Gospodarstvo

TAM končal prisilno poravnavo

Maribor, 14. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mariborskem okrožnem sodišču so uspešno končali prisilno poravnavo za Tovarno vozil Maribor.

Tovarna TAM
Tovarna TAM FOTO:

Za poravnavo je na naroku glasovalo 95 odstotkov upnikov, proti se ni izrekel nihče. Tovarna je zašla v velike težave konec minulega leta, računski izkazi pa so potrdili njeno kapitalsko neustreznost in nelikvidnost. V tekočem poslovanju niso mogli poravnati starih obveznosti do dobaviteljev, več kot pol je starejših od pol leta. Zato je bil predlog za prisilno poravnavo neizbežen.

Terjatve okoli 2,3 milijarde tolarjev

Terjatve do te mariborske tovarne znašajo okrog 2,3 milijarde tolarjev. Po predlogu finančnega prestrukturiranja so upnike glede na poplačilo razdelili v štiri razrede. V prvem so upniki, ki imajo terjatve zavarovane s hipoteko in jih bodo poplačali v celoti, v drugem naj bi navadnim upnikom izplačali petino terjatev brez obresti, v zadnjem razredu pa je za 672 milijonov tolarjev terjatev, ki jih je 18 upnikov spremenilo v lastniške deleže.

Direktor Tovarne vozil Maribor Boris Dolamič je senatu za stečajno poravnavo in predstavnikom upnikov najprej predstavil ekonomsko-finančno stanje tovarne in finančni načrt sanacije. Poleg tega pa je povedal, da so po predhodnem odzivu upnikov pričakovali, da bo postopek prisilne poravnave sklenjen v prid tovarne.

Denar
Denar FOTO: POP TV

Kot je dejal Dolamič, uspešno sklenjena poravnava pomeni, da so uspeli odpisati določene obveznosti in konvertirati kar precejšen delež obveznosti v nov družbeni delež v podjetju. "S tem pa so omogočeni boljši pogoji za vzpostavitev pozitivnega poslovanja oziroma za boljšo prihodnost našega podjetja," je dejal Dolamič.

Glede prihodnosti tovarne pa je pojasnil, da so njihovi glavni aduti civilni del proizvodnje avtobusov, nov posel proizvodnje letališkega avtobusa za nemškega partnerja in velik posel izvoza razstavljenih avtobusov v Iran, poleg tega pa so za Slovensko vojsko začeli servisirati vozila.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja