Gospodarstvo

To dobijo v zameno, ko dajo pet milijonov za pol minute

Ljubljana, 09. 02. 2016 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekaterim podjetjem se očitno splača plačati pet milijonov dolarjev za polminutni oglas med Super Bowlom. Druga se pojavijo, ker se morajo. Tretja upajo, da bodo zaslovela še na družabnih omrežjih. Dejstvo pa je, da se o številnih še dolgo govori.

50. finale lige ameriškega nogometa NFL Super Bowl, na katerem so slavili Denver Broncosi, je podiral rekorde v gledanosti in ceni oglasov.

Po podatkih televizije CBS si je tekmo na televizijskih ekranih ogledalo 167 milijonov gledalcev. Velika gledanost prinese milijone, tako televiziji, ki prenaša enega najbolj gledanih športnih dogodkov v ZDA, kot tudi oglaševalcem. Letos je bilo treba za polminutni oglas med finalom odšteti rekordnih najmanj pet milijonov dolarjev in podjetja očitno ocenjujejo, da se jim bo povrnil vsak vloženi dolar.

Za Super Bowl najamejo najboljše kreativne ekipe in slavne zvezdnike, tako da že za snemanje porabijo velike vsote. Da se jim vložen denar povrne prej kot v letu dni, pa priča dejstvo, da se večina največjih svetovnih znamk na Super Bowlu pojavlja znova in znova.

Nekaj je tudi novincev na sceni. Predvsem tehnološka podjetja, ki se pojavijo od nikoder, znajo ves oglaševalski proračun porabiti za Super Bowl, upajoč, da se jim bo obrestovalo.

Cena oglasa med Super Bowlom je v zadnjih 10 letih narasla za 75 odstotkov. Anketa 1600 gledalcev je pokazala, da se je prepoznavnost tehnološkega podjetja Fluent po prvem oglasu povečala za 12,7 odstotka. A več kot očitno se oglaševanje najbolj splača novincem na trgu, če le imajo dovolj denarja. Pri Coca-Coli je bil namreč odstotek 0,49, pri Budweiserju pa celo minus 2,63. Oba se na finalu pojavljata že več let, saj nihče od vodilnih noče prevzeti odgovornosti za morebitne posledice, če bi eno leto izpustili. Na Super Bowlu se pač moraš pojaviti.

Druga raziskava je pokazala, da 80 odstotkov oglasov ne poveča prodaje ali spodbudi kupcev k nakupu. 87 odstotkov gleda oglase zaradi zabave, samo šest pa za odkrivanje novih znamk, proizvodov, ponudb. Na manj kot odstotek oglasi vplivajo do mere, da spremenijo nakupovalne navade. Pri Wix.com so pojasnili, da so se jim je po oglaševanju na Super Bowlu v letu dni povečali prihodki za približno dva milijona dolarjev. Letos so se predstavili z animiranim oglasom s super pando, ki si ga je samo na Youtubeu ogledalo več kot štiri milijone uporabnikov:

Poglejte še druge legendarne oglase Super Bowla!

Podjetja poleg vsega upajo, da bodo naredili najbolj priljubljen oglas na družabnih omrežjih ali vsaj, da bodo sprožili vročo razpravo o njem, pravi Erna Alfred Liousas iz raziskovalnega podjetja Forrester. "A to ni pokazatelj resničnega vpliva na trg. Vse je odvisno od dolgoročnih, usmerjenih oglaševalskih kampanj, ki stremijo k skupnemu cilju," je pojasnila. Doslej se na družabnih omrežjih najbolje držijo oglasi za avtomobile, hrano in pivo. In dejstvo je, da med Super Bowlom ljudje ne zamenjajo programa in z zanimanjem gledajo oglase. Številni med njimi so namreč legendarni in nepozabni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totalka
09. 02. 2016 14.10
+27
Zakaj Slovenija ne da oglas slabi banki ???? mogoče se najde kak tepec da jo kupi.....