Gospodarstvo

To je samo spremljevalni program

Doha, 20. 01. 2015 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno rokometno prvenstvo v Katarju postaja vse bolj zanimivo, organizacijske hibe so preteklost, dogodek pa služi kot priprava na svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. In kot nič drugega.

Skupinski del svetovnega rokometnega prvenstva v Dohi se je prevesil v drugo polovico, najmočnejše reprezentance na svetu oz. tiste, ki naj bi se borile za prvih osem mest, so si že privoščile spodrsljaj (Slovenija je izgubila z gostitelji prvenstva, Danci so oddali točko Argentincem). A turnir je še dolg, do izločilnih bojev sta na sporedu še dve tekmi, potem pa bo šlo zares.

Okolica dvorane Duhail je eno samo gradbišče.
Okolica dvorane Duhail je eno samo gradbišče. FOTO: 24ur.com

In očitno se tega zelo dobro zavedajo tudi gostitelji turnirja. Iz dneva v dan je organizacijsko gledano vse bolje. Šoferji avtobusov so osvojili poti, ki vodijo do dvoran – tako se denimo na poti do Duhaila in Lusaila, ki sta od hotela slovenskih predstavnikov sedme sile najbolj oddaljeni, sploh ne izgubijo več. Imajo sicer minimalne organizacijske težave, a očitno se bodo do leta 2022 naučili vsega, kar potrebujejo, da bi cel svet govoril o tem kako izvrstni gostitelji svetovnega nogometnega prvenstva so.

Na rokometnem projektu se učijo
Katar je ta hip ni le rokometna prestolnica sveta, a v Dohi gostuje tudi svetovna golfska elita s Špancem Sergiem Garcio in Švedom Henrikom Stensnom na čelu. Pred njimi so prometni kaos v prestolnici začutili plavalci, tenisači z Novakom Đokovićem, prihajajo sabljači, kolesarji in še kdo. Vse z namenom, da bi se skozi najmočnejše dogodke v posamezni disciplini naučili, kako kar najbolje organizirati svetovno nogometno prvenstvo, za katerega še vedno ni jasno, ali bo na sporedu v poletnih mesecih ali bodo izborili januarski termin.

Stavba katarskega olimpijskega komiteja še ni v popolnosti končana.
Stavba katarskega olimpijskega komiteja še ni v popolnosti končana. FOTO: 24ur.com

Največje gradbišče na svetu
Samo pogled iz moje hotelske sobe pove, da si šejki želijo do leta 2022, ko bo na sporedu mundial, iz Katarja narediti Dubaj. Mesto je namreč eno največjih, če ne celo največje gradbišče na svetu, na jasno jutro je moč skozi okno našteti vsaj 100 žerjavov, gradi se na praktično vsakem koraku, pločnikov skorajda ni, tabel, ki označujejo, da raste nekje novi objekt je na pretek. Tudi vse mogočne stavbe in nebotičniki, so vsaj zaenkrat samo slika, ki jo pošiljajo v svet prek svoje osrednje televizijske mreže. Večina objektov je namreč nedokončanih, saj imajo delavci ob nebotičnikih še ogromno dela.

Alkoholni zakon bo moral pasti
Najboljši hoteli v mestu nimajo težav s točenjem alkohola oz. imajo za tiste, ki si želijo pogledati v kozarec, na voljo takšne in drugačne pub-e. Na alkoholnih menijih je praktično vse, česar si lahko tisti, ki imajo radi dobro kapljico želijo, vprašanje pa je, kako bo v času svetovnega prvenstva. Pivopivcev je namreč med nogometnimi navdušenci ogromno, pokrovitelji največjih nogometnih dogodkov na svetu so tesno povezani s proizvajalci alkohola, zato je veliko vprašanje kako bodo Katarci rešili to zagato. FIFI so morali zanesljivo dati zagotovila, žejni Nemci pa si skoraj zanesljivo ne predstavljajo SP brez nekaj vrčkov piva na dan in to na kakšnem osrednjem trgu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
20. 01. 2015 08.40
+6
Super članek,...pa to. Novinarski presežek.