Gospodarstvo

VIDEO: Z revizijo bodo iskali krivca

Ljubljana, 14. 10. 2009 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neplačani prispevki, ki nekaterim delavcem Steklarske nove v stečaju niso bili poravnani že od leta 2004, bodo poplačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zpizu. Predlog mora potrditi še vlada.

Več videovsebin
  • S ponudbo so le polovično zadovoljni
    01:52
    S ponudbo so le polovično zadovoljni
  • Iz SVETA: Protest steklarjev
    01:11
    Iz SVETA: Protest steklarjev
Delavci Steklarske nove.
Delavci Steklarske nove. FOTO: POP TV
Kapitalska družba vsako leto do 30. novembra v skladu s sklepom vlade Zpizu nakaže skoraj 50 milijonov evrov, v skladu z dogovorom, ki so ga danes dosegli na sedežu Kada v Ljubljani, pa bodo letos iz teh sredstev poplačali tudi neplačane prispevke delavcev Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju. Teh neplačanih prispevkov je sicer po ocenah okoli 2,5 milijona evrov.

Okrog 100 od 248 nekdanjih delavcev Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju, se je danes zbralo pred poslopjem Kapitalske družbe (Kad) v Ljubljani, ki je bila njihova največja lastnica. Delavci so želeli izvedeti, kako bo država rešila njihove težave glede neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. In so dobili odgovore.

Predsednik Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost Drago Lombar je po sestanku novinarjem dejal, da je ponudba Kada ugodna. Prispevki naj bi bili poplačani iz denarja, ki ga je Kad vsako leto nakazoval Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Gre za sklep, ki ga bodo poslali vladi, ta pa ga bo morala potrditi v roku desetih dni. Lombar je dejal, da bo s sestankom popolnoma zadovoljen, ko bo vlada predlog potrdila.

Predstavnik delavcev Stjepan Miklaužić pa je zaenkrat še nezadovoljen, saj imajo nekdanji delavci Steklarske nove po njegovih besedah s sklepi in obljubami prejšnje in sedanje vlade slabe izkušnje. Če dogovora vlada ne potrdi, je grožnja z gladovno stavko še aktualna.

Potrebna bo tudi posebna revizija v Steklarski novi, ki naj bi med drugim preverila postopek obračunavanja in plačevanja prispevkov. Revizija bo pokazala, kdo je kriv za nastale razmere. Odgovorni bodo nato morali poskrbeti za poplačilo odškodnin.

Jamnik je zatrdil, da je neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje, zato je "popolnoma jasno, da bi bilo potrebno takšna dejanja, ki so po našem mnenju zavržna, preganjati". Lombar pa je dodal, da je Kad že po obstoječi zakonodaji odgovorne dolžan preganjati. Odpravnine, ki jih terjajo delavci, pa se bodo izplačale iz stečajne mase in če bo revizija odkrila odgovorne, bi morali ti za svoja dejanja odgovarjati z lastnim premoženjem, je zaključil.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je zatrdil, da so predstavniki Kada, vlade, sindikatov in Zpiza prišli do dogovorov, ki bodo zadovoljili vse prizadete.

Po njegovem ne gre samo za plačilo prispevkov podjetja, ki je v stoodstotni državni lasti in je zato specifičen primer, ampak tudi zato, da se poiščejo primerne ukrepe in spremembo zakonodaje, ki bodo takšne primere v prihodnosti preprečevali. Vlada bo glede tega oblikovala medresorsko delovno skupino, ki bo proučila vse vidike neplačevanja prispevkov v določenem časovnem obdobju.

Novela zakona o o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju sicer kot pogoj za stečaj določa neizpodbitno domnevo trajnejše nelikvidnosti, če dolžnik več kot tri mesece zamuja s plačilom minimalnih plač in prispevkov. Za nazaj pa bo omenjena delovna skupina po zagotovilih Pavlice proučila, kaj se sploh da narediti. Delovanje zakonodaje za nazaj je namreč zelo težavno, je dodal Pavlica, ki je prepričan, da bo rešitev za vnaprej najverjetneje terjala spremembo več zakonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vikica11
15. 10. 2009 21.26
Veliko je še neotkritih neplačnikov prispevkov. Kriva je oblast, ki ne sprejme zakonov, ki bi to preprečevali. Celo tako daleč se gre, da zaposleni ne dobi niti podatka, če so njegovi prispevki plačani, ker je to poslovna (ali kaj vem kakšna) skrivnost. KRIVI SO TISTI, KI TO DOVOLJUJEJO TOREJ ZAKONODAJALCI.
bradonja
15. 10. 2009 00.11
Kakšna revizija saj ni do sedaj še noben odgovarjal za barabije v Sloveniji. Tito je krao i nama je dao ovi kradu a nama ne dadu
alterego
14. 10. 2009 21.15
bi res rad videl, kdaj bo kdo pred sodiščem odgovarjal za takšne rabote
Marija Krebs
14. 10. 2009 19.50
Ne razumem, da to ni bilo ugotovljeno že na samem začetku. Ali ni so plačevali le prispevkov za ZPIZ, ali kar vseh, pa tudi dohodnine ne? Pa saj ni čudno, da nas jemlje vrag! Sedaj pa naj to poplačuje KAD ali pa kar vsi davkoplačevalci, ki jim je nekaterim, med drugim, DURS takoj rubila, če niso plačali?
motika
14. 10. 2009 19.37
Pravzaprav je, vsaj tako kaže, škoda zgubljati besed za razlago. Ko berem teh nekaj vaših komentarjev ne vem, ali ste v resnici toliko zaplankani, ali se samo delate nevedne. Naj vam bo že enkrat jasno, da delavci Steklarske nove ne bi imeli dela že nekaj let prej, če bi jim firma plačevala prispevke. Strinajm se, da je prispevke treba plačevati in ja točno tako, takšne firme bi morale že bistveno prej v stečaj, saj so zaslužile le za borne plače, ki pa so jih tako ali tako požrli delavci sami. Podjetje, ki nima denarja za plačilo plač, prispevkov, davkov (btw. davki so pri nas mnogo previsoki) naj gre v STEČAJ, ne pa da farba delavce in ti potem izsiljujejo tiste, ki svoje delo dobro opravljajo. Novinarji, nehajte nam že enkrat težit s temi socialnimi neumnostmi, če nimate namena razložiti za kaj točno gre.
Leandra
14. 10. 2009 16.56
Morda bi vzeli še delavce Mure, Vrhnike, Elkroja ...,in Barunglo s seboj..??
stojan1111111
14. 10. 2009 16.27
Stranka ki bo predlagala najbolj pravično delitev materijalnih dobrin(plača pokojnin in socijalnih transverjev)treba da dobi glas delavcev in upokojencev???
ivo55
14. 10. 2009 14.27
Zakaj sindikat ne vlaga odškodninskih tožb do odgovornih v imenu delavcev, saj gre vendar za nesporno izvršeno škodo delavcem na račun neplačanega dela.......?
Milan Koleznik
14. 10. 2009 12.39
kako lahko delavcu pri plači trgajo zavarovanje,a v resnici ne plačajo,kdo je to odgovoren,kajti zaradi tega ima delavec manj plače,delodajalec pa višek v žepu,če je poštenje,mora država zahtevati ta denar od podjetja nazaj in plačati delavske prispevke,če ne ta država ni kaj vredna.Naj pa tudi ne govorijo da bi zaradi delavske plače 600 evrov država ubobožala,sa ljudje nismo opice da ne bi vedeli kaj in kako.
petdan
14. 10. 2009 11.03
Koga naj volimo delavci pri naslednjih volitvah?
stojan1111111
14. 10. 2009 09.16
zakaj se delodajalci protivijo dvigu najnižje neto plače na 600 evrov??? Zato ker če dajo delavcu malo višjo plačo nebodo mogli na hiter način postati bogataši in tajkuni in na lahek način iskoriščati delavce in zato država (vladajuča stranka ali presednik vlade) treba sa zakonom da določi najnižjo neto plačo?PRI NASLEDNJIH VOLITVAH TREBAJO STRANKE PREDLAGATI NAJNIŽJO NETO PLAČO IN NAJNIŽJO POKOJNINO TER RAZMERJE MED NAJNIZJO IN NAJVIŠJO PLAČO IN POKOJNINO??? TAKO DA BOMO VEDELI ZA KOGA BOMO GLASOVALI .
dejkometod
14. 10. 2009 09.11
Nekaj bi jih bilo treba dat mal na "hladno" , ker new vedo kaj pomeni boj za preživetje.
revolucija007
14. 10. 2009 07.53
navadni pajaci smo vsi skupej, in prov je da nas izkoriščajo, jim dam za prov, izkoristite delavce ker se ne znajo postavit zase....
revolucija007
14. 10. 2009 07.52
gremo vsi na forum, da jim pokažemo kaj si mislimo, prekleti izkoriščevalci.......