Gospodarstvo

Država vam ponuja 36 milijonov: tako pridete do njih ...

Ljubljana, 04. 03. 2015 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
73

Na voljo so finančna sredstva za inovativne, kreativne in vztrajne podjetnike. Zbrati je mogoče od 20.000 evrov denarja za začetno fazo pa vse do kapitalskega vložka do 200.000 evrov ali garancijo s subvencijo obrestne mere do višine kredita 1.250.000 evrov.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock
Slovenski podjetniški sklad za tiste z dobrimi, kreativnimi, tržno naravnanimi idejami, ki imajo tudi globalni potencial, ponuja sveža finančna sredstva. Od skupno 36 milijonov evrov, kolikor jih bo na voljo mladim podjetjem, kamor prištevajo podjetja, mlajša od 5 let, jih bo za inovativna start-up podjetja na voljo 8 milijonov evrov.

Na voljo je več vrst razpisov, odvisno od tega, kako daleč je podjetniška ideja že razvita.

1. Razvojna faza ali faza MVP - minimalno sprejemljivega produkta

- V tej fazi mora podjetje dokazati, da je na trgu zaznalo problem, ki ga je vredno reševati.

- V tej razvojni fazi lahko podjetje dobi spodbude za zagon inovativnih podjetij P2 do 54.000 evrov. Skupaj bo s tega naslova na voljo 2.96 milijona evrov, razpis bi naj objavili 6. marca.

- V tej fazi so na voljo tudi sredstva za podjetja iz problematičnih regij do 20.000 evrov na podjetje, za kar je skupaj na voljo milijon in pol evrov.

2a. Razvojna faza zajema obdobje od MVP do trga, kar pomeni testiranje hipotez na pilotnih trgih, dokončanje prototipa, prve tržne raziskave in navezovanje stikov s potencialnimi kupci.

- V tej fazi lahko podjetje prek SK75 dobi semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila v višini 75.000 evrov.

- Za SK75 bo letos na voljo 1,5 milijona evrov. Trenutno je en razpis že odprt, rok za prijavo je 4. maj, jesenski rok pa bo 9. oktober.

2b. Razvojna faza ali faza od MVP do globalnega trga omogoča, da podjetje prek SK200 dobi kapitalski vložek do 200.000 evrov, pri čemer pa mora zagotoviti še zasebnega investitorja, ki prispeva vsaj 20 odstotkov zneska, ki ga v podjetje vloži Sklad.

- Za SK7200 bo letos na voljo 2 milijona evrov. Trenutno je en razpis že odprt, rok za prijavo je 4. maj, jesenski rok pa bo 9. oktober.

3. Finančna sredstva za podjetja v tretji razvojni fazi

- V tej fazi lahko podjetje prek družb tveganega kapitala dobi do 1,5 milijona evrov. Na voljo je še okoli 5 milijonov evrov, razpis naj bi objavili v začetku avgusta.

4. Podjetna v fazi "nadaljnja rast".

- Letos bo za ta podjetja na voljo 22 milijonov evrov, od tega 10 milijonov za tehnološko inovativne projekte in 12 milijonov za klasične projekte.

- V tej fazi lahko podjetje dobi garancijo s subvencijo obrestne mere do višine kredita 1.250.000 evrov za klasične projekte in 937.500 evrov za tehnološko inovativne projekte. Predvideni datum razpisa je 13. marec 2015.

Časovnica
Časovnica FOTO: Startup Slovenija

Prvi test: tekmovanje Start up Slovenija

Na podjetniškem skladu sicer opozarjajo, da so sredstva z razpisov P2, SK75 in SK200 povezana z iniciativo Start up Slovenija, kar v praksi pomeni, da je obvezno sodelovanje v tekmovanju Start up Slovenija.

Kot pravijo, gre pri tem tekmovanju po eni strani za prvi test ideje, po drugi strani pa sodelovanje prinese nove stike, izobraževanja, podporo, mentorje ... in tako prispeva k uspešnejši izvedbi ideje in rasti projekta.

Pretekli zmagovalci ob tem izpostavljajo še eno prednost. Ker gre za medijsko odmeven projekt, ta prinese javno izpostavljenost ideje, kar avtorjem zagotavlja nekaj prednostih pri zasebnih investitorjih, ki so bolj naklonjeni idejam, ki jih je javnost že prepoznala ali celo vzela za svoje.

Tisti, ki jim je uspelo

Ponudniki ob začetku novega kroga sredstev tistim, ki se želijo poskusiti v poslu, kot zgled postavljajo tiste, ki so pot že prehodili in so trenutno v fazi, ko že žanjejo uspehe.
Igor Panjan, ki vodi podjetje SmartPA trenutno prek uveljavljene skupine Bisnode prodira na trge bivše Jugoslavije in tudi v druge evropske države. Ponujajo inovativni iskalnik podatkov Datafy.it, ki podjetjem ponuja, da potencialne poslovne partnerje ali kupce namesto v nekaj dneh ali tednih, na želenem področju najdejo v slabi uri.

Kot pravi Panjan, se bodo na evropskem trgu trudili še naprej, saj ga prepoznavajo kot primarnega. Medtem ko je dostop do podatkov in s tem potencialnih kupcev v ZDA, kje je, kot pravi "vse podrejeno poslu", namreč v Evropski uniji to preprečujejo številni zakoni o varovanju podatkov in zasebnosti. S tem po eni strani nastaja tržna niša za njegovo podjetje, po drugi strani pa Panjan ocenjuje, da Evropa s tem sabotira lastno gospodarstvo.

Na trg se podaja tudi podjetje, ki je lani zmagalo na tekmovanju Start up OOG. Direktor Igor Marjanovič je razložil, da gre za patentirano rešitev H2O Pal, ki s pomočjo merilnika na steklenici in aplikacije za mobilni telefon, sporoča, kako preskrbljeno s tekočino je naše telo. Trenutno največ zanimanja za njegovo rešitev prihaja iz Francije, kot razlaga, pa se vse komponente njegove rešitve proizvajajo v Sloveniji, z izjemo ene same komponente, ki je pri nas ni.

Startup
Startup FOTO: Startup Slovenija

Brez državnega denarja pri nas ni nič

Z domačo proizvodnjo slovenski startupi tudi uresničujejo poslanstvo podjetniškega sklada, ki si prizadeva, kot je povedala njegova direktorica Maja Tomanič Vidovič, da se ustvarjajo delovna mesta, še posebej tista z visoko dodano vrednostjo.

Kot je dejala, je podjetniški sklad pri izbiri podjetij, v katera vlagajo, sicer zelo previden, na kar kaže tudi dejstvo, da preživi okoli 80 odstotkov podjetij, v katera vlagajo, po drugi strani pa s tega naslova prihaja tudi pogost očitek - da so premalo drzni.

Podjetniški sklad sicer ocenjuje, da podjetja, ki jih podpirajo, v zgodnjih fazah ustvarijo od 1-2 delovni mesto, start up podjetja od 3 do 4.

Kraj, kjer slovenski start-upi najdejo sredstva, tako ostaja država. Zasebnih ponudnikov kapitala je malo, tisti, ki so, so podobno pot večinoma prehodili sami in želijo zdaj vračati v sistem.

Prav zato podjetniški sklad vlaga v podjetja, kjer si - po zgledu zasebnih vlagateljev - obetajo največji izplen, kar pomeni več denarja za naslednje kroge investicij v nove projekte.

Kot izpostavlja Vidovičeva, pa bi si vendar želeli več zasebnih vlagateljev pa tudi nekoliko drugačni pristop Slovencev do podjetništva: "Starši otrokom, ko so ti polnoletni, pogosto kupijo avto. A le 10 odstotkov je takšnih, ki bi bilo namesto tega 10.000 evrov pripravljenih vložiti v otrokovo podjetniško idejo. Žal še vedno živimo po sistemu, češ, najbolje bo, da si najdeš službo ..."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
07. 03. 2015 22.38
+1
3/4 sredstev je za že v naprej izbrane člane, ostanek pa gre pravim idejam. Nekako tako kakor stanovanjski sklad tala subvecionirana stanovanja. Če bi videli kdo dobi flete bi znorel!
juwel
09. 03. 2015 13.12
razocarani
06. 03. 2015 15.44
+1
joj joj ,,da bi ta drzava res prispevala pravim kaj se pa ze ne bo zgodilo lep cas ,,tisti ki imajo kaj pokazati od te gnile drzave ne bodo dobili centa ,,in spet bodo cekine dobili lumpeki po vezah in poznanstvih ter seveda zlahti ---+ + + + + + + + + + + + + + +
transs
05. 03. 2015 18.28
-2
Država vam ponuja....bla bla bla...kako se pišeš,A imaš dvojno partijsko ali enojno partijsko?
razocarani
06. 03. 2015 15.48
+2
se strinjam a ne bodi pristranski na svoje belogardiste in farovske si pa pozabil ,,problem te dezele so taki fanatiki kot si ti ,,tako tardecih kot vasih tacrnih in belih ,,zato me taki komentarji res podkurijo ,,nikoli ne bo reda v dezeli dokler boste taki kot si ti tako enostranski ,,ce je nekdo lump je lump pa se je to kucanovec ali jansevec ali rodetovec ,,lum je lump ti sirotec pa tega nimas z cim dojeti ,,
ceta69
05. 03. 2015 11.44
+5
enako bom napisal 10 procentov za zaposlene v tej agenciji 10 procentov za nove ideje pod strogimi pogoji 80 procentov pa papirnato ponikne
razocarani
06. 03. 2015 15.49
+1
kako lepo in jedrnato ,,kot vedno ,,na zalost tistih ki bi jim tile evrcki res pomagali za dobre projekte
Te vidim
05. 03. 2015 11.33
+2
Zbiram nasvete, kako krasti na legalen način. Nimam vez na banki, da bi mi dali kredit v zameno dveh slih od ponarejenega Pikašota.
razocarani
06. 03. 2015 15.50
+2
ne trudi se ,je ze vse rezervirano 23 leta ,,kdor je noter je in novih ne sprejemajo
alko82
05. 03. 2015 11.12
+1
Za tiste čobane ki so polni denarja bo ta preskok mnogo hujši in bolj boleč kot za nas male reveže, ker če bodo reveži delal denarne reze, se bo tud pri tistih na vrhu to poznal.
nitro557
05. 03. 2015 10.56
+4
Če se ta dnar tala preko razvojnih agencij pol že vem kje bo končal (vsaj v moji občini) tako da škoda časa... Zanimivo da pri nas v občini so največji "razvijalci" ki dobijo dnar ravno zaposleni na razvojnih agencijah in njihova družinska podjetja....
UkaPitka
05. 03. 2015 11.01
+2
Razvojne agencije in nikjer razvoja. Ne rabimo jih. Ni opaznih rezultatov/sprememb - ne rabimo.
razocarani
06. 03. 2015 15.51
+1
vedno vse enako konca ,se cudez tega ne bi uredil da bi bilo vsaj malo posteno
UkaPitka
05. 03. 2015 10.51
Do teh milijonov prideš, če na UE spremeniš priimek in v trafiki kupiš diplomo iz "ta`pravega" foha. In seveda si moreš nadeti pozitivni nasmešek, se naučiti zahrbtena ter arogantnega obnašanja, kakor obvladati veščine prodajanja megle. Saj je vseeno kaj boš delal, naredil in kako bo to pripomoglo k boljšemu razvoju, sobivanju, prihodnosti, važno je, da rešiš SVOJ finančni problem.
razocarani
06. 03. 2015 15.54
+1
to se ni vse ,,biti moras se v zlahti in velik kameratd
alko82
05. 03. 2015 10.30
+1
Prišli bodo še časi, ko bomo živeli kot Akakij Akakijevič Bašmačkin, ki je hodil previdneje, da ne bi obrabil čevljev, in da je obleke pral čimbolj poredko, da se nebi obrabile.
Uporabnik113189
05. 03. 2015 10.37
+1
Res je, pa ne po krivdi navadnih državljanov. Množica v resnici ne upravlja z večino kapitala, to ima v rokah peščica. Ker pa ta ozek krog na vse načine želi iztisniti iz ljudi še več ( ki v resnici nimajooziroma še huje so zadolženi) bo stvar potekala tako. Dokler se večini ne bo posvetilo, da nekaj ni prav..
Uporabnik113189
05. 03. 2015 10.14
+0
Pričakovani rezultati so zelo zanimivi. Eno delovno mesto ali dve. V najboljšem primeru tri. Ko so pa ukinjali po 300 delovnih mest naenkrat se pa ni nihče sekiral. Danes pa na račun državljanov in davkov vlagajo velika sredstva s kilavim rezultatom. Bo kdo kaznovan za stotine uničenih delovnih mest zaradi nekaj evrov (prikazanega) dobička v resnici pa ogromne izgube.
alko82
05. 03. 2015 09.44
Država ponuja denar.. japajade. V teh današnjih časih morš it vse na ziher, čimbolj pazit na svoj denar, okol obrnit vsak evro preden ga daš komu, pa bit totaln žid. Če maš to srečo da maš službo, si hrani denar, ker prihajajo še hujši časi. Kdo ti bo danes kej dal, kvečjemu vzel.. Zarad mene če sred Ljubljane ležijo miljoni po tleh, peljal so me v doživljensko šolo in zarad takih posameznikov kot sem jaz, se lahk po svetu začnejo tud fabrike zapirat!
Uporabnik113189
05. 03. 2015 10.09
+1
Se popolnoma strinjam, paziti moraš predvsem na svoj denar. Dosedanje ponudbe države so se vedno izkazale z rezultatom, da je večina končala pri rubežih. Verjeti takšni državi kt jo imamo danes je čista neumnost. Sploh sp-ji, ki jim lahko vzamejo mnogo več kot so dobili. Da ne omenjam bank in zaupanja. le kako jim lahko zaupaš, ko ti podtaknejo pogodbo po kateri si za vse življenje uničen?
razocarani
06. 03. 2015 15.59
+1
dragi alko vse lepo --zalostno.--je tole ..kako hudo je ze sedj a se se ne zavedamo ,,ta dezela je ze davno propadla ,,to kar vidimo je samo odsev ,,tako so nas unicili da ni vec kaj pomagat ,,resi se kdor se more ,,in z trebuhom za kruhom v tujino ,,ta dezela pozna to preseljevenje ze stoletja in izgleda da se zgodovina ponavlja in ponavlja
upornik22
05. 03. 2015 09.37
+1
aje treba to vračat drugač ne
Trapist
05. 03. 2015 03.44
+11
Glede na razpisne pogoje se zdi, da bi prej zadel na lotu, kot pa prišel do kakega denarja iz teh skladov.
revanšist
05. 03. 2015 07.23
+6
se moraš prav pisati in biti član prave stranke recimo vsaj "žlahtovc" člana foruma 21
trstenjak
04. 03. 2015 23.53
+15
Naj nehajo subvencionirati, raje naj znižajo davke. Velika večina denarja iz razpisov konča pri prijateljih.
Jeanus1
04. 03. 2015 22.50
+12
Bla bla bla, spet državni nateg, tako kot pri odpiranju sp-jev in samozaposlitvah. Sem enakega mnenja kot večina tukaj, denar bo šel po vezah in poniknil v neznano, rezultat pa kilav. Politika dodeljevanja po slovensko, že videno, slišano in doživeto.
ONniON
04. 03. 2015 21.19
+1
stopnja anketne brezposelnosti se še zelo dolgo en bo znižala in še zelo dolgo ne bo med nižjimi v evropi
kure bedne
04. 03. 2015 17.44
+7
Država nam punuja ja. Še sami niso sposobni najti dnarja za penzije. Nesposobneži.
dr21
04. 03. 2015 16.32
+2
Vau zdaj sem pa milijonar, ne rabim it na šiht ju3
Ne povem vam Imena....
04. 03. 2015 16.26
+14
Sam ne mi rečt , da .."denar leži po tleh ...samo pobrat ga je treba"....
Te vidim
05. 03. 2015 11.31
Čist možno, samo prvo ga treba dobit po tleh.
kiboko
04. 03. 2015 16.22
+19
Zasebnega denarja je veliko. V davčnih oazah naj bi bilo skritih približno $20.000.000.000.000 ... Zakaj naša država ne ustvari pogoje za konkurenčnost gospodarstva, da se bo del teh sredstev prišel tudi v Slovenijo. Teh 36 mio bi pa lahko uporabili za kaj pametnejšega kot financiranje nečakov.