Gospodarstvo

VIDEO: Tekavčičeva prevzema odgovornost za milijonsko nagrado

Ljubljana, 06. 05. 2009 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja nadzornica NLB Metka Tekavčič je prevzela odgovornost za pogodbo, s katero naj bi nekdanjemu predsedniku uprave Marjanu Kramarju omogočila milijonsko nagrado.

Metka Tekavčič, nekdanja članica nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke in vidna funkcionarka stranke Boruta Pahorja, je prevzela odgovornost za pogodbo, s katero naj bi Marjanu Kramarju omogočila milijonsko nagrado in hkrati podala prijavo za ponovno kandidaturo v nadzorni svet NLB.

Metka Tekavčič je zanikala povezovanje nadzorništva v banki z njeno strankarsko opredelitvijo in političnim delom v prostem času.
Metka Tekavčič je zanikala povezovanje nadzorništva v banki z njeno strankarsko opredelitvijo in političnim delom v prostem času. FOTO: Blaž Garbajs
'Pogodba takrat ni bila škodljiva'

O omenjeni pogodbi o izplačilih nagrad je Tekavčičeva dejala, da kot članica tedanjega nadzornega sveta prevzema odgovornost glede pogodbe, saj je bila sklenjena v drugačnih okoliščinah in v tedanjih razmerah po njenih besedah ni bila škodljiva.

"Po spremembi lastniške strukture, ko so se rezultati banke začeli naglo izboljševati, se je nov nadzorni svet pravilno odzval," je povedala ter izrazila začudenje nad dejstvom, da si Kramar v nasprotju z drugimi nadzorniki vse do zadnjega ni nakazoval nagrad. "Mogoče je imel kakšen poseben dogovor z nadzorniki," je še dodala Tekavčičeva in poudarila, da je nadzorni svet NLB, ko je bila njegova članica," deloval resno, strokovno in skrbel za to, da je banka povečevala svojo učinkovitost in dosegala dolgoročno stabilnost".

Kot je še dejala, se je po mnogih temeljitih pogovorih vendarle odločila in včeraj pozno zvečer na Kadrovsko-akreditacijski svet vendarle podala prijavo za kandidaturo. Za ta korak naj bi se odločila, ker želi videti, kako bo sedaj ravnal KAS in ne nazadnje kako se bo odzvala vlada Boruta Pahorja, ki je pred tem zaradi medijskega pritiska že potrdil, da Tekavčičeva ne bo več nadzornica NLB.

Marjan Kramar naj bi po dostopnih podatkih ob odhodu s položaja dobil nagrado v višini milijon evrov bruto.
Marjan Kramar naj bi po dostopnih podatkih ob odhodu s položaja dobil nagrado v višini milijon evrov bruto. FOTO: POP TV

Politično kadrovanje?

Na očitke, da naj bi jo KAS ponovno pokušal delegirati med nadzornike, nekdanja članica nadzornega sveta odgovarja, da se ni še nikoli znašla na plačilni listi svoje stranke in da svoje delo opravlja profesionalno in politično nepristransko. "Zelo me skrbi politikanstvo, ki se pojavlja v Sloveniji. Skrbi me, da zaradi tega kmalu ne bo več strokovjakov, ki bi bili pripravljeni sprejeti takšno delo,“ je še povedala.

Pahor od Križaniča pričakuje nove nadzornike

Tekavčičeva je banko nadzirala od leta 2001 do 2005 in takrat naj bi med drugim nekdanjemu predsedniku uprave Marjanu Kramarju omogočila milijonsko nagrado. Slednji naj bi po dostopnih podatkih ob odhodu s položaja dobil nagrado v višini milijon evrov bruto. Ob objavi, da je bila nagrada izplačana, je vlada od Kramarja zahtevala njeno vračilo, a se ta ni odzval.

Pahor je izrazil pričakovanje, da bo vlada oziroma finančno ministrstvo v nadzorni svet banke predlagala ljudi, ki še niso sedeli v njenem nadzornem organu, s svojim ugledom pa bodo povečali zaupanje v največjo slovensko banko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

And_rej
09. 05. 2009 20.09
POGODBO SO SESTAVILI DRUGI, KRAMAR JO JE PODPISAL IN VZEL DENAR. A TI NE BI PODPISAL TAKE POGODBE IN NE BI VZEL MILIJONA. VERJETNO BI GA TI ODKLONIL. KRIVA NI SAMO METKA, KRIVI SO VSI OD NADZORNEGA SVETA DO UPRAVE.
zakretene
07. 05. 2009 16.09
Sodišče bi sodbo zagotovo "založilo v predal" za par let - do zastaranja, saj imamo tam kontinuiteto komunizma.
tron3
07. 05. 2009 13.01
Gospa pa mora imeti veliko denarja, ker treba ga bo vrnit, če ne od Kramarja, so odgovorni nadzorniki. Kdo bo prvi, ki bo tožil nadzornika? Pa še sodišče bo hitro končalo zadevo, ker je že priznala!
Cofar
07. 05. 2009 10.20
Jaz bi mu dal še miljon več. Ker je tko bogi in ker je tko ornk delu. Zdej boste rekla zakaj??? Zato, ker itak vemo mi vsi kakšni so, pa nej firme pokradejo do konca - mi je čist vseen itak bodo enkrat vse sesul do konca in pokradl vse kar se bo dal!!!
SLOVENIASTAN
07. 05. 2009 08.48
LAHKO BI PA KDO POMISLIL DA SI JE ZASLUZO AL MISLITE DA SE BO NLB KAR SAM VODIL ,SE NI TO BUREK STACION MOGOCE BI PA KDO OD VAS PAMETNJAKOVICEV VODO BANKO ZA 500 EUR NA MESEC ,JA KR PRIJAVTE SE
andrej69
07. 05. 2009 06.58
Mislim dobil je milion pa ga noče vrniti. Roko na srce tudi jaz ga ne bi če je bila takšna pogodba. Tekavčičevo ki pa mu je to omogočila poslat v muro ali prevent šivat na normo za 400eur.
zakretene
07. 05. 2009 02.12
Ma jasno, vsi člani SD (nakdanja komunistična partija) so politično povsem nepristranski. Imajo že kar dolgo tradicijo politične nepristranskosti. Take AVANTGARDNE... buuuahahahahaha
bozgo1
06. 05. 2009 23.30
Hja telim bi jaz dal mesečno 500 evrov plače... po koncu mandata pa če so bli uspešni ustrezno nagrado... pa da vidim kak bi se trudli
DKR
06. 05. 2009 21.05
In kaj potem , če je kuzla prevzela odgovornost ??? Denar je še vedno izplačan,..
Kathalena
06. 05. 2009 20.26
Ekonomska Fakulteta je šola Lopovov Lažnivcev in Likvidatorjev Gospodarstva. Ko ni bilo nadzornikov strokovnega dela se kradlo odkar so ti tam kradejo vsi po vrsti.
etul
06. 05. 2009 20.05
pahorja bodo lastni uničli,prekaljeni kadri padajo kot okostnjaki iz omare:Tekavčič,Kocjančič....
icetel
06. 05. 2009 16.30
na ekonomski fakulteti jih ucijo samo kako se krade .... zakonito !!!
bobo86
06. 05. 2009 16.26
zdej se ve kaj se dogaja na ekonomski fakulteti
icetel
06. 05. 2009 16.15
ce pa komunisti recejo, da njihovi fantje in deklce prevec kradejo, potem je pa res PREVEC ... ampak volil jih bodo pa spet .... kaksna neumnost !!!
FrankCostello
06. 05. 2009 16.11
Volu sm to vlado, pa zgleda da tud ta ni vredna mojga glas. Nikoli več komunistov niti belogardistov. To kar se zadnje čase dogaja je pa taka sramota za "pravno" Slovenijo. Vidimo kako kradejo pa noben ne odgovarja, tam bo pa en kruh ukradu ga bodo pa zaprl. Ma dej no, ..bljek
lokalnipatron
06. 05. 2009 16.05
Nisem desničar,ampak kar dela ta banda,pa ni za nikamor.Da so zdejle volitve ne dobite niti 10%.
LEGIOETRANGERE
06. 05. 2009 15.48
Halooo, Tekavčičeva, vrni Kramarjevo nagrado ! Tako je pred nekaj časa klical Pahor Kramarja, sedaj naj kliče svojo strankarsko kolegico. Sicer pa je Pahor to igrico poznal že od prej samo sprenevedal se je v javnosti, enako velja za Križaniča, vsi so vedeli, a nič ukrenili. Potem so ko se je tresla koalicija, so Golobič in ostali leninisti govorili kako bodo zahtevali kazensko in odškodninsko odgovornost od tistih ki so to pogodbo in nagrado omogočili. No pa da vas vidimo heroje a boste "zadavili" kakega svojega. Stavim da ne boste. Tekavčičeva je "vaša mati". Pa tesna prijateljica Jankoviča, največjega zapravljivca v državi, in botra vlade KGB.
icetel
06. 05. 2009 15.46
vidna clanica Pahorjeve SD .... pa pravi potem, da ni politicno nastavljen ban.it ... baba bi morala odgovarjat in to z svojim premozenjem, pa se v arest bi jo moral dat za 10 let !!!!
FrankCostello
06. 05. 2009 15.32
Narobe svet. Ženska bi mogla v arestu pristat ne pa da se poteguje še za neke vidne stolčke. HALO. Moralna odgovornost ni nič, je prej posmeh poštenim delavcem, ona pa bo naprej kradla.
Ca6e
06. 05. 2009 15.27
Zdej se ve kdo je kriv naj ona vrne miljo, ok mal mn ker je priznala okol 900k bi ji nabu, pa da vidmo. "Lioon" mogoče si dr. ampak to še ne mpomen, da si inteligenten človek, ker za intelegentnega človeka je to zločin, ker državljani plačujejo davke, vlagamo denar s katerim te iste banke služijo , kaj nam pa oni dajo: račun za vodenje računa, nagrade si izplačujejo pa ne samo na vrhu , prevzemajo podjetja na sumljiv način, najslabše je pa to, da nam 20x letno banke povečujejo obresti češ, da nimajo dobička, nato pa take nagrade? Pa še to: Lani v decembru je bilo na televiziji kako je NLB pred propadom in niso bili sigurni če bo banka še likvidna. Tako da to zame ni delovna uspešnost, odpustiti bi ga moral zaradi nestrokovnega ter neprofesionalnega upravljanja družbe. Zame je to sama drhal! Kje je zdej nš finančnik g. Bajuk, ja potuhnu se je, pomoje je v Argentini na svoji posestvi se nm smeje kako nas je okol prenesu. Če bi bil jst guvrner banke slovenije bi bilo drugače, Lastnik banke bi bili komitentje bank, saj je njihov denar. Isto kot v podjetjih kolikor maš vloženo tolk je tvoje. Ne pa da maš 1m gor, postavjo butca za direktorja un sprav vse v kant, si splača tvoj miljonček, ti boš pa kaj pomoje šel v šolo, da te naučijo kako nategen še ostale ljudi ki jih še niso. Ne vem zakaj so pol piramidni sistemi prepovedani. LP