Gospodarstvo

Strokovnjak za jedrsko varnost ocenjuje, da bi moral ob nakazili iranske banke NLB 'zazvoniti alarm'

Ljubljana, 16. 10. 2017 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jedrski strokovnjak Miroslav Gregorič je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ za preiskovanje sumov pranja denarja v NLB in Novi KBM ocenil, da bi približno približno milijarda dolarjev, kolikor naj bi iranska banka oprala prek NLB, ni dovolj za financiranje celotnega razvoja jedrskega programa. Zadostuje pa za posamezne dele, kot je denimo nakup nekaterih materialov.

Preiskovalna komisija DZ za preiskovanje sumov pranja denarja v NLB in Novi KBM je danes zaslišala strokovnjaka za jedrsko varnost Miroslava Gregoriča.

Gregorič je uvodoma na prošnjo predsednika komisije Janija Möderndorferja (SMC) podrobno predstavil splošen oris problematike jedrske proliferacije, splošne pojme o jedrskem orožju in njegovo zgodovino, ocene trenutnega stanja svetovnih zalog jedrskega orožja in pogodbo o njegovem neširjenju.

Glede primera Farrokh v NLB, s katerim je povezan sum pranja denarja, ki ga med drugim obravnava komisija, je Gregorič poudaril, da zadeve ni 'prav dosti' spremljal. Povedal pa je, da približno milijarda dolarjev, kolikor naj bi iranska banka Export Development Bank of Iran oprala prek NLB, ni dovolj za financiranje celotnega razvoja jedrskega programa. Zadostuje pa za posamezne dele, kot je denimo nakup nekaterih materialov.

Države, ki bi zaznale kar koli sumljivega, bi morale obvestiti posebni komite

Miroslav Gregorič ocenjuje, da bi moral v primerih, kot so bila nakazila iranske banke NLB, "vsekakor zazvoniti alarm".

Gregorič je tudi spomnil, da je Varnostni svet Združenih narodov leta 2006 državam z resolucijo naložil, da morajo sprejeti ukrepe za preprečitev dobave, prodaje in transferja s svojega ozemlja prek svojih državljanov z uporabo ladje ali letala pod svojo zastavo za uporabo ali dobrobit Irana material, opremo ali tehnologijo, ki bi lahko prispevala k obogatitvi urana ali bila povezana s težko vodo ali sistemi za dostavo orožja.

Vse države, ki bi zaznale kar koli sumljivega na tem področju, bi morale po Gregoričevih besedah obvestiti poseben komite. Morale bi tudi zamrzniti sredstva in ekonomske vire, ki jih imajo na njihovem ozemlju tiste osebe ali podjetja, ki so navedena v aneksu resolucije. Ob tem bi morale tudi poročati komiteju, če kdo od posameznikov, navedenih v resoluciji, vstopi v državo.

Gregorič: To ne pomeni samodejno, da je bil konkreten transfer kazniv

V primerih, kot so bila nakazila iranske banke NLB, bi moral po Gregoričevih besedah "vsekakor zazvoniti alarm". Je pa treba nato preveriti, ali je bil upravičen ali gre za lažnega.

"Če bi alarm pokazal, da gre za sredstva za nakup opreme, ki je prepovedana po resolucijah Združenih narodov, gre za alarm. Če gre za finančne aktivnosti ljudi, ki so na tem spisku, gre za alarm. Če gre za vstop ljudi, ki so na teh spiskih, v Slovenijo, gre za alarm. To pa še ne pomeni samodejno, da je bil konkreten transfer (...) kazniv," je pojasnil Gregorič.

Člana komisije Franca Trčka (Levica) je med drugim zanimalo, kaj bi Gregorič sporočil slovenski politiki glede "cagavosti izvršilne oblasti do zadnjih poskusov jedrskega razoroževanja". Gregorič je dejal, da ne razume, zakaj Slovenija v 25 letih ni notificirala nasledstva avstrijske državne pogodbe. "V tej cagavosti seveda tudi ne more pristopiti k pogodbi o prepovedi jedrskega orožja," je sklenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mejacrnikal
17. 10. 2017 19.10
+1
Vecino drzav vodijo lovke iz ozadja...zal...je tako narejen sistem....
mejacrnikal
17. 10. 2017 19.09
+3
To je jasno se 10 letnemu otroku!
jesenvoyo
17. 10. 2017 11.53
+3
Kdo ve, ali bomo sploh kdaj izvedeli resnico o tem pranju denarja. Verjetno so imeli veliko korist od tega vsi vpleteni, ali zato, ker so opravili posel, ali pa zato, ker svojega posla niso opravili. Še najmanj, ali nič nismo od tega imeli državljani te skorumpirane države.
patria
17. 10. 2017 09.00
+5
Ja, mnogokrat se v ozadju igrajo igre, ki se ljudem prikazujejo čisto drugače. Za kakšne namene se je obračal denar preko NLB je veliko vprašanje. Prav tako je pravo vprašanje za koga se je pral denar? Ljudje vse prevečkrat nasedamo na načrtna zavajanja in manipulacije tistih, ki imajo interes prikriti pravo resnico. Se še spomnite kako smo vsakodnevno poslušali, da je Asad klavec, da ga je potrebno odstraniti? Ali pa, da skorajda ni minil dan, ko so nam prikazovali pripadnike islamske države na novih toyotah, s črnimi zastavami, nas strašili, da pridejo celo k nam, to kako koljejo ljudi itd.... Sedaj, ko so pa Sirijci s pomočjo Rusije uničili dovčerajšnjo največjo grožnjo zahodnemu svetu pa nič.... Nobenih novic, nobene zahvale vojakom, ki so nas rešili največjega zla. Lahko samo rečem, da je čas da se zbudimo in spregledamo.
Die einemaister
16. 10. 2017 21.30
+3
"Alarm lažen ali alarm pravi" u Slovenistanu je use lažen alarm, od pranja denarja do poštenih županov, do pokradenih vseh državnih firm, use je lepo in pran nič bat
Absolutist 1
16. 10. 2017 20.35
+2
Alarma ni bilo v NLB,Narodni banki,KPK pod vodstvom Klemenčiča,predsednika vlade Boruta,nato predsednika Boruta,Sove in vseh služb,katerim so zaupana varnost državljanov.Vse skupaj danes Mirko Cerar oceni za LINČ njegovega ministra Klemenčiča.Zloraba parlamenta za take žaljive izjave nekoga ki bi kot zadnjega pričakoval tako grozovito besedo LINČ.
Jožajoža
16. 10. 2017 20.03
+1
miroslav gregorič je skrajni desničar, tako da ni verodostojen sogovornik. verjemite mi, če bi bilo kaj spornega, bi tuje obveščevalne službe takoj delovale, so pa dopustile te transakcije, ker se tako pere denar v evropski uniji. so pač izbrali NLB.
o22
17. 10. 2017 09.18
+5
Saj so nas obveščale (beri tuje medije)pa se naši niso zganili ,še več- spretno so se izmikali dokler se je dalo.IN za vse je Presnesto dobro vedel tudi PAHOR ,kateri bo za svoje umazano početje v nedeljo celo nagrajen.Gabi se mi vse po vrsti ,čeprav sem ga v dobri veri pred 4 leti tudi jaz volila.
srebrnibreg
16. 10. 2017 19.43
+6
In strokovnjak za jedersko varnost bo sodil banki? Rajši povej zakaj so američani Iranu dali embargo? Zato, ker jim ni bil poslušen. Prav je, da so naši pomagali. Tudi nam so z orožjem pomagali kljub embargu demokratičnega sveta pa ne zahtevamo odgovornost. Prav je pa, da vsak odgovarja, če je pri tem kaj dal v lasten žep.
ggzz
16. 10. 2017 19.45
-4
a si dobil spet kakšne napotke od CK KPS iz Murgel?
srebrnibreg
16. 10. 2017 19.50
+5
Jaz ne hodim na čaj v Murgle kot vi svečkarji.
Viggen
16. 10. 2017 21.24
+4
Zgodba o Iranu: ko so nekaj let nazaj uvedli sankcije proti Iranu, je moralo slovensko podjetje tam nehati z delom. Presenečenje, presenečenj, kdo je prevzel delo. Američani! No njihova indijska podružnica. Toliko o ameriških sankcijah proti Iranu. Dolarji jim vseeno dišijo ...
Antropozofija
16. 10. 2017 15.01
+10
Padale so zopet provizije, zato spet ne bo epiloga...
srebrnibreg
16. 10. 2017 19.41
+8
o22
17. 10. 2017 09.21
+1
TIsti ki so vedeli za afero.Eden celo kandidira.