pobudo Civilne iniciative za podporo delavcem lendavske Nafte Petrochem, je po koncertu pred hotelom Elizabeta krenilo po lendavskih ulicah in v krožišču oviralo promet, vzklikali so v podporo delavcem, zahtevali pošteno plačilo za pošteno delo, nato pa nadaljevali koncert in kuhali bograč. Za slabe pol ure so zaprli tudi cesto v Lendavi.

Protestniki v Lendavi - 1
Protestniki v Lendavi - 1 FOTO: Kanal A

Stavkajoči delavci zahtevajo odstop vodstva in nadzornega sveta, ker menijo, da niso sposobni za pogajanja. "Z njimi ne moremo sodelovati, samo grozijo nam in nas ne upoštevajo, grozijo nam tudi z odpovedmi, pa čeprav so sami kršili zakonodajo, ko nam niso plačevali plač in prispevkov. In kaj je delal nadzorni svet, ki je vse to dovoljeval, namesto da bi že zdavnaj ukrepal," je vprašal predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan.

Stavkajoče podpirajo Svet mladih občine Lendava, Klub študentov Lendava, Mladinski kulturni inkubator Mansarda, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, gibanje Kričač ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Vodstvo Nafte Lendava je danes namreč sporočilo, da nadaljuje pogajanja s predstavniki zaposlenih in upa, da bodo socialni sporazum, sprejemljiv za vse, dosegli do konca prihodnjega tedna. "Ključno je, da se čustva umirijo in da se minimizira možnost nastanka škode družbi in tretjim pravnim osebam, zaposleni pa odidejo na čakanje, dokler se poslovodstvo z državo kot lastnico ne dogovori o zagotovitvi finančnih virov za redno poslovanje družbe Nafta Petrochem," so zapisali.

Šabjan je na to odvrnil, da niso dosegli nobenega napredka in da se z njimi ne bodo več pogajali. Jutri  v Lendavi pričakuje direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Ob tem je dodal, da bo o morebitnem nadaljnjem prevažanju goriva za blagovne rezerve odločal izvršilni odbor, pritiske na peterico delavcev, ki so danes znova dobili opomine pred odpovedjo, ker so prenehali voziti, pa čeprav stavkajo, pa označil za nesprejemljive.

Protestniki v Lendavi - 2
Protestniki v Lendavi - 2 FOTO: Kanal A

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je predsedniku uprave Slovenskega državnega holdinga Mateju Pircu in ministru za finance Urošu Čuferju danes poslal javni poziv za ukrepanje v Nafti Petrochem. Prvega je pozval, naj delavcem takoj zagotovijo izplačilo zapadlih plač in prispevkov, zaženejo proizvodnjo, preprečijo stečaj ter nemudoma skličejo Ekonomsko-socialni strokovni odbor, kjer bi pregledali možnosti za čim prejšnjo ugodno rešitev težkega položaja družbe. Drugega pa, da kot minister zagotovi dodatna likvidnostna sredstva in refinanciranje neugodnih posojil družbe.

Protestniki so vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter Slovenskega državnega holdinga znova pozvali, naj nemudoma poravnajo obveznosti do delavcev, ki so brez plač od junija, brez prispevkov od maja in brez regresa, in jim obljubili nadaljnjo podporo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mebear
21. 08. 2014 15.18
+1
Prekmurci,upam ,da se bo kaj izcimilo iz te stavke in da ne bo ostalo samo na tej stavki! Osebe(če jih smem tako imenovat) na čelu državnega podjetja pa se vam smejijo za hrbtom!!
binmister
21. 08. 2014 14.38
+3
Tiste iz pisarn izvlečt na sonce in z njimi obračunati čim prej .
rsv
21. 08. 2014 13.56
+4
Pred štirimi leti je skupina NAFTA dobila 10 milijonov EUR za dokapitalizacijo, danes pa nimajo za plače in prispevke. Prejšnje vodstvo je v preiskavi, kdaj bo ugotovljena kraja, kdo je kradel in koliko pa se kot vedno ne ve oziroma ne upajo povedat. Že od osamosvojitve živijo od državnih podpor, ko je bilo vsem lepo so bili tiho, zdaj ko ni plač pa problem, povedat imena lopovov pa si ne upajo, zato je čas da žal propadejo.
rezervni
21. 08. 2014 13.28
+3
to ja, bograč pa koncert..to ti je štrajk!! še 2 pesmce zapojte pa bote dobil plače ;)
ROMELS
21. 08. 2014 12.23
+8
Je semulič zraven, se ne bo dobro končalo za delavce.
Zamejec33
21. 08. 2014 10.35
-14
Ma naj zahvalijo da imajo sploh sluzbo in naj gredo delat.
tetaizozadja1
21. 08. 2014 12.39
+5
Češ rečt - dokler bo šlo, bo, pole naj pa pokrepajo ... al kaj ??
Zamejec33
21. 08. 2014 13.41
-6
Ce stavkajo ne delajo. Ce ne delajo,podjetje ne dela in ni denarja za place.
FC.Liverpool
21. 08. 2014 10.17
+11
sej je tudi v drugih firmah enako.samo grozijo in izvajajo mobing nad delavci ,konkretno v firmah skupine SIJ je to postala stalnica.BRAVO LENDAVA TREBA BO SKUP STOPIT IN TE PARAZITE IZGNAT NE IZ FIRM AMPAK IZ DRZAVE....
slayer2
21. 08. 2014 07.01
+19
Ma zmečte jih ven iz pisarn,kaj vam pa morejo!!! Ne samo čakat,ampak ukrepajte.Če bi to naredili,bi bil to kot cunami po drugih podobnih podjetjih!!!Treba jim je strah v kosti nažent!!!!
slayer2
21. 08. 2014 08.14
+3
ONniON
20. 08. 2014 23.47
+14
naša država je ena velika mačeha brez odnosa do delavca , hvala bogu da je severna meja blizu , kjer je človek in delavec cenjen in spoštovan