Teš 6 dražji še za 100 milijonov evrov

Gradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj naj bi se podražila še za 100 milijonov evrov, tudi to pa naj še ne bi bila končna cena. Novica ni potrjena, a če drži, to pomeni, da so prekršili dogovor z državo.

TEŠ

Termoelekratrnba Šoštanj (Foto: Miro Majcen)

Nadzorni svet Termoelektrarne Šoštanj (Teš) naj bi se danes seznanil z novimi okviri investicije v šesti blok. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo spletne Finance, se projekt spet draži, tokrat za približno 100 milijonov evrov. To pomeni, da trenutna cena Teša 6 že presega 1,4 milijarde evrov, a to naj še ne bi bila končna številka.

Kot so za Finance povedali viri blizu Teša, se cena zvišuje predvsem zaradi penalov, ki jih je zaradi zamud zaračunal francoski dobavitelj opreme Alstom. K temu je treba prišteti še stroške financiranja premostitvenih posojil, s katerimi sta Teš in njegov lastnik Holding Slovenske elektrarne (HSE) uravnavala likvidnost in plačevala račune.

Viri Financ opozarjajo, da je pod vprašajem tudi cena montaže – tudi ta naj bi se že dvignila, a še vedno ni dokončna.

V HSE so v sredo zatrdili, da trenutna cena projekta Teš 6 znaša 1,3 milijarde evrov, da pa sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja na projektu, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli. Vsa relevantna poročila bodo po navedbah HSE izdelana predvidoma v začetku naslednjega tedna.

 

Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 tudi dejansko podražil in presegel 1,303 milijarde evrov, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo glede poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 180
290ktober 29.05.2013 07:53:09
Za teh 100 milijonov je direkno kriv Šušteršič---!! Dobro ,da je izginil iz politike !!
Več komentarjev