Gospodarstvo

Zaradi Luke Koper vre povsod: SMC nasprotuje vmešavanju politike v gospodarstvo

Koper, 22. 06. 2016 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Delavci Luke Koper pravijo, da Luke ne dajo. Predsednik uprave je dejal, da družba niza rekordne rezultate, a da to prepoznajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi. V torek bodo potekale "največje demonstracije v zgodovini Kopra".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protestni zbor delavcev v Luki Koper
    01:39
    Iz SVETA: Protestni zbor delavcev v Luki Koper
  • Iz SVETA: Poslanca zamrznila članstvo
    00:59
    Iz SVETA: Poslanca zamrznila članstvo
  • Iz SVETA: Cerar pravi, da vlada ne deluje v škodo Luki Koper
    01:30
    Iz SVETA: Cerar pravi, da vlada ne deluje v škodo Luki Koper
  • Iz 24UR: V Luki Koper gre vse bolj na nož
    02:53
    Iz 24UR: V Luki Koper gre vse bolj na nož
  • Iz 24UR: V Cerarjevi stranki vre
    02:21
    Iz 24UR: V Cerarjevi stranki vre
  • Iz 24UR: Spopad za Luko Koper
    02:15
    Iz 24UR: Spopad za Luko Koper

Tudi po umiku Jurgna Sorgenfreia kot kandidata za člana nadzornega sveta Luke Koper se strasti še niso pomirile. Na zboru delavcev, ki se je začel s petjem primorske himne Vstala Primorska in glasnimi vzkliki "Luke ne damo", je predsednik uprave Dragomir Matić najprej spomnil na rekordne rezultate družbe, ki Luko Koper uvrščajo na prvo mesto kot najboljše podjetje v večinski državni lasti, prav tako se po njegovih besedah uvrščajo med najuspešnejša evropska pristanišča.

"Vse to nam priznajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi," je opozoril predsednik uprave. Kot je poudaril, imajo ambiciozne cilje in vizijo za prihodnost, vendar za nadaljnji razvoj potrebujejo dodatne zmogljivosti.

Protest pred Luko Koper
Protest pred Luko Koper FOTO: Luka Koper

Matić je bil kritičen tudi do študije Mednarodnega prometnega foruma pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki jo je naročilo ministrstvo za infrastrukturo, in katere rezultat razumejo "kot poskus diskreditacije in oviranja razvoja Luke Koper ter celotne logistične dejavnosti v Sloveniji".

Zdaj pa se po njegovem nadaljuje oviranje razvoja podjetja "preko drugih aktivnosti oz. neaktivnosti". "Priča smo najbolj nizkotnim in podlim dejanjem, ki se uporabljajo proti Luki Koper: poskusi podtikanj, anonimke, bombni preplahi, razne oblike pritiskov in opozoril, nespoštovanje obvez in že podpisanih dogovorov, uporaba neresničnih podatkov, manipuliranje in zavajanje politike, javnosti in delničarjev, razne oblike najhujših laži," je naštel.

'Država naj nam omogoči delati'

Zbor delavcev.
Zbor delavcev. FOTO: POP TV

Vsi vpleten bodo morali prevzeti odgovornost za konstrukt proti Luki Koper, je bil še odločen Matić. Od države pa zahtevajo, da jim omogoči delati. "Po vseh teh letih poslovanja družbe in doseženih uspehih kar naenkrat znanje domačih strokovnjakov ni dovolj dobro. Danes potrebujemo tujce v nadzornem svetu. Jutri jih bomo potrebovali v upravi, pojutrišnjem pa so na vrsti zaposleni," je posvaril.

Parkirišče pred upravno stavbo Luke je sicer zasedla večstoglava množica zaposlenih in tudi drugih podpornikov Luke. Transparenti so se glasili: "Luke ne damo uničevalcem podjetij", "Nismo hlapci SDH", "Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš" in podobnih. Na improviziran oder so postavili tudi nagačenega jazbeca v kletki.

Veliki shod v torek

Novoustanovljena Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija pa je prek Facebooka za torek, 28. junija, napovedala shod v Luki Koper z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Kot je ob robu zbora povedal predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič, bo šlo za "največje demonstracije v zgodovini Kopra".

"Definitivno smo odločeni zahtevati odstop vseh, ki so se umazali v tem pritisku na Luko Koper," je bil jasen Jovičič.

Z ministrstva za infrastrukturo so sicer sporočili, da je koprsko pristanišče uvrščeno med strateške naložbe države in da je dobro poslovno sodelovanje vseh deležnikov logistične verige za vse ključnega pomena.

Kot so poudarili, je cilj vlade in ministrstva zagotoviti pogoje za nadaljnji uspešen razvoj Luke Koper, pri čemer sta oba "trdno odločena" zgraditi drugi tir in zagotoviti tudi druge pogoje za razvoj logističnih dejavnosti.

Navajanje 'napačnih podatkov'

Simbolično so delavci na protest prinesli tudi jazbeca. Predsednik SDH se namreč piše Jazbec.
Simbolično so delavci na protest prinesli tudi jazbeca. Predsednik SDH se namreč piše Jazbec. FOTO: POP TV

Namerno navajanje napačnih podatkov je Matić očital državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Metodu Dragonji in predsedniku uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marku Jazbecu. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič medtem zaradi nedelovanja ministrstva po njegovih besedah nosi odgovornost za dejstvo, da se družbi preprečuje nadaljnji razvoj in da se ovira njeno delo.

Na finančnem ministrstvu so včeraj vztrajali, da je prostora za izboljšave v poslovanju Luke Koper še veliko. Medtem je SDH spremenil predlog kandidatov za nove nadzornike na julijski skupščini. Namesto Nemca Jürgena Sorgenfreia naj bi za novega nadzornika imenovali Rajka Reška, ki je v preteklosti med drugim deloval v vodstvih več turističnih podjetij na Obali.

Kaj je počela Žnidaršič Kranjčeva?

Nacionalna televizija je poročala, da naj bi Žnidaršič Kranjčeva po elektronski pošti pri slovenskih zavarovalnicah in pokojninskih družbah preverjala interes za naložbo v projekt gradnje drugega tira Koper-Divača. Pri tem se je po njihovem poročanju podpisala kot predsednica uprave zavarovalniškega holdinga Prva Group in ne kot predsednica nadzornega sveta Luke.

Žnidaršič Kranjčeva je za omenjeno televizijo povedala, da je od nadzornega sveta dobila pooblastilo, da v izogib potencialnim konfliktom kot državljanka preveri pripravljenost zavarovalnic in pokojninskih družb za investiranje v ta trenutno največji načrtovani projekt na področju prometa.

Generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije je na vprašanje, ali gre pri tem početju za prekoračitev pooblastil, odgovorila, da sklepa nadzornega sveta ne pozna, je pa za iskanje vlagateljev in izvedbo projekta drugi tir pristojna država, ne pa nadzorni svet Luke.

Žnidaršič Kranjčeva je na to odgovorila, da vlagateljev ne bi iskala, če bi država opravila svoje delo. "To, kar sem naredila, bi moral narediti minister," je še povedala za nacionalno televizijo in spomnila, da je minister medtem ustanovil podjetje 2TDK, ki bo šele zdaj iskalo možnosti, kako pridobiti vlagatelje za projekt.

Zaradi Luke Koper vre tudi v politiki

Poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga do razjasnitve okoliščin glede Luke Koper zamrznila članstvo v stranki.

To sta storila, ker po njunem mnenju Slovenski državni holding (SDH) ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper. ''Naša stranka je zastopana z daleč največ poslanci in ministri. To nam daje dolžnost in odgovornost prvega garanta za zagotavljanje pogojev za učinkovito in pregledno upravljanje z državnim premoženjem. Za ustvarjanje vtis, da odločitve ne temeljijo na tehtnih argumentih, ni prostora,'' sta šefu stranke in premierju Miru Cerarju sporočila poslanca.

Cerar poziva k umiritvi strasti

V SMC ocenjujejo, da so burni odzivi v zvezi z Luko Koper posledica pomanjkljivih informacij in slabega komuniciranja. "Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki sodi v pristojnost vlade, storil kaj napačnega, bo moral za to odgovarjati," je na dvome o ravnanju organov, ki upravljajo z državnim premoženjem, dejal predsednik vlade in SMC Cerar. SMC nasprotuje vmešavanju politike v gospodarstvo, zato kot glavna vladna stranka uveljavlja korporativni način upravljanja z državnim premoženjem. V tej luči je predsednik vlade pozval k umiritvi strasti v Luki Koper in poudaril, da ima vsaka institucija v državi svoje naloge. "SDH ima pristojnost, da ocenjuje, ali je treba v nadzornem svetu s kakšno menjavo spodbuditi razvoj. Zaenkrat mislim, da je prav, da se sam SDH z vsemi argumenti izjasni, zakaj je predlagal te spremembe," je dejal na dvome nekaterih o ravnanju SDH. V SMC kot glavni vladni stranki poudarjajo, da bo ta vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da izpelje projekt Drugega tira. "V ta namen smo kot prva vlada po ne vem koliko letih v celoti pridobili gradbeno dovoljenje. Lahko da bomo že v nekaj tednih, skratka poleti, začeli graditi izvlečni tir za Luko Koper iz državnih sredstev. To očitno dokazuje, da imamo jasen namen, da Luki Koper pomagamo. To je stališče vlade in stranke in od tega ne bom odstopil," je v današnji izjavi še izpostavil Cerar.

Cerar je pozval k umiritvi strasti okoli Luke Koper, ki so se po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. Verjame, da bo infrastrukturni minister Peter Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje, v katerega premier ne dvomi. Potezo dveh poslancev, ki sta zaradi dogajanja v luki zamrznila članstvo v SMC, pa je označil za nerazumljivo.

Cerar je izpostavil, da vseskozi podpira Gašperšičeve poteze, ki peljejo v smeri izgradnje drugega tira in slovenske infrastrukture, zaenkrat pa še nima nobenih jasnih razlogov, ki bi kazali, da minister dela v nasprotju s tem. "Če pa bi se to pokazalo, bom seveda moral ukrepati. Ampak počakajmo, da minister sam razjasni tisto, kar še ni razjasnjeno, da bo tako mene kot slovensko javnost pomiril s tem, da dela v smeri, v katero vlada in SMC vseskozi gresta," je dejal Cerar in ob tem naštel nadaljnjo modernizacijo in uspešno delovanje Luke Koper.

Premierju se sicer zdi, da je treba predvsem umiri strasti glede dogajanja v luki, saj so se te po njegovem razplamtele brez potrebe. "Vsaka institucija v državi mora opravljati svojo dolžnost. Vlada podpira uspešno delovanje Luke Koper z vsemi mehanizmi, ki so ji na voljo in seveda podpiramo in delamo na tem, da bomo dobili drugi tir," je izpostavil.

"Menim, da so nekatere burne reakcije morda pretirane, predvsem pa posledica različnih pomanjkljivih informacij in morda slabe komunikacije. Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki je pod pod ingerenco vlade, storil kaj napačnega, pa bo moral zato odgovarjati," je še dejal Cerar.

Židan pozval k začasni prekinitvi vseh aktivnosti v zvezi z menjavo nadzornikov Luke Koper

Na zadnje dogodke v Luki Koper se je odzval tudi predsednik SD Dejan Židan, ki se je zavzel za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu. Kot je povedal, je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pozval je tudi k razpravi o učinkovitosti SDH in DUTB.

Kot je dejal Židan, vsa dogajanja, povezana z Luko Koper, Slovenskim državnim holdingom (SDH) in tudi družbo Vinakoper kažejo, "da je v tem trenutku treba stopiti korak nazaj, prekiniti vse aktivnosti, ki so vezane na menjavo v nadzornem svetu, in pridobiti pravilne informacije".

Navedbe predsednice nadzornega sveta Luke Alenke Žnidaršič Kranjc, da so ji grozili tudi s smrtjo, so po Židanovih besedah "znak za alarm najvišje stopnje v državi".

"Pristojni organi morajo to izjavo in vsa dogajanja raziskati in v kolikor navedbe držijo, je treba to jasno in nedvoumno povedati. Predstavniku nadzornega sveta, ki vodi nadzorni svet in nadzoruje eno najpomembnejših državnih naložb - ta naložba sicer deluje dobro, prinaša dobiček in raste - se je zaradi njenega delovanja grozilo s smrtjo. To v praksi pomeni, da je država dolžna to osebo zaščititi," je poudaril Židan.

Izpostavil je tudi, da so informacije Luke Koper in nadzornega sveta povsem različne od tistih, ki jih posredujeta SDH in ministrstvo za finance.

Pri toliko medsebojnih obtožbah je po Židanovih besedah treba jasno povedati, "da nekdo mora dobiti rdeči karton in da nekdo pri vsej tej zgodbi laže". Ob tem je še izrazil pričakovanje, da bo vlada v doglednem času opravila razpravo o učinkovitosti delovanja tako SDH kot tudi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Erjavec: O delovanju SDH se bo treba temeljito pogovoriti

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper. Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in izgradnje drugega tira. O delovanju SDH pa se bo treba "temeljito pogovoriti".

Erjavec je izrazil zadovoljstvo nad informacijami, ki jih je pridobil od uprave Luke Koper. Po njegovi oceni so "vsi zavezani k temu, da se drugi tir zgradi, seveda pa je treba izdelati vso tehnologijo, kako to narediti, a glede na vse znanje, ki ga imamo, ne bi smel biti problem".

V tem trenutku zato ne vidi razloga, zakaj bi bilo treba menjati nadzornike, je komentiral predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) za menjavo treh nadzornikov, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

"Mislim, da uprava dela v smeri, ki pomeni uresničevanje slovenskega interesa, to pa je, da razvijamo vso logistiko, moderniziramo železnico in zagotovimo čim boljše storitve za vse ladjarje," je povedal Erjavec.

Trenutno se mu zdi tudi najbolj bistveno, da podpirajo upravo Luke Koper. "Načrti, ki jih imajo, in tudi rezultate, ki so jih dosegli, kažejo na to, da gre za profesionalno upravo," je dejal Erjavec.

Vprašanje, ali bo stranka DeSUS podprla interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Gašperšiča, je označil za preuranjeno. Na vprašanje, ali predsednik uprave SDH Jazbec še uživa njihovo zaupanje, pa je odgovoril, da "se bo treba temeljito pogovoriti glede delovanja SDH", ker ne gre za "edino zadevo, ki je sprožila vihar v slovenski javnosti"; pri tem je spomnil na primer NLB in treh nadzornikov, ki so nato odstopili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
23. 06. 2016 17.36
+3
Jaz že 25. Leto poslušam mantro o nevmešavanju politike v gospodarstvo. In prav politiki nastavljeni na ključna mesta v gospodarstvu so zafurali celoten sistem. In kje smo danes? V buli! Vsi "sposobni", vsi "preverjeni", vsi se na vse spoznajo , nihče kriv, nihče odgovoren, vsi odlično nagrajevani za svojo neodgovornost. Bravo! Odlična pot, ki nas vodi ....v deželo Nije.
staridida
23. 06. 2016 09.52
+1
SMC lopovska stranka...
srebrnibreg
23. 06. 2016 16.45
+2
Nisem zasledil, da bi CIA o njej pisala kot o eni drugi.
blazter
22. 06. 2016 21.55
+24
Uničit je treba . Druga ne znajo. Ko ono v filmu, izžeti je treba in se premakniti naprej. Ampak pri nas zmanjkuje! Hvala bogu, da smo slovenski delavci cenjeni vsaj v tujini. Managerja slovenskega v tujini še niso omenjali? Preveč sposobni? Politika naj gospodarstvo nadzira v smislu poslovanja in poštenosti, delo v podjetjih pa pusti sposobnim za to.
ooResnicA
22. 06. 2016 21.48
+0
....fse bodo zjebali toti glupi lefičari čuj.....ccçcc
srebrnibreg
22. 06. 2016 21.50
-3
Sektaški Časar je bil legenda in genij. Tisti par izsesanih milijonov iz luke pa ne bomo omenjali.
Skunk Works
22. 06. 2016 21.28
-4
ČAkali smo in z užitkom pričakovali, kako bo JJ poražen na sočenju na Novi tv, pa nič od tega,....kako to?????
srebrnibreg
22. 06. 2016 21.35
+3
Kot kaže, Janšev politični imperij ni več tako trden, kot je bil nekoč. Po zapuščanju političnih partnerjev in vidnih članov stranke so politične tvorbe in posamezniki vse glasnejši, ko gre za nasprotovanje predsedniku SDS. Oglasila sta se tudi Peterle in SLS.
srebrnibreg
22. 06. 2016 21.36
+7
Še pes ga več ne povoha razen političnih slepcev
Brakedirt
22. 06. 2016 21.36
+2
vazno je samo to da se sveckarji borite za oblast samo na forumih.le tako naprej.
Skunk Works
22. 06. 2016 21.56
+3
Ja seveda, ve se da slovenski državljani ne želijo dobro živeti, pač niso dorasli.........se vidi po tem, koliko jih naseda na "etiko in moralo", ali razne hapy, hapy fore.......kaj boš pričakoval od takega naroda..
ONniON
22. 06. 2016 21.25
+2
moj lepi dragi koper, obala, slovenija
srebrnibreg
22. 06. 2016 21.34
+0
od kdaj je pa Koper na Češkem ali Slovaškem kot baje si.
Brakedirt
22. 06. 2016 21.37
+3
sinhron
22. 06. 2016 21.00
+1
V tej zadevi nekdo močno zavaja in išče osebne koristi !
Zlolz
22. 06. 2016 20.53
+9
Slovenija mora bit Enotna ne pa ..:mi se hočemo odcepit.... edino skupaj bomo lahko vrgli ven te političarje kaj mislite da ljubljančani so za političarje? 90% jih je proti njih, skupaj moremo bit če ne ne bo nič. Poz iz Izole
fljfo
22. 06. 2016 20.57
+10
++++ Delovni narod mora stopiti skupaj in zrušiti vladajoče Kaviarovce, ki se posmehujejo nam delavcem in Slovenstvu...
Zlolz
22. 06. 2016 20.59
+10
vemo vsi da se ne bo nobeden odcepil... lahko pa vržemo ven političarje če smo si enotni,če ne gre z lepimi pa z grdimi.
fljfo
22. 06. 2016 20.59
+4
FC Chelsea2
22. 06. 2016 20.53
+5
SMC nasprotuje umešavanje politike v gospodarstvo ja pol se pa že nehite zadnji čas bi bil ampak vi glih to ponete trenutno. sej povsod postavljate svoje ljudi a to mogoče ni umešavanje.
srebrnibreg
22. 06. 2016 20.56
+3
Upam, da luka ne bo fehtala politiko za izgradnjo drugega tira.
Uporabnik981904
22. 06. 2016 20.48
+4
smc nasprotuje ...... :-) no kidding
Ricketts
22. 06. 2016 20.46
-2
To je čisto rdeča firma, ki je uspešna, ker nima konkurence. In tudi to bodo uničili rdeči, ker je korito vseeno premajhno.
srebrnibreg
22. 06. 2016 20.55
+2
buco1993
22. 06. 2016 20.57
+8
Luka nima konkurence?? Veš koliko je pristanišč v severnem jadranu?
Myroommyrules
22. 06. 2016 20.23
+21
Menim da g. Jazbec ni primeren za vodenje našega več miljardenga premoženja. Njegovi rezultati so videni v NLB, Hotelih Bernardin in sedaj v SDH - v zelo kratkem času pokazal slabe rezultate. Prosim, da se na to delovno mesto nagradi človeka, katerega je razvoj in kakovost slovenskih podjetij prioriteta. G. Žnidaršič in ga. Tvrdy delata dobro in ne KIMATA. Tako bi morali vsi delati v upravi in nadzornih svetih.
Myroommyrules
22. 06. 2016 20.19
+16
Spoštovani g. Miro Cerar, a vi mislite, da sem jaz vas volila, zato, da me bo danes STRAH. Ja bojim se groženj, to kar se je zgodilo ga. Žnidaršič, zaradi tega več dni ne spim in imam velike posledice na zdravju. Ponoči ne spim, zato ste vi odgovoren, bojim se vas. Že zdaj, ko pišem se tresem, bojim se za svoje življenje. Nisem vas volila, zato da bo mene strah, da se vas bojim. V RS se počutim ogroženo. On ve kdo sem jaz.
Borec21
22. 06. 2016 20.22
+13
nič bat bomo rešil slovenijo pač ljudstvo bo vzelo stvari v roke........
Myroommyrules
22. 06. 2016 20.24
+4
++++++++++++tako je take moške imam rada.
srebrnibreg
22. 06. 2016 20.36
+2
Ti pa na bodičasto roziko spominjaš, ker isto v nedogled ene in iste komentarje lepiš na vse članke. Pa nikoli nisi in ne boš Cerarjev volivec. Lažeš in manipuliraš kot vsak sektaš.
rde?kar
22. 06. 2016 20.16
+1
Spet rdeči pri koritu .Pačasi zmanjkuje.
fljfo
22. 06. 2016 20.19
+7
Ena redkih dobrostoječih firm, ki je niso še izmolzli...torej je kot na pladnju, da bo naslednja
piljan
22. 06. 2016 20.23
+0
Če ne bi zbrcali dohtar ivanovega Časarja,jo že davno ne bi bilo več.
fljfo
22. 06. 2016 20.26
+2
Najlip, zato pa pravim, da je Janez prav tako pokvarjen kot njegovi nekdanji kolegi iz Jugolevice...
piljan
22. 06. 2016 20.31
+3
Sploh ne trdim ,da ni,celo kot večina politikov,samo,kdo je rešitelj?Jaz ga ne vidim.
srebrnibreg
22. 06. 2016 20.34
+2
rdeči- tebe tudi Časar preganja? Res je bil rdeč ampak od sramu, če ga ima koliko denarja je pobral.
tron3
22. 06. 2016 20.16
+13
Politika se ne sme vtikati v gospodarstvo, ja kdo pa je nastavil Jazbeca, ki ima reference za v zapor, ne pa da je predsednik uprave SDH-ja, Cerar in SMC, pa čisto nobeden drug!!
ONniON
22. 06. 2016 20.08
+7
moj ljubi koper
Zlolz
22. 06. 2016 20.46
+8
Moja ljuba Izola <3 Koper <3 Piran <3 in Slovenija <3
Ricketts
22. 06. 2016 20.47
-10
prašek
22. 06. 2016 20.03
-5
Zdaj je pa padla komanda in se moram posloviti ! Imejte se , tovariši, nadvse lepo še vnaprej ! Lahko noč !
Neznamsipomagat
22. 06. 2016 19.55
+0
fajn je scedit spermo v nožnico kukr ga pa prej vn vzet,, sam je bolj prej ga vn vzet kukr pa fasat kaksno spolno prenosljivo bolezen,, če ti to ne gre uporablji kondom
srebrnibreg
22. 06. 2016 19.54
+3
Eden *gospod* tu na portalu razlaga, da Sloveniji ni potrebno biti nikomur hlapec. Ne nekoč Beogradu in ne sedaj Berlinu. S tem, da je Slovenija svetovna politična in ekonomska velesila z ogromna 2 milijona prebivalcev kar je mimogrede za povprečno evropsko mesto sem prepričan, da bi se nam vsa Evropa in verjetno večina ostalega sveta pokorila. Verjetno je neka Jugolevica kriva in Kučan, da niso ves svet nam hlapec ampak mi drugim.
prašek
22. 06. 2016 19.56
+1
Neznamsipomagat
22. 06. 2016 19.51
-2
rajs deci vina po jedi ne pa pir ker to ti je je bomba,, Pivo je visoko kalorično živilo
srebrnibreg
22. 06. 2016 19.55
+5
Tako je- Rajši vsaj 10 X po deci, da ne bo škodilo kot en liter.