Gospodarstvo
Oglas

Štirikolesni pogon 4MATIC Mercedes-Benz - Pot do popolnega zaupanja

Ljubljana, 16. 02. 2018 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Zaupanje pomeni nadaljevanje poti, tudi v najtežjih razmerah. Po poti popolnega zaupanja že več kot 30 let pelje Mercedesov štirikolesni pogon 4MATIC.

Mercedes-Benz že od nekdaj velja za pionirja na področju razvoja varnostnih sistemov. Prvi so avto opremili s sistemom proti zdrsu in nadzoru stabilnosti.
Mercedes-Benz že od nekdaj velja za pionirja na področju razvoja varnostnih sistemov. Prvi so avto opremili s sistemom proti zdrsu in nadzoru stabilnosti. FOTO: Žiga Intihar

Vzdih, izdih in trenutek resnice: “Grem!”

V strmi snežni grapi sredi stene, na konicah derez in cepinov ali pa na ostrem robniku turnih smuči prej ali slej prideš do točke, kjer napaka pomeni pogubo. Dobesedno. To so tisti najbolj napeti trenutki. Obračun z vestjo. Si zaupam dovolj? Zmorem naslednji korak, bom zaključil zavoj? Vsi, ki smo kadarkoli iskali svoje meje, vemo, da dvom in strah lahko prekleto ohromita odločitve. Ko pod nogami zeva praznina, ga ni junaka, ki ne začne razmišljati, kaj pa če so razmere dovolj dobre, bo votla ledena sveča zdržala udarec, bo robnik prijel ali pa me bo posrkala globina. Vsi, ki smo doživeli tak koktajl občutkov strahu, adrenalina in gorečih želja preseči zadani cilj nekje med nebom in zemljo, vemo, kaj pomeni popolno zaupanje. Trenutek, ko ti notranji glas intuicije pritrdi, ko se premakneš iz točke nič, je magičen. Popolno moraš zaupati sebi in opremi, da tam zunaj, nekje visoko, kjer se stikata pekel in nebesa, rečeš: “Grem!” V trenutku popolnega zaupanja se zaveš, da ni nemogočih poti. Razgled z roba stene, popoln zavoj v globokem pršiču in perfektna linija skozi ovinek gorske ceste je nekaj, kar gre v spomin za vedno. Kdor je vse to doživel, ve, kaj je svoboda in kaj zaupanje.

Cesta živi

Podobni občutki kot v strmih stenah, snežnih grapah in vetrovnih grebenih alpskih očakov pa se lahko hitro zgodijo tudi za volanom. Ne pozabite, da cesta živi, da se razmere iz ovinka v ovinek lahko strahovito hitro spremenijo. Zlasti pozimi. Ne gre pozabiti, da denimo mokro listje jeseni enako odločno spodnese kolesa kot zglajen sneg pozimi.

Popolno zaupanje v podvozje, pogon, zavore, lego in volan je v kritičnih trenutkih enako pomembno kot pri plezanju ali turnemu smučanju oziroma gibanju po zahtevnih terenih. Štirikolesni pogon 4MATIC pa je najprej naložba v varnost. Zmotno je mišljenje, da zgolj cestni terenci rabijo odriv na vseh štirih kolesih, saj zime niso več tako snežene. Kdor je vozil pogon 4MATIC ve, kako drugače, bolj suvereno avto drži stik s cesto.

Ena od ključnih prednosti tehnične dovršenosti je, da pogoni 4MATIC bistveno ne povečujejo teže in porabe goriva.
Ena od ključnih prednosti tehnične dovršenosti je, da pogoni 4MATIC bistveno ne povečujejo teže in porabe goriva. FOTO: Žiga Intihar

Napaka za volanom, za delček sekunde zamujena reakcija lahko pomeni izgubo oprijema. Samo en trenutek je dovolj, da na cesti zdrs ravno tako postane pot v brezno pogube. Ceste, hitrosti in fizike gibanja avtomobila nikakor ne gre podcenjevati. Vsaka vožnja lahko hkrati prinaša tveganje in užitek. Voznik in avtomobil morata razumeti eden drugega, govoriti isti jezik in si zaupati. To je potem varna vožnja. Pri Mercedesu vez voznika in stroja od nekdaj negujejo z odlično in vselej napredno tehniko. Na cesti in brezpotjih. Pri hitrosti pešca na razritem kolovozu ali pa pri 300 kilometrih na uro na dirkališču. Piko na I pa postavljajo s svojimi naprednimi asistenčnimi varnostnimi sistemi. Z njimi ima voznik novega Mercedesa vse pogoje, da nikoli ne bo postal povzročitelj prometne nesreče. 

So avtomobili in je Mercedes

V Stuttgartu se že več kot 130 let zavedajo, da cesta živi. A vedo, da dejansko oživi takrat, ko se je voznik v vsakem ovinku dotika v točkah idealne linije. So avtomobili in je Mercedes. Razlika pa je očitna. Se le peljati ali voziti in uživati. Cesto zgolj prepeljati ali pa po njej potovati, jo prebrati, zaznamovati, osvojiti in si jo vtisniti v spomin. Tisti trenutek, ko voznik na krilih samozavesti, varno, na milimetre natančno nos z zvezdo pripelje v vrh ovinka, ko vsa štiri kolesa odrinejo in potisnejo občutke na naslednjo ravnino, ko vsak njutonmeter na kolesu najde pot do oprijema, vožnja postane ep. Ne glede na podlago. To je bit prilagodljivega štirikolesnega pogona 4MATIC. Da, v danem trenutku voznik lahko izkoristi vse, kar omogoča podlaga pod kolesi. Avto pri tem upošteva vsa sporočila s ceste in izza volana. Neprestano spremlja hitrost, kot volana, gibanje karoserije …, zato je zdrs zatrt v kali in avto neomajno vztraja v smeri, kamor gledajo voznikove oči. Verjemite, razlika je očitna. Tudi na suhem asfaltu, da o začinjenih - mokrih, zasneženih, ledenih - voznih podlagah sploh ne govorimo.

Skupaj zdaj Mercedes ponuja že več kot 70 različnih modelov s štirikolesnim pogonom 4MATIC.
Skupaj zdaj Mercedes ponuja že več kot 70 različnih modelov s štirikolesnim pogonom 4MATIC. FOTO: Žiga Intihar

Zato je Mercedes razvil kar 6 različic energijsko učinkovitega in naprednega štirikolesnega pogona 4MATIC. Od skrajno lahkega, namenjenega zgolj varnejši in bolj doživeti vožnji, do tistega, ki se zmore tudi z diferencialnimi zaporami prilagoditi vsaki podlagi in avto izvleči iz še tako na videz brezizhodnega položaja. Od modela A pa vse do kraljevskega razreda S zna 4MATIC navor med sprednja in zadnja kolesa prenesti v idealnem razmerju, da je vožnja čim bolj varna in na željo dinamična. Aktivni življenjski slog pri SUV modelih GLA, GLC in GLE pa je v okviru 4MATIC pogona dopolnjen še s programi za varno terensko vožnjo in celo sredinsko zaporo diferenciala. To pomeni, da Mercedesovi športni terenci samodejno obvladujejo še spuščanje po strmini, preprečujejo zdrse na posameznem kolesu in zmorejo res precej daleč na skrajno varen in zanesljiv način ponesti smuči, padalo, nahrbtnike …  

Najzahtevnejšim voznikom, avanturistom, pa tudi profesionalcem, ki delajo v tehničnih poklicih na terenu, ostaja zvest legendarni avtomobilski alpinist razreda G. To je stroj, ki je zmožen peljati na konec sveta in je eden res redkih klenih terencev. Ponuja najbolj skrajno obliko pogona z reduktorjem in s kar tremi diferencialnimi zaporami ter hkrati vse napredne vozniške asistente za gibanje po asfaltnih cestah. V njegovih kolesnicah pa se odlično znajde še novi tonski poltovornjak, garač s stilom, novi razred X. Tudi on do popolnosti obvladuje blato, sneg, kamenje in pesek. Hkrati pa ponuja udobno in brezstresno asfaltno izkušnjo z aktivnim elektronskim varnostnim ščitom, ki vozniku pomaga nadzirati promet, ga opozarja na pešce, ponuja živo sliko z vseh kotov karoserije, bere znake in aktivno prepreči nalet.

Bit vseh različic pogona je v prvi vrsti predvsem povečanje varnosti, vodljivosti in praktične uporabnosti avtomobila.
Bit vseh različic pogona je v prvi vrsti predvsem povečanje varnosti, vodljivosti in praktične uporabnosti avtomobila. FOTO: Žiga Intihar

Doživete sledi v globokem snegu

V minulih dneh, ko je Slovenijo zajelo sneženje se je na cestah hitro pokazalo, kaj pomenijo kolesnice zaupanja. V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem bi marsikatera avtomobilska znamka v snežnem neurju odpovedala dogodek, sklicujoč se na varnost zaradi nepredvidljivih razmer. V resnici pa slabih razmer ni, so le razmere, v katerih se naredi selekcija med dobro in slabo tehniko. Pri Mercedesu tisti dan, v snežnem metežu tudi niso tvegali, a so se vozniki kljub temu vozili v njihovih modelih, opremljenih z naprednim štirikolesnim pogonom 4MATIC. To je zaupanje, varnost v vseh razmerah. Pri znamki, ki že več kot stoletje postavlja merila avtomobilskega napredka, se namreč dobro zavedajo, da se njihovi avtomobili vozijo tudi v težkih vremenskih pogojih in na slabih cestah. Vsak voznik, ki se odpelje iz salona, se bo na cesti prej ali slej srečal s slabim vremenom in nevarnimi situacijami. Pri Mercedesu to dobro vedo, a popolnoma zaupajo inženirski perfekciji svojega razvoja.

Vsak model je zato lahko opremljen z najsodobnejšimi vozniškimi asistenti v službi varnosti in udobja. To pomeni, da je v vsakem trenutku, v vsakem prevoženem kilometru mercedes sposoben vozniku pomagati zaznati nevarnost in pravočasno preprečiti nesrečo, v soncu ali pa snegu. Tistega sodnega dne je bilo na Vranskem vse belo. Niti kvadratnega metra asfalta se ni videlo. Bilo pa je veliko nasmehov, vozniških. Paleta zvezdniških modelov, opremljenih z učinkovitim štirikolesnim pogonom 4MATIC, ki je prilagojen vsakemu modelu posebej, po zmogljivostih in značaju, je pustila sledi v globokem snegu. Sledi zaupanja, popolnega zaupanja.

Zapeljite se na pot zaupanja - preizkusite štirikolesni pogon 4MATIC

Kako najlažje in najceneje sesti za volan štirikolesno gnanega Mercedesa, pa si oglejte na tej povezavi.

 

Razred G - avtomobilski alpinist

Vse od svojih začetkov mora razred G vsakokrat znova poleg terenskih sposobnosti dokazati svojo vzdržljivost. Na 4,5 kilometra dolgi vožnji na trasi masiva Schöckl, ki ima tudi do 60 odstotkov strme vzpone in do 40 odstotkov velike prečne nagibe vozila, preizkušajo zahtevano vzdržljivost, ki zajema kar 15 tisoč kilometrov tovrstnega mučenja. G to zmore, brez nadaljnjega. Glede na to, kaj je pokazal v snegu in blatu AMZS terenskega poligona na Vranskem, ne gre dvomiti, da je to eden zadnjih zares zmogljivih avtomobilskih alpinistov. Preizkus na tovarniškem vzponu pa je tako zahteven, da G-class experience odsvetujejo nosečnicam in ljudem s težavami v hrbtenici. To pove vse. Ta avto pognati po terenu je privilegij tudi za voljo doživetja. G je pač legenda.

Razred G je pravo terensko vozilo z ikonično obliko in največjim udobjem na vsaki podlagi.
Razred G je pravo terensko vozilo z ikonično obliko in največjim udobjem na vsaki podlagi. FOTO: Žiga Intihar

Navor v pravem času na pravem mestu

Štirikolesni pogon pri Mercedesu ni privilegij samo terencev, ampak je varnostna opcija številnih razredov. Brezskrbno in varno vožnjo v vsakem vremenu zagotavljajo vsi modeli od A do S.

Tehnologija 4MATIC se razlikuje glede na avtomobilske modele. Najpreprostejšo imajo kompaktneži A, B, CLA in GLA, torej avtomobili z izhodiščno sprednjim pogonom in prečno nameščenimi motorji. Na zasneženih, mokrih površinah in pri bolj dinamični vožnji se navor prenese na zadnji kolesi, do maksimalne razdelitve navora 50:50 (sprednja/zadnja os).

Mercedes-Benz pod imenom 4MATIC ponuja tehnično različne štirikolesne pogone. Vsak razred ima svoje potrebe prilagojene značaju in uporabi avtomobila.
Mercedes-Benz pod imenom 4MATIC ponuja tehnično različne štirikolesne pogone. Vsak razred ima svoje potrebe prilagojene značaju in uporabi avtomobila. FOTO: Žiga Intihar

Sistem prek senzorjev (ESP) prepozna zdrs koles in porazdeli navor tako, da avto ne izgubi oprijema. 4MATIC torej poskrbi za optimalno kombinacijo dinamične, varne in varčne vožnje v vsakem zavoju in na vsaki podlagi

Pogon 4MATIC za vsakogar

Kompaktni avtomobili Mercedes-Benz imajo prilagodljiv prenos navora med prednjo in zadnjo osjo. V primeru zdrsa se do 50 odstotkov navora hipno prenese od sprednjih na zadnja kolesa. Vožnja je tako bolj dinamična in avto še bolj natančno vodljiv ter odziven. 

Pri Mercedes-Benz razredih C, E, S in športnih terencih z vzdolžno postavljenim motorjem pa pogon 4MATIC navor med prednjo in zadnjo osjo deli v konstantnem razmerju 45:55 ali 50:50.

Pri športnih terencih je mogoče štirikolesni pogon dopolniti še s sistemom za terensko vožnjo: 

GLA s funkcijo DSR (Downhill speed regulation) s samodejnim zaviranjem pri spustu po strmini

GLC s funkcijo DSR (Downhill speed regulation) s samodejnim zaviranjem pri spustu po strmini in dodatnimi voznimi programi, ki temeljijo na AIRMATIC in sistemi ABS, ESP in 4ETS

GLE s funkcijo DSR (Downhill speed regulation) s samodejnim zaviranjem pri spustu po strmini in dodatnimi voznimi programi, ki temeljijo na AIRMATIC vzmetenju in sistemi ABS, ESP in 4ETS ter 100 odstotnim zaklepom sredinskega diferenciala in menjalnik z reduktorjem.

Pri modelih AMG štirikolesni pogon pomeni še višje postavljeno mejo zdrsa, natančnejšo vodljivost in boljšo zmogljivost.
Pri modelih AMG štirikolesni pogon pomeni še višje postavljeno mejo zdrsa, natančnejšo vodljivost in boljšo zmogljivost. FOTO: Žiga Intihar

 

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni