Slovenija

Stavkalo bo vseh 40.000 članov sindikata

Ljubljana, 12. 11. 2009 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci v kovinski in elektroindustriji bodo izvedli opozorilno stavko. Po pričakovanjih predsednice SKEI se je bo udeležilo vseh 40.000 članov sindikata.

SKEI protest
SKEI protest FOTO: Dare Čekeliš

Stavka, ki se ji lahko pridružijo tudi nečlani Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI), bo potekala v petek med 6. in 23. uro. Po pričakovanjih predsednice Lidije Jerkič se je bo sicer udeležilo vseh 40.000 članov sindikata. Ti namreč zahtevajo dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto.

Po statističnih podatkih iz avgusta je nekaj manj kot 24.000 zaposlenih oz. nekaj več kot 28 odstotkov vseh zaposlenih v dejavnosti prejemalo manj kot 600 evrov neto plače. Ravno to je zadeva, ki jo je po njenem prepričanju treba v Sloveniji spremeniti, in to čim prej. Država si takšne revščine ne more privoščiti in je treba to začeti popravljati.

"Po sredinih in današnjih pogajanjih, ko je bilo jasno, da stavka bo, so delodajalci intenzivno skušali vršiti pritiske v podjetjih, in sicer s ponudbami začasne rešitve ali za premostitev krize," je navedla Jerkičeva. Dodala je, da je kar nekaj podjetij, kjer so se v tem času dogovorili za približno tisto, kar so bile stavkovne zahteve.

Ocenila je, da je marsikdo od delodajalcev že na "domačem pragu" popustil zahtevam SKEI. "Razlog je v tem, da se na ta način slabi organizacijska moč na ravni države, da navzven potem lahko izgleda, da delavci niso zainteresirani sodelovati v stavki, pa vendarle sem prepričana, da jim ne bo uspelo," je poudarila. Izpostavila je, da bodo zasledovali podjetja, ki skušajo s "pritiski in grožnjami na neki način doseči, da se v podjetjih ne bi stalo".

'Nerealne zahteve''

V sredo na stavkovne zahteve namreč dokončno niso pristali delodajalci v elektronski in elektroindustriji, danes pa so se ravno tako neuspešno končala pogajanja med delodajalci in delojemalci v kovinski industriji. Da bodo stavkali v industriji kovinskih materialov, ki kot tretja panoga sodi pod okrilje SKEI, je bilo jasno že prejšnji teden.

Predstavniki delodajalcev v omenjenih treh industrijah so sindikalne zahteve označili kot nerealne, saj si, kot so poudarili, veliko podjetij ob padcu naročil in sedanji ravni dodane vrednosti ne more privoščiti dviga stroškov dela.

'Udarci pod pasom se bodo dogajali'

Jerkičeva je sicer prepričana, da se bodo dogajali "udarci pod pasom, podkupovanje in vplivanje s strani delodajalcev". Ob tem pa je izrazila upanje, da se bodo v podjetjih, kjer je do dogovora prišlo, vseeno pridružili stavki.

V času stavke se bodo zbirali tudi podpisi med člani, in sicer za podporo trajajoči stavki in za podporo sistemskim zahtevam, za katere je organiziran protestni shod 28. novembra. Po analizi zbranih podpisov se bodo odločili o nadaljnjih dejavnostih, smiselno pa je zahteve zaostrovati, razmišljanja tečejo v smer trajajoče stavke, je navedla.

Jerkičeva je prepričana, da bodo pogajanja tekla tudi v nadaljevanju, saj dialog v tej dejavnosti ni prekinjen, vendar do petka niso uspeli priti do konkretnih rezultatov. Rezultat stavke bo po njeni oceni bistveni premik v pogajanjih, hitrejši potek pogajanj in približevanje zahtevam.

Podporo stavki in zahtevam SKEI je danes izrekel tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

V Tovarni vozil Maribor so medtem držali obljubo in zaposlenim izplačali septembrske plače, zato v opozorilni stavki ne bodo sodelovali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
13. 11. 2009 13.39
TAKO JE EDINO PRAV, KONČNO. SEDAJ PA ŠE V LJ, DA TO VLADO SKENCAMO, DOL Z VAMI KGB, NIČVREDNEŽI POKVARJENCI....
resslovenka
13. 11. 2009 08.00
Podpiram stavko slovenskih delavcev. Delodajalci naj storijo kar hočejo, preselijo proizvodnjo in sebe. Državo tako ali tako prinašajo okoli z neplačevanjem prispevkov, davkov, odpiranjem by pass podjetij v tujini kamor prekanalizirajo astronomske zneske, pa i delavce, ki jim posredno znesek prispevkov za socilano varnost in pokojninsko blagajno dobesedno ukradejo. Pa nikomur nič?? In to so predragi delavci?
spageti
13. 11. 2009 07.16
veliko firm ima zaradi krize krajši delovni čas oz. so sprejeli aneks o 36 urnem delavniku. Ker so delodajalci vedeli za stavko so ta dan določili dela prost dan (v več firmah). Zakaj so se odločili tako je povsem jasno mar ne?
TFerarri
13. 11. 2009 04.59
Eni bi stavkali, drugi nebi stavkali....... Če ste resnično močen in upliven sindikat, izklopite elekt.tok, pa bomo videli kdo bo delal in kdo ne.
Nauders
12. 11. 2009 22.51
100eur dvig pomeni 100 eur več prispevkov
galiot
12. 11. 2009 22.11
Če je takšna kriza zakaj si pa menedžerji ne znižajo plač in nagrad.DELAVCE RABIJO SAMO ZA IZPOLNITEV NAROČIL IN NIČ DRUGEGA.JAMRAJO ZA PRISPEVKE,DELAVSKIH PLAČ KAJ SE OD NJIHOVIH PLAČ NE PLAČUJEJO PRISPEVKI.SRAMOTA IN ŠE ENKRAT SRAMOTA....
nobodys
12. 11. 2009 20.50
dragi delavci preko SKEA ne bo nikol 600v minimalca
nobodys
12. 11. 2009 20.39
sramota je ta SKEI, ki ne more izvesti stavke skupaj z drugimi repezentativnimi sindikati morebiti Jerkičeva s to stavko cilja na prestol ZSSSJA sporočamo ji da ji ne bo nobeden sledil tako kot ji zdaj ne saj niso sposobni organizirat in ne plačat 18 urne stavke s katero se hvalijo v SRAMOTO SO NAM DELACEM KJE SO BILI PREJ MURA, gorenje zdaj bi pa praskali po boju
ALIENBAYERN
12. 11. 2009 20.12
v Unitechu nebo stavke :/ weeee!
Andrejka Lenar?i?
12. 11. 2009 20.00
a mi lahko kdo pove,zakaj se jutri štrajka samo do 23.ure?nekateri smo v 3.izmeni in tako sploh ne bomo mogli štrajkat,saj je v Cimos TAM Maribor stavka napovedana samo od 13.do15.ure!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
masej
12. 11. 2009 19.52
Naša firma je takoj skočila pokonci ter sklicala zbor delavcev,ker se je zbala stavke.Pravijo da imajo polno naročil in da brez nas ne bi ustvarili toliko prometa in posledično tudi dobička,ki pa ga oni ne bodo nikoli priznali,prepričali so nas,da ne bomo stavkali in nam obljubili povišico,ki pa bo veljala šele v decembrski plači.
volkodlak
12. 11. 2009 19.28
enotni smo samo da pluvamo IZVAN ((SLO)) IN OGOVARJATI DRUGE ZA DELAVCE NI 600e ZA LOPOVE JE OD, 10X...... VEČ ZDAJ SE VIDI GDO SMO IN KAJ SMO IN KAKŠEN REŽIM PRAVIČEN SVOBODEN ŽIVIMO SSRRAAMMMOOTTAAAA
12053
12. 11. 2009 19.16
DRAGI SLOVENCI , ENKRAT BO TREBA SVOJE OČI NAPERITI MALO DRUGAM, KOT SAMO NA DELODAJALCE. ZAKAJ SE ENKRAT NE UPRETE , PREVISOKIM PRISPEVKOM. ALI STE KDAJ RAČUNALI, KOLIKO JE TREBA ODŠTETI PRISPEVKOV, ČE SE ŽELI DVIGNITI NETO PLAČA ZA 100 EUR.
maghelix
12. 11. 2009 19.02
znižat prispevke tako delavcem, kot delodajalcem...zmanjšati število zaposlenih v javni upravi za 30%, kot tehnološke viške odpustiti 20 poslancev, zmanjšati število občin na največ 30, firme, ki nimajo zaposlenih temveč služijo samo veriženju pri poslih z javnimi naročili pa obdavčiti 99%.
pogumn
12. 11. 2009 18.37
Skei ni na strani svojih čLAnov.Saj v podetju TPV iz novega mesta jutri nebo stavke.Saj vodilni iz skei niso baje poslali da naj bi stavkali zato je s strani uprave prepovedana stavka.V kolikor bi stavkalii pa bi eno uro.ter bomo sam finančnoi trpeli tisto uro poleg tega pa se zna zgodit da bo delodajalec kaznoval člane SKEI.
TK-TITO
12. 11. 2009 18.37
Izgovori menedžerjev da zahteve niso realne so smešne, saj so plače v teh panogah krepko preniske. Najbolj nerealno je to da imajo menedžerji krepko previsoke plače napram delavcem. Prej ko slej se bo moglo nekaj zgoditi.
Osvald
12. 11. 2009 18.00
kaj ne stavkajo samo železničarji,policisti,sodniki in zdravniki
papez46
12. 11. 2009 17.25
Premalo. Stavkati bi morali vsi zaposleni - razen Javne uprave! Potem bi se "manegarji" in "delodajalci" morda malček STREZNILI ! Račun bo treba slej ko prej poravnati ! To gospodje najbrž veste?