Gospodarstvo

Subvencije šle v plače

Velenje, 13. 03. 2009 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorenje je državne subvencije prelilo v plače zaposlenih. Težava pa je, da se od 60 evrov odšteje plačilo davka, zato predsednik uprave Bobinac poziva, naj bodo subvencije oproščene obremenitev.

Gorenje je državne subvencije zaradi uvedbe 36-urnega delovnika prelilo v plače zaposlenih, čeprav jim država še ni nakazala sredstev. Sicer opozarjajo, da subvencija znaša 60 evrov na zaposlenega, vendar je treba od tega zneska plačati prispevke in davek oziroma dohodnino državi.

Delavci Gorenja so ob plačah dobili dodatke zaradi subvencij.
Delavci Gorenja so ob plačah dobili dodatke zaradi subvencij. FOTO: POP TV

Od 60 evrov se torej obračunavajo prispevki na plačo oziroma prispevki delodajalca v višini 16,10 odstotka na bruto znesek in potem od bruto zneska še prispevki od plače oziroma prispevki delojemalca v višini 22,10 odstotka ter davek, dohodnina po povprečni stopnji, ki velja za posameznika. Zaradi različnih povprečnih stopenj za obračun dohodnine in različnih olajšav so tudi neto zneski subvencij, ki so jih izplačili ob februarski plači, različni. Znesek je višji pri delavcih, ki prejemajo nižjo plačo in imajo več olajšav.

Zato je predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku predlagal, da bi vlada spremenila podzakonske akte tako, da država subvencij ne bi obremenila z davki in prispevki, temveč bi to obravnavala kot solidarnostno pomoč, ki je teh obremenitev oproščena. S tem bi zagotovili neto izplačilo 60 evrov zaposlenim. Uprava Gorenja namreč zagovarja, da je nesmiselno, da država najprej nakaže pomoč, potem pa od tega zneska zahteva nazaj dajatve, prispevke in tako zmanjša izplačilo subvencij zaposlenih za 30 do 50 odstotkov.

Sicer je Gorenje pred tednom dni že vložilo zahtevek za izplačilo subvencij za mesec februar. Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa ne določa, v kakšne namene naj podjetje porabi prejeta sredstva. Tako je Gorenje med redkimi podjetji, ki so se odločila ta sredstva v celoti preliti v prejemke zaposlenih.

Vodstvo Gorenja se je v dogovoru s sindikatom odločilo, da bo družba glede na podporo, ki so jo zaposleni izkazali od podpisu aneksov za skrajšani delovni čas, vnaprej samo zagotovilo potrebna sredstva. Glede na to, da imajo vsi zaposleni, nekateri pa delajo 36 ur oziroma 40 ur na teden, iz solidarnosti 10 odstotkov nižjo plačo, je Gorenje vsem zaposlenim izplačalo subvencijo, čeprav za tiste, ki delajo 40 ur, od države ne bo prejelo nič. Subvencija pa ni izplačana članom uprave in vodilnim delavcem, ki imajo sklenjeno individualno pogodbo o zaposlitvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
14. 03. 2009 08.19
Stara praksa oblasti pri zavajanju s podatki - mešanje bruto z neto. Pomoč bruto - prejemek neto cca 50procentov demagogije, namesto splošnega znižanja davčnih in prispevnih stopenj. Novo je le to, da se je v tem nesmislu ter nepreglednosti dodeljevanja subvencij šlo še dlje - država se bo še začasno financirala z že pobranim denarjem ( primer Gorenja ) predno bo firmi dodelila drugih 50procentov.
damirg@email.si
13. 03. 2009 21.54
dokler podjetja delajo s profitom, jih država ne bi smela subvencionirati!
s.jastreb
13. 03. 2009 20.05
LAŽNIVCI,POVEJTE ČE UPATE KOLIKO JE OD TEGA NAZAJ VZELA DRŽAVA !!!
s.jastreb
13. 03. 2009 20.04
Pravi lažnivci ste na Pop TV.Niste upali povedati,da ste skozi davke nazaj pokradli tudi do polovice od 60 Eur. Pop TV 24 je enako kot LAŽ.
jagijagi
13. 03. 2009 14.44
kaj bo šele Maja! na CESTE!!!
theta
13. 03. 2009 14.02
KATEGORIJA: da te zaradi "interesov" nekdo da še dodatno denar, ker pač s prodajo nisi dovolj dobil. tipično pri javnem prevozu in podobnih zadevah
KATEGORIJA
13. 03. 2009 13.36
Kaj je to subvencija?
ZlateSanje.si
13. 03. 2009 12.43
Bravo Gorenje, upajmo na čimveč takih podjetij ki bodo denar res nakazale delavcem in ne v svoje žepe..
theta
13. 03. 2009 11.54
Ja dajmo se razumeti, subvencije za krajši delovni čas so v bistvu socialna pomoč, samo da so 2x obdavčene vmes. Mrkaića vprašajte, kaj si o taki ekonomiji misli.