Tesla z 1,8 milijarde dolarjev za proizvodnjo modela 3

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je očaral vlagatelje med drugim z razstavljenim bleščeče modrim avtomobilom model 3 ter povabilom k ogledu tovarne podjetja. Od začetka letošnjega leta so se delnice Tesle podražile za 67 odstotkov, tržna kapitalizacija podjetja pa se je tako dvignila na okoli 60 milijard dolarjev. To je več od vrednosti General Motorsa in Ford Motorsa, čeprav Tesla vztrajno tiči v izgubah.

Elon Musk

Elon Musk očitno zna očarati vlagatelje. (Foto: AP)

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je očaral vlagatelje na obvezniškem trgu. Prodal je namreč za 1,8 milijarde dolarjev obveznic, s katerimi vlagatelji podpirajo proizvodnjo novega Teslinega modela 3, poročajo tuji mediji.

Po navedbah revije Fortune se je Musk s potencialnimi vlagatelji v obveznice podjetja sestal ta teden na newyorškem Manhattnu in že po nekaj urah odkorakal z za 600 milijonov dolarjev naročil. V "ofenzivi šarma" jih je med drugim očaral z razstavljenim bleščeče modrim avtomobilom model 3 ter povabilom k ogledu tovarne podjetja.

Taktika je delovala, piše Forbes, saj so vlagatelji spregledali negativni denarni tok Tesle in njene redne izlete na kapitalske trge z namenom krepitve bilance. V petek je tako Tesla z izdajo obveznic zbral 1,8 milijarde dolarjev, 300 milijonov dolarjev več od prvotnih načrtov.

Osemletne obveznice so bile ob tem prodane z obrestno mero 5,3 odstotka, na spletni strani navaja Bloomberg. Tesla je sicer sprva računal na 1,5 milijarde dolarjev vredno izdajo z obrestno mero 5,25 odstotka.

Tesla model 3

Pri Tesli stavijo na model 3. (Foto: AP)

Tesli ni treba skrbeti za povpraševanje, saj ima že skoraj pol milijona rezervacij za najnovejšo različico svojega modela električnega avtomobila model 3, katerega osnovna cena je 35.000 dolarjev. Resničen izziv bo proizvodnja vozil na ravni, ki je podjetje še nikoli ni niti približno dosegalo.

Musk sam je prejšnji mesec zaposlenim dejal, da se jim obeta "proizvodni pekel". Vendar pa se zdi naloga po uspešni izdaji obveznic bolj izvedljiva.

Od začetka letošnjega leta so se delnice Tesle podražile za 67 odstotkov, tržna kapitalizacija podjetja pa se je tako dvignila na okoli 60 milijard dolarjev. To je več od vrednosti General Motorsa in Ford Motorsa, čeprav Tesla vztrajno tiči v izgubah.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
TistoPravo 13.08.2017 16:54:14
Samo vase in nase....samo to se obrestuje z leti neprecenljivo...ostalo je fake!
trenutekresnice 13.08.2017 20:01:12
pozabil si podse.
PametnoInvestiranje 17.08.2017 10:19:21
se strinjam, vendar tudi v investiranje v delnice je dobra naložba na dolgi rok. Ne govorim za Teslo, ampak za podcenjena podjetja. Pri takšnem načinu investiranju lahko dosegaš dobre donose.
PametnoInvestiranje 17.08.2017 10:43:23
kar sem pozabil povedat je to, da obstaja tudi preprosta metoda investiranja pri kateri investiraš vsak mesec v index npr. S&P500 ali dax. Na dolgi rok ne boš prav nič falil in na ta način si lahko prišparaš za penzijo.
Več komentarjev