Gospodarstvo

Težave z Airbusom 350

Pariz, 11. 04. 2006 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premalo tehničnih in oblikovalskih novosti so razlogi, da je Airbus izgubil prednost pred Boeingom.

Evropski proizvajalec letal Airbus se s svojim modelom A350 želi spopasti z ameriško uspešnico Boeingom 787, vendar so mnoge letalske družbe z njegovo ponudbo nezadovoljne.

Zasnova A350 je naletela na številne kritike letalskih družb, potencialnih naročnic novega Airbusovega modela. (Grafika: Airbus)
Zasnova A350 je naletela na številne kritike letalskih družb, potencialnih naročnic novega Airbusovega modela. (Grafika: Airbus) FOTO:

Sprva so nekateri naročniki A350 zahtevali spremembo zasnove letala, namenjenega dolgim progam. Na letalski konferenci v Orlandu pa je Steven Udvar Hazy, ustanovitelj največje svetovne družbe za lizing letal ILFC, od Airbusa zahteval celo opustitev dosedanjih načrtov glede A350 in uvedbo naprednejšega tipa letala. Nov model Airbusa bi bil namreč po njegovem mnenju pravi nadomestek za letala A340, ki jih evropski proizvajalec le še s težavo prodaja.

Direktor Airbusa Gustav Humbert je priznal, da potencialni naročniki kritizirajo zasnovo novega modela A350. "Rad bi opozoril, da Airbus zmeraj prisluhne svojim strankam. Pripravljeni smo se odzvati na njihova pričakovanja," je dejal Humbert.

Direktor ILFC Udvar Hazy je stroške za razvoj novega plovila ocenil na osem do deset milijard dolarjev. To bi lahko bila za Airbus velika ovira, saj je družba večino svojih zmogljivosti vložila v razvoj letalskega velikana A380. Doslej je vodilni svetovni proizvajalec potniških letal namenil le 4,5 milijard dolarjev za razvoj A350, saj letalo temelji na zasnovi družine manjših letal A330.

Pogled iz pilotske kabine A350 (Grafika: Airbus)
Pogled iz pilotske kabine A350 (Grafika: Airbus) FOTO:

Kritiki se pritožujejo, da je pri A350 le malo novosti glede tehničnih in oblikovalskih rešitev. To je za mnoge letalske družbe premalo, saj je Boeing 787 - Dreamliner povsem nov model v primerjavi s ponujeno zasnovo A350. Doslej so kupci pokazali bistveno več zanimanja za Boeingovo letalo. Po navedbah ameriške družbe so prejeli že 379 naročil za Dreamliner, medtem ko so pri Airbusu zabeležili le 182 naročil za A350.

Američani so pri izdelavi uporabili povsem nove materiale namesto aluminija, delovanje letalskega motorja velja za zelo varčno, kar je za letalske družbe zaradi visokih cen letalskega goriva vedno večjega pomena, ko se odločajo za nakup novih letal. Ob vsem tem bo Boeingov 787 na trgu že leta 2008, medtem ko naj bi prvi Airbus 350 dobavili šele dve leti kasneje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.