Gospodarstvo

Tajkun Lah postal lastnik TR3

Ljubljana, 15. 05. 2007 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Elitno stolpnico v središču Ljubljane je državna Nova Ljubljanska banka prodala za 34,3 milijona evrov.

Ena najbolj znanih poslovnih stavb v Ljubljani je dobila novega lastnika
Ena najbolj znanih poslovnih stavb v Ljubljani je dobila novega lastnika FOTO: POP TV

Nova Ljubljanska banka (NLB) je po lastnih navedbah "uspešno zaključila" postopek prodaje stolpnice TR3 v Ljubljani, več informacij pa banka, ki je v večinski državni lasti, ni želela razkriti. Po pisanju Financ je stolpnico na Trgu republike 3 v centru prestolnice za 34,3 milijona evrov kupila družba GPG Naložba, ki je v lasti skupine Igorja Laha.

NLB je javno povabilo k zbiranju ponudb za nakup poslovne stavbe TR3 objavila 1. julija lani. Rok za oddajo nezavezujoče ponudbe se je iztekel 19. julija, rok za oddajo zavezujočih ponudb pa septembra. Na razpis naj bi se po pisanju Financ odzvalo pet interesentov.

Prodaja kot nacionalni škandal

„Prodaja je nacionalni škandal,“ meni mestni svetnik Miha Jazbinšek. „Prodajna vrednost je podcenjena glede na to, da je objekt v strogem mestnem središču, kar pomeni, da bo Lah tržil tudi mestno rento.“

Mestni svetnik Zelenih Slovenije se je že ob prvih špekulacijah o prodaji stolpnice zavzemal, da bi Janševa vlada, ki preko nadzornih svetov nadzoruje Novo LB, iz TR3 naredila reprezentativni objekt za potrebe državnih služb. „Minister Šturm bi denimo lahko čez noč rešil prostorsko stisko ljubljanskih sodišč, ki se drenjajo v stari pravosodni palači na Tavčarjevi ulici,“ je dejal Jazbinšek, ki upa, da Lah ne bo sprivatiziral in zagradil tudi ploščadi med Cankarjevim domom in TR3, „tako kot je to naredil z ograditvijo vile tik ob Blejskem jezeru.“ Kot je znano, je privatizacijski tajkun kupil tudi blejsko vilo Rog, nato pa zgradil zid ob obrežju blejskega jezera, ki je zaščitena naravna znamenitost.

Certifikacijska privatizacija je nekdanjega športnega plesalca in računalničarja Igorja Laha izstrelila v vrh slovenske tajkunske elite
Certifikacijska privatizacija je nekdanjega športnega plesalca in računalničarja Igorja Laha izstrelila v vrh slovenske tajkunske elite FOTO: POP TV

Igorja Laha je sodišče konec marca oprostilo obtožb zlorabe položaja in pravic, ker naj bi kot direktor DZU Divida in pidov Kompas Sklad 1 in 2 Damjanu Plescu leta 1996 prodal za 12,5 milijona tolarjev (okoli 52 tisoč evrov) Mercatorjevih delnic, pida pa sta jih nato isti dan kupila za 45 milijonov tolarjev (okoli 187.782 evrov).

NLB je v razpisu od nakupa stolpnice TR3 izključila kupce, ki se ukvarjajo z bančni sorodni dejavnosti (banke, hranilnice, zavarovalnice, leasing družbe). Kupec je bil v okviru nakupa stolpnice dolžan kupiti opremo in s prodajalcem skleniti dolgoročno pogodbo o upravljanju stolpnice ter prevzeti druge pogodbene obveznosti, povezane z najemnimi pogodbami, omejitvami zunanjega oglaševanja stolpnice, upravljanjem ter obratovanjem stavbe in naprav, ki so skupne stavbam v okolici, so v NLB zapisali v povabilu k zbiranju ponudb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lila2140@yahoo.co.uk
21. 05. 2007 06.17
tajkun = tat, goljuf, lažnivec.