Gospodarstvo

Polanec: Naše banke same niso naredile matematičnega dela, kaj šele korupcijskega

Ljubljana, 26. 10. 2014 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Stresnih testov ni prestalo 25 evropskih bank, kažejo rezultati finančnega pregleda 130 pomembnih bank v območju evra. Testi so pokazali, da bi v najhujših razmerah znova klonili tudi naši NLB in NKBM.

ECB
ECB FOTO: Reuters

Stresnih testov Evropske centralne banke (ECB) in Evropske bančne agencije (Eba) ni prestalo 25 evropskih bank, kažejo danes objavljeni rezultati finančnega pregleda 130 pomembnih bank v območju evra.

Med 25 bankami, ki niso uspešno prestale stresnih testov, so sicer tri grške banke, dve slovenski, devet italijanskih, ena portugalska, ena irska, ena francoska, ena španska, ena nemška in tri ciprske. Testov nista prestali tudi dve belgijski in ena avstrijska banka.

Od bank, ki testa na podlagi stanja ob koncu leta 2013 niso prestale, jih je sicer 12 v letošnjem letu že okrepilo kapital z dodatnimi 15 milijardami evrov, navaja ECB v sporočilu za javnost. Preostale banke bodo morale svoj kapital okrepiti v prihodnjih šestih do devetih mesecih.

Vse banke zunaj območja evra, za katere je v sodelovanju z ECB teste opravila Evropska bančna agencija (Eba), so teste uspešno prestale. Eba je danes objavila rezultate stresnih testov za 123 bank iz držav EU. Poleg držav z evrom so bile v njene teste vključene tudi banke iz nekaterih držav, ki niso članice evra, in sicer Velike Britanije, Danske, Švedske, Norveške, Madžarske in Poljske. Strokovna javnost je bila še posebej pozorna na rezultate britanskih bank, saj so bile v pregled vključeni štirje evropski bančni velikani - Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays in Lloyds.

Pri obeh bankah z izkazanim manjšim primanjkljajem so sprejeti ukrepi in učinki prestrukturiranja v letu 2014 izboljšali dobičkonosnost, tako da bosta identificirani kapitalski primanjkljaj pokrili z zadržanimi dobički, so ob tem sporočili z ministrstva za finance.
NLB in NKBM po neugodnem scenariju s kapitalskim primanjkljajem

Banke NLB, NKBM in SID banka imajo po osnovnem scenariju kapitalski presežek (kapitalski presežek vseh treh bank po osnovnem scenariju znaša 754,7 milijonov evrov), po neugodnem scenariju pa bi konec leta 2016 NLB in NKBM izkazovali kapitalski primanjkljaj v višini 65 milijonov evrov.

SID banka bi tudi po neugodnem scenariju izkazovala kapitalski presežek, kažejo danes objavljeni testi Evropske centralne banke. "To pomeni, da se je poslovni model SID banke v povezavi z upravljanjem s tveganji, katerim se izpostavlja pri svojem poslovanju, izkazal za dovolj robustnega, da na kratek in srednji rok ne bodo potrebne dokapitalizacije s strani lastnika," so takoj po objavi sporočili iz banke.

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan pa je dejal, da je pregled tako pokazal "kapitalsko trdnost banke, ki je kljub svoji specifičnosti na ta način bistveno prispevala k povečanju zaupanja v slovenske banke". SID banka po njegovih besedah posluje uspešno in kreditira slovensko gospodarstvo. "Vendar zmanjšuje svojo bilanco in zmanjšuje kreditiranje v skladu z anticikličnim delovanjem slovenskega bančnega sistema," je dodal.

Posledic za davkoplačevalski denar ne bo

Objava rezultatov pregleda bank v evrskem območju je po besedah guvernerja Banke Slovenije (BS) Boštjana Jazbeca za slovenski bančni sistem pokazala, da posledic za davkoplačevalski denar ne bo. "Pokazalo pa se je, da so bili lanski ukrepi zgolj potreben, ne pa tudi zadosten pogoj za dokončno okrevanje bančnega sistema," je dejal.

Cilji pregleda banke s strani ECB so bili spodbuditi preglednost in odpraviti pomanjkljivosti sistema ter zgraditi zaupanje v bančni sistem, je povzel.

Pregled pa je potrdil, da so bili lansko očiščenje bank in dokapitalizacije izvedene v minimalni zadostni višini. "Za dolgoročno izboljšanje, zagon kreditiranja in gospodarske rasti pa bodo potrebni ukrepi na področju lastniškega, poslovnega in finančnega prestrukturiranja realnega sektorja," je opozoril.

V NLB so, kot so zapisali na spletni strani Banke Slovenija, že sprejeli ukrepe. "Učinki prestrukturiranja v letošnjem letu so izboljšali dobičkonosnost, tako da bo banka ugotovljeni kapitalski primanjkljaj pokrila z zadržanimi dobički," so navedli.

Tudi NKBM je z ukrepi v letu 2014 - testi so bili opravljeni po podatkih s konca leta 2013 - izboljšala dobičkonosnost, tako da bo ugotovljen kapitalski primanjkljaj pokrila z zadržanimi dobički, so dodali na Banki Slovenije.

Šef NLB Janko Medja
Šef NLB Janko Medja FOTO: Reuters

Medja: Pomembno je prestrukturiranje gospodarstva

"ECB v svojem poročilu že ugotavlja, da je banka ukrepi, ki so izboljšali dobičkonosnost, in dobičku, predvidenem v letošnjem letu, že oz. bo pokrila to razliko," je po objavi rezultatov dejal predsednik uprave NLB Janko Medja.

Medja je ob tem že razkril najnovejše rezultate o poslovanju NLB. Skupina NLB v letošnjih devetih mesecih ustvarila 47,9 milijona evrov čistega dobička. Lani v tem času je izkazovala 293,5 milijona evrov izgube. Dobiček pred rezervacijami je dosegel 158,2 milijona evrov, v enakem obdobju lani 59,7 milijona evrov.

Poslovni rezultati po uspešno izpeljanih postopkih državne pomoči ob koncu leta 2013 so utrdili položaj banke in zagotovili njeno večjo odpornost na izzive poslovnega okolja, kar vključuje tudi sposobnost, da vzdrži tako zaostrene razmere, kot so vsebovane v predpostavkah neugodnega scenarija celovite ocene, so poudarili v največji banki v Sloveniji, ki je od konca lanskega leta v popolni državni lasti.

Medja je tako kot vodilni v Banki Sloveniji opozoril, da je v prihodnje v državi "prestrukturiranje gospodarstva izrednega pomena". "Vsak dan se ukvarjamo s tem, a po našem mnenju še premalo: vse institucije in tudi sama podjetja se morajo ukvarjati s poslovnim prestrukturiranjem gospodarstva, ne le finančnim," je izpostavil.

Le to bo preprečilo, da se neugodni scenarij makroekonomskih gibanj letos in v prihodnjih dveh letih, na podlagi katerega je bil primanjkljaj banke sploh izračunan, ne bo uresničil, je še dodal. Ta je bil za Slovenijo na splošno zelo neugoden, saj je za vsa tri leta predpostavljal, da bo država v recesiji.

Hauc: Lansko leto je bilo najbrž najzahtevnejše v zgodovini banke

Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc pa je dejal, da je bilo lansko leto - testi so upoštevali podatke ob koncu leta 2013 - verjetno najzahtevnejše obdobje v zgodovini banke.

"Mi smo kot dober gospodar kapitalsko prilagoditev, ki izhaja iz skrbnega pregleda, že upoštevali pri oblikovanju dodatnih slabitev v letu 2014. Tako dosledno izpolnjujemo zaveze iz programa prestrukturiranja, med katerimi je tudi zniževanje tveganju prilagojene aktive," je dejal Hauc.

Pozitivni poslovni rezultati v letu 2014 kažejo na to, da je banka na pravi poti, dodajajo v NKBM. Na ravni skupine so v prvem polletju ustvarili 20 milijonov evrov. Banko je konec lanskega leta dokapitalizirala država, sledil je prenos pomembnega dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, dejavne pa so tudi lastne strokovne službe banke za upravljanje tveganih terjatev.

Nadaljevali bodo prestrukturiranje matične banke in skupine, katerega cilj je med drugim izboljšanje kakovosti portfelja in poslovnih procesov, vitkejša organizacijska struktura, stroškovna učinkovitost in še večja usmerjenost h komitentom, pri čemer bodo dali prednost financiranju družb z dobrimi poslovnimi modeli in perspektivnih projektov, obenem pa upravljanju tveganj pred rastjo. Poudarjajo, da je NKBM visoko likvidna in stabilna banka, vloge njenih varčevalcev so varne, njeno poslovanje pa bo tudi v prihodnje nemoteno.

Polanec: predviden najslabši scenarij je preveč negativen

Ekonomist Sašo Polanec je po objavi rezultatov ocenil, da ti "ne kažejo nič takega, kar bi pomenilo prilagajanje za slovenske davkoplačevalce". 

Scenarij, ki ga je ob izvedbi testov ECB predvidela za Slovenijo, je preveč negativen, je še ocenil Polanec. Takšnih padcev ni pričakovati. A to ne pomeni, da tovrstni pregledi niso koristni, je dejal.

"Škoda, da stresnih testov in takega načina delovanja ni bilo že pred krizo," pravi Polanec. Nekaj podobnega so centralne banke sicer izvajale, a premalo sistematično. "Mislim, da so te vaje na dolgi rok koristne," izpostavlja ekonomist. Tak način ocenjevanja bančnih portfeljev bo namreč na dolgi rok preprečil kopičenje slabih kreditov.

Sicer pa razmere v slovenskih bankah Polanec trenutno ocenjuje kot zadovoljive in dodaja, da so slovenske banke sedaj dovolj kapitalizirane. Kar se tiče obsega kreditiranja pa poudarja, da so imele banke prej za posojanje preveč ohlapne standarde in so jih še prepozno zaostrile. "Škoda je, da jih nismo že prej - na ta način bi preprečili, da bi prišlo do takšnega obsega slabih kreditov," izpostavlja.

Če bi imeli tudi pri nas pred krizo na voljo tako podrobne informacije o portfelju bank, bi Banka Slovenije posameznim bankam lahko naprtila višje kapitalske zahteve in s tem blokirala obseg kreditiranja. "Centralna banka bi morala opaziti rast obsega kreditiranja v letih 2004, 2005 in dvigniti kapitalske zahteve," pojasnjuje Polanec. Na ta način bi delovala proticiklično, kar bi bilo dobrodošlo.

"Pravzaprav bi to morale početi banke same, a je očitno, da pri napovedovanju, kdo ne bo vrnil kredita, niso bile aktivne in so na sploh ravnale pod kritiko," je kritičen ekonomist. Naše banke tako niso naredile niti matematičnega dela, "da korupcijskih zadev sploh ne omenjam",  zaključuje.

Arhar rahlo presenečen

Zahteva po dodatnih 65 milijonih evrov za NLB in NKBM je po mnenju predsednika Združenja bank Slovenije Franceta Arharja manjše presenečenje, je dejal za STA.

Kot je poudaril Arhar, je Slovenija edina država, ki je podobno oceno kakovosti premoženja bank doživela že konec lanskega leta. Ocenjevanje na sedanjih stresnih testih se je tako izvajalo le tri mesece po zadnjem pregledu, premoženje in njegova struktura v bankah pa se tako nista pomembneje spreminjala.

Spomnil je tudi, da tako sta NLB kot NKBM ob koncu lanskega leta po prenosu terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in dokapitalizaciji izkazovali visoko kapitalsko ustreznost.

Arhar je izpostavil še, da se je v zadnjih četrtletjih tudi slovensko gospodarstvo po dolgem času končno začelo prebujati. To so ugotavljale inštitucije tako doma kot v tujini - nazadnje je ocene navzgor popravil Mednarodni denarni sklad (IMF).

Sicer pa prvi mož Združenja bank Slovenije svari, da sedaj vsi pričakujemo, da bodo banke dale nov zagon gospodarstvu s kreditno rastjo. "A moramo biti previdni," opozarja. "Tisti, ki poslujejo dobro, denarja več ali manj ne potrebujejo. Tistim, ki ne gre dobro, pa banke seveda ne morejo pomagati z novim denarjem. Običajno so namreč prezadolženi," izpostavlja.

Zato je nujno, da se ob sanaciji bank sanira še tisti del gospodarstva, ki ima na tujih trgih konkurenčen produkt. "Tu pa bo nujno sodelovanje lastnikov, države in seveda tudi samih bank, ki so v večini primerov največje upnice," poudarja Arhar.

Rezultate stresnih testov pa pozitivno ocenjujejo tudi na evropskem nivoju, je povedal Arhar, ki je danes že opravil telefonsko konferenco s kolegi iz Evropske bančne zveze. "Ocenili smo, da je evropski bančni sistem robusten in močan. Pregled je pokazal tudi, da so bile ocene za nekatere trge preveč kritične in nerealne," je poudaril.

Evropski bančniki tako ocenjujejo, da bi bančni sektor v prihodnje lahko pomagal gospodarstvu s financiranjem. V Evropi namreč banke pokrivajo od 75 do 80 odstotkov vseh finančnih potreb gospodarstva. Vendar pa opažajo tudi, da je pomanjkanje kreditnega povpraševanja prisotno v večini evropskih držav.

NKBM
NKBM FOTO: Reuters

Kaj pomenijo stresni testi?

Evropska centralna banka (ECB) je za posamezno banko objavila podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev ob koncu leta 2013, rezultate obremenitvenih testov po osnovnem in negativnem makroekonomskem scenariju, ki so bili narejeni na podlagi izsledkov omenjenega pregleda sredstev, ter njen skupni ugotovljeni kapitalski presežek ali primanjkljaj po negativnem scenariju.

Posamezna banka je test opravila, če je bila njena kvota najboljšega kapitala oz. navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) v primeru osnovnega scenarija ostala nad osmimi odstotki, v primeru neugodnega scenarija pa nad 5,5 odstotka.

Če testa ni opravila, bo morala v prihodnjih 14 dneh ECB predložiti načrt izboljšanja svoje kapitalske moči. ECB bo dokumente pregledala v naslednjih 14 dneh, zato bo dejanska ocena morebitnega kapitalskega primanjkljaja posamezne banke zares znana šele čez en mesec.

Evropska bančna agencija (Eba), ki je prej opravljala testiranja bank in zadnjega naredila leta 2011, je tokrat naredila samo obremenitvene teste za sodelujoče banke iz EU. Skupaj z ECB sta vajo naredili, da ob uvedbi enotnega bančnega nadzora, ki bo zaživel 4. novembra, ne bi prišlo do kakšnih neprijetnih odkritij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (859)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polene
29. 10. 2014 08.26
Pa kaj so ti bankirji normalni? Zgovarjajo se na gospodarstvo, ki ima pre šibko rast in neustrezne poslovne modele. Kombinacija naše države in naših davkov v kombinaciji s posojili naših bank in našim bedniom pravnim sistemom je garancija, da bo šlo vse v maloro. Kako naj podjetja preživijo, če pa so čez glavo v stroškovnem dreku te plenilske države in bančnega sistema. Vsi bi se obešali na jasli gospodarstva in industrije in žrli. Pa ne bo šlo. Ko je rom učil konja, da bi nehal jesti, mu je pa tik pred doseženim ciljem crknil...
AIZ
27. 10. 2014 16.22
Jst nevem kdu kaj vot to našo Slovenijo ... In ni mi jasno kako se lahko nekaj ljudi v rekelcu in kravati kar na lepem odloči da bomo davkoplačevalci pokrili luknjo v Slovenskih bankah ??? Me zanima , kaj se zgodi če kdo od navadnih državljanov dolguje banki ... Slovenska država ni sposobna imeti svoje banke niri svoje države ... Preveč imamo opčin in preveč poznanstev ... Bankam bi morali pustiti da propadejo in da končno pridemo na 0... Prevzamemo pa Avstrijske banke ... In ne bo tajkunskih naložb niti krize v tolikšni meri ... Navsezadnje si poglejte Islance narod se je uprel banke so šle v stečaj in že skoraj 3leta imajo gospodarsko rast ... Pri nas pa tonemo in tonemo ....
murinar
27. 10. 2014 12.01
+3
Kupil sem delnice od NKBM za časa veleuma Argentinca Bajuka ,kareri je tako vneto obljubljal in bentil ,kako se to izplača.In po nekaj letih vse izgubil,ker je banda pokradla! Argentinec je pa tudi na hladnem.Prvo pravilo ;NE verjemi ne farju ne žandarju! To je vse ena pokvarjena golazen!
User300173
27. 10. 2014 11.32
+3
Banke imajo stresne teste enkrat letno, mi državljani strese enkrat tedensko. Kdaj bomo uvedli stresne teste tudi za politike in direktorje v državnih podjetjih? Pravično bi bilo.
bossanoga
27. 10. 2014 11.09
+3
Matematičnega dela ne zmorejo opravit, ker matematike ne obvladajo, korupcijskega so pa NAREDILI Z ODLIKO, sam ti si ZAOSTAL, pa tega še ne veš.
sbštajerec
27. 10. 2014 10.29
+3
Kaj ne bodo dali davkoplačevalci, dobiček je od lastnika to pa je država država pa smo judje tako da je to spet dokapitalizacija dragi sodržavljani. Ja takoj je potrebno zamenjat uprave s krivdnimi argumenti in smer dob!
evian2016
27. 10. 2014 10.28
+4
Dobro, da nismo na Kitajskem, ker ne bi imeli niti enega bančnika več.
murinar
27. 10. 2014 11.51
+1
ROMELS
27. 10. 2014 10.07
+7
Ta način dela se je prenesel iz parlamenta na banke, kajti proračun je potrebno kar naprej dokapitalizirati, ker nadzorni organi ne funkcionirajo. To način upravljanja se imenuje zakonito ropanje delovnih ljudi.
macek_garfield
27. 10. 2014 09.50
+1
... un je spet nore gobe v arestu jedel ... in spet tvita ... pa zakaj mu ne vzamejo telefona ... sramota za vd direktorja doba ...
nocomment1
27. 10. 2014 09.38
+11
kaj pa če se odločimo ves denar dvigniti iz nlb. ALI ŠE VEDNO MISLITE, DA SE TAKE BANDE NE BI MOGLI ZNEBITI. DAMO JIM ULTIMAT. ALI ZAPRITE NEBULOZARJE, ALI PA BOMO VSI KOMITENTI DVIGNILI SVOJ DENAR, PA NAJ POTEM NLB OBRAČA 85%+- MOJGA DNARJA. PA BOMO POTEM VIDELI IN KONČNO DOJELI, KDO JE TUKAJ GAZDA. MI, KI DAJEMO DENAR, SE PUSTIMO IZSILJEVATI NEBULOZARJEM,.............. Saj ni čudno, da so dobili občutek BOŽANSTVA,..........
rezervni
27. 10. 2014 10.30
+1
to bi blo izvedljivo kje drugje ja, sam v sloveniji 10000% ne.. nimamo tolk poguma
ranzo
27. 10. 2014 09.30
+2
Bilo bi pametnije da se prodate hrvaškim ( PBZ , Zagrebška banka ) bankama
volek
27. 10. 2014 09.09
+6
In da boste vedeli, dr. France Arhar izhaja iz zelo revne in izredno pobožne katoliške družine iz Cerknice.
volek
27. 10. 2014 09.11
+1
Zato nikoli nisem volil krščanarje še manj pa rdeče-oranžne kleptomane.
srebrnibreg
27. 10. 2014 09.30
-2
Bullschevik
27. 10. 2014 10.07
-1
Od kdaj so pa krščanarji lastniki NLB in NKBM. Nevednost je velik problem v Slo
nocomment1
27. 10. 2014 09.08
+9
Nič ne skrbite, ljudje(velja interno, da ne bo pomote), vse je v najlepšem redu, vse bodo plačali davkoplačevalci(MI, ki smo priviligirani, PAČ NE), ki od naših uslug nimajo nič. Če pa ne bodo plačali, jim bomo pa dodali kak evro provizije več in to za plačilo vsake položnice, ne glede na način plačila. Kar naj sami izbirajo, kakor hočejo,hahaha,hohoho,hihihi, to je raja,......show must go on! NIČ NE JOKAJTE, VSE BO ISTO KOT JE BILO,....................
gostgozd
27. 10. 2014 08.29
+15
arharjeva izjava leta (nene, stoletja) :"Tisti, ki poslujejo dobro, denarja več ali manj ne potrebujejo."... a ni tipček nek ekonomist al nekej podobnega? pa nekej po enih bankah "dela"? .. pa kako lahko nekdo v današjih, kapitalističnih časih, kjer VSE poganja samo in zgolj kredit izjavi kaj tako nebulozno kr en ten skega (in še obdrži službo??) ...poleg tega pa je še presenečen, nad rezultati? pa kje te ljudje žvijo? a so mislil, da bo nlb dobila nagrado za najboljšo in najstabilnejšo banko na svetu al kaj?? .. res - včasih v slibeniji gnili člouk res ne more verjet, kaj se dogaja (in kakšne izjave si lahko eni provščjo in se jim nič ne zgodi..)
MiroF
27. 10. 2014 08.57
+3
Ti bluzerji so za takšne izjave dobro plačani, po drugi strani pa ne vedo, da podjetje lahko raste le na račun dobrih/ugodnih kreditov, rezultat tega je gospodarsko stanje v džavi !!! Banke so ustanove,ki služijo denar z posojo denarja, ampak tega nočejo vedet,ker je bolj enostavno ko jim zmanjka denarja, da te dokapitalizira država, država smo pa mi !!! Kar se dogaja je le slabo vodstvo neznanje in prevlada korupcije,pol pa pravjo, da ni dobrih projektov,kar jaz imm za eno samokolnico dobrih projektov pa te nobena banka ne povoha, vohajo le tiste,ki so itak že vse zabluzl, razne Teš-e, tajkunčke in sorodstvene naveze, ki p morajo absolutno biti rdeči !!!
volek
27. 10. 2014 09.07
+4
gostgozd, Arharja vpraš kako je konec 80.let prejšnjega stoletja v LHB Frankfurt na kavico sprejemal direktorje slovenskih podjetij in to kar po tekočem traku, še celo nadure si je na račun tega zaračunal. Le kam so že tekrat ponikn
nocomment1
27. 10. 2014 09.30
+2
kaj pa če se odločimo ves denar dvigniti iz nlb. ALI ŠE VEDNO MISLITE, DA SE TAKE BANDE NE BI MOGLI ZNEBITI. DAMO JIM ULTIMAT. ALI ZAPRITE NEBULOZARJE, ALI PA BOMO VSI KOMITENTI DVIGNILI SVOJ DENAR, PA NAJ POTEM NLB OBRAČA 85%+- MOJGA DNARJA. PA BOMO POTEM VIDELI IN KONČNO DOJELI, KDO JE TUKAJ GAZDA. MI, KI DAJEMO DENAR, SE PUSTIMO IZSILJEVATI NEBULOZARJEM,.............. Saj ni čudno, da so dobili občutek BOŽANSTVA,...........
modelx
27. 10. 2014 09.36
+2
JanezNovakJohn
27. 10. 2014 07.55
+39
Dokler krivcev za bančno luknjo ne bomo posadili pred sodišče in jim pobrali prav vse, ta in prihodnje vlade, kot tudi Slovenija kot celota, nima šanse da bi zvozila.
JanezNovakJohn
27. 10. 2014 07.51
+27
Tatvina milijardo evrov je šala mala proti tem kaj nas bo stalo, če obdržimo pri življenju NKBM in NLB.
Krta?a 21
27. 10. 2014 08.20
+15
Se strinjam. Tisti ki so luknjo naredili bi morali ze davno sedet plus zaplemba premozenja in nato izgon in odvzem drzavljanstva. Ampak drzavne banke pa ne prodat. Bomo posteno obzalovali. Nocem spet cez par let govorit - kaj sem vam rekel....
majo2
27. 10. 2014 09.01
+3
optimistično razmišljanje a brez realnosti.Slovenclni se niso sposobni organizirati in skupno rešiti vso kramo,ki se je je nabralo neverjetno veliko.Smo in bomo zavedno ostali dežela hlapcev in prevarantov-a teh zadnjih je iz dneva v dan več.Slovenclni se niti s sosedom ne znamo pogovarjati,saj je zavist pregrada. Matija Gubec bi se moral ponovno roditi in bi le tako v deželi bilo lahko beljše.
laznivec
27. 10. 2014 07.45
+39
Najslabša država v Eu ima tudi najslabše banke, nič nenavadnega... En sam kriminal, od vsakega vodilnega delavca v Javni upravi navzgor prav do obeh predsednikov... Praktično brez izjeme, VSI SO LOPOVI! Če je pa državljan dolžan Dursu, mu pa grozi rubež, prav tako bivši cariniki iščejo grešnike med navadnimi delavnimi ljudmi, "elita" pa nekaznovano krade, policisti postavljajo pred sodišče 16-letnike zaradi 2 g marihuane, mafijci pa prodajajo koko sodnikom, zdravnikom in politikom v znanih lokalih vsem na očeh...
Krta?a 21
27. 10. 2014 07.44
+8
Zakaj ne poveste direktno da zeli Evropa na vsak nacin zapreti vse lokalne (nacionalne) banke da bo uveljavila monopol z evropsko banko v smislu FEDa? Za scenarijem stojijo isti ljudje. Domisljije nimajo, scenarij pa isti. Ko bodo padle se banke (gospodarstvo smo razprodali), bomo dokoncno ostali brez drzave.
igy02
27. 10. 2014 08.41
-1
Ne bluzi. SID banka je test odlično prestala. Ostali banki sta pač zanič, tu EU ni nič kriva. Ali pa hočeš povedati, da sta banki odlični in hudobci iz EU ju hočejo uničiti? Banki sta zanič, kapiš?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
27. 10. 2014 07.41
+13
Dokler bo banka državna se bo politikantska mafija pasla kot v samopostrežbi in nastavljala nesposoben kader
kameltrajbar
27. 10. 2014 07.37
+10
..prodat pod nujno...magari šenkat!!!