Tesla z do zdaj največjo četrtletno izgubo

Tesla je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 675 milijonov dolarjev (551 milijonov evrov) oz. 4,01 dolarja (dobre tri evre) čiste izgube na delnico. Gre za še večjo izgubo kot leto pred tem. Vseeno vlagatelji ostajajo optimistični.

Dan po tem, ko je Elon Musk poslal Teslo v vesolje, je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla razkril svoje poslovne številke.

V zadnjem četrtletju lanskega leta je ustvaril izgubo, ki je bila veliko večja kot leto dni pred tem, vendar pa manjša od pričakovanj analitikov Wall Streeta. Vlagatelji so to in optimizem glede proizvodnje v letošnjem letu nagradili z rastjo vrednosti Teslinih delnic.

Elon Musk

Muskova podjetja niso vsa enako uspešna. (Foto: AP)

Tesla je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 675 milijonov dolarjev (551 milijonov evrov) oz. 4,01 dolarja (dobre tri evre) čiste izgube na delnico, v zadnjem četrtletju 2016 pa je izguba znašala 121 milijonov dolarjev (98 milijonov evrov) oz. 78 centov na delnico. Prilagojena izguba brez enkratnih stroškov pa je konec lanskega leta znašala 513 milijonov dolarjev (419 milijonov evrov) oz. 3,04 dolarja na delnico, analitiki pa so pričakovali 3,12 dolarja na delnico.

Prihodki so nanesli 3,29 milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov), kar je malce preseglo pričakovanja, in delnica Tesle, ki se je do konca rednega dela borznega trgovanja podražila za 3,30 odstotka na 345 dolarjev (282 milijonov evrov), se je v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov podražila še za 0,45 odstotka na 346,55 dolarja.

Veliko izgube si je podjetje po poročanju tujih medijev nakopalo z vlaganji v izdelovanje novega Modela 3 ter tudi novimi modeli - od tovornjaka do poltovornjaka ter novega roadsterja. 

Zapletlo se je pri proizvodnji Modela 3

Ustanovitelj in lastnik podjetja Elon Musk je zagotovil, da so na dobri poti do uresničitve ciljev glede proizvodnje novega Modela 3, ki je s ceno 35.000 dolarjev (28.000 evrov) dostopen širši javnosti. 

Do konca prvega četrtletja jih bodo proizvedli po 2500 na teden, do konca drugega pa 5000 na teden, ko naj bi s temi vozili počasi že začeli ustvarjati tudi dobiček.
Veliko ga ne bo, če sploh, saj namerava Tesla letos še bolj povečati kapitalske naložbe, večinoma za povečevanje proizvodnje v tovarnah v Nevadi in Kaliforniji ter za odpiranje novih polnilnic in trgovin.

S starejšimi in veliko dražjimi modeli S in X pa je Tesla v zadnjem četrtletju lani postavil nov rekord glede proizvodnje, ki je v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem narasla za 10, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2016 pa za 28 odstotkov. Letos bodo proizvedli skupaj 100.000 modelov S in X.

Tesla je lani odprla 338 novih super-polnilnic akumulatorjev, kar je globalno kapaciteto povečalo na 1128. Odprli so tudi 12 novih trgovin in servisov, ki jih je sedaj po svetu 330.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 51
 
PonovnoRojen 13.02.2018 14:36:59
Hahaha... Boli njega izguba... saj ni njegov denar.. Vse te igračke, vsi ti raketni kvazi-dosežki, VSE je od denarja Ameriških davkoplačevalcev. To dragi gospodje če še niste ugotovili je Showbiz + NASA 2.0 v paketu, pač ljudi se lačne sr*t vozi z električnim avtomobilom, ki jih zdaj celo pošilja v CGI vesolje. Aja, za malo rajo, tisto ki ni vredna počenega groša pa so na voljo kape in gorilnik v obliki plinske pištolce.
PonovnoRojen 13.02.2018 14:43:11
Ne me razumet napačno, hvala bogu za tehnološki napredek ki dejansko varuje okolje in daje delovna mesta. Ampak Tesla, kolikor vidim je postal požrešni tehnološki gigant, ki obstaja na račun tretje osebe to je državljanov, ne vrača absolutno nič in prodaja drage avtomobile ki za normalnega/navadnega potrošnika niso dosegljivi še manj pa rentabilni. Torej je Tesla namenjen sam sebi.... zaenkrat..
Več komentarjev