Stavkovni odbor in vodstvo Arrive na sicer konstruktivnem srečanju še brez rešitve

Stavkovni odbor v Arrivi Slovenija od vodstva družbe pričakuje približevalni predlog, v nasprotnem se bodo člani odbora sestali in odločili, kako naprej. Strani sta se sicer sestali na novem krogu pogajanj v Ljubljani. Tako v vodstvu kot v odboru ocenjujejo, da so bilo srečanje tokrat konstruktivno, a rešitve spora ni prineslo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

"Sestanka smo se v stavkovnem odboru danes udeležili z jasnim ciljem, da se končno začnemo pogovarjati o približevalnih predlogih," je dejal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Kot je spomnil, so od delodajalca prvi približevalni predlog že dobili, a je bil ta po oceni odbora sramoten. Danes so po Volfovih besedah pričakovali, da bo delodajalec s približevalnimi predlogi nadaljeval.

"Žal delodajalec ni imel mandata, da bi se nam približal v kontekstu naših želja, nas je pa prosil, da počakamo najkasneje do srede, ko naj bi se zopet sestali in bo imel s strani lastnika mandat, da se nam lahko približa z ustreznimi številkami, ki bi lahko vodile v to, da se izpolnijo pogoji za končanje stavke," je današnje srečanje povzel Volf.

Ker so v intenzivni fazi pogajanj, so se z delodajalcem dogovorili, da o številkah ne bodo obveščali javnosti, dokler zadeva ne bo zaključena, je še dodal.

Iz Arrive so medtem sporočili, da je vodstvo že pred današnjim sestankom stavkovnemu odboru podalo predlog po zvišanju osnovne urne postavke za vse zaposlene v podjetju Arriva Štajerska s 1. septembrom glede na to, da v tem podjetju ni več veljavne kolektivne pogodbe in je možno brez sodelovanja ostalih sindikatov to tudi implementirati.

S tem bi zaposleni v družbi Arriva Štajerska prišli na enako raven osnovne urne postavke kot zaposleni v družbi Arriva Dolenjska in Primorska. "To ni nova ponudba – ta ponudba je na mizi že eno leto, vendar pa do danes ni bila sprejeta s strani sindikata Arriva Štajerska," poudarjajo v družbi.

Avtobus

Vodstvo podjetja je že pred današnjim sestankom stavkovnemu odboru podalo predlog po zvišanju osnovne urne postavke za vse zaposlene v podjetju Arriva Štajerska. (Foto: iStock)

Predsednik uprave Bo Karlsson je ponovil, da so zahteve stavkovnega odbora nerazumne in nerealne. "Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo. Vodstvo bo nadaljevalo pogovore z vsemi deležniki socialnega dialoga tako s stavkovnim odborom in ostalimi reprezentativnimi sindikati, nikakor pa ne pod grožnjo stavke," so predsednika uprave povzeli v sporočilu.

V stavkovnem odboru ocenjujejo, da sestanki potekajo premalokrat, s strani delodajalca pa ni izkazane takšne zavezanosti, da izpolni vse pogoje, da stavko v najkrajšem možnem času končajo.

"Delodajalce smo obvestili, da približevalni predlog pričakujemo že danes, če ne, se bomo sestali in sprejeli sklepe kako in kaj naprej. V tej fazi tudi ni izključena kakršnakoli zaostritev stavke, kar bi se lahko zgodilo že tekom jutrišnjega dne," je še dejal Volf.

V Arrivi pojasnjujejo, da je bila škoda s stavko že povzročena, dodatna zaostrovanja pa bodo razmere za vse vpletene samo poslabšala. "Še enkrat poudarjamo, da dogovor želimo doseči z vsemi predstavniki zaposlenih, in ne samo s stavkovnim odborom, ki že izvaja stavko in ne zastopa vseh zaposlenih," so zapisali.

Kot možnost v upravi podjetja ponovno izpostavljajo vključitev tretje osebe oz. rešitev spora po postopku mediacije. "Še vedno upamo, da bodo predstavniki stavkovnega odbora pristopili k skupnemu in konstruktivnemu reševanju problema, le tako bomo dosegli sporazumno odločitev ki bo v prid vseh zaposlenih," so še zapisali v podjetju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev