Gospodarstvo

Subvencije za dobičke?

Ljubljana, 19. 01. 2009 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati si bodo prizadevali, da podjetja s skrajšanim delovnim časom subvencije namenijo za plače delavcev. Če jih ne bodo in bodo imela še dobiček, bodo zahtevali poračune.

Zakon je v razmerje med delavci in delodajalci posegel z določiloma o prepovedi odpuščanja v času prejemanja subvencije in izplačevanja nagrad v tem letu, moral pa bi še glede nespremenjene višine plač. V najbolj občutljivi točki za delavca teh garancij ni. Namesto da bi zakon postavil to pravilo, se bomo ravsali od podjetja do podjetja. Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Sindikati dejavnosti in območni sindikati pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se dogovorili za enoten nastop v dogovarjanjih z delodajalci v primerih skrajševanja delovnega časa. Sekretar Milan Utroša je pojasnil, da se bodo v večini podjetij, ki bodo skrajšala polni delovni čas, znižale plače. Zato si bodo prizadevali, da podjetja s skrajšanim delovnim časom subvencije namenijo za plače delavcev. Če jih ne bodo in bodo ustvarjali dobičke, bodo sindikati zahtevali poračune plač. "Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo, da se subvencije iz državnega proračuna prelivajo v dobičke podjetij," je dejal Utroša.

Finančna kriza naj bi zelo prizadela avtomobilsko industrijo.
Finančna kriza naj bi zelo prizadela avtomobilsko industrijo. FOTO: POP TV

Sindikati dejavnosti in območni sindikati v okviru ZSSS so po sprejemu zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa ugotovili, da zakon varuje zaposlitev samo za šest mesecev in da zgolj ohranitev delovnega mesta ne zagotavlja socialne varnosti delavca, ''saj so plače že sedaj izredno nizke in ponekod izplačane z zamudo'', je opozoril izvršni sekretar Andrej Zorko. Dogovorili so se, da bodo območne organizacije sindikatov polno sodelovale v pogajanjih z delodajalcih, ki želijo skrajšati polni delovni čas oziroma skleniti dogovor s sindikatom o skrajšanju delovnika za 32 ur. O znižanju plač ne bosta odločala niti sindikat v podjetju niti območna organizacija, ''saj lahko samo delavec odloči, ali pristane na znižanje plače''.

Sindikat naj v podjetju, kjer bo vodstvo pritiskalo nanj, ne pristane na znižanje plač ali krajšanje delovnika, pozivajo sindikati. Zahteva naj sklic zbora delavcev, na katerem naj vodilni predstavijo ukrepe in njihove učinke. Obenem naj razložijo, kaj je podjetje naredilo za prilagoditev razmeram na trgu. "Zgolj dogovor o skrajšanju polnega delovnega časa s predlogom za znižanje plač ne sme biti edini ukrep, ki naj bi podjetje rešil iz krize. To mora biti skrajni ukrep," je prepričan Zorko.

Brezplačen telefon za delodajalce

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ter na Zavodu RS za zaposlovanje so medtem vzpostavili brezplačni telefonski številki, na katerih se bodo lahko delodajalci pozanimali glede možnosti za pridobitev subvencij, ki jih omogoča Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Strokovnjaki bodo na telefonskih številkah ministrstva (080 1567) ter zavoda (080 2055) odgovarjali vsak dan med 9. in 15. uro.

Delodajalci, ki bodo zahtevek vložili januarja, bodo subvencijo prejeli že za februar.

Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa predvideva, da bodo delodajalci v primeru skrajšanja polnega delovnega časa na 36 ur tedensko prejeli subvencijo v višini 60 evrov na delavca mesečno in dodatnih 15 do 60 evrov na delavca v primeru skrajšanja delovnega tedna še za dodatne največ štiri ure tedensko. Delodajalci, ki bodo skrajšali polni delovni čas, bodo upravičeni do največ šestmesečne subvencije, v tem času pa ne bodo smeli odpuščati, izplačevati nagrad vodstvenim delavcem in nadzornikom ali odrejati nadur. Hkrati se bodo morali zavezati, da bodo izplačevali plače.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
21. 01. 2009 07.34
Če bi sindikat resno želel pomagati ljudem, boi se boril za znižanje oziroma odpravo dohodnine od zaslužkov do 20.000 evrov letno, za ureditev ustrezne štipendijske politike, ki bi zagotavljala nadarjenim študij in ukinitev nelojalne konkurence armade sfaliranih kvazi študentov in formalno vpisanih v evidence na trgu dela. Las je za sprejem ukrepov na pa za medla ugotavljanje npr. nerazumno viska nagrada predsednika, zdravnika, e.c.t....
Buena Vita
20. 01. 2009 20.30
JA,RES, SPET NATEG
Uporabnik215111
20. 01. 2009 14.36
Klampfman Povejte mi koliko izobraženih ljudi ne dobi zaposlitve??? Če pa že, dobi smešno plačilo.
resslovenka
20. 01. 2009 09.41
Ja, zahtevali bodo poračun, ki tako ali tako ne bo izplačan nikoli. Dajte nehat zavajat. Spet okoli riti v lasten žep!
kriss714@amis.net
19. 01. 2009 23.05
Spet nov nateg. Sej, če bi pa slučajno, po pomoti, kakšno barabo ujeli, bo pa to "zgolj manjši prekršek" ali pa "politična odgovornost". In spet se bo veselo kradlo denar, ki ga država izpumpa od poštenih ljudi.
goso
19. 01. 2009 17.26
Malo morgen, gospodje delavci. Nimate vpogleda v finance podjetja, če niste delničarji in sploh ste fleksibilna delovna sila, ki je zgolj zato, da nosi trden keš onim zgoraj na balkonu. Sindikati pa kot ponavadi imate lahko rajanje pod balkonom, ampak samo do 22 ure.
laufer
19. 01. 2009 16.46
Dušan Semolič ne loči pleve od semena, zato se čudim, zakaj je načelu sindikatov. Kdo in zakaj plača polne dajatve za čas skrajšanja delovnega časa? Zato, da delavci ne bodo odpuščeni! Semolič, kje je zdrava pamet!
odkimasin
19. 01. 2009 16.23
Dober računovodja dobičke zbije na minimum, zato se bodo obrisali pod nosom. Je pa tako, tisti ki misli, da ima premajhno plačo, naj odpre s.p. pa si bo sam plačo nakazoval.
Klampfman
19. 01. 2009 16.20
@janez23, ti si še eden tistih naivnežev, ki misli, da je v tujini vse z zlatom tlakovano. Brez spodobne izobrazbe pač ni "evropske plače".
Janez23
19. 01. 2009 16.02
Če lahko Nemci, Avstrici, Italjani in ostali kapitalisti v EU plačujejo delavce, kljub kriz od 1500-3500 € mesečno, naj še Slovenski lopovi dajo teh 600 -700 € . Tudi, če bodo naročila padla za 50%, je to še vedno dovolj dela za naše plače.
Uroš Palhartinger
19. 01. 2009 16.00
Sedaj se bo pa še našel nekdo, ki bo rekel da sem lepši kot jaz... Borut Pahor