Gospodarstvo

Škoda tudi v kmetijstvu ogromna

Ljubljana, 20. 09. 2010 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Poplave so zalile številne proizvodne obrate, povzročile so škodo na portoroškem letališču, na solinah, v ribogojnici, ne delujejo pa niti bankomati. Škodo bomo verjetno ocenjevali v več deset milijonih evrov.

Komisije za ocenjevanje škode so že na terenu, kjer bodo popisale škodo v 123 občinah, ki so jih prizadele poplave. Končna ocena škode bo znana predvidoma v dveh mesecih, pravi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant. Dodaja, da bi se število občin, ki so bile prizadete, lahko še povečalo.

Poplave so v številnih podjetjih po Sloveniji povzročile veliko gmotne škode. Ponekod stoji proizvodnja, ponekod čistijo prostore oziroma delovna sredstva. Govorili smo z nekaj predstavniki in večinoma vsi pravijo, da je škoda katastrofalna. Gospodarska zbornica Slovenije pa svojim članom, ki zaradi poplav ne morejo delovati, ker bodisi nimajo dostopa do interneta ali pa potrebujejo pisarno s parkirnim mestom, sporoča, da lahko to dobijo na sedežu GZS.

Škoda v Svei bo znašala v milijonih

Poplavljena tovarna Svea
Poplavljena tovarna Svea FOTO: cuki

Namestnik predsednika uprave in direktor področja komerciale Tim Tomažin je za 24ur.com povedal, da so že v nedeljo začeli celovito sanacijo osrednje tovarne kuhinj v Zagorju, ki jo je v poplavah zalilo. Zalilo jim je material in stroje. Material je uničen, sanirajo pa stroje. Včeraj so jih začeli čistiti, kar naj bi trajalo še kak dan dva, nato pa bi jih lahko v tednu ali dveh popravili, odvisno od škode, ki je na njih nastala. Popravili naj bi jih za to pristojni strokovnjaki.

Gospodarsko ministrstvo še pridobiva informacije o škodi, ki so jo utrpela podjetja, v četrtek pa bo vlada obravnavala prvo oceno celotne škode in možnosti pomoči prizadetim. Kot je pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić, se bo vlada na podlagi prve ocene škode odločala o tem, kakšne oblike pomoči lahko država zagotovi podjetjem. Že v torek bo ministrica obiskala nekatera največja podjetja, kjer je škoda precejšnja in kjer pričakujejo večmesečne zastoje proizvodnje, med drugim naj bi obiskala Eti in Sveo.

"Sreča v nesreči je bila, da je bilo skladišče gotovih izdelkov s tistimi kuhinjami, ki jih kupci čakajo, na suhem, zato jih bomo v kakem tednu ali dveh odpremili. Sreča v nesreči je spet ta, da imamo še dve tovarni, v katerih smo že včeraj začeli s postopki za povečanje proizvodnje, tako da računamo, da bomo imeli do petka točne informacije, kako bo z nadaljnjo dobavo že naročenih kuhinj in tudi za tiste, ki se o nakupu še odločajo," je pojasnil Tomažin. Svea ima tovarni namreč še v Starem trgu pri Ložu in v Litiji. V proizvodnem obratu v Zagorju je zaposlenih okoli 80 delavcev. Za oceno škode je po njegovih besedah še prezgodaj, zagotovo pa "govorimo o milijonih evrov". "Bistvo pa je, da naj kupci ne skrbijo, naredili bomo vse, da bodo svoje izdelke dobili," je sklenil namestnik predsednika uprave Svee.

V podjetju ETI za 640.000 evrov škode

V podjetju ETI Elektroelement iz Izlak pa so ocenili, da imajo za 140.000 evrov materialne škode, zaradi petkove ustavitve proizvodnje so utrpeli tudi za pol milijona evrov izpada prihodkov. Sredstva imajo ustrezno zavarovana, zato pričakujejo, da jim bo zavarovalnica poplačala materialno škodo. Sanacija je delno že končana, zato proizvodnja od danes zjutraj v podjetju že teče. Voda je zalila spodnjo etažo montažne hale in manjše skladišče.

Škoda v starem delu sečoveljskih solin katastrofalna

Gospodarska zbornica Slovenije pa člane, ki so jih prizadele poplave in imajo zaradi tega onemogočen dostop do interneta in elektronske pošte, omogoča začasno uporabo pisarne in parkirnega prostora na lokaciji Dimičeva 13 v Ljubljani. V pisarni je dostop do interneta brezplačen. Za več informacij se člani lahko obrnejo na Infocenter GZS na telefonsko številko 01/589-80-00.

Vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline in namestnik direktorja Andrej Sovinc je pojasnil, da se sečoveljske soline delijo na dva dela. En del je Lera, kjer še vedno poteka aktivna pridelava soli, drugi del pa je Park, imenovan Fontanigge, in je ujet med reko Dragonjo in potok Drnico. Na prvem delu poplave niso povzročile nobene škode, tudi zato, ker so s črpalkami ves čas črpali vodo in so ta del tudi v okviru sanacijskega programa pred poplavami ustrezno zavarovali. Drugi del, ki ga z dveh strani obdajata omenjena vodotoka, pa je popolnoma poplavljen. Nabralo naj bi se za več decimetrov vode, nastala pa naj bi tudi velika škoda. "Na delu, ki ima kot kulturna dediščina izjemno vrednost, pa je škoda katastrofalna. Muzej solinarstva je vsaj nekaj decimetrov pod vodo, glede na sliko, ki smo si jo lahko včeraj ustvarili, bo škoda ogromna," je povedal Sovinc. Dodal je, da bodo škodo še poskušali ovrednotiti, je pa prepričan, da bo višina izražena v milijonih evrov.

Prizadet je le stari del sečoveljskih solin.
Prizadet je le stari del sečoveljskih solin. FOTO:
Toni Balažič iz podjetja Žito je za Finance povedal, da bo škoda v pekarni na Viču v Ljubljani velika. Zalilo je kompresorje, zaloge moke še preverjajo, potopilo je tovornjak. Vode je bilo ponekod tudi do pol metra. Pekarna ne bo obratovala še teden ali dva, lastnino pa imajo zavarovano.

Pojasnil je, da je bil leta 2008 sprejet sanacijski program, v okviru katerega naj bi jim vlada v prihodnjih petih letih zagotovila 17,6 milijona evrov sredstev, in da upajo, da bodo lahko iz te mase denarja krpali tudi del škode, ki je nastala pred dvema letoma zaradi plimovanj in še sedaj zaradi poplav. "Da bi vzpostavili nek sistem, ki bi zagotavljal poplavno varnost, tako z morja kot tudi s kopnega, bomo potrebovali še najmanj pet let," dodaja Sovinc. Pojasnil je tudi, da so imeli letos kar se tiče pridelave soli katastrofalno leto. Zaradi zelo pogostega dežja med poletjem so namreč uspeli pridelati le 52 ton soli, v normalnih pogojih pa pridelajo kar 3.000 ton soli.

Letališče Portorož zaprto že od sobote

Direktor družbe Aerodrom Portorož Robert Kranjc je povedal, da je letališče v celoti zaprto že od sobote. Voda se je sicer že začela umikati, a del steze je še vedno pod vodo. Na delu, ki so ga s svojimi gasilci že očistili, neke večje škode niso zaznali. Del, ki je še poplavljen in prekrit z blatom, pa je za zdaj še uganka. Kranjc dodaja, da ocene škode še niso naredili, prav tako težko napove, koliko časa bo letališče še zaprto, seveda pa bodo naredili vse, kar je mogoče, da bo letališče v najkrajšem možnem času spet v polnem pogonu. "Upam, da bi nam nekje do srede uspelo zadevo postaviti nazaj na noge," pravi direktor letališča. Za zdaj tudi še ne vedo, ali je poškodovana navigacijska oprema in druga oprema, ki je nameščena ob sami stezi.

Direktor letališča upa, da bodo lahko odprti do srede.
Direktor letališča upa, da bodo lahko odprti do srede. FOTO: Dare Čekeliš

V Ajdovščini odplaknilo na tisoče rib

Predsednik Ribiške družine Ajdovščina David Marc je pojasnil, da jim bo odneslo večstotisoč enoletnih in dvoletnih mladic soške postrvi. Voda jim je iz zunanjih bazenov, ki so namenjeni dvoletnim mladicam, po ocenah odplaknila okoli 25 odstotkov mladic, kar pomeni od 5.000 do 10.000 mladic soške postrvi. Da bi to nadomestili, bodo morali zopet delati okoli tri leta, dodaja Marc. "Problem pa je, ker ne vemo, kaj se nam je zgodilo s plemensko jato. To je jata, ki je pri Zavodu za ribištvo registrirana kot avtohtona plemenska jata za soško postrv," pravi predsednik ribiške družine in dodaja, da prav vsega jim ni odneslo, a pri ugotavljanju stanja so ugotovili, da je nek del te jate ostal. Tu pa je še večji problem, saj bi za to, da nadomestijo tako jato, potrebovali kar od pet ali šest let. Jata soške postrvi je namreč najbolj primerna za pridelavo iker v starosti pet do sedem let. Skupaj za zdaj ocenjujejo, da imajo za okoli 70.000 evrov škode. Svojih jat nimajo zavarovanih, ker si tega ne morejo privoščiti.

Bankomati ne delujejo v krajih, prizadetih od poplav 

NLB je sporočila, da ne deluje okoli 30 njenih bankomatov.
NLB je sporočila, da ne deluje okoli 30 njenih bankomatov. FOTO: Reuters

Iz banke NLB pa so sporočili, da poslovalnica na Tržaški cesti v Ljubljani in poslovalnica v Kostanjevici zaradi poplav danes ne bosta odprti. O začetku poslovanja bodo stranke obvestili naknadno. Zaradi posledic poplav danes ne deluje okoli 30 bankomatov NLB. Gre za bankomate na Tržaški cesti v Ljubljani, v Mestnem logu, na Bokalcih in tudi Brezovici. Nekateri bankomati ne delujejo tudi na Barju in Rudniku. Zunaj Ljubljane pa ne delujejo posamezni bankomati v Slovenj Gradcu, v Šmartnem, v Litiji, v Kostanjevici, v Stični, V Cerkljah ob Krki, v Brežicah in tudi en bankomat ne deluje v Novem mestu. V Izlakah in v zagorskem delu, kjer so včeraj še imeli težave z bankomati, pa ti zdaj delujejo normalno.

V kmetijstvu največ škode na koruzi

Največ škode bo na koruzi, ki je je še veliko nepobrane.
Največ škode bo na koruzi, ki je je še veliko nepobrane. FOTO: Damjan Žibert

Poplave naj bi v minulem koncu tedna po prvih nepopolnih ocenah poškodovale okoli 30.000 hektarjev kmetijskih površin, je pojasnil vodja kmetijsko svetovalne službe Miran Naglič. Največ kmetijskih površin je prizadetih v Posavju, ob Krki, Sotli, delu Gorenjske, delu Notranjske in Zasavju.

Predstavniki kmetijsko svetovalnih služb so po Nagličevih besedah te dni okrepljeno na terenu, kjer svetujejo kmetovalcem, ali naj posevke pustijo rasti naprej, jih pospravijo ali celo zavržejo. Naglič meni, da bodo škodo na kmetijskih površinah sicer ocenjevali še najmanj teden dni. Največ škode bo po Nagličevi oceni na koruzi, saj je še veliko nepobrane.

Pojasnil je tudi, da je bilo letos med kmetovalci veliko zanimanja za zavarovanja za primere naravnih nesreč, saj prav letos velja uredba o državnem sofinanciranju omenjenih zavarovalnih premij. "Vendar so nekatere zavarovalnice zaradi slabih finančnih rezultatov v preteklih dveh letih zelo malo zavarovale. Kmetje so imeli voljo zavarovati, vendar niso imeli te možnosti," je dejal.

Kmetijska svetovalna služba zato predlaga, da se skupaj z oceno škode na infrastrukturi opravi tudi ocena škode na kmetijskih posevkih. "Treba se bo dogovarjati z državo za neko pomoč. Navsezadnje je država sofinancirala manj zavarovalnih premij, ker je bilo manj zavarovanj," je še opozoril Naglič.

Kmetijsko ministrstvo bo poskrelo tudi za to, da morebitni oporečni pridelki in živila ne pridejo do potrošnika. V primeru suma ali naznanitve kršitve se bo Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano tudi ustrezno odzval.

S škodo se je seznanilo tudi kmetijsko ministrstvo. Kot pravijo, prvi podatki kažejo na to, da je največ škode na koruzi, travinju in na vrtninah, poškodovani pa so tudi nekateri vinogradi in sadovnjaki. Stopnja poškodovanosti na teh kmetijskih kulturah je med 20 in 100 odstotki. Na Primorskem pa so poplave povzročile škodo tudi v treh ribogojnicah.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija-tone
21. 09. 2010 02.30
bo amerika in grčija pomagala
keramicar2
20. 09. 2010 20.55
ja1a- tudi če bi evropa dala denar bi končal v žepih se ve čigavih prizadetim pa samo prazne obljube, je pač tako da naše politike zanimajo vsi drugi samo domači narod ne
Tonček Balonček
20. 09. 2010 20.21
Le kmetijstvo je po ti Evrope! Spomladi jimtrilčetr pridelka uniči pozeb, potem sledi kak ožig ali skrivnostni virus, ki uniči nadaljnih 98 odstotkov, Sledi suša, ko prizadane vse posevke, nato pa napoči toča, ki uničli vse. jeseni je problem, ker so ddi polni lanske letine, hlevi so polni, dasj se po tej ceni ne splača prodajati, pa tudi ni kaj prodati, bile so katastrofalbe poplave in je vse odneslo.... Tega še Janez Podobnik ne reši!
cansy
20. 09. 2010 19.16
kupite si coln pr Parsun-u ; nekaj jih se imajo - najceneje v evropi v casu poplav, ce ga kdo nujno potrebuje
pikam_dopust
20. 09. 2010 19.00
In zdaj je gospodarstvo že pristavilo svoj piskrček.... Češ, če dovolj jamramo, bo pa morebiti notri še kaj ekstra padlo. Kako je lahko škoda nastala na solinah, in sicer tistemu delu, ki je naravni park?! In seveda ... kar naenrak vsi ugotavljajo, da je treba za ribe delati kar 7 let?! Naj dodam - da oba objekta stojita na mestu poplavnega območja, kjer so taki dogodki dokaj pričakovani. Dajte se malo smirit! Ker tole (ko imamo na drugi strani ljudi, ki dejansko nimajo kje živet) je pa res neokusno grebačkanje za sredstva!
dule100
20. 09. 2010 18.57
Ne se sekirat, saj vas bo obiskal Pahor in če boste imeli srečo še Türk s številno delegacijo in vam kaj lepega obljubil !
Klavdija Antolin
20. 09. 2010 18.32
ce bi si nasi politiki in ostali salabajzerji mal manj zepe filal bi bilo denarja dosti za sanacijo in se za kaj vec......
boooa
20. 09. 2010 17.26
res je , Grki naj nam pomagajo, spodobilo bi se in bilo bi pravično !!! Me res zanima, kakpen odziv bomo dobili od Europe, koliko nam bodo namenili .....itak pa odgovori vsi poznamo - fige
medobranko@hotmail.com
20. 09. 2010 17.20
Vedeli ste od prognozerjev da bo dezevalo nic niste storili. Vojska bi morala dati vse kamione in buldozerje kmetom in ljudem da nasujejo tam kjer je najhujse za pricakovati. Saj imamo strokovnjake za to ali? Sramite se Pahor in ostala banditos lahko bi nalozili vsem SCT, Gradisu in ostalim da dajo svojo opremo za nekaj takega to je delovalo avtomaticno v doba TITA. sramite se. Sramite.
.mdC.
20. 09. 2010 17.10
Lahko prosimo Grčijo, če nam pomaga.
levaki-tajkuni
20. 09. 2010 16.29
Dovolj bi bil da tisti denar s katerim se je gzradil stadion bi namenili obnovi bregov pa bi škode bilo za pol manj
ss09
20. 09. 2010 16.15
meee meee meee ovce
Presky
20. 09. 2010 15.55
pahor bo spet imel izgovore od kje mu nov avto
Brabus
20. 09. 2010 15.04
Sploh ne vem, zakaj brišete komentarje, saj sem samo napisal, da bi moral mal brezposelne vprežt v delo.
Aaron-Heydar
20. 09. 2010 15.03
Dame in gospodje prihaja: 2012
User112003
20. 09. 2010 14.57
sam ne rec naj gredo u solo kdo bo pol delu v trgovinah pa drugje k je minimalna placa?? ne splaca se logicno al garas za 500eur al p doma lezis za glih tok??? povej kaj bi ti naredu ??
miha98
20. 09. 2010 14.55
jao ke te ludi delajo*
User112003
20. 09. 2010 14.55
wb0413 kake prbijas cist prov jim dam ene sivilje al p trgovci p se se najdejo da zutri ustane dela ceu mesc vec k 40 ur na tedn za 5ooEUR hvala bogu da rajs doma lezi p socijalno vlece lepo 450 eur p je al pse vec hvala kur.. treba place mal dvign an!! da se bo sploh splacal jet delat takim!!!!! tko da ni use crno belo prjatu ne pis takih neumnosti!
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 13.34
NO, KAJ PRAVITE, KDO VAM JE "TOVARIŠ"??? JUGA JE BILA RAJ ZA NEKATERE, ZA TISTE, KI ŠE DANDANES DOBRO ŽIVIJO NA PODLAGI SOCIALDEMOKRATSKE POLITIKE FINANCIRANJA BREZDELNOSTI SLOVENCEL, KI PA JE NAVAJEN TRDEGA DELA IN MALEGA PLAČILA, PA JE V POSMEH RAZNORAZNIM "FRAJERJEM" V AUDIJIH Z VUFERJI DO KONCA, NA POTI DO NASLEDNJEGA KAFIČA...
mmickica
20. 09. 2010 13.27
NIMA_SMISLA20.09.2010, 13:011 pa ne bi hotu nč namigovat, ampak v vseh teh akcijah, ki sem se jih sam udeležil ta vikend in sem spremljal podrobno vesti na TV (sem gasilec - planer), nisem nikjer videl, da bi se javili na pomoč ali celo pomagali OSEBKI V ČRTASTIH TRENERKAH, KI SO NA SOCIALNI POMOČI IN IMAJO DOVOLJ ČASA ZA POSEDANJE PO KAFIČIH IN NAJEDANJE POŠTENIM LJUDEM... SAMO TOLIKO O SOLIDARNOSTI.... @NIMA_SMISLA, Povsem se strinjam s tabo! Še več - država bi morala od tistih, ki prejemajo nadomestilo za čas brezposelnosti zahtevati, da za to nekaj naredijo (javno dobro)! Sem prepričana, da bi tako ubili 2 muhi na en mah - več ljudi bi bilo na razpolago ob takih naravnih ujmah, kot je ta in brezposelnih bi bilo manj (zdaj marsikdo čaka z iskanjem službe tako dolgo, dokler prejema nadomestilo, ker se mu prej pač ne splača).