Gospodarstvo

Telekom gre v celoti

Ljubljana, 06. 10. 2006 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Privatizacija Telekoma ne bo potekala po delih, ampak bodo Telekom prodajali skupaj s hčerinskimi podjetji.

Nekateri analitiki menijo, da je realna vrednost Telekomove delnice nekje med 55.000 in 60.000 tolarji
Nekateri analitiki menijo, da je realna vrednost Telekomove delnice nekje med 55.000 in 60.000 tolarji FOTO: POP TV

Vlada je dolgo časa obljubljala privatizacijo Telekoma, v ponedeljek pa je v to smer naredila prvi korak, ko je delnice operaterja uvrstila na borzo. Telekoma ne bodo prodajali po delih, pač pa kot celoto, skupaj s hčerinskimi podjetji.

Naprodaj je tako celotna skupina Telekom, v kateri so poleg matične družbe še Mobitel, Siol, GVO, Avtenta.si, Teledat ter dve podjetji, ki ju je operater kupil v Makedoniji in na Kosovu. Na borzi so se v ponedeljek prvi posli sklepali okoli 73.000 tolarjev, cena pa je kmalu padla pod 70.000. V naslednjih dneh si je delnica spet opomogla, tako da je zdaj vredna okoli 72.000 tolarjev.

Gibanje delnice normalno

Bogdan Pušnik iz borzno posredniške hiše Medvešek-Pušnik ocenjuje, da je takšno gibanje vrednosti delnice v prvih dneh normalno, tako da nihanja niso bila presenečenje. "Sem pa zelo pozitivno presenečen nad številom sklenjenih poslov, kar kaže, da se delničarji zelo zanimajo za to delnico in je postala druga najprometnejša delnica na borzi," dodaja Pušnik. 

Na ljubljanski borzi so v ponedeljek začeli poslovati z delnicamu Telekoma
Na ljubljanski borzi so v ponedeljek začeli poslovati z delnicamu Telekoma FOTO: POP TV

Cena delnic se bržkone še nekaj časa ne bo umirila. Prvi pretres jih čaka že konec meseca, ko bodo na Telekomu predstavili sveže rezultate poslovanja. Na ceno bi namreč lahko vplivali tudi vladni načrti o privatizaciji podjetja. Če bodo na vladi obelodanili bolj natančno časovnico prodaje operaterja strateškemu partnerju, se bodo na to gotovo odzvali tudi investitorji.

Ocene, koliko je Telekomova delnica vredna, so sicer med analitiki različne. Nekaterim se zdi cena 70.000 tolarjev poštena, za druge je precenjena.

"Izračunali smo, da bi bil na osnovi rezultatov poslovanja za lansko leto in ob tej rasti Telekom pri ceni med 55 in 60 tisoč tolarji primerljiv s telekomi, ki že dolgo kotirajo na evropskih borzah," je realno vrednost delnice ocenil Pušnik.

Strateški lastnik bo v Telekom vstopil predvidoma naslednje leto, ko bo vlada dala najprej naprodaj 25 odstotni delež, čez nekaj let pa bo prodala še 14 odstotkov operaterja. Država bo obdržala četrtino in eno delnico.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.