Gospodarstvo

Steklarska: Tudi s Kontejem brez dogovora

Rogaška Slatina, 13. 08. 2009 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Steklarska s Kontejem ni dosegla dogovora o najemu opreme in proizvodnje Steklarske nove. V njem naj ne bi bilo niti določil o pogodbah o zaposlitvi.

Eden izmed družbenikov novoustanovljene družbe Steklarska, proizvodnja stekla Stjepan Miklaužić je pojasnil, da je sporazum, ki ga je predlagal morebitni strateški partner Martin Konte, sicer nadzornik v Gorenjskem tisku, solastnik v ljubljanskem podjetju Konteus in nekdanji direktor podjetja Burea Veritas za vzhodno Evropo, zelo vprašljiv.

Steklarska s Kontejem ni dosegla dogovora.
Steklarska s Kontejem ni dosegla dogovora. FOTO: Kanal A

Med drugim naj tako sporazum sploh ne bi vseboval določil o višini plače in o tem, kakšne bi bile pogodbe o zaposlitvi, Konte naj bi se tudi nadejal, da bi delavci nekaj časa delali brez plač, kar je za Miklaužića nesprejemljivo. Ob tem je opozoril, da delavci lahko brezplačno delajo tudi v svojih vinogradih.

V Kadu presenečeni

Kot so sporočili iz Kapitalske družbe (Kad), družbeniki v Steklarski, proizvodnja stekla na njihov predlog niso odgovorili, so pa iz medijev izvedeli, da za obstoječe družbenike ta ni sprejemljiv.

Presenečeni so nad sporočilom zaposlenih, ki so izrazili podjetniško iniciativo in so jo v Kadu podprli. "Vsa dogajanja zadnjih dni so zato nerazumljiva in kažejo na dvom o resnosti namer nekaterih potencialnih partnerjev, s katerimi smo se kot investitorji pogajali," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Konte: Žal mi je, da nismo našli rešitve

Družba Konteus investicije pa se je v izjavi za javnost zahvalila vsem udeleženim pri projektu Steklarska nova za aktivno sodelovanje. "V kratkem času, ki nam je bil vsem skupaj na voljo, nam ni uspelo najti rešitve za tveganja, ki se pojavljajo pri podjetju Steklarska nova v stečaju," so še zapisali in dodali, da jim je žal, da je bilo na voljo premalo časa za uspeh, saj se jim je zdel projekt zelo zanimiv.

Kad se je preko svoje odvisne družbe PDP, Posebna družba za podjetniško svetovanje, zavezal zagotoviti 100.000 evrov z vplačilom 7500 evrov v kapital družbe, s čimer bi pridobil 10 odstotkov poslovnega deleža in 92.500 evrov kot vmesne oblike financiranja. Dobavitelji energentov so se zavezali zagotavljati potrebno energijo z odloženim plačilom ob predhodni sklenitvi ustreznega zavarovanja plačila.

Družba Konteus investicije naj bi se zavezala sodelovati pri nadaljevanju proizvodnje dejavnosti na način, da zagotovi 75.000 evrov finančnih sredstev, postane 80-odstoten lastnik poslovnega deleža v kapitalu družbe Steklarska, proizvodnja stekla in prevzame poslovodne funkcije v družbi.

Na vprašanje, kaj bo sledilo po današnjem neuspešnem pogovoru s Kontejem oz. njegovimi sodelavci, je Miklaužić odgovoril, da bodo delavci zdaj prek zavoda za zaposlovanje uveljavili svoje pravice.

Včeraj načeloma dosegli dogovor

Na sredinih pogajanjih, ki so trajala skoraj pet ur, je bilo načeloma doseženo, da bi v prvi fazi ob zagonu proizvodnje zaposlili 65 delavcev, družbeniki Steklarske, proizvodnja stekla pa so ocenili, da so sredina pogajanja šla v pravo smer. Miklaužić je takrat na vprašanje, ali je za njih sprejemljiv Kontejev predlog, da bo zagotovil kapital za zagon proizvodnje pod pogojem, da prevzame vodenje novoustanovljene družbe, odgovoril, da za njih to ni pomembno, saj delavce zanima delo in kakšne plače bodo prejemali.

Po neuradnih podatkih si je Konte želel v novoustanovljeni družbi pridobiti 80-odstotni lastniški delež, Kapitalska družba (Kad), ki bi podjetju pomagala z največ 100.000 evri, pa bi imela desetino lastništva. Kad je bil namreč večinski lastnik Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju, družba Steklarska, proizvodnja stekla pa je bila ustanovljena z namenom, da ohrani zdravo jedro družbe v stečaju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
14. 08. 2009 15.46
Če res postanem lastnik za 85 000€ jo takoj kupim za gotovino, za toliko jo naj bi Konte kupil, pa denarja tudi menda nima ubogi slovenski poslovneži vsi so brez denarja
manco-capac
14. 08. 2009 11.55
Očitno je steklarna že pokojna, saj jo že obletavajo mrhovinarji.
resslovenka
14. 08. 2009 08.30
Izgleda, da se hoče pri morebitnem reševanju firm pred stečajem uveljaviti nova praksa. Delavci, naj bi nekaj mesecev delali zastonj, da bi rešili svoja delovna mesta. To je pravi kretenizem. Pred stečajem delajo par mesecev zastonj in ob morebitni rešitvi naj bi spet delali zastonj. A je nastopila doba suženjstva?. Adijo pamet, tako bi rekli takšnim predlagateljem.
HellWolf
13. 08. 2009 22.01
Sramota... brez besed.
odbogaposlan
13. 08. 2009 17.47
vse so počasi razprodali in ogoljufali! kje je tisti meneđer steklarne, ki ga iščejo hrvati-! naši policjoti in tožilci, pa ops....
arhimed_33
13. 08. 2009 16.58
Vsakdanja novica,zaprli bodo proizvodnji obrat ta in ta.A še sploh kaj obratuje?
lazycocos
13. 08. 2009 15.07
to so sedaj razprodaje v firmah. načeloma se splača kupiti tistim ki imajo denar, če ne drugega bojo prodali pa za parcele ali kaj drugega. in to je sedaj interes teh z denarjem. nobeni delavci ali pa ohranjanje proizvodnje.
northgb@hotmail.com
13. 08. 2009 14.55
Ti patroni nabiti z denarjem od sedenja v nadzornih svetih pričakujejo, da bo folk še zastonj delal. Saj ne moreš verjet, kakšna banda je to! A ti ljudje vedo, da obstajajo položnice, ki jih je treba plačat?
neumna_ovca
13. 08. 2009 14.40
kje pa, saj se ve, da je v sloveniji vse čisto kot solza, kar se tiče takih poslov... Živimo namreč v državi blaginje...