Gospodarstvo

Tovšakova je pomoč iskala tudi pri Lahovniku

Ljubljana / Velenje, 17. 02. 2010 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
162

Banke naj bi že načrtovale, kako bodo zaščitile svoje interese v primeru propada Vegrada. Predstavniki Vegrada pa so se po pomoč obrnili tudi na državo.

Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, so predstavniki Vegrada obiskali ministrstvo, da bi se pozanimali, ali lahko izpolnijo pogoje za dodelitev državne pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Na ministrstvu so jim dali informacije o postopkih in pogojih. Družba Vegrad je potem poslala vlogo na MG, vendar jo mora dopolniti. "Ko bomo dopolnjeno vlogo proučili, bomo lahko povedali, ali družba izpolnjuje pogoje za dodelitev državne pomoči," so pojasnili na ministrstvu.

Poleg tega pa so predstavniki Vegrada obiskali tudi ministrstvo za finance, kjer so prav tako spraševali o državni pomoči, zanimal pa naj bi jih predvsem postopek v Bruslju, vendar jim o tem na MF niso dali informacij, saj uradno vloge še niso oddali.

Lahovnik: Razmerje med ceno in plačo je še vedno največje v vsej Evropski uniji

Minister za finance Franc Križanič obiska ni želel komentirati, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je za Dnevnik dejal, da "če gradbena podjetja pričakujejo, da bo intervenirala država, je to iluzija. Če bi uvedli kakršnekoli subvencije, bi to pomenilo le vpihavanje dodatnega zraka v že dolgo časa napihnjen nepremičninski balon".

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Banke naj bi same prodajale stanovanja, Vegrad pa bi šel v prisilno poravnavo ali stečaj

Po poročanju Financ naj bi bil scenarij Vegrada tak, da bi NLB in Hypo ustanovila posebno podjetje, kamor bi se prenesla vsa končana stanovanja in tudi tista, ki se končujejo. NLB in Hypo bi stanovanja potem postopoma prodala, če pa jima to ne bi uspelo, bi jih oddajala. Kar bi od Vegrada ostalo, pa bi šlo v prisilno poravnavo ali stečaj. Ker ima Vegrad ločene naložbe, stanovanja večinoma gradijo povezane družbe, dolgove do dobaviteljev pa ima matični Vegrad, bi dobavitelji v delu terjatev verjetno ostali nepoplačani.

Država bi bila ob pol milijona evrov

Država ima 29-odstotni lastniški delež v Vegradu prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP). Zaradi stečaja Vegrada pa bi imela PDP okoli 415 tisoč evrov škode, še pišejo Finance.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Vegrad ima že dobra dva tedna blokirane bančne račune, delavci pa niso prejeli celotnih plač

Kot je znano, ima Vegrad že dobra dva tedna blokirane vse račune pri slovenskih bankah. Delavci so decembrske plače sicer prejeli, lanskega regresa pa še ne. Poleg tega okoli 150–200 režijskih delavcev ni prejelo polne decembrske plače, temveč le akontacijo v višini 562 evrov. Kdaj bodo prejeli še preostali del, potekajo pogajanja, prav tako pa tudi, kdaj bodo prejeli regres.

Poleg tega pa v Vegradu nekaterim delavcem tudi niso plačali obroka za kredit, čeprav so jim tega trgali od plače. V Vegradu so dejali, da bodo prevzeli vse obveznosti, ki bi morda nastale zaradi neplačila obroka, vključno z zamudnimi obrestmi, obroke pa da se trudijo poplačati čim prej.

Uradno ni znano, zakaj ima Vegrad blokirane račune, v podjetju so pojasnili le, da zaradi nepričakovane finančne obveznosti in da so že sprejeli vse ukrepe za odblokado.

V Vegradu je sicer zaposlenih okoli 1700 delavcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LiamNeeson
18. 02. 2010 08.54
Največ imamo za povedat o tistih ki jih najmanj poznamo...
boy123
18. 02. 2010 06.59
kdaj jo bodo zaprli???Sam to si zasluži pa še je takšnih!!
lockd
17. 02. 2010 21.04
tale hilda je najogabnejša ženska v sloveniji. fuj fuj fuj
tarzan1
17. 02. 2010 19.20
TOVŠAJKOVA NEJ DNAR VRNE PA BO VEGRAD BREZ PROBLEMA DELOV NAPREJ TKO JE ZGLEDA DA FIRME SAMO ŠE NA KREDITIH ŽVIJO
sundancer
17. 02. 2010 17.03
A trotl je tle prepovedan napisat, moderator???
sundancer
17. 02. 2010 16.57
Hovdec, ti si pa trotl...
sundancer
17. 02. 2010 16.52
Matej nas rajca, Matej ma jajca !!!!
bilca1
17. 02. 2010 16.46
Matej Lahovnik, ti si car!!! Pravilno si se odločil! Kam bi prišli, če bi reševali te pokvarjene posle Hilde Tovšak. Njena nepoštenost, pokvarjenost in nesposobnost je presegla vse meje!!! Kaj si misli, da so ljude butasti? Po eni strani govori o 100 miljonskih poslih, po drugi pa prosi za državno pomoč. To je absurdno. Sama mora to rešiti. Država pa naj spodbuja in financira bolj inovativne projekte in projekte, ki dajajo večjo dodano vrednost. Ne pa gradbeništvo, ki nam ne prinaša razvoja!!!
kamilica
17. 02. 2010 16.45
To pa je višek, iskati denarno pomoč pri državi. Prodajo naj stanovanja po normalnih cenah in vrnejo dolgove. Že tako bodo banke na račun gradbenikov odpisovale dolgove in nam bo Križanič obesil za vrat dokapitalizacijo državnih bank. Nepremičninski trg mora čimprej zaživeti in ne poskušajte še dalje reprogramirati dolgov, ker bomo drugače vsi šli k vragu.
hovdec
17. 02. 2010 16.27
Zakaj Lahovnik ne da denarja Vegradu? Ker ga "špara " za SCT, ki je bolj njihov !
delavc1
17. 02. 2010 15.49
čimprej naj propadejo da bo prostor za nove, bolj poštene firme
.eu.
17. 02. 2010 15.37
Kar po pomoč k državi.To je vic ne Čimprej naj propade se norca z ljudi delajo . BANDA
tony_abcde@yahoo.com
17. 02. 2010 15.34
federal007 17.02.2010, 14:48 0 Lahkovnik in Jankovič edina, ki udrihata po nepremičninskih kapitalistih. BRAVO!!! V državi v kateri je največji biznis bit gradbinc je nekaj hudo narobe. Zakaj bi Zoki udrihal po nepremičninskih kapitalistih glede na to, da je family Jankovič lastnica nepremičnin? To je težko razumet, se pravi je nekaj zanimivega v ozadju.
janez.planinsek
17. 02. 2010 15.28
LAHOVNIK- svetla zvezda v tej vladi-BRAVO
pejtrajspat
17. 02. 2010 15.25
Aha tipičen postopek natege je tak: izvajalec na parceli, kjer je dovoljena enostanovanjska gradnja zgradi "vilo" za "družino", ki mu je potem kao prevelika cca 600m2 (plača komunalne prispevke za enostanovanjski objekt in prihrani denar in občina mu sploh dovoli gradnjo) nato brez dopolnilnega gradbenega dovoljenja, ki ga potrebuje ustvari etažno lastnino razdeli "sobice" kao v etažno lastnino in deleže prodaja, baha se z zemljiškoknjižnim vpisom in vložki v katerih skoraj nikoli ni navedeno kaj obsegajo (običjano enota A, B itd) Tak objekt nima uporabnega dovoljenja za večstanovanjski objekt, problematični so najemi kreditov-nekatere banke preverijo stanje, zavarovanj, nepremičnina skoraj nikoli ni legalizirana, ker potrebuje soglasje okoliških lastnikov in MOL. Ob novogradnjah so v tem smislu problematične tudi skoraj vse hiše, kjer ponujajo nadstropje sicer enostanovanjskega objekta
arkan111
17. 02. 2010 15.14
SAM SKRBI ME KAJ BO ZDAJ Z VELENJEM(GORENJE,RUDNIK,TEŠ,VEGRAD...)!!!VSE POČASI GRE NEKAM V ......!!!!
arkan111
17. 02. 2010 15.11
KAPA DOL LAHOVNIK GLEDE NA TO DA SI VELENJČAN!!!DA KONČNO NEKDO HILDI POVE KAR JI GRE!!!PREDOLGO JE KRADLA IN SO ZA TO V VELENJU VSI VEDELI!!!ZADNJI ČAS!!!
pennywise
17. 02. 2010 15.10
Cene bodo šle dol v vsakem primeru, ker se po takšnih sigurno ne bodo prodala. Vprašanje pa je za koliko se bodo spustile, ker če je bil nekje kvadrat 3k eur in se spusti na 2.5k nam to bolj malo pomaga. Ker če bodo dejansko banke začele prodajati stanovanja mislim da veliko bolje ne bo, saj imajo vložen lasten denar in ne posojilo. Upanje seveda ostaja, a mislim da na takšne cene kot bi si jih želeli mi, 'mali' ljudje še zdaleč ne bomo prišli. Tudi v prihodnosti, realno gledano, mislim da se stanje sigurno ne bo obrnilo za 180 stopinj in bodo lastniki stanovanj še naprej premožnejši, mi, reveži bomo pa na najemninah ostali. Da bi se ta situacija normalizirala in bi 'mali' ljudje prišli do nakupa stanovanj, bi se morala cena spustiti pod 1k eur/m2, kar se pa ne bo zgodilo.
pejtrajspat
17. 02. 2010 15.08
Ni sam problem cena nepremičnin, že 6 mesecev z punco intenzivno dnevo iščeva stanovanje ali hišo v okolici Ljubljane. Opažava (po več kot 80 ogledanih lokacijah) da večino starih stanovanj (70%) nima papirjev - manjkajo dopolnilna gradbena dovoljenja za posege, uporabna dovoljenja za večstanovanjske objekte in podobno, etažna lastnina ni ustrezno vpisna in razparcelirana nategovalci so vsepovsod zato pazite! Oba sva gradbenika in po posvetih z številnimi kolegi gradbeniki, ki delajo hiše na ključ je cena m2 hiše za izdelavo na ključ (z vsemi pispevki...) za Ljubljano in okolico 900-1000€. Vse ostalo je njihov zaslužek 2-3x glede na njihov vložek (nekateri se prevažajo tudi s helikopterji). Pazite se tudi neprimičninskih agentov s katerimi imava izredno slabe izkušnje, saj so nama hoteli prodati že 3 črne gradnje - običajno ti ponudijo v podpis 2% provizijo, ki jo zmeraj zdilava brat je plačal pri nakupu hiše zgolj 0,5% provizijo zato barantajte! Pazite se sumljivih tipov in nepremičnin, nepremičninska scena je res gnila... Zmeraj pred nakupom aktivirajte še svojega odvetnika!
Josko82
17. 02. 2010 14.53
naj gre lahovnik nazaj na faks učit...