Slovenija

Terminali: Podpisala dovoljenje, a ima asa v rokavu

Ljubljana, 14. 09. 2010 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./M.R.
Komentarji
9

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je podpisala energetsko dovoljenje za načrtovani plinski terminal v Kopru. Vendar pa se je hkrati odločila, da plinskega terminala ne bo uvrstila v nastajajoči nacionalni energetski program.

Ministrica Darja Radić
Ministrica Darja Radić FOTO: Miro Majcen

Družba TGE Gas Engineering iz Nemčije je od našega gospodarskega ministrstva zahtevala podpis dovoljenja za načrtovani terminal za utekočinjen zemeljski plin v Kopru. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je zavrnil izdajo energetskega dovoljenja, vendar je upravno sodišče odločilo, da za izdajo tovrstnega dovoljenja ni nobenih zadržkov in da ga ministrstvo mora izdati.

Energetsko dovoljenje je le prvi začetek načrtovanja, ki mu sledijo predlog za umestitev v prostor, prostorsko načrtovanje in kasneje še gradbeno dovoljenje. Ministrstvo za gospodarstvo

Družba TGE Gas Engineering je državi zagrozila s tožbo, če energetsko dovoljenje ne bo izdano in če ne bo uvrščeno v nacionalni energetski program. Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da je ministrica Darja Radić zdaj dovoljenje podpisala, a hkrati sprejela odločitev, da plinskega terminala v nacionalni energetski program ne bo predlagala. Pri tem je upoštevala dejstvo, da je državni zbor decembra lani sprejel resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah. "Ta odločitev je dokončna," je še sporočilo ministrstvo.

TGE bo razmislil o nadaljnjem ravnanju

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v družbi TGE Gas Engineering, jih izjava ministrice spravlja v čuden položaj, zato bodo o nadaljnjih korakih še razmislili. "V tem trenutku lahko samo rečemo, da je nenavadna nadaljnja blokada tega energetskega projekta, ki je za državo lahko samo dobrodošel. Ob razmerah na trgu z zemeljskim plinom, težavah z viri električne energije v Sloveniji in nezavidljivem gospodarskem položaju naše države je takšno stališče predstavnikov državne oblasti še toliko bolj nerazumno," je še zapisal projektni vodja v podružnici Inženiring Ljubljana Uroš Prosen.

Zares: Za okoljsko dovoljenje ni pogojev

Odzvali so se tudi v stranki Zares, v kateri Radićeva zaseda mesto podpredsednice. Zapisali so, da je morala ministrica glede na odločitev upravnega sodišča v skladu s predpisi izdati energetsko dovoljenje za postavitev plinskega terminala, kar pa še ne odpira možnosti za postavitev omenjenega terminala nemške družbe TGE.

"Plinski terminali sami po sebi namreč niso sporni, pač pa bi bila sporna postavitev na neprimerni lokaciji. Zato ministrica Radićeva koprskega plinskega terminala ni uvrstila v nastajajoči nacionalni energetski program in je upoštevala v državnem zboru sprejeto Resolucijo za severni Jadran. Za realizacijo investicije namreč ni dovolj energetsko dovoljenje, pač pa tudi okoljsko dovoljenje, za izdajo katerega v tem primeru ni pogojev," so še zapisali.

Luka Juri: TGE Engineering se ni dovolj potrudila

Luka Juri
Luka Juri FOTO: SD

Poslanec SD Luka Juri, ki ostro nasprotuje gradnji terminala, je v odzivu zapisal, da se mu zdi odločitev ministrice, da dodeli energetsko dovoljenje za postavitev plinskega terminala v Kopru pričakovana. To, da projekta ni uvrstila v nacionalni energetski program, kar v praksi pomeni, da ga država ne podpira, pa se mu zdi dobro. Sicer tudi meni, da bi projekt iz omenjenega programa izločili poslanci, o čemer priča tudi konec lanskega leta sprejeta Resolucija o strategiji za Jadran, katere predlagatelj je bil prav Juri.

Hkrati priznava, da bi imel terminal določene pozitivne učinke za slovensko energetsko sliko in za regionalno industrijo, a meni, da to ne bi odtehtalo negativnih posledic terminala. Po njegovih besedah bi namreč terminal povečal varnostno grožnjo, predstavljal omejitve pri plovbi, zaradi terminala bi bila povečana nasičenost zaliva z velikim plinskimi tankerji, na slabšem pa bi bile tudi ostale dolgoročno perspektivne dejavnosti. Prepričan je tudi, da se družba TGE Engineering ni dovolj potrudila, da bi našla rešitev za omenjene probleme.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
15. 09. 2010 05.39
modrook: To si pa zelo lepo povedal!
justinijan
14. 09. 2010 22.01
namesto, da privabljamo tuje vlagatelje jih odganjamo.ah,rajši pripeljimo libijce......
modrook
14. 09. 2010 18.55
vlada ima as v rokavu mi pa asa v tazadnj.i
modrook
14. 09. 2010 18.53
pa kaj je sedaj to, a se je vladi skisalo slučajno? pa to človek ne more verjeti... samo danes nas je država z nemci 2x nategnila, prvo z bemfli sedaj pa še s plinskim terminalom... še v umobolnici je folk bolj normalen
mickica
14. 09. 2010 18.01
Pa kaj je zdaj s temi plinskimi terminali? Povejte že enkrat nam laikom, a so škodljivi za ekosistem ali niso in to samo neki lobiji po medijih preganjajo eden drugega?
Garfield7497
14. 09. 2010 16.02
VLADA SE PRODAJA DOBR DA MAMO POPOVIČA ZA ŽUPANA
vinadap.
14. 09. 2010 15.46
''...Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je zavrnil izdajo energetskega dovoljenja, vendar je upravno sodišče odločilo, da za izdajo tovrstnega dovoljenja ni nobenih zadržkov in da ga ministrstvo mora izdati....'' Povejte z imenom in priimkom tega junaka, ki je tole veleumno napisal!!!
vinadap.
14. 09. 2010 15.45
...Pa kaj se morate res tako očitno delati bedake iz nas državljanov??? Pa tako ste pljuvali ob novicah o gradnji plinskega terminala pri sosedih!!!
shipac
14. 09. 2010 15.10
Družba "zahteva", "grozi". Kakšna država smo postali...kindergarden, kjer ti lahko ena firma grozi in zahteva. Kar pridite s terminali v Koper...ma bodo lepo goreli.