Gospodarstvo

Svečke za umirajoč obrat

Radlje ob Dravi, 25. 01. 2010 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v obratu Prevent Globala v Radljah ob Dravi so zaradi napovedi o zaprtju proizvodnje simbolično prižgali svečke pred stavbo podjetja. Predsednik uprave je dejanje označil za preveč čustveno.

Svečke
Svečke FOTO: POP TV

Vodstvo Prevent Globala je v programu sanacije družbe predvidelo, da bodo zaradi racionalizacije poslovanja na slovenjgraški lokaciji združili proizvodnji iz Radelj in Slovenj Gradca, proizvodnjo v Radljah pa zaprli. Po združitvi proizvodenj načrtujejo pripravo programa presežnih delavcev, saj v celotni skupini načrtujejo število zaposlenih zmanjšati za od 350 do 400. Večino zaposlenih naj bi odpustili v avtomobilskem delu skupine, ki v Sloveniji zaposluje 1300 delavcev.

Obrat v Radljah sta danes obiskala predsednik in član uprave, Renato Krajnc in Matjaž Hudopisk, ki sta se z vodstvom obrata pogovarjala glede prihodnjih aktivnosti.

Skupno 263 zaposlenih v Radljah, večina je šivilj, je zaskrbljenih glede prihodnosti delovnih mest, čeprav je znano, da zaprtje proizvodnje v Radljah ne pomeni tudi, da bodo vsi zaposleni iz radeljske proizvodne lokacije izgubili delo. To je vodstvu radeljskega obrata danes povedal tudi predsednik uprave Prevent Globala Renato Krajnc, ki so ga sicer delavke zaman pričakovale tudi v proizvodnji, da jim poda pojasnila glede prihodnosti.

Kot je po sestanku z vodstvom obrata dejal Krajnc, delavkam več kot že podane osnovne informacije o programu reorganizacije celotne družbe trenutno še ne more povedati. Krajnc meni, da so doslej naredili dovolj za obveščanje zaposlenih, in ocenjuje, da je bil današnji odziv delavk v Radljah nekoliko preveč čustven in ne toliko racionalen.

Kot je dejal Krajnc, se ne pogovarjajo o tem, da bi odpuščali zaposlene v Radljah, ampak govorijo o združevanju proizvodenj iz Radelj in Slovenj Gradca. "Kako bo to organizirano in ali bo ob tem nastal določen višek zaposlenih, je še mnogo prezgodaj govoriti," je povedal Krajnc in dodal, da bodo proizvodnji na slovenjgraški lokaciji združili še letos.

Obrat Prevent Globala v<br>Radljah ob Dravi
Obrat Prevent Globala v<br>Radljah ob Dravi FOTO: POP TV

Ob tem je dodatno poudaril, da bodo v reševanje presežnih delavcev zajeti vsi zaposleni v skupini, pri tem pa bodo sledili zakonskim kriterijem. V družbi so sicer z nekaterimi aktivnostmi za pripravo programa presežnih delavcev interno že začeli, s sindikati pa se bo sicer uprava sestala v prihodnjih dneh.

Že konec minulega delovnega tedna pa je uprava sanacijski načrt predstavila tudi svojim največjim upnicam, to je bankam, saj je njihovo strinjanje z reprogramiranjem plačila okoli 55 milijonov evrov velikega dolga ključno za zagotovitev finančne stabilnosti družbe. "Bili smo že na nekaterih bankah in odziv je dosti pozitiven," je dejal Krajnc.

Zaposleni v Radljah so sicer danes ob prižganih svečkah prilepili tudi plakat, na katerem se sprašujejo, zakaj bodo zaprli ravno proizvodno podjetje v Radljah ob Dravi. Kot so zapisali na plakatu, so bili najboljša enota, kolektiv z najmanj režije, navajajo tudi, da so vedno poslovali z dobičkom, dosegali najboljšo kakovost, bili učitelji današnjim odjemalcem svojega kruha in bili najbolj fleksibilen kolektiv.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
26. 01. 2010 14.22
JA LJUDJE SO PA RES ČUDNI ŠE TISTI EVRO KI JE IMEL JE ŠEL KUPIT SVEČKO NAMESTO ,DA BI KUPIL KOS KRUHA MOGOČE BI SE NAZADNJE DO SITEGA NAJEDEL. KAJ JE TO DELO TO JE PRI NAS ŽE PRETEKLOST.SEDANJOST JE PA ŽE DRUGA ZGODBA.
Sandokan Sand 1
26. 01. 2010 12.31
Delu čast in oblast. KAJ JE TO???
humantec
26. 01. 2010 12.25
kje pa je zdej tista gospa, ki je prejšnjemu direktorju vriskala:"ODSTOP,ODSTOP"? mislite, da si je že prisla ksebi, ko je ugotovila, da je bila samo igračak v rokah parih ljudi, tako kot so vse uboge in pridne šivilje na Preventu? Se bo treba sprijaznit z dejstvom, da Preventa ni več in da bo Hastor vse odpeljal v Bosno, kjer bo nadeljaval samostojno pot. (z našim znanjem in prilezniki) komi pa čakam na rezultate revizij poslov z podjetjem KCI in ostalih podjetij, ki so poslovale z eno od prejšnjih uprav. (sicer pa koliko smo lopovska in podkupljiva država nebojo ničesar našli)
VolilecSI
26. 01. 2010 02.34
Bolj bomo lačni, bolj bomo spomladi lahko divjali po Ljubljani. ŽIVELA II. REPUBLIKA!
Buena Vita
25. 01. 2010 21.06
HITRO IN GLASNO
Buena Vita
25. 01. 2010 21.06
EVROPA JE TUKAJ-SEDAJ GLASNOST JE PRVA
Buena Vita
25. 01. 2010 21.05
RES JE ZASEDITE TOVARNO,IN VPIJTE KOT SO V GORENJU
Goran Knuplež
25. 01. 2010 19.19
pravi krivci so v Ljubljani tile pa veselo izkoriščajo
DeepChicken
25. 01. 2010 18.37
obožujem odpuščanje. več dnarja za tiste ki niso odpuščeni, pa še povprečje plač v državi se zviša. mislm to je res odgovor na VSE probleme. še slovenske železnice bi mogle še dodatnih 2 tisoč folka na cesto vrzt in bi blo takoj konc slabih rezultatov. odpuščeni se bojo pa že znajdl in prekvalificiral za kšno drugo delo, tko je pri tržnem gospodarstvu.
odbogaposlan
25. 01. 2010 18.10
sem vam napisu, da bo tko, pa niste verjeli! zasedite tovarno!
Matjaž Repovž 1
25. 01. 2010 18.02
Itak da je preveč čustvena, njemu se j... k je tolk keša nakradu v zadnjih letih,za tiste delavke k pa za 500 evrov delajo je pa to vrjetn konc sveta!!! njemu pa ni treba čustven bit. BARABE GNILE KRADLJIVE SO VSI DIREKTORJI TEH FIRM K ZDAJ TONEJO!
bostjan@kocevje.com
25. 01. 2010 15.35
država naj zniža prispevke na plačo ki so najvišji na avetu, pa bo takoj teh 100000 ljudi dobilo službo in ne bo v sloveniji več brezposelosti....