Gospodarstvo

Stavkovni odbor Arrive Slovenija razmišlja o zaostritvi stavke

Ljubljana, 06. 09. 2017 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavkovni odbor v Arrivi Slovenija razmišlja o zaostritvi stavke, saj dejanja vodstva po besedah generalnega sekretarja Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjana Volfa ne vodijo v smer njenega konca. Kot je pojasnil Volf, novih pogajanj ni na vidiku. Stavkovni odbor vztraja pri srečanju s predstavniki večinskega lastnika, podjetja Deutsche Bahn.

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf je danes pojasnil, da se je danes mudil v Mariboru, kjer mu je varnostnik preprečil vstop v prostore Arrive Slovenija. Kot je dejal, je želel stavkajoče obvestiti o najnovejših informacijah in vsebini torkovega srečanja z upravo podjetja.

"To zelo jasno kaže na to, da dejanja vodstva Arrive ne vodijo v smeri končanja stavke, ampak v kontekst še dodatnega zaostrovanja razmer na terenu. Še več, upam si trditi, da so to ponovno elementi, ki govorijo, da uprava Arrive ovira stavko. O tem incidentu bomo obvestili ustrezne organe," je dejal Volf.

V zgodbo se je sicer že vpletel Inšpektorat RS za delo, ki po uradni dolžnosti opravlja nadzor in spremlja različne informacije o poslovanju delodajalcev, tudi iz medijev. "Znotraj skupine Arriva smo začeli postopek nadzora že preden smo prejeli prijave, vendar o ugotovitvah in morebitnih ukrepih za zdaj še ne moremo poročati," so pojasnili.

Podatki o številu stavkajočih različni 

Iz skupine Arriva Slovenija so danes sporočili, da v torek 89 odstotkov voznikov ni stavkalo in so kljub stavki skoraj vse linije obratovale nemoteno.

V poslovnih enotah Ljubljana in Novo mesto in Ptuj drugi dan stavke ni stavkal nihče, v Kopru je stavkalo šest voznikov, v Mariboru pet, v poslovni enoti Slovenska Bistrica prav tako pet voznikov. Največ, 48 voznikov od skupaj 193, jih je stavkalo v družbi Alpetour.

Volf medtem vztraja, da stavka vse več voznikov, delodajalec pa da s številkami zavaja javnost. "Podatki iz terena govorijo ravno nasprotno, in sicer da so delavci vedno bolj odločeni, da temu izkoriščanju s premalo plačila za pošteno opravljeno delo naredijo konec," je poudaril. S trenutnim potekom stavke so sicer v stavkovnem odboru zadovoljni.

"Treba je jasno povedati, da se stavkajoči vozniki zavedajo, da za čas stavke ne bodo plačani in so kljub temu pripravljeni na to. Želijo, da se končno uredijo razmere glede plačila in delovnih pogojev," je še dodal.

Po besedah sindikata se za stavko odloča vse več voznikov.
Po besedah sindikata se za stavko odloča vse več voznikov. FOTO: iStock

Na torkovem srečanju, ki ga stavkovni odbor ne šteje kot pogajanj, so sicer stavkajoči od vodstva zahtevali sestanek z večinskim lastnikom Arrive Slovenije, podjetjem Deutsche Bahn. Glede omenjene zahteve ni nobenih povratnih informacij, je danes dejal Volf.

Pojasnil je, da je iz besed stavkajočih, ki jih je danes nagovoril predsednik uprave skupine Bo Karlsson, razbral, da je Karlsson zaposlenim jasno povedal, da je lastnik on in naj njemu povedo, kar jih bremeni.

"To je skregano z vsako logiko, kajti večinski lastnik je Deutsche Bahn, mi zahtevamo sestanek z njimi, saj smo upravičeno v dvomih, da jim vodstvo Arrive Slovenije ni preneslo realne slike o vzrokih za stavko kot tudi ne o tem, kako so potekali sestanki, na katerih od vodstva niso dobili niti enega približevalnega predloga," je oster Volf.

Stavkajoči so po besedah Volfa deležni tudi ustrahovanj, vodstvo jim namreč jasno narekuje, naj gredo čim prej delat, da obstaja velika verjetnost, da izgubili zaposlitev in podobno, je še povedal. Stani sicer ostajata vsaka na svojem bregu, novih pogajanj pa po Volfovih besedah ni na vidiku.

Predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Karlsson se je v sporočilu za javnost zahvalil tistim voznikom, ki delajo. "Razumejo sporočilo vodstva, da stavka ni primerno sredstvo za doseganje ciljev ter da vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje nerazumnih in nerealnih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," je ponovil.

Tiste, ki danes stavkajo, poziva, da se vrnejo na delovna mesta in da pomagajo, da s skupnimi močmi, pogovore nadaljujejo in končajo kot uspešna organizacija, ki bo imela prihodnost tudi v prihodnje, predsednika uprave še povzemajo v podjetju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enmajstr
11. 09. 2017 08.35
Podpiram stavko!!! Podpiram vse delavce, dvignite svoj glas
Janez Nasrase
07. 09. 2017 19.35
Sem proti izsiljevanju s stavko. Pošteni način je samo en: K direktorju neseš dva lista. Na enem je zahtevek za dvig plače, na drugem pa odpoved. Direktor enega vzame, drugega pa ti da nazaj.
Mladen sir
06. 09. 2017 15.30
+1
Če nimajo pametnih direktorjev pa sami sebe potopijo.Leta 1975-2005 so ljudje uporabljali avtobuse sedaj pa se prazni fijakajo.Šmrkavec že vozi avto.Dali bi zjutraj velik avtobus vmes pa male poslali koliko imajo par sedežev 32 ne pa da se šofejri vozijo sami brez potnikov.
bodi
06. 09. 2017 20.18
hehe ko sem bij jaz majhen smo v šolo hodili peš in to brez pločnikov sedaj so pa pločniki se pa vozijo z šolskem kombijem .Res smo narobe svet vse delajo samo da narod jeb...ejo
siFBI
06. 09. 2017 14.39
+4
V Sloveniji je tudi stavka popolnoma razvrednoteno dejanje. Vsi bi nekaj stavkali ampak v isti glas nihče ne bo občutil stavke. Kajjjjj???? V čem je poanta stavke, da vsi delajo še več kot normalno in samo da ste v medijih piše, da nekdo stavka čeprav v bistvu ne. Slovenci še stavkat ne znamo ali si ne upamo.
bodi
06. 09. 2017 14.30
+7
delo ni cenjeno od leta 90 naprej , upam da jim bo uspelo ,nekje je treba začeti pa naj to bodo vozniki avtobusov.
bodi
06. 09. 2017 14.34
+6
pa še to če si član nekega sindikata bi moral sindikat plačati manjkajoče ure in ne zopet udariti po delavcu saj vendar plačujejo članarino katera naj bi bila namenjena za delovanje in tudi za nadomestilo stavkajočih . To je ta pravi sindikat.