Gospodarstvo

Študentom manj denarja

Ljubljana, 19. 05. 2009 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Splošna recesija se pozna tudi pri ponudbi študentskih del, saj podjetja zmanjšujejo stroške, na prosta delovna mesta pa raje prerazporedijo presežne delavce, ki so v podjetju redno zaposleni.

Lepim dekletom uspe povsod!
Lepim dekletom uspe povsod! FOTO: Cekin.si

Na študentskih servisih opažajo, da je iz leta v leto vedno več študentov, ki si brez študentskega dela študija sploh ne bi mogli privoščiti. Če si študentje z delom ne omogočijo študija, pa vsaj izboljšajo kakovost študentskega življenja.

Praviloma študentje preko študentskih servisov iščejo predvsem dobro plačana dela, ki so nagrajena z več kot petimi evri na uro, a se dela v strežbi branijo – za strežbo je težko najti predvsem kandidatke. Sicer so najbolje plačana strokovna dela, ki zahtevajo določeno predznanje, delovne izkušnje, priporočila ali znanje tujih jezikov.

Če vas zanima več o tem, po kakšnih delih najraje posegajo študentke in študenti, o tem, kdo vse lahko dela in kakšna so najbolj nenavadna dela, ki jih ponujajo študentski servisi, kliknite na portal Cekin.si! Klik!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tyr84
20. 05. 2009 09.48
k8rc samo res :) Na sliki je prow to prkazano :P
ivo55
20. 05. 2009 07.20
Študentsko delo je gola potuha za izigravanje plačevanja dajatev, ki ima posledico v visokih davkih na legalno redno delo in konec koncev si študenteraj sam prazni ( siromaši ) fond za štipendije. Posledice nelojalne konkurence na trgu dela pa so več kot vidne - evropsko neprimerljive plače delavcev, neplačevanje prispevkov ect... Šolski sistem bi moral vključevati delo v povezavi s študijsko smerjo in potrebami družbe ( podjetij...), ne pa neko štancanje šolanih kadrov neodvisno od potreb. Sicer se nam pa tako ali tako obeta življenje v nekakšni "komuni" kjer je marsikaj irelevantno.
k8rc
20. 05. 2009 00.08
+1
a je to reklama za prostitucijo
d899
19. 05. 2009 23.07
+1
vi mediji ste ljudem napolnili glavo z recesijo.. zato tudi takšne poteze pri podjetjih k mislijo da je res recesija. v resnici je pa samo tajkunizacija podjetij tj. odkupiš podjetje, ga daš pod stečaj, razprodaš premoženje in si napolneš žepe. in gremo naprej...
Alteist
19. 05. 2009 22.16
manco-capac, nimam nobenih vez. Imam pa poznanstva, vendar sem si jih pridobil tekom dela. Ker, če želim svoje delo opraviti tako, kot se od mene pričakuje, moram slediti dogajanju v firmi, zaradi česar grem tudi naokoli in se o marsičem pozanimam. Nekateri se pač radi izobražujemo tudi neposredno tekom dela...mene osebno zanima veliko stvari.
Alteist
19. 05. 2009 22.09
Pa še to...sem med tistimi, ki imamo urno postavko 5 evrov na uro. Ampak lahko tudi VSAKEMU v obraz povem, da imam dovolj odgovorno in raznoliko delo, da si tako postavko tudi zaslužim. Večino dnevov sem pa po 9 ur na šihtu - in ne, se ne čoham po jajcih od dolgčasa.
Alteist
19. 05. 2009 22.07
gremo, ne blefiraj. Jaz npr. delam zato, da si lahko kaj privoščim, ca 60% zaslužka pa dam mamii, da skupaj s svojo pokojnino (komajda) poravna stroške. Pa ne živiva razsipno. Sem absolvent telekomunikacij, 3 izpiti do konca. Če mi ne bi uspelo na šihtu prepričat delodajalcev, da so me vzeli za naprej tudi po iztečeni obvezni praksi, bi zdele verjetno gagal. Zato se ne oglašaj več s primitivizmi.
manco-capac
19. 05. 2009 21.56
Tinchyyy, tiste dobro plačane ure so za "študente", ki imajo veze v državnih firmah, one cenene pa so za študente...
Tinchyyy
19. 05. 2009 21.21
kljukica, kako boš uredila štipendije, ko pa je toliko načinov za nerealno prikazovanje dohodkov staršev.. kako boš vedela, komu starši res ne morejo plačati študija? Potem pa dobijo štipendijo tisti, ki manipulirajo s prikazovanjem dohodkov, tisti, ki bi jo pa res potrebovali, pa so na račun prejšnjih izvzeti. Sploh pa nekaterim, ki imajo željo po fakultetni izobrazbi in jih določen študij res zanima,starši iz različnih razlogov ne želijo omogočiti študija, kaj naj tak človek? Gre za tekoči trak? Škoda, en mlad zainteresiran perspektiven izobraženec manj. Res je veliko nezainteresiranih študentov, jih je pa tudi veliko, ki jih študij zanima, imajo cilje, in si le s študentskim delom študij lahko omogočijo.
tinka.tonka
19. 05. 2009 20.25
gremo 19.05.2009, 17:14 Študenti so za v šolo in ne za delo! Dejansko jih firme izkoriščajo in na podlagi tega ne morejo službo dobiti tisti, ki jo dejansko potrebujejo. Študentska dela je potrebno ukiniti. Imajo štipendijo, je dovolj. Če ni pa naj ne študirajo ampak gredo delati in ko bodo imeli dovolj denarja pa naj gredo študirat. Drugače pa seveda, da nimate denarja če ga konec tedna zapijete v kafičih in poraznih žurkah. ............. SE POPOLNOMA STRINJAM S TABO! ŠTUDENSTKI SERVIS UKINIT, UREDIT ŠTIPENDIJE... ljudi iz zavoda za zaposlovanje zaposlit v firmah, študentska raja pa v klopi.
nolan
19. 05. 2009 20.13
jz sam to vem, da v avtopralnici ne jt delat k te bojo izkoristli sto na uro, pol pa usacga za kak dan tok nategnejo pa majo pokrit mesec, sploh če oglas nudi čiščenje vozil od znotraj! res groza..
Tinchyyy
19. 05. 2009 20.13
Ja, še to, članek verjetno leti na hostese, a na sliki pa je stevrdesa, 24ur, vse kar se rima ni isto.. ali pač... 24ur, 24kur..
Tinchyyy
19. 05. 2009 20.11
JohnWayne, pojdi na študentski servis in mi prosim preštej, koliko del je plačanih po 5€/uro.. In potem mi še povej, kje boš našel študentsko delo za 10€/uro?? Kake ideje.. Med legalnimi deli ga sigurno ni. Dosti sem bila na ŠS, vem da so dela plačana od 3 do 4 evre na uro, ponekod v tovarnah 2,5. In v to je vštet prevoz, malica, vse. Zelo zelo redki so delodajalci ki ti napišejo dodatno uro za prevoz in malico. Članek pa po mojem mnenju cilja najbolj na hostese, ki so pa bolje plačane od drugih del, verjetno zato, ker pridejo delat za dve, tri ure, in če daš urno postavko 2evra, bo malokatera prišla delat, saj se ji ne splača, ker niti potnih stroškov nima pokritih. JohnWayne, če pa ti poznaš študente, ki ne delajo pod 5€ na uro, in delodajalca, ki jim toliko plača, pa mi prosim povej, da ne bom jaz buča delala za 3,5€. Da je pa študentsko delo dajanje potuhe delodajalcem se pa popolnoma strinjam.
jllll2e
19. 05. 2009 20.02
Kot na sliki kaže, se študensko delo najde tudi za stevardeso??...waw.
svaba
19. 05. 2009 18.17
Wal: tok bols
foff
19. 05. 2009 18.15
"s tem študentskim delom se samo razvaja novopečene delavce.. vsi bi delali samo 5€ ... nihče pa ne pomisli, da če hočeš kot uslužbenec nekje imeti plačo 700 eur, da je to 4 eur na uro.. neto seveda.. delodajalca pa staneš 1100 eur.. če si pa študent, si pa lahko razvajen in v zgornjem primeru dobiš tudi 1100 bruto, zarad manjše obdavčenosti je pa izplačilo 900, ker vam mamice in očkoti plačujejo prispevke. zarad mene nej delajo na študenta kokr hočejo.. samo mal več spoštovanja je pa lahko do vsakega ponujenega dela.. nekateri zaslužijo toliko, kot študenti zapravijo na mesec samo za čike in pijačo." Kdo pa je reku, da hočemo delati za 700 eurov neto? Toliko bi v sposobni državi približno znašala minimalna socialna pomoč, ob trenutnih cenah... In s predpostavko, da kdor lahko dela gre delat, ne pa da se obeša na socialo, ker noče tega in tega! In ob še eni predpostavki, da bi denar, ki priteka v državno blagajno bil smotrno porabljen in ne gre v lastne žepe! Glejte raje drugo skrajnost (zakaj se vedno vsi najprej spravite nad študentske servise oz. študente -res da jih je preveč, a to je drug problem- in plače učiteljev?) - tja kjer se pretaka večina denarja, ki dela primanjkljaj! NEKATERI ZASLUŽIJO TOLIKO, KOT NEKATERI ZAPARVIJO NA MESEC LE ZA ENO SAMO SRAJCO ALI ČEVLJE! Pa dvomim, da so toliko več postorili....
rdeca9
19. 05. 2009 18.04
Delala v šanku v srednji šoli, pa tudi na faksu.. delo ni bilo plačana slabo! celo nasprotno, delo v šanku je plačano odlično.. sem bila na razgovoru za neko znano slovensko zavarovalnico, ki je ponujala 3 € na uro, en znan slovenski distributer pa 2,50 €.. kar hočem povedat je to, da delo v šanku ne prinese nekih izkušenj, ki bi jih potencialni delodajalci visoko cenili.. dragi moji sotrpini, trenutno se nam ne piše dobro..
fulspon
19. 05. 2009 17.57
študentsko delo je ena sama hinavščina, ki jo je potrebno čim prej odpravit. Delodajalec raje zaposli 2 študenta, kot pa istega študenta ki je prej pri njemu delal - se že tako bolj splača. Pa smo pri problemu iskanja prve službe, mladih družin, prvega stanovanja. Če delaš prek študenta ne dobiš kredita namreč...Do kdaj bo ta neumnost še trajala?
srecnii
19. 05. 2009 17.56
Govorijo bedarije, študentska dela so plačana max.4 evre oz. skoraj vsako študentsko delo je plačano 3-4 evre...za 5 evrov pa preklemano noben noče plačat na uro in potem iz tega BRUTO si kupi malico, prevoz, oprema (za fizična dela ponavadi rabiš kakšna delavna oblačila).
JohnWayne
19. 05. 2009 17.44
wendy30.. sej ti dam prov.. ampak 8 od 10 primerov, ki sem jih kot sodelavec opazil pri nas, kjer smo iskali študente je bilo takih, kot sem napisal.. mogoče je bil razlog okolica, od koder so hodili, izobrazba (kjer jih je nekdo napumpal, da izpod 10€ nimajo kaj delat), itd.. lahko pa tudi sama priznaš, da takih kot si ti ni veliko..