Švicarji bodo na referendumu odočali o omejitvi bančnih posojil

Švicarska vlada je pred dnevi odločila, da bodo državljani na referendumu 10. junija odločali o omejitvi posojil švicarskih bank. Če jo bodo podprli, bodo banke lahko posodile le toliko sredstev, kolikor jim jih bo uspelo zagotoviti od centralne banke, drugih posojilodajalcev ali vlog varčevalcev. Namen ukrepa je preprečiti finančno krizo.

Zagovorniki Iniciative suverenega denarja želijo z reformo preprečiti verjetnost nastanka finančne krize.

Po modelu, ki so ga oblikovali švicarski in nemški ekonomisti, bi švicarska centralna banka prevzela popoln nadzor nad količino denarja. Banke ga tako ne bi več mogle ustvarjati z izdajanjem novih posojil brez realnega kritja.

Kot utemeljujejo zagovorniki ukrepa, bi bil denar na bančnih računih tako povsem varen, saj bi pripadal centralni banki. Če bi katera od bank bankrotirala, njen denar ne bi kar izginil.

Vlada in parlament predlog sicer zavračata, skeptični pa so tudi številni ekonomisti, ki opozarjajo na nevarnost kreditnega krča in znižanja vrednosti švicarskega franka.

Državljani bodo hkrati odločali tudi o tem, ali naj država tujim podjetjem dovoli ponujanje spletnih iger v Švici.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
helvecijaner 05.02.2018 10:10:41
Švicarji za karkoli grejo na referendum in o čemerkoli odločajo vedno pošteno in brez lažnivih TV in žurnalističnih trikov,ker je narod ozaveščen v demokraciji in ne v tajkuno sociofašizmu z sovraštvom do samo ene osebe ali stranke . Švicarji sovražijo lažnivce parazite,izkoriščevalskega monopola ,kot je pri nas. In Švicarji nimajo lažnive zgodovine ,ki so jo skomponirali povojni pobijalci..In švicarski multiji ne nosijo denar v oaze temveč ga kopičijo v CH in zato so tudi močni in sigurni,naš denar pa vozijo srb.tovornjakarji v CIper itd. Potem pa še zblojene blketače za te iste barabe glasuje.
korintos23 05.02.2018 10:19:20
Švica ti je mešanica vseh svetovnih narodov, tam enostavno drugače ne gre.
yyyeb 05.02.2018 10:26:49
pa verjetno tam en referendum ne stane toliko, da država skoraj bankrotira
helvecijaner 05.02.2018 11:13:14
korintos23. V švici vladajo in vodijo Šcvico izključivo samo Švicarji .Pri nas pa četniki in povojni lopovi. Morali so SLO zapustuiti a jih je levičarska mafija zopet uvozila za dvakrat toliko.Izdajalci na vladi vladni idijoti oženjeni z srboslavijo.Zakaj Hrvati nočejo sodelovat s Slovenaci?
yyyeb 05.02.2018 12:18:11
helvecianer, četniki so desničarji (tolko da veš). ampak nima veze. kdorkoli pri nas vodi državo je isto. si pa preveč antisrbsko usmerjen. malo odpri bolj oči
Več komentarjev