Gospodarstvo

Težave s finančnimi trgi: Mercator predlaga moratorij na odplačilo glavnice

Ljubljana, 05. 02. 2013 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je vsem bankam predlagal, da bi trgovec do konca junija poravnaval le še obresti, ne pa tudi 1,1 milijarde evrov glavnice posojil. Mercator je dogovor o moratoriju s ključnimi bankami že sklenil.

Mercator je očitno prišel do točke, ko ne more več hkrati zagotavljati potrebne likvidnosti za nemoteno poslovanje in pri tem izpolnjevati vse ostrejših pogojev bank, ki Mercatorju z zmanjševanjem izpostavljenosti povzročajo nemalo težav, je poročal Dnevnik.

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je namreč vsem bankam predlagal, da bi trgovec do konca letošnjega junija poravnaval le še obresti, ne pa tudi 1,1 milijarde evrov glavnice posojil. V Mercatorju so potrdili, da so s ključnimi bankami dogovor o polletnem moratoriju na odplačilo glavnice že sklenili, pričakujejo pa, da se bodo dogovoru v kratkem pridružile tudi preostale banke.

Toni Balažič
Toni Balažič FOTO: Dejan Vrtačnik

To je šele prvi korak

Kakšen delež posojil je Mercatorju dejansko uspelo podaljšati, uradno ni znano. Prav tako ne, ali je dogovor veljaven, če k njemu ne pristopijo vse banke. Dogovor o moratoriju je sicer šele prvi korak, saj mora Mercator z bankami v naslednjih petih mesecih doseči tudi dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil, poroča časnik.

Sodeč po bilancah Mercatorja, se družbi namreč letos izteče 500 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Pogajanja o zagotovitvi dolgoročno vzdržne strukture financiranja so se že začela, predstavniki največjih bank upnic pa naj bi se pred kratkim že sestali na skupnem usklajevalnem sestanku.

90 milijonov evrov glavnic posojil in 52 milijonov evrov obresti

Čeprav se Mercator sooča s padcem kupne moči in potrošnje, je samo lani po podatkih časnika odplačal za 90 milijonov evrov glavnic posojil, hkrati pa je plačal tudi za 52 milijonov evrov obresti. Kljub temu se je lani ročnost virov financiranja skupine Mercator opazneje poslabšala.

Dolgoročne finančne obveznosti so se namreč znižale za skoraj 230 milijonov evrov, kratkoročne finančne obveznosti pa so se povzpele za slabih 140 milijonov evrov. K povečanju deleža kratkoročnih posojil so pomemben delež prispevale domače banke, ki si v vedno večjem številu prizadevajo za zmanjšanje izpostavljenosti do velikih komitentov.

Uprava Mercatorja je nameravala letos odplačati okoli 250 milijonov evrov posojil, vendar je morala – tudi po zaslugi bank – konec lanskega leta začasno zaustaviti projekt monetizacije nepremičnin. Nekatere banke so namreč tik pred sklenitvijo dogovora o prodaji in vnovičnem najemu več trgovskih centrov v Sloveniji od Mercatorja zahtevale dodatna zavarovanja svojih posojil in vpis hipotek na Mercatorjeve nepremičnine.

Poleg tega banke niso želele sodelovati niti pri sofinanciranju projekta monetizacije oziroma so bile na to pripravljene le po zelo visokih obrestnih merah. Nadaljevanje projekta monetizacije nepremičnin je pričakovati šele sredi prihodnjega leta, vendar bo to odvisno tudi od tega, ali bodo tedaj Mercatorjeve nepremičnine še vedno neobremenjene s hipotekami.

Zaradi težav so bili v Mercatorju prisiljeni podaljšati plačilne roke do svojih dobaviteljev.
Zaradi težav so bili v Mercatorju prisiljeni podaljšati plačilne roke do svojih dobaviteljev. FOTO: Thinkstock

Ceno težav plačujejo dobavitelji

Ceno likvidnostnih težav Mercatorja že plačujejo njegovi dobavitelji, na katere je trgovec po poročanju časnika že prenesel del svojih dolgov. "Zaradi zaostrenih likvidnostnih razmer v regiji smo bili že v prvi polovici lanskega leta prisiljeni podaljšati plačilne roke do svojih dobaviteljev," so za Dnevnik pojasnili v Mercatorju.

Ob tem zagotavljajo, da v zadnjem času plačilnih rokov niso podaljšali. "Dogovor, ki smo ga sklenili z bankami, nam bo omogočil, da bomo svoje obveznosti tudi v prihodnje tekoče poravnavali," so še dodali v družbi.

"Težava je predvsem v finančnih trgih"

Pri dogovarjanju z bankami ne gre za klasični moratorij, ki zahteva dodatne zaveze, kaj se sme oz. kaj ne. Gre za to, da Mercator usklajuje zmožnost odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje riziko refinanciranja, je povedal član uprave, zadolžen za finance, Drago Kavšek.

Kot je dejal, ni težava v tem, da Mercator ne more odplačevati svojih obveznosti, ampak je težava predvsem v finančnih trgih, ki želijo pospešeno zmanjševati svojo izpostavljenost.

Mercator ima približno milijardo evrov dolgov, od tega 54 odstotkov dolgoročnih in 46 odstotkov kratkoročnih oz. kratkoročnih delov dolgoročnih posojil. V Mercatorju želijo z zmanjšanjem kratkoročnih obveznosti svoje poslovanje še bolj optimizirati, do leta 2016 pa ciljno doseči razmerje 3,5-kratnik razmerja med neto dolgom in poslovnim izidom pred davki, obrestmi in amortizacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
11. 02. 2013 14.56
+2
Pa Debeli ni zapustil Mercatorja lahkih nog, daje takšna finančna luknja.
luciluk
09. 02. 2013 23.57
+3
1,1 milijarde evrov glavnice posojil.....................tole se bo potopilo!!!!!!!!!! Žal vam bo ker niste prodali delnice po 220€ Todoroviču, sedaj so realno vredne 70€, ČE SO?
zims
05. 02. 2013 22.47
+5
Pred nekaj časa sem že omenju g. Balažič je nesposobnež ; odpušču bo,želi 3% rast prodaje ,zmanjševal bo pri plačah,zaposleni ,ki bodo ostali bodo deleli še več kljub temu ,da so družinsko prijazno podjetje to so krediti g Balažič ,ko se je Mercator širil to je naš dener naprej od g. .Goslarja,Jankoviča.Debeljak pa do tebe dolgo časa ste imeli maratorij na plačevanje teh kreditov sedaj je prišel čas streznitve.Če pogledamo kdo vodi danes Mercator (Stanka,Drago,Igor Vera Aleš Milena) in v preteklosti Mercatorja ni čudno ,da je tam kot je, me zanima dejanski stroški zgoraj navedenih oseb varčuj pri sebi g Balažič .V razmislek imam nekaj poznanih v Mercatorju dobro bi bilo ,da plačate nekaj miljonov neplačanih nadur delavcem ,da ne napišem še kaj ? Pa še nekaj ,ko jaz dobim položnico na njej je razvidno ROK PLAĆILA pa še nekaj za g,Senico ,ki je za Mercator skrbel pravne zadeve se pa najde denar 7.000.000,00 evrov
ecnarf
06. 02. 2013 07.23
+0
ZIMS napiši še kaj o merkatorjevih tajkunih ,da bodo slovenci vedeli kaj vse se dogaja in kdo krade,saj zgleda da ti veliko veš.
siFBI
05. 02. 2013 21.21
+4
Če je direktor sposoben bi lahko vsem delničarjem, bankam in ne nazadnje tudi davkoplačevalcem povedal kam je šlo toliko denarja. Tisti, ki bomo ta denar morali vrniti banki moramo vedeti kam je bil " naložen in kdo ga je plemenitil".
AstrolitG
05. 02. 2013 16.23
+3
Najdrazja trgovina pa propada, ocitno Toni krade na veliko.
ecnarf
05. 02. 2013 16.20
+16
Dolg je še iz časa ko je bil na čelu juretov oći- najslabši sosed
pika61
05. 02. 2013 16.19
+7
IN KDO GA JE OKRADEL JJ BI REKEL DA ZOKI ALO KJE JE DENAR
mate08
05. 02. 2013 16.04
+11
EVO, ŽE ORJEM NJIVE..... JAZ IN MOJA DRUŽINA BOMO PREŽIVELI!!
Kajetan
10. 02. 2013 20.38
Ja pa verjemi da ne dolgo, kajti ponoči ti bodo najboljši sosdeje tvoj pridelek pobrali, da se boš lahko poistovetil s to državo. Torej tvoja družina lahko začne dežurat pri vojem pridelku..